Hoe ga je van Langkawi naar Koh Lipe

Hoe ga je van Langkawi naar Koh Lipe

Er mag dan wel een internationale grens en een heel stuk Straat Malakka tussen hen in liggen, maar Langkawi en Koh Lipe zijn goed met elkaar verbonden door veerboten en boten. In feite is het Maleisische eiland een van de beste vertrekpunten voor Thailand’s zuidelijke Tarutao National Marine Park waarvan Lipe een deel is.

Je kunt de afstand van 43 kilometer in slechts 1,5 uur afleggen, dus er is nauwelijks tijd om uw pittige Maleise laksas op te eten voordat je van boord stapt en het Thaise zand betreedt. Directe boten varen echter alleen in het hoogseizoen (november tot begin juni), dus de reis duurt veel langer als je met de moesson reist.

VervoerTijdPrijsKaartjes
Langkawi naar Koh Lipe met directe veerboot1.5 u 25€Online boeken
Langkawi naar Koh Lipe met de veerboot4 u29€Online boeken
Langkawi naar Koh Lipe per dag tour24 u 160€Online boeken

Langkawi naar Koh Lipe met directe veerboot

Langkawi naar Koh Lipe met directe veerboot

Tijd – 1,5 uur (exclusief de tijd bij de immigratiedienst)
Prijs –  25€
Comfort – 4/5

In een tijdperk waarin vluchten overal heen lijken te gaan, is er iets ontegenzeggelijk nieuws en exotisch aan het oversteken van internationale grenzen op een boot. Maar dat is precies wat elke reiziger tussen Langkawi en Koh Lipe met de veerboot moet doen, omdat de tocht niet alleen van eiland naar eiland gaat, maar ook van Maleisië naar Thailand.

Dat alles brengt een paar extra complicaties in de mix. De overtocht per veerboot duurt gemiddeld slechts anderhalf uur, maar er zijn aan beide kanten immigratieprocedures waar je rekening mee moet houden. Je moet je paspoort laten afstempelen als je Maleisië verlaat bij de aanlegsteigers. En je moet jouw Thaise inreis regelen als je op Lipe aankomt.

Boten brengen je van het glinsterende zand van Langkawi naar het glinsterende zand van Koh Lipe in slechts 1,5 uur

De boten vertrekken ofwel van Kuah Jetty aan de zuidoostkant van Langkawi, ofwel van de Telaga Harbour Marina aan de noordwestelijke kust. De eerste is beter als je in de hoofdplaats Kuah op vakantie bent geweest. De tweede is een prima keuze voor iedereen die op avontuur is rond de witte zandstranden van Pantai Cenang, of op de luchthaven van Langkawi aankomt en meteen een bootverbinding zoekt.

Jetty at the Koh Lipe arrival point
Na het overstappen op een longtail boot word je naar Pattaya Beach op Koh Lipe gebracht

Aangekomen in Koh Lipe, moet je van de veerboot overstappen op een longtail boot om op het droge te komen. Zij vragen een extra vergoeding van 50 THB/1,3€ om je bij de geïmproviseerde aanlegsteiger op Pattaya Beach af te zetten, waar Thaise immigratieambtenaren klaar staan om uw documenten af te stempelen. Oh, en vergeet niet uw klokken op dit punt terug te zetten – Langkawi en Koh Lipe liggen, vreemd genoeg, in verschillende tijdzones!

Vergeet niet dat de veerboten die rechtstreeks tussen Langkawi en Koh Lipe varen, alleen in het droge seizoen varen. De zee is te ruw en er is gewoon niet genoeg klandizie om de routes tussen juni en augustus in de vaart te houden. Aan de andere kant, het wordt wel druk als de regens stoppen, dus het is verstandig om je plek zo vroeg mogelijk te reserveren met de online zoekmachine op 12Go.asia.

Langkawi naar Koh Lipe met de veerboot

Langkawi naar Koh Lipe met de veerboot

Tijd – 4 tot 6 uur
Prijs –  29€+
Comfort – 3/5

Als alle boten die rechtstreeks van Langkawi naar Koh Lipe varen vol zitten, of als je deze reis in het laagseizoen tussen juni en oktober wilt maken, kun je proberen twee veerverbindingen aan elkaar te rijgen. Dat is niet ideaal: De reis zal vrijwel zeker meer kosten en veel langer duren. Maar het is misschien wel de enige optie die overblijft.

Aansluitende veerboten via Satun kunnen je helpen om naar Koh Lipe te varen als de rechtstreekse veerboten niet varen of vol zitten

De eerste boot die je moet nemen, gaat naar Satun op het Thaise vasteland. Hij vertrekt vanaf Kuah Jetty, en vertrekt op de meeste dagen zowel vroeg in de ochtend als laat in de middag. In totaal duurt de tocht ongeveer 60 minuten en het uitzicht is prachtig – kijk naar het westen om het ongerepte zand en de beboste heuvels van het ongerepte Koh Tarutao voorbij te zien zoeven! Uw bestemming? Pak Bara Pier. Daar moet je alle Thaise immigratieprocedures doorlopen voordat je verder kunt varen.

Eenmaal officieel in het Land van de Glimlach, is het tijd om naar Koh Lipe te gaan. Dit zou de gemakkelijkste helft van de reis moeten zijn. Er zijn meer ferries tussen Satun en dat prachtige eiland dan je in een gids kunt vinden. De snelste zijn met Bundhaya Speed Boat of de Satun Pakbara Speed Boat Club. Ze doen er slechts anderhalf uur over om je naar Lipe te brengen. Eenmaal aangekomen, met alle paspoortstempels al in orde, ben je vrij om naar de cocktailbars te gaan of meteen te luieren op het strand van Pattaya.

Langkawi naar Koh Lipe per dag tour

Langkawi naar Koh Lipe per dag tour
Snorkelen is de meest populaire activiteit op dagtours naar Koh Lipe

Tijd – De hele dag
Prijs –  160€+
Comfort – 4/5

Georganiseerde reizen zoals die van Langkawi-Tour.com die je van Langkawi naar Koh Lipe brengen zijn misschien prijzig, maar ze zitten vol plezier. De veerboot overtocht van Maleisië’s Andaman juweel naar Thailand wordt verpakt in een actievolle route. Je zult nauwelijks merken dat je van de ene naar de andere reis, wat met snorkelen, wild zwemmen, strand hoppen, en lange Thaise lunches om je bezig te houden langs de weg.

Voor een prijs vanaf ongeveer 165€ per persoon, kun je een pick-up verwachten bij elk hotel aan de Langkawi kant. Je krijgt ook eten, samen met activiteiten die variëren van driewieler tours door Koh Lipe’s bruisende dorpjes tot een vroege avond stop op Sunset Beach. Het is een optie om te overwegen als je graag alle hoogtepunten van Koh Lipe meteen wilt zien.


De meeste mensen zullen kiezen voor de snelle, directe veerboot die in het hoogseizoen regelmatig van Langkawi naar Koh Lipe vaart. Ze doen er slechts 90 minuten over om van eiland naar eiland te gaan, met wat extra tijd voor immigratie aan beide kanten. Als alternatief zijn er georganiseerde tours en verbindingsboten. Hoe dan ook, deze reis brengt je naar Thailand!


Langkawi naar Koh Lipe FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Langkawi naar Koh Lipe te gaan?

Boot. Het kost ongeveer 25€ per persoon om met de directe veerboot van Langkawi naar Koh Lipe te gaan. Dat maakt het de goedkoopste optie, omdat indirecte routes via Satun betekent het boeken van twee individuele tickets met twee afzonderlijke bedrijven, terwijl tours hebben prijskaartjes die altijd astronomisch hoger zijn. De beste manier om de goedkoopste boot overtochten te vinden is om uw reisdata in te tikken op 12Go.asia en daar lang van te voren te boeken voor aankomst in Langkawi.

Wat is de snelste manier om van Langkawi naar Koh Lipe te gaan?

De directe veerverbinding tussen Langkawi en Koh Lipe betekent dat je in slechts 90 minuten Maleisische grond kunt verruilen voor Thais zand. Maar dat is alleen de reistijd over het water. Omdat je tijdens deze reis tussen twee landen reist, moet er bij de immigratiedienst veel administratie worden afgehandeld. Dat kan extra wachttijden opleveren op beide aanlegsteigers, waardoor de totale reistijd in de buurt van 2 tot 3 uur komt.

Hoe kom je van Langkawi naar Koh Lipe?

Hoe kom je anders van het ene tropische eiland naar het andere? Per boot, natuurlijk! Er zijn verschillende diensten waaruit je kunt kiezen, met meerdere maatschappijen die vanaf twee pieren op Langkawi varen gedurende het hele hoogseizoen, van november tot juni. Verwacht grote, moderne veerboten met dekruimte en binnen zitplaatsen. Als je in de buurt van Lipe komt, moet je op een longtailboot stappen om aan land te komen. Dat is bij de meeste tickets niet inbegrepen, dus zorg dat je 50 THB/1,3€ bij de hand hebt om de bestuurder te betalen.

Hoe lang is de veerboot van Langkawi naar Koh Lipe?

Het is helemaal niet lang. Slechts 90 minuten is genoeg om de overtocht in normale omstandigheden te voltooien. Je moet echter rekening houden met extra wachttijden om door de immigratie te komen en om de longtailboot naar de kust te nemen wanneer je uiteindelijk Pattaya Beach in Koh Lipe bereikt. Wie gebruik maakt van de verbindingsboten die via Satun gaan, moet rekening houden met twee trajecten op het water, de eerste duurt ongeveer een uur, de tweede 1,5 uur.

Hoeveel kost de veerboot van Langkawi naar Koh Lipe?

Je kunt meestal een ticket scoren op de directe boten van Langkawi naar Koh Lipe voor ongeveer 25€. Het is echter een goed idee om ruim van tevoren op 12Go.asia te zoeken en te boeken, omdat de prijzen kunnen fluctueren en de veerboten vol zitten in de populairste reismaanden. Je moet ook 50 THB (1,3€) betalen voor de boottaxi van de veerboot naar de pier in Koh Lipe. En er is een toegangsprijs voor het Thaise eiland, die momenteel 200 THB (5,3€) per persoon bedraagt.

Is Koh Lipe duur?

Koh Lipe is iets prijziger dan andere Thaise eilanden. Dingen kosten een premie omdat alles moet worden vervoerd op boten van het vasteland. Bovendien is de ruimte op Lipe beperkt en zijn er strenge bouwregels omdat het deel uitmaakt van een nationaal park – dat drijft de kosten van hotels en strandbungalows op. Toch is het niet iets waar je de bank voor moet breken. Pad Thai noodles van een straatstalletje zijn te koop voor ongeveer 2,5€, terwijl de biertjes in de zonsondergang bars net iets minder dan 3,3€ kosten.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: