Hoe reis je van Koh Samui naar Koh Tao?

Hoe reis je van Koh Samui naar Koh Tao?

Koh Tao, vernoemd naar de zeeschildpadden die er in de kristalheldere Thaise Golf rondzwemmen, is een ontspannen alternatief voor het chique Samui en het hedonistische Phangan. Het ligt zo’n 65 kilometer ten noorden van zijn kameraden uit de Chumphon Archipel, en doet denken aan een onbewoond eiland door de met kokosnoten bezaaide stranden en verborgen inhammen, en niet te vergeten enkele van de beste duiklocaties langs deze kant van het land. Boten zijn de voor de hand liggende keuze om tussen Koh Samui en Koh Tao te reizen, met een paar opties die verschillen in tijd, kosten, en gezelschap.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Koh Samui naar Koh Tao per catamaran1,5 u€16Boek Online
Van Koh Samui naar Koh Tao per snelle veerboot2 u€16Boek Online
Van Koh Samui naar Koh Tao met de gewone veerboot en de snelle veerboot via Koh Phangan6 u€18Boek Online
Van Koh Samui naar Koh Tao per privé-speedboot charter1.5 u€880Boek Online

Van Koh Samui naar Koh Tao per catamaran

Van Koh Samui naar Koh Tao per catamaran
De meest comfortabele optie is om met de catamaran van Lomprayah te gaan © Maxim Tupikov / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur (alleen de boottocht)
Prijs – €16
Comfort – 5/5

Verruil Samui’s kuuroorden en vele hotels voor de rustieke vibes en bamboe-strandbars van Koh Tao in minder dan twee uur – want dat kan met de supersnelle catamaran service. Deze wordt verzorgd door Lomprayah, dat één van de best beoordeelde reisorganisatie in de hele regio is. Zij bieden de modernste boten, efficiënte ticketverkoop (wat allemaal online kan via 12Go.asia), en pakketten die inclusief een transfer van de lobby van je hotel naar de boot bevatten.

De snelste en modernste boten zijn de catamarans die worden aangeboden door reisorganisatie Lomprayah.

Omdat dit meestal de meest populaire keuze is onder backpackers en eilandhoppers die de Thaise Golf oversteken, zijn er dagelijks verschillende overtochten. In het hoogseizoen vertrekken de boten van Lomprayah om 8 uur ‘s morgens vanaf de Pralan Pier bij de hotels van Maenam, met extra boten die vertrekken om 12:30 uur. Je kan ook de Lomprayah catamaran nemen om 11:15u of 17:30u (de laatste dienst van de dag) vanaf de Nathon Pier aan de verre westkust van Koh Samui.

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Een paar zitplaatsen beschikbaar bij de Lomprayah Catamaran

De boten zelf behoren tot de beste van de hele vloot die tussen Koh Samui en Koh Tao varen. Ze hebben binnen zitplaatsen waar je kan profiteren van airconditioning, een winkel aan boord voor verfrissingen en drankjes, en twee grote bovendekken waar je andere tropische eilanden kan zien passeren terwijl je vaart. Beschikbaar voor wie het eerst komt, want de eerste in de rij mag als eerste aan boord. Voor 100 THB extra krijg je toegang tot de VIP-ruimte boven met meer luxueuze zitplaatsen en voor 200 THB krijg je toegang tot de exclusieve lounge waar je kan genieten van de reis in lederen stoelen.

Zoals de meeste veerdiensten, meert de Lomprayah catamaran naar Tao aan bij de pier van Mae Haad. Vanaf daar is het een makkie om een taxi te vinden naar je bestemming op het eiland, of je kan kiezen voor een reisoptie waarbij transfers inbegrepen zijn.

Van Koh Samui naar Koh Tao per snelle veerboot

Koh Samui to Koh Tao by high-speed ferry
Met de snelle veerboot van Seatran Discovery kan je vlot naar Koh Tao varen

Reistijd – 2 tot 2,5 uur
Prijs – €16
Comfort – 4/5

Van Koh Samui kan je in één ochtend naar Koh Tao varen als je kiest voor de snelle veerboot. Ondanks de naam zijn deze boten niet zo snel als de catamarans. Toch brengen ze je van het ene eiland naar het andere in de tijd die je nodig hebt om een mango sticky rice op te eten en te genieten van het uitzicht op de Thaise Golf die aan stuurboord voorbij komt.

De reis een beetje vertragen is ook een goede optie voor passagiers die niet zo gewend zijn aan reizen over zee. Deze grotere, iets tragere boten hebben niet zo de neiging om te schommelen en te slingeren zoals de catamarans wanneer ze in het water liggen. Ze zijn beter om zeeziekte te voorkomen en ze zijn een stuk relaxter – goed nieuws wanneer de stranden van Koh Phangan en de met jungle begroeide toppen van het Mu Koh Angthong National Marine Park aan de horizon voorbij drijven.

Snelle veerboten kosten slechts een fractie minder dan de catamarans, maar zorgen voor een meer ontspannen reis.

Twee belangrijke maatschappijen bieden verbindingen aan met de snelle veerboten. Ten eerste is er Seatran Discovery. Zij hebben de modernste boten, met beklede stoelen en grote dekken. Ze zijn vaak ook de duurdere optie, maar dat komt door de iets kortere reistijden, samen met een populaire vertrekplaats bij de Bangrak Pier op de noordhoek van Samui. Ten tweede, heb je Songserm. Zij vertrekken vanaf de Nathon Pier in het westen en doen er net iets langer over om bij de Mae Haad in Koh Tao aan te meren.

In totaal zijn er ongeveer drie veerdiensten per dag tussen de twee eilanden in de Golf. In het hoogseizoen tussen november en maart zijn de veerdiensten snel volgeboekt, dus het is altijd verstandig om je overtocht online te boeken via 12Go, ver voordat je met het vliegtuig naar de koraalriffen en duikplaatsen vertrekt.

Van Koh Samui naar Koh Tao met de gewone veerboot en de snelle veerboot via Koh Phangan

Koh Samui to Koh Tao by normal ferry and high-speed ferry via Koh Phangan
normaal gesproken de goedkoopste (en langzaamste) veerboot om naar Koh Phangan te reizen

Reistijd – 6 tot 7 uur
Prijs – €18-31
Comfort – 3/5

Spreken de met palmbomen omzoomde eilanden van Thailand tot jouw verbeelding? Wil je alle paradijselijke plekjes die de Golf te bieden heeft verkennen? Waarom stel je niet je eigen eiland-route samen. Het is mogelijk omdat er veel normale veerboten zijn die Koh Samui verbinden met Koh Phangan, met aansluitende verbindingen van daaruit naar het duikmekka van Koh Tao.

Je kan de kosten laag houden en volop genieten van de reis op de langzame boten van Raja Ferry. Ze vertrekken vanuit Lipa Noi aan de zuidwestelijke kant van het eiland en meren een paar uur later aan in Thon Sala in Phangan. Je moet beslissen of je een nacht blijft op de thuisbasis van de Full Moon Party (aanbevolen – die feesten zijn geweldig!) of alleen overdag. Beide zijn mogelijk, want het laatste tijdstip om te vertrekken naar Koh Tao is om 17.00 uur met Seatran Discovery.

Thong Sala at Koh Phangan
Thong Sala is een mooi strandstadje op Koh Phangan dat zeker een bezoek waard is als je wat tijd hebt

Op een eiland rondreizen betekent natuurlijk dat je een transfer moet nemen, de hele dag moet reizen en je bagage met je mee moet slepen. Het is niet ideaal, maar het geeft je wel de kans om voet te zetten op één van de andere legendarische vakantiebestemmingen van het Land van de Glimlach. Je kan dit wat eenvoudiger maken door 12Go.asia te gebruiken om alle afzonderlijke trajecten van je reis te boeken en te beheren.

Van Koh Samui naar Koh Tao per privé-speedboot charter

Van Koh Samui naar Koh Tao per privé-speedboot charter
Samui Boat Charter biedt luxe privé charters in de Golf van Thailand

Reistijd – 1,5 uur+, afhankelijk van de stops die je maakt
Prijs – €880+
Comfort – 5/5

Oproep aan alle topmensen en jet setters, privé-charter speedboten zijn jouw kans om echt in stijl te reizen tussen Koh Samui en Koh Tao. Zoals de naam al aangeeft, kan je ze reserveren helemaal voor jou alleen. Dat betekent dat de nogal verbazingwekkende prijs kan worden verdeeld tussen iedereen van je gezelschap (het is meestal gebaseerd op minimum vier passagiers, met toeslagen voor eventuele extra’s).

Bonussen zijn onder meer een pick-up op het strand direct bij je hotel, waar dan ook op het eiland – je hoeft ‘s ochtends dus geen taxi te nemen. Je kan zelf ook een route samenstellen voor de hele dag. Ja, er zijn meer mogelijkheden dan alleen van A naar B te reizen, want de prijs is meestal inclusief stops bij het Instagram-waardige Nang Yuan Island en de snorkel hotspots in Mango Bay. Het belooft een echt avontuur aan de Thaise Golf te worden, maar wel eentje waar je aardig wat voor moet betalen!


Welke weg je ook kiest tussen Koh Samui en Koh Tao, je kan er naar uitkijken om voet te zetten op één van de meer authentieke eilanden van de Thaise Golf. Het is beroemd om zijn duikmogelijkheden, maar nadat je rifhaaien en hersenkoralen hebt gezien, kan je je ook vermaken in de weelderige bossen, op wandelpaden, en in het bruisend nachtleven. Bon voyage!


Van Koh Samui naar Koh Tao FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Koh Samui naar Koh Tao te reizen?

De snelle veerboot tussen Koh Samui en Koh Tao die door Songserm wordt aangeboden, is meestal de voordeligste optie die je kan kiezen. Dat komt omdat dit de langzaamste van de twee snelle veerboten is. Het duurt ongeveer 2,5 uur om je van de ene kust naar de andere kust te brengen. Je kan de kosten van alle routes die we hier vermelden gemakkelijk vergelijken en tegen elkaar afwegen op 12Go.asia.

Wat is de snelste manier om van Koh Samui naar Koh Tao te reizen?

Als je gewoon niet kan wachten om die duikflessen op je rug te hebben en te gaan genieten van de koraaltuinen en de klifstranden van Koh Tao, kies dan voor de Lomprayah catamaran. Zij bieden de snelste route van eiland naar eiland, het duurt in totaal slechts 1,5 uur op het water. Natuurlijk moet je rekening houden met wat extra tijd om van je hotel naar de pier te komen en omgekeerd, maar doordat Tao zo klein is duurt het zelden lang aan de overkant.

Hoe lang duurt de reis van Koh Samui naar Koh Tao?

Tegen volle snelheid in een privé-speedboot zonder tussenstops om onderweg te snorkelen, kan je de tocht in ongeveer één uur afleggen. De meeste passagiers zullen echter op een commerciële veerboot stappen, waarvan de catamarans van Lomprayah de snelste zijn. Zij varen slechts 1,5 uur en tickets kunnen vooraf online worden geboekt via 12Go.asia.

Hoe reis je van Koh Samui naar Koh Tao?

Per boot – je moet 65 kilometer sprankelende zee oversteken voordat je die schitterende koraalriffen kan gaan verkennen! Het enige wat je moet beslissen is voor welke specifieke veerboot je gaat. Kijk op 12Go.asia voor de lijst met snelle veerboten en catamarans met een groot aantal verschillende maatschappijen.

Is Koh Tao een bezoek waard?

Koh Tao is al sinds het begin een magneet voor duikers. Koraalriffen, blauwe zinkgaten, scheepswrakken en door haaien geteisterde baaien zijn daar het bewijs van. Maar wat zich onder water afspeelt, is slechts een deel van de aantrekkingskracht. Er zijn ook de goudkleurige stranden van Sai Daeng en het parelachtige Sai Nuan, de bergen die omgeven zijn door nevelige jungles, en een bruisend nachtleven met bamboe bars die rocken tot zonsopgang. Het heeft voor iedereen wat te bieden. Antwoord: Ja!

Hoeveel dagen heb je nodig in Koh Tao?

Blijf minstens vijf dagen op Koh Tao als je van plan bent om een PADI diploma te behalen – je moet trainingsduiken maken en andere oefeningen doen die een tijdje kunnen duren. Zo niet, dan is het nog steeds een goed idee om hier minstens drie of vier dagen voor uit te trekken. Van snorkelen in Shark Bay tot wandelen over de rotsen van Chalok Bay, er is gewoon veel te doen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: