Hoe ga je van Bangkok naar Koh Tao

Hoe ga je van Bangkok naar Koh Tao

Witte zandstranden, veelkleurige koraaltuinen, verbijsterende zeedieren en heuvels die door vochtige jungles worden onderbroken – wat is een betere remedie tegen de drukte van Bangkok? Gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijk om de Thaise hoofdstad in te ruilen voor de sprankelende kustlijnen van Koh Tao.

In deze gids vind je een paar van de populairste opties om de 400 kilometer die de twee van elkaar scheiden af te leggen. Er zijn vluchten en veerboten, bussen en treinen, elk met tickets naar Tao voor verschillende budgetten en stijlen van reizigers. Laten we beginnen…

VervoerTijdPrijsKaartjes
Bangkok naar Koh Tao per vliegtuig en veerboot8.5 u37€Online boeken
Bangkok naar Koh Tao met de trein en veerboot18 u40€Online boeken
Bangkok naar Koh Tao per bus en veerboot8 u21€Online boeken

Bangkok naar Koh Tao per vliegtuig en veerboot

Bangkok naar Koh Tao per vliegtuig en veerboot
Het vliegtuig nemen naar Koh Samui en dan een catamaran naar Koh Tao is de meest comfortabele manier © Jeerapan Jankaew / Shutterstock.com

Tijd – 8,5-12 uur, afhankelijk van vlucht-veerboot verbindingen
Prijs – 35-80€+
Comfort – 5/5

Een combinatie van vliegen en veerboten is waarschijnlijk de snelste manier om de stad te verruilen voor de kust van Koh Tao. Bovendien hebben passagiers die voor deze route kiezen, keuze te over. Vanuit Bangkok vertrekken veerboten naar allerlei regionale bestemmingen met goede doorverbindingen naar de eilanden in de Thaise Golf. En, terwijl er geen enkele optie is (geen woordspeling bedoeld!), zijn er een paar verbindingen die boven de massa uitsteken, die allemaal gemakkelijk op 12Go.asia kunnen worden geboekt.

De eerste is om een van de premium short haulers van Bangkok Airways te nemen vanaf de grote Suvarnabhumi Airport. Zij kunnen je rechtstreeks naar het zuiden naar Koh Samui brengen. Er zijn daar luxe spahotels en stranden met bamboebarretjes in overvloed, dus misschien wil je er nog even blijven voordat je verder reist. Je kunt je ook laten oppikken bij de aankomstterminal en rechtstreeks naar een van de drie pieren gaan, waar speedboten klaarliggen voor de twee uur durende tocht naar Koh Tao – zoek naar de Lomprayah catamarans voor de snelste rit.

Als snelheid van essentieel belang is, kies dan voor een vlucht en veerboot naar de duikstekken van Koh Tao

Nog meer luchtvaartmaatschappijen – waaronder enkele budgetmaatschappijen (kijk maar eens naar Nok Air en AirAsia) – vliegen van Bangkok naar Surat Thani. Dat is een regionaal knooppunt om plaatsen als Koh Tao te bereiken, dus er zijn veel verbindingen met veerbootmaatschappijen als Seatran Discovery voor wie ‘s ochtends aankomt. Het is ook regelmatig een van de meest betaalbare manieren van het stel.

Low-cost maatschappijen Nok Air en AirAsia hebben ook routes naar de luchthaven van Chumphon. Deze vluchten vertrekken van de binnenlandse en korteafstandshub Don Mueang International, en zijn de snelste vliegverbindingen van allemaal voordat je op de veerboot overstapt. Andere vluchten gaan naar Nakhon Si Thammarat Airport, wat meer dan een uur kan duren, maar wel een toegangspoort is naar Donsak Pier en de vele boottochten die van daar naar Koh Tao gaan.

Bangkok naar Koh Tao met de trein en veerboot

Bangkok naar Koh Tao met de trein en veerboot
Gecombineerde trein en veerboottickets kunnen geboekt worden via 12Go.asia © Pratan Saetang / Shutterstock.com

Tijd – 18 uur
Prijs – 40€ (tweede klas), 60€ (eerste klas)
Comfort – 4/5

Je hoeft geen vaste grond achter te laten op de reis van Bangkok naar Koh Tao. De Thaise Spoorwegen bieden een dienst aan in zuidelijke richting vanaf het charmante Hua Lamphong station van de stad, helemaal naar Surat Thani. Daar stap je over van het spoor op een overstap en ga je rechtstreeks oostwaarts naar de Tapee Pier of de Donsak Pier om op de veerboot naar het eiland te stappen.

Gebruik de nachttrein vanuit Bangkok om vroeg bij de veerboot aan te komen en op tijd op Koh Tao te zijn voor het ontbijt!

Op papier is de trein-boot optie de langste. Maar omdat het mogelijk is om ‘s nachts te vertrekken vanuit Bangkok, kun je deze doen als de zon onder is en op tijd in Koh Tao aankomen voor een brunch aan het strand. Kijk voor de 06:30 uur, 07:30 of 10:50 uur diensten die uit de stad rollen om gebruik te maken van slaapwagons die zouden moeten betekenen wakker worden met visioenen van de kust en de karstketens van centraal Thailand in de ochtend. Het belangrijkste prijsverschil in de reis is de keuze tussen eerste- en tweedeklas bedden, met de eerste in gedeelde kwartalen met gordijn bedekkingen, en de laatste in prive-rijtuigen die een wastafel omvatten.

Verreweg de beste manier om een reis als deze te plannen is door te kiezen voor een gecombineerd ticket via 12Go. Niet alleen garanderen zij uw vervoer op elk traject, met een pick-up op het station en een vooraf geboekte plaats op de veerboot vanuit Surat Thani, maar er is ook een handig kantoor om uw pas voor de treinen net buiten Hua Lamphong station op te halen.

Bangkok naar Koh Tao per bus en veerboot

Bangkok naar Koh Tao per bus en veerboot

Tijd – 8 tot 15 uur
Prijs – 20-40€
Comfort – 3/5

Er bestaat geen twijfel over – de bus is nog steeds de goedkoopste optie om de drukte van de backpackersbars en -markten van Bangkok te verruilen voor de glinsterende zeeën en nieuwsgierige koralen van Koh Tao. Natuurlijk kan het nemen van de Thaise snelwegen om naar het zuiden te gaan een beetje extra tijd kosten in vergelijking met vliegen. Maar er zijn genoeg keuzes op het menu als het gaat om met welke maatschappij je gaat…

Het beproefde Lomprayah is zeker de beste van het stel. Zij exploiteren een vloot van schone, moderne bussen, en ondersteunen dat met de snelste veerverbindingen van het vasteland naar Koh Tao die mogelijk zijn – de reis van Surat Thani naar de stranden kan worden gedaan in minder dan vier uur. Kijk uit naar de bussen die elke ochtend en avond vertrekken vanaf het bruisende Khaosan Road district in Bangkok, respectievelijk om 6 uur ‘s morgens en 9 uur ‘s avonds.

Kiezen voor een nachtbus betekent dat je kunt aansluiten op de eerdere veerboten en Koh Tao kunt bereiken met nog een hele dag voor de boeg

Andere maatschappijen zijn Paradive Travel en Songserm, die beide via Chumphon of Surat Thani gaan voordat ze op de boot stappen. Over boten gesproken… deze maatschappijen hebben over het algemeen iets langzamere verbindingen op het water. Reken op een totale reistijd van Bangkok naar het eiland van ongeveer 12-15 uur als je voor deze maatschappijen kiest, maar de prijzen zullen ook aan de lage kant van het spectrum liggen.

De belangrijkste dingen die je moet beslissen is of je met de bus naar Chumphon of naar Surat Thani wilt, en welk type veerboot je wilt nemen om de reis te voltooien. Gelukkig zijn alle verschillende opties en trajecten te vinden op 12Go.asia, waar je ook vooraf kunt boeken om de drukte voor te zijn.

Reizigers die het hectische hart van Bangkok willen verruilen voor de azuurblauwe wateren en PADI duikcentra van Koh Tao hebben geluk – er zijn stapels verschillende manieren om tussen de twee te gaan. Of je nu door de lucht vliegt of de Thaise wegen neemt, na minder dan een halve dag kun je je verheugen op een paradijs aan de kust van de Golf.


Bangkok naar Koh Tao FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Bangkok naar Koh Tao te gaan?

Bussen zijn nog steeds de gemakkelijkste manier van transport voor de portemonnee. Ze brengen je van de hostels van Khaosan Road naar steden als Surat Thani of Chumphon, waar je dankzij de gemakkelijke verbindingen met de veerboot pieren in de meeste gevallen in minder dan 14 uur voetafdrukken achterlaat op de stranden van Koh Tao. Bovendien liggen de laagste prijzen nog steeds rond de 21€, zodat er meer baht overblijft voor de duikcursussen als je eenmaal bent aangekomen.

Wat is de snelste manier om van Bangkok naar Koh Tao te gaan?

Dat zal altijd met het vliegtuig zijn. Hoewel Koh Tao te klein is om een eigen vliegveld te hebben, kun je een groot deel van de 410 km lange reis vanuit Bangkok afleggen door het luchtruim te kiezen. Het dichtstbijzijnde aankomstpunt is op Koh Samui, maar dat kost extra. Je kunt ook vliegen naar Chumphon, Surat Thani of Nakhon Si Thammarat, die allemaal verbindingen hebben met veerboten naar de eilanden. Een gemakkelijke manier om te boeken is via het platform van 12Go.asia, dat combitickets aanbiedt om je het gedoe van het overstappen van terminal naar haven te besparen.

Hoe kom je van Bangkok naar Koh Tao?

Kijk op 12Go.asia’s zoekmachine om de verscheidenheid aan opties te zien voor reizigers die het Grand Palace achter zich willen laten en willen genieten van de witte zandstranden van de Chumphon Archipelago. Er zijn vlucht-veerboot combinaties, nachtbussen die aansluiten op de boten, en zelfs treinen die de hoofdstad verlaten voor overstap hubs in zuid-centraal Thailand voordat ze je naar Koh Tao brengen.

Waar vlieg je op voor Koh Tao?

Maak uw keuze! Koh Samui is de absolute favoriet. Het is niet alleen het dichtstbijzijnde aankomstpunt voor wie vanuit Bangkok naar Koh Tao vliegt, maar het is ook een prachtig eiland op zich, met goudkleurige stranden en vijfsterrenhotels (tussenstop, misschien?). Het vliegveld van Chumphon is een goede luchthaven als je een zo kort mogelijke vlucht wilt nemen voordat je op de veerboot stapt. Ondertussen bieden Surat Thani en Nakhon Si Thammarat heel wat keuzemogelijkheden als het erop aankomt op de boot te stappen.

Is Koh Tao duur?

Koh Tao is niet het duurste van de Thaise eilanden, maar het is ook niet het goedkoopste. De gemiddelde dagelijkse kosten schommelen rond het 1.000 TBH (25€) niveau, met street-food, bier bij zonsondergang, en accommodatie allemaal redelijk goede koopjes. Koh Tao is ook een van de meest betaalbare plaatsen in Zuidoost Azië om een PADI duikcursus te doen, met beginners pakketten die beginnen rond de 58€! Een ding: Taxi’s op Koh Tao kunnen duur zijn, dus je kunt het beste vooraf een trip regelen met transfers tot aan je hoteldeur via 12Go.asia.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: