Hur man reser från Bangkok till Chiang Mai

Hur man reser från Bangkok till Chiang Mai

Att resa från Bangkok till Chiang Mai innebär att man får färdas genom hjärtat av det mytomspunna Leendenas land. Man kommer även att lämna huvudstadens glänsande skyskrapor bakom sig och istället göra sig bekant med tempelkrönta kullar, livliga basarer och mystiska helgedomar. Men själva resan är också ett äventyr, och den går genom vidsvepta risfält och skogar med elefanter. Totalt ligger resan på runt 690 kilometer och tar vanligtvis en hel dag eller natt om man inte flyger.

Den här guiden är fullsmockad med information om hur man gör den populära resan från Bangkok till “Thailands andra stad” med hjälp av flyg, buss, tåg och andra färdsätt.

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Chiang Mai med flyg3 t170 krBoka online
Bangkok till Chiang Mai med tåg11 t250 krBoka online
Bangkok till Chiang Mai med buss10 t120 krBoka online
Bangkok till Chiang Mai med taxi9,5 t2300 krBoka online

Bangkok till Chiang Mai med flyg

Bangkok till Chiang Mai med flyg

Tid – 1,3 timmar (endast flygtid)
Pris – Allt från 170 kr till 980 kr beroende på hur långt i förväg man bokar
Komfort – 5/5

Oroa dig inte – det råder ingen brist på snabba flygningar mellan Bangkok och Chiang Mai. Det här är trots allt rutten mellan den största och den näst största staden i landet, och det märks på antalet personer som trafikerar den. Det är kort och gott ett perfekt alternativ för de som snabbt vill kunna traska runt på de djungeltäckta kullarna i det rustika norra Thailand.

Totalt avgår runt 450 flygningar från huvudstadens flygplatser varje vecka mot staden i norr. Denna hälsosamma konkurrens hjälper till att hålla priserna riktigt låga, och i snitt brukar det kosta runt 330–410 kronor enkel väg. För att hitta de bästa priserna bör du överväga att boka minst 90 dagar i förväg och dessutom försöka välja ett flygbolag i budgetsegmentet, som Nok Air eller AirAsia. Om du har bagage med dig kan det dock vara bättre att satsa på flygbolag som är lite mer premium, som Bangkok Airways eller Thai Airways, som inkluderar incheckat bagage i biljettpriset som standard.

Flera flygbolag trafikerar rutten till Chiang Mai från båda av Bangkoks stora flygplatser.

I Bangkok kan du välja att resa från två olika flygplatser. DMK, eller Don Mueang International, har hand om majoriteten av alla inrikesavgångar, såsom de som går till Chiang Mai. Vissa avgångar går dock från BKK, som är koden för den större flygplatsen Suvarnabhumi. Det är en bra idé att välja den sistnämnda om du kommer på ett långflyg från Europa, USA eller Mellanöstern och direkt vill resa vidare norrut.

Från lyft till landning tar flygresan från Bangkok till Chiang Mai runt 1,2–1,3 timmar. Det innebär att det är det snabbaste sättet att ta sig mellan de två städerna med ganska bred marginal. Du kommer att landa på Chiang Mai International Airport, som ligger på den sydöstra sidan av orten, runt tio minuters taxiresa från atmosfäriska gamla stan och merparten av alla hotell.

Bangkok till Chiang Mai med tåg

Bangkok till Chiang Mai med tåg
Även om det är långsammare än att flyga så är tågrutten från Bangkok till Chiang Mai mycket mer naturskön © Sompopsrinophan / Shutterstock.com

Tid – 11 till 13 timmar
Pris – 250-500 kr
Komfort – 4/5

Fråga alla som har testat så kommer de att säga att tågresan mellan Bangkok och Chiang Mai är en fantastisk upplevelse! Ja, den tar i snitt tolv timmar och kostar ungefär lika mycket som att flyga, men det finns andra anledningar till att man kanske väljer tågspåret över landningsbanan…

Tåg är inte bara ett miljövänligare sätt att resa på, utan man får även se de fantastiska landskapen i Sydostasien rusa förbi utanför fönstret. På resan till Chiang Mai kommer man att få se gräsgröna risfält, karga kalkstensklippor vid horisonten och djungler där elefanter vandrar runt. Man får även en skymt av det berömda aptemplet i Lop Buri, som kan ses från tågfönstret inte långt från stationen.

Bangkok till Chiang Mai med tåg
Sängarna på nattåget är inte särskilt långa, så ha det i åtanke om du är lång © Amnat Phuthamrong / Shutterstock.com

Välj ett nattåg med säng och se solen resa sig över bergen i norra Thailand när du vaknar.

Trots vyerna så väljer de flesta att genomföra resan norrut med ett av tre olika nattåg. Det innebär att man kan spara in kostnaden för en hotellnatt och även att man anländer till Chiang Mai tidigt. De avgår från centralstationen Hua Lamphong klockan 18.10, 19.35 och 22.00, och 18.10-tåget använder sig av moderna vagnar byggda i Kina med bekväma sovutrymmen (men ta med dig en sovmask, för lamporna är tända hela natten!).

Under högsäsongen är det superviktigt att du bokar din plats på tåget så tidigt som möjligt, speciellt på rutter som är så pass populära som nattåget från Bangkok till Chiang Mai. 12Go.asia har gjort detta lekande lätt, med bokningsformulär online, prisjämförelser och ett utlämningsställe för biljetter som ligger precis utanför stationen.

Bangkok till Chiang Mai med buss

Bangkok till Chiang Mai med buss
Nakhonchai Air Bus erbjuder väldigt bekväma bussturer mellan Bangkok och Chiang Mai © nitinut380 / Shutterstock.com

Tid – 10 till 12 timmar
Pris – 120-290 kr
Komfort – 3/5

Om du håller ett vakande öga på reskassan eller bara vill få den kompletta backpacker-upplevelsen så kan en busstur norrut vara alternativet du väntat på. Bussarna avgår nästan varje timme från den thailändska huvudstaden till Chiang Mai, och det finns många bussföretag och biljettförsäljare som hjälper till att hålla priserna låga.

Buss tenderar att vara det snabbaste sättet att göra denna resa såvida man inte flyger, huvudsakligen eftersom de gör färre stopp och färdas något snabbare än tåget. Å andra sidan är det lättare att sova, sitta bekvämt och njuta av de romantiska landskapen på tåget, så vill man ta bussen för att anlända lite snabbare så får man offra detta.

Bussar är ett av de billigaste alternativen för de som vill resa mellan Bangkok och Chiang Mai utan att flyga.

Se till att kolla upp kvaliteten hos olika bussbolagen och läsa recensioner av dem innan du bokar. Thailands bussnätverk är ökänt oreglerat; vissa “VIP”-bussar borde skämmas över att kalla sig för det, medan andra ger riktigt mycket för pengarna. 12Go kan hjälpa dig med detta. Där listas några av de populäraste bussbolagen på rutten, som Tara Tour and Travel, Nakhonchai Air Bus och Sombat Tour, komplett med recensioner man kan läsa för att stilla oron.

Bussarna från Bangkok till Chiang Mai avgår från ett flertal olika stationer. De bussar som är populärast bland thailändarna avgår ofta från bussterminalen Mo Chit, som ligger på den norra sidan av staden. Backpackers brukar i sin tur hoppa på bussarna som avgår direkt från vandrarhems- och nattlivsdistriktet Khaosan Road.

Bangkok till Chiang Mai med taxi

Bangkok till Chiang Mai med taxi
Minibuss från BangkokTaxi24 som kan bokas på 12Go.asia

Tid – 9,5 timme
Pris – 2300-2500 kr
Komfort – 4/5

Taxiresor mellan Bangkok och Chiang Mai är inte direkt vanligt förekommande. Anledningen? Till att börja med är avståndet mellan de två städerna 690 kilometer, så taxi är inte ett budgetvänligt alternativ. Kostnaden för en privat taxi är trots allt otroligt mycket högre än för bussar och tåg, vilket innebär att de flesta backpackers och vanliga resenärer inte har råd.

Med det sagt är det ett alternativ man kan överväga om man reser runt i Thailand som familj eller grupp och vill hålla det så enkelt som möjligt. Priset för en taxi är uppskattningsvis 2400 kronor, vilket kan delas av alla i gruppen för att göra den ekonomiska smällen lite lättare. En taxi kan dessutom hämta en i princip var som helst i huvudstaden, oavsett om det är lobbyn på hotellet vid Silom eller utanför terminalen på flygplatsen Suvarnabhumi direkt efter att man landat.

Taxi må vara ett dyrare alternativ, men det erbjuder flexibilitet och potentiella stopp vid fantastiska attraktioner mellan Bangkok och Chiang Mai.

En annan stor bonus med att åka taxi till Chiang Mai är att resvägen är flexibel. Det innebär att detta är ett bra alternativ om man vill bege sig till de dimhöljda byarna i norra Thailand utan att missa de fantastiska sevärdheterna på vägen. Se därför till att fråga din chaufför hur mycket extra det kommer att kosta att lägga till stopp i den tempeltäta staden Ayutthaya eller aptemplen i Lopburi, för att nämna ett par alternativ.

Resan från Bangkok till Chiang Mai är en av de vanligaste i Leendenas land. Vilket transportmedel man än väljer så kan man vara säker på att stöta på många andra resenärer på vägen. Man kan även se fram emot att få uppleva en stad full med förtrollande helgedomar från Lannariket och rökelsedoftande tempel.


Bangkok till Chiang Mai – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bangkok till Chiang Mai?

Att ta buss från Bangkok till Chiang Mai är det billigaste alternativet av alla. Därför är det en ständig favorit bland backpackers och budgetresenärer. De flesta väljer VIP-bussar och speciella turistbussar för att få lite extra bekvämlighet, och resan tar runt 10–12 timmar. Ta en titt på bokningsplattformen på 12Go.asia för att se de olika avgångarna från huvudstadens stationer.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Chiang Mai?

Nästan 700 kilometer skiljer Bangkok från Chiang Mai, så det kommer knappast som någon överraskning att flyg är det snabbaste sättet att resa mellan de två städerna. Hela resan tar lite över en timme om man väljer att flyga, jämfört med de över tio timmar man får spendera om man väljer något av alternativen på marken.

Hur tar man sig från Bangkok till Chiang Mai?

Det finns flera transportmedel som står redo att ta dig från Bangkoks stora palats till Chiang Mais helgedomar från Lannariket. Det bästa är helt klart att jämföra de olika alternativen med hjälp av 12Go.asia. En sökning där ger dig priser för VIP-bussar, flyg, tåg och till och med resor med privat taxi.

Går det några tåg mellan Bangkok och Chiang Mai?

Ja, och det är faktiskt en av de populäraste tågrutterna i Sydostasien! Den tar dig genom landets hjärta, förbi fantastiska städer som Lop Buri och de karga bergen i norr. Vidare kan den avklaras på bara en dag eller över en natt. Använd 12Go för att boka tidigt och hämta enkelt dina biljetter på utlämningsstället, som behändigt nog ligger precis utanför tågstationen i Bangkok.

Vad kostar tåget från Bangkok till Chiang Mai?

Det beror helt på vilken klass och med vilket tåg du reser. Det bekvämaste sättet att genomföra resan är garanterat nattåget med sovvagn som avgår 18.10. Det kostar runt 240 kronor för andra klass och 400 för första klass. Vanliga sittplatser på dagtåget mellan Bangkok och Chiang Mai kostar runt 230 kronor.

Hur mycket kostar det att flyga från Bangkok till Chiang Mai?

Det är lätt att bli överraskad när man ser priser för inrikesflyg mellan Bangkok och Chiang Mai på så lite som 160 kronor. Men gör man det har man hittat ett riktigt klipp! Snittpriserna brukar dock vanligtvis ligga på 240–410 kronor enkel väg. Se även till att du tar hänsyn till eventuellt incheckat bagage, för vissa av premiumbolagen inkluderar det i biljettpriset. Lyckligtvis är det superenkelt att jämföra biljettpriser från olika flygbolag för vilket datum som helst på 12Go.asia.

Vilken tid på året är bäst för att besöka Chiang Mai?

Torrsäsongen i norra Thailand börjar runt november och medför varma dagar och gott om solsken för sightseeing-turer till guldglimmande buddhisttempel och shoppingbasarer. Man ska dock akta sig för säsongen då bönderna bränner sina fält, som börjar i januari och slutar i april. Luftföroreningarna från de lokala jordbruksmetoderna kan då göra luftkvalitén betydligt sämre. Då är det bättre att vänta till juni, juli och augusti – även om de officiellt är monsunmånader så kommer regnet oftast bara i korta skurar. Det medför även att det finns färre turister och att hotellpriserna är lägre.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: