Hoe ga je van Hat Yai naar Koh Lipe

Hoe ga je van Hat Yai naar Koh Lipe

De reis van Hat Yai naar Koh Lipe beslaat meer dan 140 kilometer van zuid Thailand. Het brengt je over de knoestige pieken van de Banthat Mountains, door oerwoud jungles vol met makaken, en over de aquamarijne Andaman Zee. Het doel? Om bruisende nachtbazaars en kruidig geurende drijvende markten te verwisselen met witte zandstranden en het helderste water dat Zuidoost Azië kan voortbrengen.

Helaas heeft Koh Lipe geen eigen vliegveld. Dat betekent dat je altijd per boot moet oversteken, maar je kunt je reis versnellen met privé transfers naar de haven of wat baht besparen door gedeelde bussen te nemen.

VervoerTijdPrijsKaartjes
Hat Yai naar Koh Lipe per minibus en speedboot4 u16€Online boeken
Hat Yai naar Koh Lipe met openbare minibusjes en veerboot5 u15€
Hat Yai naar Koh Lipe per taxi en boot4 u62€Online boeken

Hat Yai naar Koh Lipe per minibus en speedboot

Hat Yai naar Koh Lipe per minibus en speedboot
Smart En Plus gecombineerde minibus en speedboot kaartjes] kunnen geboekt worden op 12Go

Tijd – 4-6 hours
Prijs – 16€+
Comfort – 4/5

Verreweg de meest gebruikelijke manier waarop reizigers in het zuiden van Thailand kiezen om tussen Hat Yai en Koh Lipe te reizen is met een combo van minibus en speedboot. Het is een reis die meestal in de regio van vijf uur duurt van begin tot eind, hoewel sommige exploitanten je voetafdrukken in het katoen-witte zand van Lipe kunnen laten zetten na slechts vier uur op de weg.

Minivans/minibusjes en speedboten zijn lang de meest populaire manier geweest om van de drijvende markten van Hat Yai naar de met palmbomen omzoomde kusten van Koh Lipe te hoppen

Over operators gesproken… er zijn er veel om uit te kiezen. Het hoog beoordeelde Smart En Plus wordt beschouwd als de beste keuze, hoewel hun aanbod in grote lijnen overeenkomt met de pakketten van Dee Travels, Sukhothai Tour, en de Satun Pakbara Speed Boat Club. Het belangrijkste verschil is waar je wordt opgepikt aan het Hat Yai eind, maar daarover later meer. Met zoveel bedrijven die concurreren om passagiers, kun je verwachten dat de prijzen variëren. Over het algemeen is alles in de buurt van 17€ een koopje.

Het eerste deel van de reis gaat over land. Het weeft en kronkelt door het afgelegen binnenland ten westen van Hat Yai, alvorens door de hooglanden gekleed in palm- en teakbossen te navigeren, en dan door de laaglanden aan de kust rond het Mu Ko Phetra National Park. Om het anders te zeggen – je zult genoeg hebben om naar te kijken vanuit het raam! De rijtijd is meestal ongeveer 1,75-2 uur in totaal.

Speedboten bij Pak Bara Pier
Speedboten bij Pak Bara Pier

Op de Pak Bara Pier krijg je je eerste glimp te zien van de glinsterende Andaman Zee. Dat is waar alle speedboten aanmeren. De schepen hebben plaats voor 30-40 passagiers, gezeten in rijen van drie. Ze doen er ongeveer 1,5 uur over om van het vasteland naar Lipe te varen. Dat is snel, maar de ritten zijn hobbelig, dus bereid je voor als je een beetje een landrot bent.

De beste manier om een combinatieticket voor een minibus en een boot te regelen is zoeken op 12Go.asia. Tik gewoon je reisdata en bestemming in, en viola: je kunt alle maatschappijen en prijzen in één oogopslag vergelijken. Wat meer is, je zult in staat zijn om te zien welke maatschappijen pick-ups in Hat Yai stad toestaan, welke vertrekken vanaf Hat Yai Bus Station, en welke je direct van de luchthaven naar Koh Lipe kunnen brengen – perfect als je vanuit Bangkok vliegt en zo snel mogelijk naar het eiland wilt gaan.

Hat Yai naar Koh Lipe met openbare minibusjes en veerboot

Hat Yai naar Koh Lipe met openbare minibusjes en veerboot
Veerboot bij Pak Bara Pier klaar om passagiers op te pikken naar Koh Lipe © Rachata Chintawong / Shutterstock.com

Tijd – 5 tot 7 uur
Prijs – 15-16€
Comfort – 3/5

Je hoeft je niet in te laten met de georganiseerde tour bedrijven op de reis van Hat Yai naar Koh Lipe . Het is ook mogelijk om de reis in aparte delen te doen. Wees er echter op voorbereid dat je wat meer tijd kwijt bent aan reizen, afdingen en dingen regelen. Je zult ook merken dat de openbare busverbindingen niet zo comfortabel zijn. Het voordeel van alleen op pad gaan is dat het avontuurlijker is en dat je onderweg een paar euro kunt besparen.

Openbare minibusjes kunnen je wat besparen op de weg naar Koh Lipe, maar ze kunnen er wel een uur of twee langer over doen

Begin bij het Talad Kaset Station. Je moet daar een taxi nemen vanaf de luchthaven als je naar het zuiden vliegt – de rit duurt ongeveer 15 minuten in matig verkeer; onderhandel altijd voor een betaalbare prijs. Je bent op zoek naar de minibusdienst naar Pak Bara. Ze rijden om het uur in het hoogseizoen (november-april), met de vroegste vertrektijd om 8:30 uur en de laatste om 18:30 uur. Kaartjes kosten 2,5-3,5€; niet meer, niet minder.

Een paar uur rijden door de rijstvelden en mistige heuvels die Hat Yai van de Andamanse kust scheiden is voldoende om je naar de boten te brengen. Als je niet van tevoren een ticket voor alleen de veerboot bij 12Go hebt geboekt, moet je naar de kraampjes om uw ritje te regelen. Het kan er hectisch aan toe gaan in de haven, dus wees klaar om in de rij te gaan staan.

Daarna gaat je naar een van de regelmatige overtochten, uitgevoerd door Smart En Plus, Bundhaya Speed Boat, en de Satun Pakbara Speed Boat Club. Een boottocht kost ongeveer 12,5-15€ wanneer je deze op de dag zelf koopt. Tijdens het hoogseizoen zijn er de hele ochtend door afvaarten, de laatste rond 15:00 uur. Wij raden je echter aan vooraf te reserveren – de witte zandeilanden en koraalriffen van Lipe trekken duizenden reizigers aan, dus er is concurrentie voor zitplaatsen.

Hat Yai naar Koh Lipe per taxi en boot

Hat Yai naar Koh Lipe per taxi en boot
Jolly Travel is een van de aanbieders van taxiritten van Hat Yai naar Pak Bara Pier

Tijd – 4 tot 6 uur
Prijs – 62€+
Comfort – 5/5

Er gaat niets boven het verlaten van het vliegveld in Hat Yai, vers van een aansluitende reis uit Bangkok, om een chauffeur te vinden die klaar staat met je naam op een bord. Dat is het aanbod voor mensen die kiezen voor een privétransfer naar de haven. Ja, het is de duurste route naar de kust, maar het extra comfort, en het feit dat je uw lift met uw hele reisgezelschap kunt delen, maakt het misschien net de moeite waard.

Een privé taxi vanaf de luchthaven is een prima keuze als je niet wilt wachten tot uw reis naar Koh Lipe begint

Natuurlijk is de luchthaven niet de enige plek waar je kunt worden opgehaald. Kiezen voor een taxi met chauffeur is ook een prima manier om naar de boten in Pak Bara te gaan als je ervoor hebt gekozen om buiten de stad te blijven, dichter bij de dobberende Khlong Hae Floating Market (de topattractie van Hat Yai), misschien. In totaal doen ze er 2 tot 2,5 uur over om de pier te bereiken, maar met minimale stops en vertragingen, samen met airconditioning en comfortabele stoelen.

Zodra je de jachthaven bereikt, moet je zich bij de anderen op de veerboten voegen. Hier is een vooraf geboekte rit handig, want je kunt gewoon de 20 THB/0,5€ havengeld betalen en meteen op de boot stappen. Zo niet, dan moet je uw ticket afrekenen bij een van de loketten, waar het in de drogere maanden druk kan zijn. Hoe dan ook, het is een 1,5 uur durende overtocht naar Koh Lipe, waar je van het dek springt in een turquoise zee die kabbelt tegen perfect wit zand. Niet slecht, hè?

Koh Lipe is de droom van menig reiziger. Het is het Thailand dat je op de ansichtkaarten en in de brochures hebt gezien – glanzend zand, luie kokosnotenbars, en hangmatten geregen tussen scheve palmen. Alle bovenstaande routes zijn manieren waarop je het belangrijkste vervoersknooppunt van de regio, Hat Yai, kunt verruilen voor de stranden en baaien. Geniet van de reis!


Hat Yai naar Koh Lipe FAQ

Hoe kom ik goedkoop van Hat Yai naar Koh Lipe?

Je zou iets kunnen besparen door te vertrouwen op de openbare minibus verbindingen tussen Hat Yai en de Pak Bara haven waar de boten naar Koh Lipe vertrekken. Echter, we zouden zeggen dat er zo weinig in zit – een handvol euro op zijn best – dat de kosten van combo tickets geboekt via 12Go.asia vergelijkbaar zijn. Je hebt het hier over iets van 15€ tegen 16,5€, met extra gedoe en reistijd om rekening mee te houden bij de goedkopere optie.

Wat is de snelste manier om van Hat Yai naar Koh Lipe te gaan?

Er is zeker niets sneller dan een privé taxi helemaal tot aan de haven en dan een speedboot dwars door de Andaman naar het sprankelende zand van Koh Lipe eiland. Houd er wel rekening mee dat je veel meer betaalt voor zo’n transfer, terwijl gedeelde minibusjes van bedrijven als Smart En Plus en Dee Travels bijna evenveel tijd kosten maar veel goedkoper zijn. Je kunt ze allemaal vergelijken en vergelijken op 12Go.

Hoe kom je van Hat Yai naar Koh Lipe?

Dat is makkelijk – een boot! Je gaat naar een eiland, weet je nog? Maar voordat je gaat varen, moet je de haven bereiken. Dat is waar je uw vervoermiddel kunt kiezen. De meeste mensen kiezen voor een georganiseerde minibus geboekt via 12Go.asia. Anderen gaan naar het busstation in Hat Yai en nemen hun eigen vervoer. Weer anderen zullen de voorkeur geven aan een vooraf geboekte taxi.

Hoe lang duurt het van Hat Yai naar Koh Lipe?

Van begin tot eind, duren de meeste trips naar het paradijs Koh Lipe ongeveer vier of vijf uur. Dat komt grotendeels omdat de tour organisatoren de minibus tijden hebben afgestemd op de boten, dus je zult Pak Bara Pier bereiken om een veerboot te vinden die klaar staat. Tijdens het hoogseizoen is het verstandig om wat vertragingen te verwachten. Toch zou Lipe nooit meer dan zes uur van Hat Yai verwijderd mogen zijn.

Welke maand is het beste voor Koh Lipe?

December en januari in Koh Lipe zijn gewoonweg prachtig. Warme dagen van 25-30 graden, nauwelijks een spatje regen, en een kalme zee gevuld met koraal en vis brengen allemaal samen het beste van het eiland naar boven. Echter, het hoogseizoen loopt officieel van november tot begin mei, wanneer het overal droog en zacht is. Er zijn ook veel meer boten in de aanbieding tijdens deze maanden, waardoor het gemakkelijker is om van Pak Bara Pier en Hat Yai te komen dan wanneer je reist tijdens de moesson.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: