Hoe reis je van Chiang Mai naar Chiang Rai

Hoe reis je van Chiang Mai naar Chiang Rai

Chiang Rai en Chiang Mai zijn de twee belangrijkste steden van Noord-Thailand. Ze liggen allebei verscholen onder ruige bergen, bewaakt door met olifanten bevolkte regenwouden en de goudkleurige stoepa’s van boeddhistische tempels. Maar elk heeft zijn eigen unieke sfeer en attracties. Chiang Mai is een levendige uitgaansbuurt en heeft een UNESCO oude wijk; Chiang Rai is een stad met klimrotsen, oogverblindende religieuze architectuur en je kan hier afgelegen bergstammen ontmoeten aan de Birmese grens.

Als je kan, zou je ze allebei op je reisroute moeten zetten. Het is niet moeilijk om tussen deze twee steden te reizen. Deze gids neemt alle mogelijkheden door die je kan kiezen om de 151 km die tussen de steden ligt te overbruggen.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Chiang Mai naar Chiang Rai per bus3 u€4Boek Online
Van Chiang Mai naar Chiang Rai per taxi3 u€83Boek Online
Van Chiang Mai naar Chiang Rai met een tour24 u€130+Boek Online

Van Chiang Mai naar Chiang Rai per bus

Van Chiang Mai naar Chiang Rai per bus
The Green Bus company is de meest populaire busmaatschappij in Noord-Thailand © nitinut380 / Shutterstock.com

Reistijd – 3 uur
Prijs – €4-8
Comfort – 4/5, afhankelijk van welke klasse je kiest

De overgrote meerderheid van de reizigers die Chiang Mai’s milieuvriendelijke cafés en oude heiligdommen willen verruilen voor de wit-getipte tempels van Chiang Rai, zullen de bus nemen. Het is niet alleen de goedkoopste manier om van de ene stad naar de andere stad te reizen, maar deze dienst is ook op regelmatige tijdstippen beschikbaar. In feite heb je meer dan vijf vertrekken per dag. En om het nog makkelijker te maken, ze worden allemaal door één bedrijf gerund: The Green Bus Company.

Je moet naar het Arcade Bus Station in Chiang Mai gaan om de bus te nemen. Het is mogelijk om op een van de songthaews (gedeelde pendeldiensten) te stappen die op en neer gaan op Kaeonawarat Road om er zo goedkoop mogelijk te komen. Een taxi vanaf de Oude Stad (waar de meeste hotels van Chiang Mai zijn) kost ongeveer 100-150 THB (€2,60 – €4)

De Green Bus Company biedt meer dan vijf ritten per dag naar Chiang Rai met verschillende soorten bussen die verschillende zitplaatsen aanbieden.

De kosten van je ticket zullen afhangen van het comfort dat je kiest tijdens de reis. Green Bus biedt drie klasses: A-Klasse, X-Klasse en V-Klasse. De A-Klasse is meestal een echt koopje, vanaf €4,40 voor eenvoudige stoelen zonder extra’s en met airconditioning. De X-Klasse is een middenklasse, die je terugvindt op bussen met toiletten en een betere airconditioning. De V-Klasse zal €8,80 of meer kosten, maar dan heb je wel relaxstoelen en veel beenruimte.

Green Bus Classes
Links: Green Bus Express zitplaatsen en Rechts: Green Bus VIP zitplaatsen

De reis zelf volgt enkele zeer afgelegen landwegen. Hij voert je door wilde streken die worden gedomineerd door de wazige toppen van het Khun Chae National Park en de heuvelruggen van het Doi Luang National Park. Er is genoeg om naar te kijken, ook wanneer de reistijden oplopen door het vele verkeer. Aan de Chiang Rai kant, stap je uit bij Terminal 1 of Terminal 2. De eerste is meestal waar reizigers naartoe gaan, omdat het in de buurt is van het bruisende centrum en de nachtmarkten.

Van Chiang Mai naar Chiang Rai per taxi

De weg van Chiang Mai naar Chiang Rai bestaat uit veel bochten.
De weg van Chiang Mai naar Chiang Rai bestaat uit veel bochten. © Gerardo C.Lerner / Shutterstock.com

Reistijd – 3 uur
Prijs – €80-150
Comfort – 5/5

Als je niet al je baht hebt uitgegeven aan wierookstokjes en Thaise currypasta’s op de uitgestrekte avondmarkt van Chiang Mai, kan je misschien genoeg over hebben om een privé-taxi te nemen tussen Chiang Mai en Chiang Rai. Het is de meest luxueuze en comfortabele manier om de reis tussen de noordelijke steden te overbruggen. Je hebt een hele auto voor jezelf, compleet met airconditioning, luxe beklede stoelen, en een speciale chauffeur. Serieus, het is alsof je een privé-tour krijgt…

Er is geen comfortabeler manier om van Chiang Mai naar Chiang Rai te reizen dan met je eigen auto, maar de kunst is om de kosten te delen.

…En dat betekent dat je extra moet betalen. Kleinere auto’s kosten rond de €106, grotere SUV’s en minibusjes tot €155. Het voordeel is dat deze prijzen gelden voor het hele voertuig voor de hele rit. Hoe meer mensen erin passen, met hoe meer mensen je de kosten kan delen. Dus, het is misschien het overwegen waard wanneer je reist met een familie of als je erin geslaagd bent je hostelvrienden te overtuigen om naar Chiang Rai te gaan om de Gouden Driehoek te verkennen en de lokale stammen te ontmoeten!

Van Chiang Mai naar Chiang Rai per taxi
Een taxi van Chiang Mai naar Chiang Rai kost gewoonlijk tussen de €88 en €176, afhankelijk van het type auto en het seizoen.

De reis in een privé-transfer zal meestal precies dezelfde route volgen als de bussen. In een snellere vijfdeurs auto zou de reis echter in minder tijd moeten worden afgelegd. Het komt zelden voor dat een rit meer dan drie uur duurt, en soms zal het zelfs minder zijn. Wees er wel op voorbereid dat er veel bochten zijn – deze bergwegen zijn kronkeliger dan een slang in Zuidoost-Azië!

Van Chiang Mai naar Chiang Rai met een tour

Van Chiang Mai naar Chiang Rai met een tour
De Witte Tempel of Wat Rong Khun is inbegrepen in de meeste tours naar Chiang Rai

Reistijd – De hele dag, of meerdere dagen – de keuze ligt bij jou
Prijs – €130+
Comfort – 4/5

Een meer genuanceerde manier om tussen Chiang Mai en Chiang Rai te reizen is met een dag- of meerdaagse tour. Ja, je reist van de ene stad naar de andere, maar je verkent en ontdekt onderweg ook de afgelegen en prachtige landschappen van Noord-Thailand, en proeft van alle pure cultuur en verbluffende natuurlijke schoonheid die dat met zich meebrengt.

Alle tours zijn verschillend geprijsd, maar je kan maar zelden iets vinden voor minder dan €130. Je kan ook meer uitgeven en een meerdaagse route samenstellen, inclusief verblijf in berghutten en trekkerskampen alvorens je Chiang Rai bereikt. Er is zeker genoeg om de tijd te vullen, van ontmoetingen met mensen van de Karen-stam met lange nekken tot ethische olifantenreservaten, baden in warmwaterbronnen tot wandelingen door ongerepte valleien met uitzicht op Myanmar. Een verbazingwekkend aanbod.


Welke weg je ook kiest om van Chiang Mai naar Chiang Rai te reizen, je zal zeker van de reis genieten. De reis voert je over slingerende bergwegen naar adembenemende uitkijkpunten en over door het oerwoud omringde paden naar afgelegen valleien. Houd je camera zeker in de aanslag!


Van Chiang Mai naar Chiang Rai FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Chiang Mai naar Chiang Rai te reizen?

De bus. Kijk eens naar het meest betaalbare aanbod van de Green Bus Company – hun zogenaamde A-Klasse. Tickets kunnen worden gekocht bij het Arcade Station in Chiang Mai, maar we raden je aan om van te voren een ticket te kopen bij 12Go.asia. Als je dat doet, kan je meestal een reis boeken voor rond de €4,40. Echt een koopje.

Wat is de snelste manier om van Chiang Mai naar Chiang Rai te reizen?

De rit van stad naar stad duurt meestal zo’n drie uur. Je kan het echter een beetje sneller doen door te kiezen voor de diensten van een privé-taxibedrijf. Er zijn er heel wat, maar Jed Yord, Glassflower en Smart En Plus behoren tot de populairste. Ze kunnen allemaal vooraf worden geboekt via 12Go, en kunnen je zelfs naar Chiang Rai brengen in 2,5 uur of iets meer.

Hoe reis je van Chiang Mai naar Chiang Rai?

Ga over het asfalt en bereid je voor op weggetjes door de bergen, want de route van Chiang Mai naar Chiang Rai is helemaal over de grond. Beide steden hebben hun eigen luchthaven, maar ze zijn gewoon te dicht bij elkaar om een vliegtuig te laten vertrekken. Dat betekent dat bussen en taxi’s de beste opties zijn, hoewel sommige reizigers de reis misschien willen maken als onderdeel van een georganiseerde tour door de nationale parken en verborgen heuvelsteden van de regio. Je kan gemakkelijk rechtstreeks vervoer van punt naar punt boeken via 12Go.asia.

Hoeveel kost een taxi van Chiang Mai naar Chiang Rai?

Het is normaal om rond de €88 te betalen voor de kleinste taxi’s. Ze bieden plaats aan vier personen, dus je betaalt €22 per persoon als je het hele voertuig vol krijgt. Grotere auto’s en minibusjes kunnen oplopen tot €155, maar dat betekent wel dat je extra passagiers kan uitnodigen. Het is het beste om 12Go.asia’s online zoekmachine te raadplegen om het aanbod van alle grote transferbedrijven te bekijken en te vergelijken voordat je boekt.

Hoeveel kost de bus van Chiang Mai naar Chiang Rai?

De reguliere bus van de Green Bus Company tussen Chiang Mai en Chiang Rai kost slechts €4,40. Dat is voor hun echte economy class (A-Class). Meer luxe wordt geboden door de X-Class en V-Class, maar daar betaal je tussen de €6,20 en €8,80 voor. Een privé minibusje voor 7-14 personen is een andere optie op het gebied van bussen. Ze kosten meestal ongeveer €155, maar dat wordt gedeeld door iedereen die meegaat op deze reis.

Hoe lang duurt de busreis van Chiang Mai naar Chiang Rai?

Het goede nieuws voor degenen die niet over het extra geld beschikken om een privé-taxi te nemen, is dat de busverbindingen tussen Chiang Mai en Chiang Rai niet al te veel langzamer zijn dan met de auto. In feite doen ze er allebei ongeveer drie uur over. Dat kan oplopen als er veel verkeer op de weg is, vooral omdat we het hier hebben over kronkelige bergwegen met in sommige gebieden slechts één rijstrook.

Kan je een dagtocht maken van Chiang Mai naar Chiang Rai?

Dat kan zeker! Als je Chiang Mai vroeg verlaat, kan je een hele dag avontuurlijke tochten door Noord-Thailand maken. Tussenstops zijn onder meer Wat Rong Khun (de mystieke Witte Tempel van Chiang Rai), een bezoek aan de plek waar de Khong-rivier samenkomt op de grenzen van Laos en Myanmar, en de oude ruïnes van het oude Siam in Chiang Saen. Het is een geweldige manier om van A naar B te reizen terwijl je een aantal van de meest verbazingwekkende bezienswaardigheden van de regio ziet.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: