Hoe reis je van Bangkok naar Koh Samet

Hoe reis je van Bangkok naar Koh Samet

Koh Samet heeft de vorm van een kurkentrekker en ligt in het glinsterende water van de Thaise Golf. Het is een verbluffende dosis poederzand en een turquoise zee. Omdat het een van de dichtstbijzijnde eilanden van Bangkok is, is het geleidelijk uitgegroeid tot een van de meer populaire uitjes voor de Thaise lokale bevolking die in de hoofdstad woont.

Feestgangers en zonnekloppers stromen toe in het weekend en tijdens vakanties om het schitterende Diamond Beach te bezoeken en biertjes te drinken in de bars van Ao Pai. Ze komen meestal via de weg en steken dan over met een veerboot; Koh Samet ligt gewoon te dicht bij Bangkok om een vlucht de moeite (of het geld) waard te maken – er ligt slechts 160 kilometer tussen deze twee plaatsen. Voor meer informatie over hoe je zelf de reis kan maken om deel te nemen aan de hangmat-zwaaiende, snorkel-treffende, strandpret, kan je hier verder lezen…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Bangkok naar Koh Samet per bus en veerboot4 u€15Boek Online
Van Bangkok naar Koh Samet per privé-taxi en veerboot4 u€96Boek Online
Van Bangkok naar Koh Samet per openbare bus en veerboot5 u€9
Van Bangkok naar Koh Samet per bus en speedboot4 u€110Boek Online

Van Bangkok naar Koh Samet per bus en veerboot

Van Bangkok naar Koh Samet per bus en veerboot
Een minibusje van Mama Travel and Tour met 14 zitplaatsen

Reistijd – 4 tot 5 uur
Prijs – €15
Comfort – 4/5

De meest gebruikelijke manier om van Bangkok naar Koh Samet te reizen begint met een busreis over de kustwegen ten zuidoosten van de hoofdstad. De route volgt de snelle Motorway 7 met bochten rond de Thaise Golf langs Pattaya en Chon Buri, helemaal tot aan de aanlegsteiger van de veerboot in Sri Ban Phe in Rayong. Daar vertrekken de boten die over het water verbinding maken met de paradijselijke stranden en baaien van Samet zelf.

Het mooie van de bus-veerboot combinatie is dat deze meestal in de vroege ochtend vertrekken vanuit het bruisende Bangkok. Dat betekent dat je, met een gemiddelde reistijd van vijf uur, aankomt onder de wuivende cajeput bomen en de met jungle begroeide heuvels van Koh Samet met een hele dag zonnebaden voor de boeg.

Ferry to Koh Samet

Je kan de drukte van Khaosan Road verruilen voor de Robinson Crusoe sfeer van Koh Samet in ongeveer vijf uur als je met de bus en veerboot naar het eiland gaat.

De meest gewilde pakketten voor deze reis zijn die van bedrijven als Travel Mart. Zij organiseren minibusjes met een maximumcapaciteit van 12-14 personen vanuit de met bars gevulde wijk Khaosan Road in Bangkok – een van de belangrijkste plekken voor backpack-toeristen en reizigers in de stad. Bovendien is de overtocht met de veerboot inbegrepen en zijn ze voornamelijk gericht op internationale toeristen, zodat je onderweg naar het eiland verhalen kan uitwisselen en kan babbelen met andere wereldreizigers.

Voor bus- en boottochten naar Koh Samet raden we altijd aan zo ver mogelijk van tevoren tickets te kopen. Duizenden Bangkok locals hebben hun zinnen gezet op de stranden daar voor hun weekenden en werkvakanties. Dat betekent dat diensten vaak vol zitten en tickets de deur uitvliegen zoals pad Thai noodles bij de Chatuchak marktkraam (snel!), dat is waarom de online zoek- en boekingsfaciliteit aangeboden door 12Go.asia zo’n cadeau is. Losse veerboottickets van Ban Phe Pier naar Koh Samet kunnen online worden gekocht en voor vertrek worden gecontroleerd op vertrektijden!

Van Bangkok naar Koh Samet per privé-taxi en veerboot

Van Bangkok naar Koh Samet per privé-taxi en veerboot
Een privé-taxi van Team Holiday kan je van je hotel in Bangkok naar de pier in Ban Phe brengen

Reistijd – 4 uur
Prijs – +€96
Comfort – 5/5

Een manier om het comfortniveau op te krikken wanneer je de opwindende marktjes van Bangkok inruilt voor de hangmatten op het strand van Koh Samet is door te kiezen voor een privé-taxi voor de rit naar de haven. Het is een optie die zeker het budget zal verhogen – de gemiddelde kosten voor alleen de rit naar de Ban Phe Pier liggen in de buurt van €88. Bedenk wel dat het mogelijk is om dat te delen met je hele reisgezelschap, want de taxi-tarieven zijn voor het hele voertuig.

Een taxi-rit naar de haven biedt wat extra comfort, terwijl combi-tickets de overstap van auto naar veerboot gemakkelijk kunnen maken.

Over het voertuig gesproken… dit zijn meestal luxe, met airconditioning uitgeruste voertuigen met beklede stoelen en gratis waterflessen als standaard. Dat maakt ze een stuk beter dan de bussen als het gaat om reizen in stijl van Bangkok naar Koh Samet. Je hebt ook een eigen chauffeur, wat betekent dat het vragen om tussenstops en rustpauzes eenvoudiger is.

Het is een goed idee om pakketreizen te boeken via een boekingsdienst zoals 12Go om de overstap van auto naar veerboot in de haven soepel te laten verlopen. Dat maakt het gemakkelijk om transfers te koppelen met hoog aangeschreven taxibedrijven zoals Glassflower, PGS, Team Holiday, en MCC VAN met veerboot overtochten aangeboden door Koh Kaew Phitsadan en anderen.

Van Bangkok naar Koh Samet per openbare bus en veerboot

Van Bangkok naar Koh Samet per openbare bus en veerboot

Reistijd – 5 tot 6 uur
Prijs – Al vanaf €9
Comfort – 3/5

Ben je op zoek naar avontuur? Meng je je graag onder de lokale bevolking? Maak dan gebruik van de openbare busverbindingen die je de route van Bangkok naar de aanlegsteigers van Rayong aanbieden. Die zijn meestal wat drukker dan de echte toeristenbussen, maar hebben wel een authentiekere sfeer.

Vergezel de lokale Thaise bevolking op weg naar de hotels en baaien van Koh Samet door gebruik te maken van de openbare bussen die regelmatig vertrekken vanuit de hoofdstad.

Ze vertrekken vanaf de Eastern Bus Terminal in Ekkamai en de Southern Bus Terminal. Je zal in een tuk-tuk of een taxi moeten stappen om de stad te doorkruisen en deze te bereiken alvorens je een ticket kan kopen aan de loketten ter plaatse. Vraag zeker naar de tarieven om je helemaal naar Koh Samet te brengen. Het is mogelijk om een combi-ticket te kopen voor de bus en de veerboot.

Je kan zowel met een VIP bus of een minibusje reizen. Ze hebben meestal airconditioning en zelfs entertainment aan boord. De bestemming is de Ban Phe Pier, die bereikt wordt na vier of vijf uur over de weg. Daarna doen de veerboten er 30-45 minuten over om de oversteek te maken naar de Nadan Pier op het uiterste noordpuntje van Koh Samet. Tickets voor de veerboot kunnen online worden gekocht en voor aankomst worden gecontroleerd op vertrektijden!

Van Bangkok naar Koh Samet per bus en speedboot

Van Bangkok naar Koh Samet per bus en speedboot
De speedboot is een leuke optie om van Ban Phe naar Koh Samet te reizen © Craig Hastings / Shutterstock.com

Reistijd – 4-5 uur
Prijs – €110+ – maar zorg ervoor dat je onderhandelt!
Comfort – 3/5

Privé-speedboten verkorten de toch al korte overtocht van het Thaise vasteland naar Koh Samet met ongeveer 15-20 minuten. Ze kunnen je ook rechtstreeks naar allerlei aantrekkelijke plekjes op het eiland brengen, of dat nu de witte kust van Sai Kaew Beach is of het minder bekende Wong Duean Beach verder naar het zuiden. Ze varen zelden de hele dag, maar nemen het over wanneer de grote veerboten in de late namiddag stoppen.

Wat de prijs betreft, zit je op ongeveer €88 alleen voor het huren van de boot. Daarom is dit zelden een optie die het overwegen waard is, tenzij je te laat bent bij de veerboothaven in Ban Phe of gewoon de adrenalinekick wil die een snellere boot biedt. Bovendien moet je zelf de busverbindingen naar de jachthaven regelen. Dat kan met lijndienstbussen van minibusjes vanaf de Khoasan Road of met openbare bussen vanaf Ekkamai, Bangkok’s Southern Bus Terminal, of zelfs Suvarnabhumi Airport.

Koh Samet is een juweeltje aan de Thaise Golf. Het mag dan wel een van de dichtstbijzijnde plaatsen bij Bangkok zijn om je tegoed te doen aan zon, zand en zee, maar er heerst nog steeds een relaxte eilandmentaliteit, met reggae-feestjes, kokosnootkraampjes en prachtige baaien. Het is ook gemakkelijk te bereiken. Er zijn allerlei soorten bussen en boten om gebruik van te maken, met reistijden tussen de vier en zes uur voordat je in het paradijs aankomt.


Van Bangkok naar Koh Samet FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Bangkok naar Koh Samet te gaan?

Openbare bussen brengen je voor 155 THB (dat is minder dan €4,50!) naar de pier in Ban Phe bij Rayong, waar de golven op je afkomen. Combineer dat met de goedkoopste boten, ruim van tevoren geboekt via 12Go.asia, en je hebt een portemonnee vriendelijk totaal van slechts €9 of zo om helemaal van Bangkok naar Koh Samet te reizen. Leuk.

Wat is de snelste manier om van Bangkok naar Koh Samet te reizen?

Een privé-taxi huren kan de reis over de weg van Bangkok naar Rayong, waar de aanlegsteigers voor de veerboten zijn, versnellen. Vanaf daar kan je nog meer tijd winnen door voor een speedboot te kiezen. Die kosten echter aanzienlijk meer dan de gewone veerboot, en de overtocht scheelt slechts 10-20 minuten. Je kan ze ook niet op voorhand boeken via 12Go, waardoor je misschien extra uren in de zon doorbrengt met afdingen op de prijs in de haven.

Hoe reis je van Bangkok naar Koh Samet?

Omdat Koh Samet zo dicht bij Bangkok ligt, heeft het geen zin om hiervoor een vlucht te nemen. Je hebt dus de keuze uit privé-taxi’s vanaf het vliegveld, openbare bussen vanaf de verschillende stations in de stad, of backpacker minibusjes vanaf Khaosan Road. Daarna moet je overstappen op een veerboot om de korte oversteek naar het eiland te maken. Alle beschikbare opties en tourbedrijven die deze reizen aanbieden kunnen vergeleken worden met behulp van 12Go.asia’s handige online zoekmachine.

Hoeveel kost een taxi van Bangkok naar Koh Samet?

Je betaalt iets meer dan €88 voor een taxi helemaal van Bangkok naar het havengebied dat Koh Samet verbindt. Met 12Go.asia kan je aan pakketreizen bestellen die de overtocht en de taxi combineren voor ongeveer €97 in totaal. Dat lijkt misschien veel, maar het is het tarief voor een volledige auto die plaats biedt aan minstens vier passagiers, misschien meer. Bovendien bieden taxi’s een ophaalservice op elk punt in de hoofdstad, zodat je geen tuk-tuk hoeft te betalen om bij de busstations te komen voordat je op het eiland bent.

Hoe ver is Koh Samet van Bangkok?

Als je een rechte lijn op de kaart zou trekken tussen de uitgestrekte Thaise hoofdstad en het eiland Koh Samet, zou de kilometerteller ongeveer 160 km aangeven. Als je de hoofdwegen volgt die rond de rand van de Thaise Golf kronkelen om de stad met de boten te verbinden (de route die je met een bus moet nemen), kom je op ongeveer 200 km, plus de overtocht van 5 km met de veerboot.

Is Koh Samet een bezoek waard?

Vraag het een willekeurige inwoner van Bangkok en hij zal het je waarschijnlijk vertellen – Koh Samet is een paradijs. Het eiland is al lang een toevluchtsoord voor stadsmensen die staan te trappelen om op warm zand te lopen en in turkooizen zeeën te plonsen. Het heeft alle chille, reggae-achtige sferen van een echte Thaise strand-hotspot, slechts een kleine vier of zes uur buiten de grote stad. Dus, het is een volmondig ja voor Koh Samet als je op zoek bent naar helder water, snorkeltochten, zonnebaden, duiken – de lijst gaat maar door!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: