Hoe reis je van Bangkok naar Koh Chang

Hoe reis je van Bangkok naar Koh Chang

Sst! Koh Chang is een geheim. Terwijl de grote massa naar Samui en Phi Phi trekt, is deze verborgen plaats Shangri-La, aan de oostelijke rand van de Thaise Golf, grotendeels onder de radar is gebleven. Er zijn enkele huisjes van bamboe en goedkope resorts aan de westelijke kustlijn, samen met reggae bars en kiezel- zandstranden in de schaduw van hoge palmbomen. Dat alles bij elkaar maakt het misschien wel de perfecte ontsnapping aan de drukte van Bangkok. Als je graag de Thaise hoofdstad wil verlaten voor met kokosnoten bezaaide baaien en de met jungle begroeide heuvels van Chang, lees dan verder. In deze gids vind je alle transportmogelijkheden, inclusief vluchten en veerboten, bussen en taxi-transfers…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Bangkok naar Koh Chang per vliegtuig, bus en veerboot3 u€70Boek Online
Van Bangkok naar Koh Chang per bus en veerboot7 u€13Boek Online
Van Bangkok naar Koh Chang per privé- taxi en veerboot6 u€120Boek Online

Van Bangkok naar Koh Chang per vliegtuig, bus en veerboot

Van Bangkok naar Koh Chang per vliegtuig, bus en veerboot
Het Bangkok Airways vliegtuig landt in Trat Airport (Chang betekent olifant in het Thais) © Foodforthoughts / Shutterstock.com

Reistijd – 3 tot 4 uur
Prijs – €70+
Comfort – 4/5

Kan je niet wachten om van de zonnestralen te genieten op het Klong Prao strand van Koh Chang of om reggae te spelen op Lonely Beach? Er is geen snellere manier om van Bangkok naar dit eiland te reizen dan met het vliegtuig. Maar Koh Chang zelf heeft geen eigen vliegveld. De vluchten gaan dus naar het regionale centrum van Trat. Er zijn vier vluchten per dag in het hoogseizoen (november-april) en twee per dag in het laagseizoen (juni tot oktober).

De snelste manier om Bangkok in te ruilen voor Koh Chang – grote wolkenkrabbers voor glinsterend zand – is door te kiezen voor een combinatie van vliegtuig, transfer en veerboot.

De enige luchtvaartmaatschappij die deze route aanbiedt is Bangkok Airways. Hun vliegtuigen vertrekken vanaf de grote Suvarnabhumi Airport, waardoor dit een geweldige optie is voor reizigers die direct naar de parelwitte stranden en blauwe zeeën van Chang willen doorgaan na aankomst van een langeafstandsvlucht naar het Land van de Glimlach. Aansluitende vluchten zijn kort, het duurt slechts 60 minuten voordat je aankomt op de landingsbanen verder naar het oosten.

Auto-veerboot met Koh Chang op de achtergrond
Auto-veerboot met Koh Chang op de achtergrond

Naar het vliegveld van Trat komen is natuurlijk al de halve uitdaging. Van daaruit moet je naar de Ao Thammachat Pier. Je kan proberen om je eigen taxi te regelen, maar er is vaak een tekort aan chauffeurs en de prijzen kunnen enorm oplopen. Vooraf geboekte privé-transfers zijn beter, vooral als je met een gezin of groep reist en de kosten kan delen. Het populairst zijn echter de combi’s van minibusjes en veerboten. Zij zorgen voor jouw rit naar de haven en ook voor de overtocht zelf. Bovendien werken ze volgens een dienstregeling die afgestemd is op de aankomende vluchten van Bangkok Airways.

De tocht naar de pier duurt ongeveer 20 minuten. Dan is het wachten op de veerboot voor de overtocht van 30 minuten over de smalle zeestraat naar het noordelijke puntje van Koh Chang. De totale reistijd in de lucht, op de weg en over de zee bedraagt 3-4 uur.

Van Bangkok naar Koh Chang per bus en veerboot

Van Bangkok naar Koh Chang per bus en veerboot
Mama Travel Tour is één van de mogelijke bus/minibus opties

Reistijd – 7 tot 9 uur
Prijs – €13 – 22
Comfort – 3/5

De afstand van het uitgestrekte Bangkok tot de Thammachat Pier in Trat bedraagt iets minder dan 400 km over de Thaise snelwegen. Dat betekent dat je helemaal tot het punt kan rijden waar de boten naar Koh Chang vertrekken. De reis duurt ongeveer vier tot vijf uur, en onderweg passeer je de hedonistische badplaats Pattaya en de dichtbeboste heuvels van het afgelegen Chanthaburi.

Bussen doen er iets langer over om de haven van de veerboten van Trat te bereiken dan een vlucht, maar zijn wel een veel goedkopere optie om van Bangkok naar Koh Chang te reizen.

Er zijn een paar verschillende mogelijkheden als je voor deze manier van reizen kiest. De meest populaire optie voor reizigers in Thailand is het gedeelde minibusje. Ze hebben een maximale capaciteit van 14 personen en gaan rechtstreeks van punt naar punt zonder te stoppen om andere passagiers op te pikken na het verlaten van Bangkok. Dan heb je de iets grotere bussen – bekend als VIP of Express bussen – die veel meer ruimte hebben, maar ze zijn iets langzamer en minder comfortabel. Je kan ook vertrouwen op lokale Thaise busverbindingen die vertrekken vanaf het Ekkamai station, maar we raden je aan om die te vermijden omdat het lastig kan zijn om vooraf te boeken en ze af te stemmen op de vertrektijden van de veerboot.

Een auto-veerboot op weg naar Koh Chang
Een auto-veerboot op weg naar Koh Chang © BBbirdZ / Shutterstock.com

Er zijn een aantal touroperators die je kunnen helpen bij het zoeken naar verbindingen op de route naar Trat. Het belangrijkste verschil is de vertrekplaats in Bangkok zelf. Triple T travel heeft minibusjes die vertrekken vanaf de Mochit New Van Terminal in Chatuchak en een station in Ekkamai. Burapha’s bussen vertrekken vanaf de Suvarnabhumi Airport terminals. Mama Travel en Tour daarentegen vertrekken vanuit de populaire backpackers- en feestwijk Khaosan Road.

Het is altijd een goed idee om combi-tickets te kopen via websites zoals 12Go.asia om alles vlotter te laten verlopen. Zij zorgen ervoor dat je minibusje of bus op tijd bij de pier is voor de veerboot. Ze zorgen ook voor de veerboottickets en kunnen zelfs taxi-ritten rechtstreeks naar de deur van je hotel op Koh Chang voorzien. Hallo uitzicht op het strand!

Van Bangkok naar Koh Chang per privé- taxi en veerboot

Van Bangkok naar Koh Chang per privé- taxi en veerboot
Thailand Limo by Datum is een taxibedrijf dat transfers aanbiedt van Bangkok naar je hotel op het eiland Koh Chang

Reistijd – 6 tot 7 uur
Prijs – €120
Comfort – 5/5

Gooi de rugzakken in de kofferbak, leun achterover, ontspan en geniet van het uitzicht – dat is het soort reis dat wordt aangeboden aan reizigers die met een privé-taxi van Bangkok naar Koh Chang reizen. Het is een eenvoudige, veilige en comfortabele manier van reizen, die een pick-up op elk punt in de Thaise hoofdstad aanbiedt, van de grachten van de Wang Lang markt tot de chique wolkenkrabbers van Silom. Je wordt ook vlak bij de pier in Trat afgezet, zodat de overstap op de veerboten naar het noorden van Chang een fluitje van een cent is.

Een duidelijk nadeel is de prijs. Maar groepen reizigers en hele families kunnen die kosten onderling delen. Daar komt nog bij dat de taxitarieven niet alleen voor het hele voertuig gelden, maar dat ze ook inclusief tickets voor de veerboten en transfers naar een hotel van uw keuze op Koh Chang kunnen zijn. Dat is vooral aantrekkelijk wanneer je naar de meer afgelegen resorts van Lonely Beach (geweldig als je van reggae-feestjes en zonsondergangen houdt) of Bang Bao (eentje voor de duikliefhebbers) in het zuiden wil. Als je echt een koopje wil doen kan je best zo vroeg mogelijk zoeken en boeken via de website van 12Go.

Koh Chang is misschien niet het gemakkelijkste Thaise eiland om vanuit Bangkok te bereiken, maar dat is net een deel van de charme. De witte zandbaaien en kiezelbaaien, de jungles met slingerende apen en de traditionele vissersdorpjes zijn nog grotendeels ongerept en niet overbevolkt. Het is zeker de reis van een halve dag door de lucht, over land en over de zee waard!


Van Bangkok naar Koh Chang FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Bangkok naar Koh Chang te reizen?

Bussen en boten bieden een echt portemonnee-vriendelijke manier aan om van Bangkok naar Koh Chang te reizen. We hebben het over de totale kosten voor alle delen van de reis die ongeveer €17,50 bedraagt. In feite is het zelfs mogelijk om de reis voor een nog goedkopere prijs te plannen als je vroeg op zoek gaat en de goedkoopste touroperators kiest met 12Go.asia.

Wat is de snelste manier om van Bangkok naar Koh Chang te reizen?

Een vlucht van een uur van de luchthaven van BKK naar Trat betekent dat je die lange ritten over de weg van Bangkok naar de pier kan vermijden. Vanaf de terminals moet je een taxi of een bus nemen naar de haven en vervolgens overstappen op een veerboot naar Koh Chang. Het resultaat? Verwacht dat je reis van beginpunt tot eindbestemming ongeveer 4-5 uur duurt.

Hoe reis je van Bangkok naar Koh Chang?

Ga naar 12Go.asia, vul je reisdata in, en zoek. Je zal zien dat er meerdere manieren zijn om de vlooienmarkten en de streetfood kraampjes van Bangkok in te ruilen voor het prachtige eiland Koh Chang. De meest populaire manieren van reizen zijn minibusjes en bussen van de hoofdstad naar de kust en daarna een veerboot, of privé-taxi’s naar de haven, en zelfs vluchten van Suvarnabhumi Airport naar Trat voor de veerbootverbinding naar het eiland.

Kan je van Bangkok naar Koh Chang vliegen?

Niet rechtstreeks. Je kan wel tot het vliegveld van Trat vliegen. Dat is echt dichtbij – slechts 20 minuten rijden – naar de pier waar de veerboten naar Koh Chang vertrekken. Reken er wel op dat je veel meer moet betalen voor de luxe van vliegen vanuit BKK. Er is maar één luchtvaartmaatschappij op deze route (Bangkok Airways) en de plaatsen zijn in het hoogseizoen snel uitverkocht.

Hoeveel kost het om van Bangkok naar Koh Chang te reizen?

Er zijn een aantal opties voor verschillende budgetten voor de reis van Bangkok naar Koh Chang. Degenen met weinig geld geven misschien de voorkeur aan de grote busverbindingen die van de Khaosan Road helemaal naar de haven gaan. Wie wat baht over heeft, kan een ticket kopen voor één van de vluchten van Bangkok Airways naar Trat. Je kan ook wat extra uitgeven voor een transfer met je eigen taxi, wat heel voordelig kan zijn wanneer je met meerdere personen bent.

Hoe lang duurt het om van Bangkok naar Koh Chang te reizen?

Dat hangt allemaal af van de manier waarop je wil reizen. Met een vlucht kan je de reistijd verkorten en de trip in ongeveer vier uur afleggen. Wanneer je kiest voor auto’s en bussen om bij de veerhaven in de buurt van Trat te komen, moet je rekenen op ongeveer 5-6 uur in totaal. Waarom gebruik je de zoekfunctie op 12Go.asia niet om je opties te vergelijken en te beslissen wat voor jou het beste is?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: