Hoe ga je van Bangkok naar Chiang Mai

Hoe ga je van Bangkok naar Chiang Mai?

Van Bangkok naar Chiang Mai reizen betekent reizen dwars door het hart van het fabelachtige Land van de Glimlach. Je verlaat de glinsterende wolkenkrabbers van de hoofdstad voor een plaats van met tempels bedekte heuvels, hectische bazaars en mystieke heiligdommen. Maar de reis is ook een avontuur op zich, slingerend door glooiende rijstvelden en bossen vol olifanten. In totaal is de reis 690 kilometer lang en neemt meestal een hele dag of een nacht in beslag als de reis over land wordt afgelegd.

Deze gids staat vol met informatie over hoe je de populaire hop naar de tweede stad van Thailand vanuit BKK kunt maken, met details over vluchten, bussen, treinen, en nog veel meer.

VervoerTijdPrijsKaartjes
Vliegtuig van Bangkok naar Chiang Mai3 u16€Online boeken
Trein van Bangkok naar Chiang Mai11 u25€Online boeken
Bangkok naar Chiang Mai met de bus10 u12€Online boeken
Bangkok naar Chiang Mai per taxi9.5 u230€Online boeken

Vliegtuig van Bangkok naar Chiang Mai

Vliegtuig van Bangkok naar Chiang Mai

Tijd – 1,3 uur (alleen vluchttijd)
Prijs – van 16€ tot 99€, afhankelijk van hoe lang van te voren je boekt
Comfort – 5/5

Maak je niet druk – er zijn genoeg korte afstandsvluchten tussen de route van Bangkok en Chiang Mai. Dit is natuurlijk een verbinding tussen de grootste en de tweede grootste stad in het land. Het is een populaire verbinding voor mensen die naar hun werk gaan en ook een geweldige optie voor reizigers die de jungle-bekleedde heuvels van het rustieke Noordelijke Thailand willen bezoeken.

In totaal vertrekken elke week ongeveer 450 vluchten van de start- en landingsbanen van de hoofdstad van het Land van de Glimlach naar zijn landgenoten in het noorden. De gezonde concurrentie helpt om de prijzen lekker laag te houden, met gemiddelde tarieven in de buurt van slechts 33-42€ per enkele reis. Voor de beste koopjes kun je het beste ten minste 90 dagen van tevoren boeken, en probeer een budgetmaatschappij te kiezen zoals Nok Air of AirAsia. Als je bagage meeneemt, ben je misschien beter af met het premium aanbod van Bangkok Airways en Thai Airways, waar inchecken standaard is inbegrepen.

Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die een verbinding verzorgen naar Chiang Mai vanaf beide grote luchthavens van Bangkok

Je hebt twee keuzes als vertrekhaven in Bangkok. De luchthaven DMK, of Don Mueang International, verzorgt de meeste binnenlandse verbindingen, zoals die naar Chiang Mai. Er zijn echter ook diensten die vertrekken vanaf BKK, de grotere luchthaven Suvarnabhumi. Het is een goed idee om voor Suvarnabhumi Airport te kiezen als je rechtstreeks naar Noord-Thailand reist na een langeafstandsverbinding vanuit Europa, de VS of het Midden-Oosten.

Van het opstijgen tot het landen duurt de vlucht van Bangkok naar Chiang Mai ongeveer 1,2 tot 1,3 uur. Daarmee is het de snelste manier om tussen de twee steden te reizen. Je landt op Chiang Mai International Airport, dat net ten zuidoosten van je bestemming ligt, op ongeveer 10 minuten rijden met de taxi van de sfeervolle oude stad en het merendeel van de hotels.

Trein van Bangkok naar Chiang Mai

Trein van Bangkok naar Chiang Mai
Hoewel langzamer dan een vlucht, is de treinroute van Bangkok naar Chiang Mai veel mooier © Sompopsrinophan / Shutterstock.com

Tijd – 11 tot 13 uur
Prijs – 25-50€
Comfort – 4/5

Vraag het iedereen die het al eens gedaan heeft – met de trein van Bangkok naar Chiang Mai is een geweldige ervaring! Ja, het duurt gemiddeld 12 uur en kost ongeveer evenveel als vliegen, maar er zijn andere redenen waarom je de trein zou verkiezen boven de landingsbaan…

Niet alleen is dit een milieuvriendelijke manier van reizen, maar je ziet ook grote delen van Zuidoost-Azië aan je raam voorbij suizen. Op de reis naar Chiang Mai zijn er waarschijnlijk vergezichten gevuld met grasgroene dekens van rijstvelden, gevolgd door steile karstbergen aan de horizon, en jungles waar ooit olifanten rondzwierven. Je zult ook een glimp kunnen opvangen van de beroemde apentempel van Lop Buri, die zichtbaar is vanaf de spoorlijn als je daar stopt.

Bangkok to Chiang Mai by overnight sleeper train
De bedden van de nachttrein zijn niet erg breed, dus let op als je lang bent © Amnat Phuthamrong / Shutterstock.com

Kies voor een slaaptrein met overnachting en zie de zonsopgang over de bergen van Noord-Thailand als je wakker wordt

Ondanks het uitzicht kiezen de meeste reizigers ervoor om met een van de drie nachtdiensten naar het noorden te gaan. Deze besparen je de kosten van een hotel, en ze brengen je heel vroeg naar Chiang Mai. Ze vertrekken vanaf het grote Hua Lamphong station om 18:10 uur, 19:35 uur, en 22:00 uur, met het vertrek om 18:10 uur met moderne, in China gebouwde treinen die comfortabele slaapcoupés hebben. (Neem wel een blinddoek mee – het licht brandt de hele nacht!)

Tijdens het hoogseizoen is het superbelangrijk om uw plaats op de Thaise treindiensten zo vroeg mogelijk te reserveren, vooral voor populaire verbindingen zoals de nachttrein BKK-Chiang Mai. 12Go.asia heeft dat heel eenvoudig gemaakt, met web boekingsformulieren, prijsvergelijkingen, en een ticket afhaalpunt dat zich direct buiten het station bevindt.

Bangkok naar Chiang Mai met de bus

Bangkok naar Chiang Mai met de bus
Nakhonchai Air Bus biedt zeer comfortabele busritten tussen Bangkok en Chiang Mai © nitinut380 / Shutterstock.com

Tijd – 10 tot 12 uur
Prijs – 12-30€
Comfort – 3/5

Als je een scherp oog op het reisbudget houdt of gewoon de volledige backpacker ervaring wilt, kan de bus naar het noorden de optie zijn waar je naar op zoek was. Er zijn vertrektijden bijna elk uur van de Thaise hoofdstad naar Chiang Mai, samen met tal van concurrerende busmaatschappijen en ticket providers die helpen om de prijzen laag te houden.

De bus is de snelste optie om de reis over land te maken, vooral omdat hij minder stopt en iets sneller rijdt dan de trein. Maar onderweg een oogje dichtknijpen, comfortabel blijven en genieten van de romantiek van het spoor zijn geen vanzelfsprekendheid. Het zijn misschien de offers die je moet brengen om iets vroeger aan te komen.

Bussen zijn zeker een van de goedkoopste opties voor reizigers die over land tussen Bangkok en Chiang Mai willen reizen

Zorg ervoor dat je de kwaliteit en recensies van alle busmaatschappijen controleert voordat je boekt. Het Thaise busnetwerk is notoir ongereguleerd. Sommige zogenaamde “VIP” bussen zijn niets van dat alles, terwijl anderen waar voor hun geld bieden. 12Go kan daarbij helpen. Het geeft een overzicht van enkele van de meest populaire exploitanten op de route, zoals Tara Tour and Travel, Nakhonchai Air Bus en Sombat Tour, samen met beoordelingen van gebruikers voor extra gemoedsrust.

Busverbindingen Bangkok-Chiang Mai vertrekken vanaf een aantal verschillende stations. De bussen die populair zijn bij de Thaise lokale bevolking vertrekken vaak vanaf de Mo Chit Bus Terminal, gelegen aan de noordkant van de stad. Ondertussen zullen backpackers vaak hop op de diensten die rechtstreeks vertrekken uit de hostel en het nachtleven district van Khaosan Road.

Bangkok naar Chiang Mai per taxi

Bangkok naar Chiang Mai per taxi
Minivan van BangkokTaxi24 beschikbaar om te boeken bij 12Go.asia

Tijd – 9,5 uur
Prijs – 230-250€
Comfort – 4/5

Taxi ritten tussen Bangkok en Chiang Mai zijn echt ongewoon. De reden? Nou, om te beginnen is er maar liefst 690 kilometer tussen deze twee steden, dus het is niet de meest economische manier om dingen te doen. Bovendien zijn de kosten van privé-transfers meestal astronomisch hoger dan die van bussen en treinen, waardoor de meeste rugzaktoeristen en gelegenheidsreizigers er niet aan kunnen beginnen.

Dat gezegd hebbende, zou je graag deze optie als je bewegen rond Thailand als een familie of een groep en willen dingen eenvoudig te houden. De geschatte kosten van ongeveer 250€ voor een taxi kunnen worden gedeeld tussen iedereen in uw partij, waardoor de klap op de begroting een beetje. Bovendien kun je met een privétransfer vrijwel overal in de hoofdstad worden opgehaald, of dat nu de lobby van uw hotel in het chique Silom is of de terminals van Suvarnabhumi Airport net na je bent geland.

Taxi’s zijn misschien een prijzige optie, maar ze bieden wel extra flexibiliteit en mogelijke stops bij geweldige attracties tussen Bangkok en Chiang Mai

Een ander groot voordeel van een privé-taxi naar Chiang Mai is dat de routes flexibel zijn. Ze zijn een goede keuze als je rechtstreeks naar de met mist bezaaide heuvelstadjes van Noord-Thailand wilt rijden, maar onderweg geen van de prachtige bezienswaardigheden wilt missen. Vraag dus zeker aan uw chauffeur hoeveel het zou kosten om een pitstop te maken in de met tempels bezaaide stad Ayutthaya of de apenheiligdommen van Lopburi, om er maar twee te noemen.

De reis van Bangkok naar Chiang Mai is een van de meest platgetreden routes in het Land van de Glimlach. Voor welk vervoermiddel je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je zich onderweg bij veel andere mensen zult voegen, en je kunt zich verheugen op een stad vol betoverende Lanna heiligdommen en wierookgeurende tempels als je eenmaal bent aangekomen.


Bangkok naar Chiang Mai FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Bangkok naar Chiang Mai te gaan?

Met de bus van Bangkok naar Chiang Mai is de goedkoopste optie van allemaal. Daarom is het al lang de favoriet van backpackers en budgetreizigers. De meesten kiezen voor VIP bussen en speciale toeristenbussen voor extra comfort, en voltooien de reis in ongeveer 10-12 uur in totaal. Kijk op het boekingsplatform van 12Go.asia, dat vertrek vanaf een aantal verschillende stations in de hoofdstad aanbiedt.

Wat is de snelste manier om van Bangkok naar Chiang Mai te komen?

Met bijna 700 kilometer tussen Bangkok en Chiang Mai is het geen verrassing dat vliegen de snelste route is tussen de twee steden. Met het vliegtuig is de verbinding in iets meer dan een uur klaar, terwijl reizen over land minstens 10 uur in beslag neemt.

Hoe kom je van Bangkok naar Chiang Mai?

Er zijn verschillende vervoerswijzen om je van het Grand Palace van Bangkok naar de Lanna heiligdommen van het oude Chiang Mai te brengen. De beste manier om te vergelijken is door gebruik te maken van 12Go.asia. Met één zoekopdracht krijg je daar prijzen voor VIP-bussen, vluchten, treinverbindingen en zelfs privétaxitransfers.

Gaat er een trein van Bangkok naar Chiang Mai?

Ja. Sterker nog, het is een van de populairste treinreizen in heel Zuidoost-Azië! Hij breng je door het hart van het land, langs verbazingwekkende steden als Lop Buri en het karstgebergte in het noorden, en kan zowel overdag als ‘s nachts worden gedaan. Gebruik 12Go om vroeg te boeken en uw kaartjes op te halen op een handige plek, vlak buiten het treinstation in Bangkok.

Hoeveel kost de trein van Bangkok naar Chiang Mai?

Dat hangt allemaal af van de klasse en de trein die je kiest. De meest comfortabele manier om de reis te maken is zeker met een slaapbed op de nachtdienst die om 18:10 uur vertrekt. Die kosten ongeveer 25€ in de tweede klas en 41€ in de eerste. Kaartjes voor de standaard zitplaatsen op de dagtreinen tussen Bangkok en Chiang Mai kosten rond de 23€.

Hoeveel kost het om van Bangkok naar Chiang Mai te vliegen?

Het zal je misschien verbazen dat de kosten van een binnenlandse vlucht van Bangkok naar Chiang Mai zo laag zijn als 16€. Maar dat zou echt een koopje zijn! Waarschijnlijker zijn gemiddelde prijzen van rond de 25-41€ per enkele reis. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de extra kosten voor ruimbagage, want sommige premium maatschappijen bieden dat standaard aan. Gelukkig is het op 12Go.asia heel eenvoudig om de ticketprijzen voor een bepaalde datum en verschillende luchtvaartmaatschappijen te vergelijken.

Wat is de beste tijd van het jaar om naar Chiang Mai te gaan?

Het droge seizoen in Noord-Thailand begint rond november en brengt warme dagen en veel zonneschijn voor toeristen op zoek naar die goudgerande boeddhistische tempels en winkelbazaars. Pas echter op voor het zogenaamde brandseizoen dat in januari begint en in april eindigt. Vervuiling door plaatselijke landbouwtechnieken kan de lucht dan bijzonder onaangenaam maken. Het is eigenlijk beter om juni, juli en augustus aan te houden. Dat zijn officieel de moessons, maar de regens komen meestal slechts in korte uitbarstingen, er zijn minder mensen in de buurt, en de hotelprijzen zijn gemakkelijker op de portemonnee.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: