Hoe reis je van Krabi naar Koh Lipe

Hoe reis je van Krabi naar Koh Lipe

De reis van Krabi naar Koh Lipe is een echte odyssee. Hij voert je over meer dan 177 km Andaman Zee, waar verlaten eilanden en steile rotsen boven koraalriffen en mangrove moerassen uittorenen. Je gaat van een bruisende stad, waar tuk-tuks en strandhotels over het water staren, naar een eiland dat op de grens met Maleisië ligt, dat bekend is om zijn snorkellagunes met zandbodem en toegang biedt tot het prachtige Tarutao National Marine Park. Deze gids kan je helpen bij het plannen van deze reis. De gids geeft een overzicht van alle vervoersmogelijkheden, waaronder rechtstreekse veerboten en bootverbindingen met tussenstops, voor verschillende budgetten en soorten reizigers

TransportReistijdPrijsTickets
Van Krabi naar Koh Lipe per supersnelle veerboot4,5 u€71Boek Online
Van Krabi naar Koh Lipe per minibusje en boot7 u€35Boek Online
Van Krabi naar Koh Lipe per taxi en boot4 u€120Boek Online

Van Krabi naar Koh Lipe per supersnelle veerboot

Van Krabi naar Koh Lipe per supersnelle veerboot
Tigerline Travel is de beste optie voor een hogesnelheidsveerboot

Reistijd – 4,5 uur
Prijs – €71+
Comfort – 4/5

De snelste manier om in een rechte lijn van Krabi naar Koh Lipe te reizen is met de hogesnelheidsveerboot van Tigerline. Deze raast dwars door de Andaman Zee van noord naar zuid. Maar het is niet helemaal rechtstreeks. Onderweg zijn er enkele stops op andere eilanden zoals Lanta of Phi Phi. Dat kost wat meer tijd, maar het zijn toch maar vier of vijf minuten voordat je op het suikerzachte zand van het Tarutao National Marine Park aankomst.

De vertrekhaven is de Klong Jilad Pier. Hier kan je heel gemakkelijk geraken als je verblijft in één van de bruisende backpackerhostels of -hotels van Krabi Town. Als alternatief is het mogelijk om tickets met transfers te boeken vanaf verblijven in Ao Nang en zelfs Railay (hoewel de kosten van de lange-afstandsveerboot zelden inbegrepen zijn) met Tigerline via 12Go.asia.

Tigerline travel ferry
Instappen op de Klong Jilad Pier

Met de hogesnelheidsveerboot van Tigerline kan je Krabi verruilen voor Koh Lipe zonder dat je lange ritten over het land hoeft te maken.

Tijdens de reis geniet je ook van een behoorlijk niveau van comfort. Tigerline Travel heeft moderne boten met airconditioning en veel zitplaatsen en buitenruimtes. De buitenruimtes zijn geweldig als je graag op het dek wilt zitten en de Andaman eilanden voorbij wilt zien vliegen – sommige van de uitzichten op de route van Krabi naar Koh Lipe zijn echt de moeite waard om nat voor te worden!

Bij aankomst in Koh Lipe, zal de veerboot een eindje van het hoofdstrand van Pattaya aanmeren. Er is daar geen permanente haven, dus je zal op een houten bootje moeten springen om aan land te geraken. Hier wordt een extra toeslag van 50 THB (€1,30) aangerekend. Op het droge geraken is nu eenvoudiger door de bouw van een plastic aanlegsteiger, maar het kan zijn dat ze je vragen om direct in het water te springen en het strand op te lopen zoals een echte schipbreukeling.

Van Krabi naar Koh Lipe per minibusje en boot

Van Krabi naar Koh Lipe per minibusje en boot
Smart En Plus is een van de bedrijven die gecombineerde bus- en boottickets aanbiedt

Reistijd – Tot 7 uur
Prijs – €35-50
Comfort – 4/5

Het is een lange weg van Krabi naar Koh Lipe. Daarom kiezen veel reizigers ervoor om een busverbinding te nemen naar een plek verder naar het zuiden om hele stukken van de bootreis te vermijden. Normaal gesproken reis je over de weg naar de Hat Yao Pier of de Pakbara Pier. De eerste ligt dicht bij de stad Trang, terwijl de andere de belangrijkste pier is voor veerboot- en speedbootverbindingen naar Lipe, verbonden met de regio van Satun en de zuidelijke stad Hat Yai.

Natuurlijk hangt de totale reistijd af van de haven waarvoor je kiest. De meest gebruikelijke plaats om op een boot over te stappen is beneden in Pakbara. De reis erheen duurt ongeveer drie of vier uur, en wordt langer als er veel verkeer is bij het verlaten van Krabi. Ondertussen duurt de reis naar Hat Yao Pier gemiddeld drie uur. De ritten kunnen op zichzelf al een avontuur zijn want ze gaan door afgelegen dorpen en vissersgemeenschappen, dichte jungles en ogenschijnlijk eindeloze karstbergen omringd door rubberbomen. Zitplaatsen in één van de Silaphat Transfer boten die van Pakbara naar Koh Lipe gaan

Zitplaatsen in één van de Silaphat Transfer boten die van Pakbara naar Koh Lipe gaan
Zitplaatsen in één van de Silaphat Transfer boten die van Pakbara naar Koh Lipe gaan

Neem de bus van Krabi helemaal naar het zuiden naar Trang of Satun en je hoeft minder tijd door te brengen op de veerboot naar Koh Lipe.

Het is belangrijk om je transfer af te stemmen op de vertrektijd van de veerboot naar Koh Lipe zodat je niet op het vasteland vast komt te zitten. Gelukkig is dat super eenvoudig met behulp van 12Go – het hele pakket van boot en bus is gebundeld in één boeking. De enige beslissing die jij moet maken is welke veerbootverbinding over de Andaman Zee je wil nemen…

Een optie vanaf de Hat Yao Pier is de Tigerline Veerboot. Het is een moderne boot, maar gaat maar één keer per dag in de vroege middag. Veel meer overtochten – en meestal ook goedkoper – gaan vanaf Pakbara. Er zijn ook supersnelle veerboten van Smart En Plus en Jolly Travel of speedboten die je zelf kunt charteren. Die zijn prijzig maar supersnel.

Van Krabi naar Koh Lipe per taxi en boot

Van Krabi naar Koh Lipe per taxi en boot
Andaman Taxi’s is een van de taxibedrijven die je van Krabi naar de pier van je keuze kunnen brengen

Reistijd – 4 tot 7 uur
Prijs – €120
Comfort – 5/5

Ja, taxi’s kosten je veel meer dan een busverbinding naar de pier, maar daar zijn een paar kanttekeningen bij te plaatsen. Ten eerste: Je kan de kosten delen met een hele groep, want de prijs van ongeveer €97 of meer voor de rit naar de haven is voor het hele voertuig. Nummer twee: Je betaalt voor extra luxe en comfort. Taxi’s pikken je vrijwel overal in Krabi of Ao Nang op en brengen je rechtstreeks naar de veerboten, met minimale stops en veel beenruimte onderweg. Perfect.

Het lastigste deel van het samenstellen van een taxi en boot combinatie van Krabi naar Koh Lipe is waarschijnlijk het koppelen van de aankomst bij de Pakbara of de Hat Yao Pier met de vertrektijden van de veerboot. Daarom is het belangrijk om van tevoren de vertrektijden te controleren met 12Go.asia, of boek gewoon een gezamenlijk ticket dat zowel je transfer als je overtocht over de Andaman Zee combineert. Er worden middagboten aangeboden door bedrijven zoals Smart En Plus, Bundhaya Speed Boat, en de Satun Pakbara Speed Boat Club, die je zouden moeten helpen om Lipe op tijd te bereiken voor je avondbiertje op Sunset Beach.

Er zijn koraalriffen, Robinson Crusoe eilanden, wilde, rotsachtige kustlijnen, dichte jungles en steile Karst bergketens die Krabi van Koh Lipe scheiden. Maar dat zijn geen obstakels voor de vastberaden reiziger, die deze verbazingwekkende reis van het vasteland naar het eiland in slechts vijf of zeven uur kan afleggen. Tot ziens, tot op dat perfecte witte zand!


Van Krabi naar Koh Lipe FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Krabi naar Koh Lipe te reizen?

Sla de directe boten over en ga voor een combinatie van busverbindingen en veerboten als je zo veel mogelijk geld wil besparen voor je Chang-biertjes op de stranden van Lipe. Ze zijn het goedkoopst van allemaal, met prijzen die gemiddeld rond de €44 per persoon liggen. De reistijd ligt waarschijnlijk rond de zeven uur van je vertrek tot je eindpunt. Ga naar 12Go.asia om alle mogelijkheden op de route te vergelijken, waaronder boten vanaf zowel de Hat Yao Pier als de Pakbara Pier.

Wat is de snelste manier om van Krabi naar Koh Lipe te reizen?

Omdat er geen vliegtuigen rechtstreeks naar Koh Lipe vliegen (er is geen vliegveld op dit tropische paradijselijke eiland, gelukkig!), zijn rechtstreekse veerboten de snelste manier van transport. Ze kunnen de verbinding in slechts 4,5 uur voltooien, maar doen er meestal vijf of meer over vanwege het woelige water en de tussenstops in Phi Phi en Koh Lanta. Hou er rekening mee dat deze tickets niet de goedkoopste zijn, maar wanneer je ze vooraf boekt op 12Go kan je de kosten beperken.

Hoe kom ik van Krabi Airport naar Koh Lipe?

De beste manier om te garanderen dat je op het Pattaya-strand van Lipe kunt luieren nadat je naar de luchthaven van Krabi bent gevlogen, is een pakketreis en een bootticket regelen via 12Go.asia. Dat betekent dat er een chauffeur op je wacht in de aankomsthal met vervoer rechtstreeks naar de boten. Dat kan betekenen dat je naar het zuiden moet, naar Satun, om de veerboot te halen. Of je gaat gewoon naar de Klong Jilad Pier om de supersnelle Tigerline-dienst te nemen.

Hoe ver is Krabi van Koh Lipe?

Als je een rechte lijn zou trekken van Krabi naar Koh Lipe, dan zou dat iets meer dan 177 km zijn. Maar reizen tussen deze twee hotspots van Zuid-Thailand is vaak veel verder. Neem de bussen, die moeten bijna 305 km rijden voordat ze bij de pier in Satun zijn waar de passagiers de boot nemen. Zelfs de rechtstreekse veerboot legt meer afstand af, omdat er onderweg eilanden en koraaltuinen moeten worden ontweken.

Hoeveel dagen heb je nodig om Koh Lipe te bezoeken?

Wij zouden zeggen, minimaal vijf dagen op Koh Lipe. Sommige mensen gaan voor een kortere tijd, maar vertrekken bijna altijd zwaarmoedig. Simpel gezegd, dit is niet het makkelijkste eiland in Thailand om te bereiken. Je moet rekenen op een reistijd van ongeveer zeven uur vanaf Krabi. Dus, doe het rustig aan, geniet van de relaxte vibes, luier op Sunset Beach – je snapt het wel. Natuurlijk, als je langer de tijd hebt, zal Lipe je niet teleurstellen. Er zijn duikexpedities in het Tarutao National Marine Park en een leuk nachtleven om je in vast te bijten nadat je klaar bent met alle R&R.

In welke maand kan je Koh Lipe het best bezoeken?

Het hangt ervan af wat je bedoelt met ‘best’. December of januari zijn het beste qua weer. Ze hebben droge dagen en veel zon, terwijl de Andaman Zee stil en helder is. November is het begin van het hoogseizoen, dus als je dan aankomt, kan je nog een paar stortbuien meemaken, maar de reiskosten en de hotels zouden beide goedkoper moeten zijn. De drukte en de prijzen dalen ook naar het einde van het hoogseizoen toe, rond maart en april. Zomertijd is de moesson, wanneer veel van de veerbootverbindingen van Krabi naar Koh Lipe helemaal stoppen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: