Hoe reis je van Phuket naar Koh Phangan

Hoe reis je van Phuket naar Koh Phangan

De reis van Phuket naar Koh Phangan is een reis van Thailands grootste eiland naar zijn grootste feestbestemming. Je verruilt de pastelkleurige huisjes en de chili-supermarkten van Phuket Town voor zand waar DJ’s draaien tot de zon opkomt boven de Thaise Golf.

In een rechte lijn is de afstand tussen de twee plaatsen 257 km. Maar je zal een langere route moeten nemen. Er is een manier om per vliegtuig naar Koh Samui te gaan en dan over te stappen op een veerboot. Of, je kunt bussen nemen door de wilde jungles die door het hart van het Land van de Glimlach rijden voordat je overstapt op een boot. Deze gids geeft een overzicht van alle transportmogelijkheden op weg van Phuket naar de hoofdstad van de Full Moon Party.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Phuket naar Koh Phangan per vliegtuig en veerboot3 h€70Boek Online
Van Phuket naar Koh Phangan per bus en veerboot8 h€15Boek Online
Van Phuket naar Koh Phangan per taxi en veerboot6 h€200Boek Online

Van Phuket naar Koh Phangan per vliegtuig en veerboot

Van Phuket naar Koh Phangan per vliegtuig en veerboot
Je kan niet helemaal naar Koh Phangan vliegen, maar wel naar Koh Samui en van daaruit een kleine veerboot nemen. © Supakit_N / Shutterstock.com

Reistijd – 3 tot 5 uur met goede verbindingen
Prijs – Rond de €70
Comfort – 5/5

Bangkok Airways verzorgt de vluchten die Phuket verbinden met de eilanden in de Thaise Golf. Helaas is er geen directe verbinding naar Koh Phangan – er is daar geen vliegveld! In plaats daarvan moet je een route uitstippelen die je eerst naar het vakantiemekka Koh Samui brengt.

Het goede nieuws is dat er maar liefst zes vertrekken per dag zijn tijdens het hoogseizoen dat in november begint. De eerste vlucht vertrekt om 9:45 uur. De laatste gaat om 19:50 uur. De reistijd in de lucht is een korte, pittige 55 minuten. Dat betekent dat je neerstrijkt tussen de kokospalmen van Samui voordat je klaar bent met het aanbrengen van de neonverf voor de Full Moon Party.

Als je je vlucht en veerbootverbindingen op het juiste moment boekt, kan je een reis van minder dan een halve dag verwachten.

Vanaf de luchthaven in Koh Samui gaat de reis verder naar de haven waar de boten vertrekken naar Koh Phangan. Nog meer goed nieuws: de Bangrak Pier ligt op slechts 15 minuten rijden met de taxi van de terminals. Als je besluit om na de landing zelf een taxi te nemen, kan je verwachten dat je de chauffeur rond de 600 THB (€16) betaalt voor de transfer. Daarom is het altijd beter om gecombineerde tickets te zoeken met 12Go.asia. Zij garanderen je een beter tarief die de vlucht, taxirit en veerboot in één pakket combineren.

Een Seatran Discovery veerboot op weg naar Koh Phangan
Een Seatran Discovery veerboot op weg naar Koh Phangan

De handigste veerboten om te nemen zijn die van Seatran Discovery, maar alleen omdat ze vertrekken vanuit Bangrak. Alternatieve verbindingen met maatschappijen zoals Lomprayah (verwacht snelle catamarans) en Raja Ferry (verwacht tragere grote boten die minder kosten) vertrekken ook van andere pieren rond Koh Samui, maar deze liggen iets verder weg van de luchthaven. De reis van eiland naar eiland duurt meestal ongeveer 30 minuten.

De sleutel hier is om de reis tot in de puntjes te timen. Als je ervoor zorgt dat je kan landen en een directe verbinding hebt met de dagelijkse veerdiensten (FYI: Seatran Discovery heeft boten die vertrekken om 13:00 uur en 16:30 uur), is het mogelijk om de trip van Phuket naar Koh Phangan in minder dan zeven uur af te leggen. Wie te laat aankomt kan vast komen te zitten op Samui zonder een boottocht tot de volgende ochtend.

Van Phuket naar Koh Phangan per bus en veerboot

Van Phuket naar Koh Phangan per bus en veerboot
De Lomprayah VIP-bussen zijn verrassend comfortabel

Reistijd – 8 tot 10 uur
Prijs – €15 – 30
Comfort – 3/5

Oké, de route van Phuket naar Koh Phangan per bus en boot is niet voor mensen met haast. Het kan tot 10 uur duren om het binnenland van het Land van de Glimlach op deze manier te doorkruisen om van het ene eiland naar het andere te geraken. Dat komt omdat, hoewel de wegen over het algemeen van goede kwaliteit zijn, er onderweg ruige bergketens, beschermde stukken oerwoud en stromende rivieren te ontwijken zijn. De positieve kant van dat alles? Je kan zeker genieten van alles wat je door het raam van de bus ziet!

Bussen rijden kronkelend en slingerend door de jungles en karstpieken van Zuid-Thailand naar pieren aan de oever van de bruisende Thaise Golf.

Over bussen gesproken… je hebt het hier over grote VIP-bussen. De meest comfortabele van allemaal zijn de dubbeldekkers van Lomprayah, met een beetje extra beenruimte en goede airconditioning. Dat gezegd hebbende, vrijwel alle bedrijven bieden ritten met airconditioning en ruime zitplaatsen aan. Je kan vertrekken vanaf de Phuket Bus Terminal 2 of Phuket Airport, maar je kan ook extra betalen voor een taxi-transfer rechtstreeks naar het station vanuit hotels in Patong, Karon, Rawai en andere resorts.

De Lomprayah catamaran
De Lomprayah catamaran brengt je snel van Surat Thani naar Koh Phangan

Het rijgedeelte van de reis duurt in totaal tussen de vier en vijf uur. De bestemming? Dat is Surat Thani aan de kust van de Thaise Golf. Je zal er echter niet lang blijven hangen, want het grootste deel van de veerboten vertrekt van de Donsak Pier ten oosten van de stad. Hiertoe behoren de goedkope en langzamere boten van Raja Ferry en de snelle verbindingen die door Seatran Discovery worden aangeboden. De snelste boten van het vasteland naar het eiland zijn met Lomprayah, die vanaf de Tapee Pier vertrekken, wat dichter bij het centrum van Surat Thani is.

Omdat dit verreweg de populairste manier is om van Phuket naar Koh Phangan te reizen, zouden we altijd zeggen: boek van tevoren. Dat is vooral een goed idee wanneer je met de snelle Lomprayah catamaranboten wil reizen of Phuket wil verruilen voor Phangan in het hoogseizoen (december-februari).

Van Phuket naar Koh Phangan per taxi en veerboot

Van Phuket naar Koh Phangan per taxi en veerboot
Andaman Taxis heeft verschillende keuzes in voertuigen die je van Phuket naar Surat Thani kunnen brengen

Reistijd – 6 tot 9 uur
Prijs – €200+
Comfort – 4/5

Oproep aan beroemdheden en jetsetters! Als je klaar bent met zonnebaden op het witte zand van Kata Noi en in de luxe hotelresorts, kan je een reis naar het eiland beginnen door voor een privé-taxi te kiezen die je in stijl dwars door het land laat reizen. De beloningen zijn talrijk. Ten eerste word je door iemand opgehaald op je verblijfplaats in Phuket. Ten tweede, je zit comfortabel, met airconditioning, luxe stoelen, en veel beenruimte. Ten derde is er geen wachttijd voor andere reizigers, dus de rit naar de pieren van Surat Thani zal minder tijd in beslag nemen dan wanneer je voor een busreis kiest.

Het is mogelijk een privé-taxi te regelen naar de pieren waar de veerboten naar Phangan vertrekken, maar reken op een aanzienlijk hogere prijs voor deze luxe.

Natuurlijk, dat alles drijft de prijs op. Over het algemeen vind je op deze route geen aanbiedingen voor minder dan €175. Bovendien is dat exclusief het ticket voor de veerboot, dat je apart moet kopen via een reisorganisatie zoals 12Go.asia (kies de Lomprayah catamarandiensten om de comfortabelste boten van allemaal te scoren). De enige kostenbesparing is dat je de totale kosten van de taxi kunt delen met de hele groep – de prijzen zijn voor het hele voertuig en niet per persoon.

Vraag je chauffeur om je rechtstreeks naar de Donsak Pier te brengen als je van plan bent om een andere boot te nemen dan de Lomprayah catamaran. Dat is ongeveer 50 km verder langs de kust van Surat Thani, waar het merendeel van de andere diensten die naar Koh Phangan gaan vertrekken.

Talloze reizigers maken elk jaar de reis van Phuket naar Koh Phangan. Het verbindt het ene levendige feestcentrum omgeven door schitterende stranden met het andere, en het betekent dat je die Thaise drang naar zon, zand en zee nog wat langer kan voelen. Tegenwoordig kan je vliegen, zeilen en rijden van eiland naar eiland – wat jou het beste uitkomt.


Van Phuket naar Koh Phangan FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Phuket naar Koh Phangan te reizen?

Je bespaart hopen baht door de bus- en veerbootverbindingen te nemen die Phuket met Koh Phangan verbinden. Ze rijden meerdere keren per dag, en verbinden Thailands grootste eiland met de havens aan de golf via de weg, en dan met de boten. Als je echt op je budget let, kijk dan uit naar de voordelige aanbiedingen van bedrijven zoals Raja Ferry en Phantip 1970. Ze zijn meestal het goedkoopst van allemaal, en beide kunnen geboekt worden via 12Go.asia.

Wat is de snelste manier om van Phuket naar Koh Phangan te reizen?

Als je het goed organiseert, is vliegen de snelste manier om Phuket en de Andamanse kust te verruilen voor de oostelijke eilanden van Thailand. Bangkok Airways verzorgt in het hoogseizoen tot zes vluchten per dag tussen Phuket Airport en Koh Samui. Nadat je geland bent, moet je overstappen op een boot naar Phangan, dus zorg ervoor dat je nog tijd in de namiddag over hebt om daar te komen. In totaal kan de reis zo’n vijf uur duren.

Kan je van Koh Phangan naar Phuket vliegen?

Niet rechtstreeks. Maar je kan wel van Phuket naar Koh Samui vliegen. Dat is te danken aan de reguliere route van Bangkok Airways. De vlucht duurt 55 minuten en er vertrekken tot zes vliegtuigen per dag. Natuurlijk moet je ook nog een ticket boeken voor de veerboot van Samui naar Phangan, maar het is mogelijk om dat in een pakket te doen, inclusief taxi-transfer naar de haven, op 12Go.

Is er een boot van Phuket naar Koh Phangan?

Nee. Kijk maar op de kaart: Een boot van Phuket naar Koh Phangan zou betekenen dat je het hele Maleisische schiereiland moet rondvaren. Het zou weken duren! En hoewel dat klinkt als een echt Zuidoost-Aziatisch avontuur, raden wij aan om te kiezen voor de bus en boot combinatie. Als je vanaf Phuket (dat met een brug met het vasteland is verbonden) de weg naar het oosten neemt, ga je naar Surat Thani en spring je daar op een veerboot, waardoor de reistijd wordt teruggebracht tot zo’n acht à tien uur. De hele reis kan in één keer worden geboekt met 12Go.asia.

Wat is beter, Phuket of Koh Phangan?

Dat is een lastige. Om met de woorden van de Thaise bevolking te spreken, het is een geval van ‘hetzelfde, hetzelfde, maar toch verschillend’ op deze eilanden. Phuket heeft wereldse feestmekka’s zoals Patong en de boho straten van Phuket Town. Deze worden echter gecompenseerd door luxe resorts in Kata Noi en Rawai, waar villa’s zich uitstrekken over de jungle-achtige kustlijn tot de goed gevulde stranden. Phangan is vergelijkbaar met Phuket, maar brengt een vleugje van de backpacker-vibe, met party hostels, strandbars van bamboe en yoga studio’s met zich mee. Het is vooral bekend om zijn Full Moon Party, maar heeft ook een rustige en chille noordkust.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: