Hur man reser från Surat Thani till Koh Samui

Hur man reser från Surat Thani till Koh Samui

Resan från staden Surat Thani på fastlandet till den strandkantade ön Koh Samui är en som tusentals resenärer beger sig ut på varje år. De flesta är fast bestämda att njuta av lite välförtjänt vila på en av de mest berömda paradisöarna i Asien. Här trängs femstjärniga hotell, lyxiga villor och undangömda vikar som skuggas av svajande palmer. Lyckligtvis tar denna resa inte lång tid.

Strax över 80 kilometer separerar de två platserna fågelvägen, och massor av resebolag trafikerar rutten med bussar och färjor. Det är definitivt en resa från A till B som kan avklaras av på en enda morgon, så det är bara att börja drömma om hängmattor, kylda kokosnötter och Samuis berömda solnedgångar…

TransportTidPrisBiljetter
Surat Thani till Koh Samui med katamaran2 t150 krBoka online
Surat Thani till Koh Samui med snabbfärja3 t140 krBoka online
Surat Thani till Koh Samui med vanlig färja4 t58 krBoka online

Surat Thani till Koh Samui med katamaran

Surat Thani till Koh Samui med katamaran
Katamaranerna från Lomprayah förblir ett både snabbt och bekvämt alternativ

Tid – runt två timmar
Pris – 150 kr
Komfort – 5/5

Det finns inget snabbare sätt att lämna Surat Thanis hamnar och stadens hetta bakom sig i favör för det tropiska paradiset på Koh Samui än med katamaran. Dessa färjor är det snabbaste, nyaste och bekvämaste sättet att beta av denna rutt. Hela resan från pir till pir tar bara 1 timme och 45 minuter, och du kommer smutta på mangojuice och stänka i vattnen på Chaweng Beach innan du kan säga sawadee krap!

För att underlätta saker och ting är det ett enda företag som driver dessa båtar: Lomprayah. De får konsekvent höga betyg från passagerare och är i resebranschens toppskikt, där de specialiserar sig på premiumrutter till och från öar i Thailandviken, som Koh Samui. De är kända för sin effektiva biljettjänst, att alltid hålla schemat och sina smidiga resor. Själva båtarna är också värda att nämna. Inuti hittar man rader av bekväma säten i luftkonditionerade, delade kabiner. Ute på däck kan man njuta av brisen och samlas med andra resenärer för att se på när mangroveskogarna glider förbi i takt med att man kommer närmre slutmålet.

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Ett par olika typer av sittplatser på Lomprayahs katamaran

Betala lite extra för att njuta av de snabba katamaranerna och den högklassiga servicen hos Lomprayah när du reser från Surat Thani till Koh Samui.

Till skillnad från många andra resealternativ på den här listan avgår Lomprayahs båtar från Tapeepiren. Den ligger i den nordöstra änden av staden, så man behöver inte åka långt bara för att komma till båten. Även de som kommer från Surat Thanis flygplats kan anlända till hamnen på så lite som 30 minuter.

Anslutningar från Surat Thani till Koh Samui med Lomprayah kan bokas online via 12Go.asia. Det innebär att du kan säkra din plats långt innan ruschen av resenärer (speciellt under högsäsongens månader, som december, januari och februari). Det innebär även att du kan inkludera transfer från stadskärnan, flygplatsen och lokala hotell så att du kommer till båten i tid.

Surat Thani till Koh Samui med snabbfärja

Surat Thani till Koh Samui med snabbfärja
Seatran Discovery (bilden) och Songserm är de populäraste valen för snabbfärjor till Koh Samui

Tid – 1,5 timme (endast båtresan), 3,5 timme inklusive transfer
Pris – 140 kr
Komfort – 4/5

Den vanligaste sammanbindningen mellan Surat Thani och Koh Samui är snabbfärjan. Men låt inte namnet lura dig – de är inte lika snabba som katamaranerna. Ja, färden från fastlandet till ön tar i snitt bara 1,5 timme, men båtarna avgår från piren i Donsak. Den ligger längre österut på kusten från Surat Thani, vilket innebär att man måste åka längre innan man kan lätta ankar.

Men det är fortfarande ett populärt alternativ bland resenärer som vill spara några baht till massage och “bucket”-cocktails, men som ändå inte vill ödsla en hel dag på att resa till Samui. De flesta resorna tar mellan tre och fem timmar totalt, inklusive transfer med minibuss från antingen Surat Thanis stadskärna eller den lokala flygplatsen, väntetid innan man får borda båten samt resan över de glittrande vattnen i Thailandviken.

Seatran Discovery Seating
På den här Seatran Discovery-snabbfärjan kan man känna brisen när man reser till Koh Samui

Snabbfärjan må bara ta 1,5 timme, men den avgår från en pir som ligger en bit från Surat Thani.

De två mest välkända namnen som erbjuder snabbfärjor är Seatran Discovery och Songserm. De förstnämnda båtarna är de mest moderna, och de tar en till Samuis norra kust, närmare bestämt Bangrakpiren. Det är ett bra alternativ om man ska bo på hotell i fiskebyn Bophut eller vid den vackra stranden Lamai. Songserm släpper en i sin tur på Nathon på öns västkust, vilket är bättre om man vill dra nytta av yoga-resorterna på sydkusten eller det lugnare tempot i Maenam.

Det är alltid en bra idé att boka sina biljetter till snabbfärjorna från Surat Thani till Koh Samui så långt i förväg som möjligt. Det är inte bara för att efterfrågan vanligtvis är hög, speciellt från november och framåt, utan även för att det är lätt att lägga till transfers och taxiresor till hotellet med hjälp av tjänster som 12Go.

Surat Thani till Koh Samui med vanlig färja

Surat Thani till Koh Samui med vanlig färja
Om du är ute efter att spara pengar så är den vanliga (långsamma) färjan ett bra alternativ

Tid – runt 4 timmar totalt
Pris – 60-100 kr
Komfort – 3/5

Om du har lite extra tid över och inte vill bränna mer av resebudgeten än nödvändigt så kan den vanliga färjan vara det perfekta sättet att ta sig från Surat Thani till Koh Samui i år. Det må vara den långsammaste av båtarna, men den är även den billigaste. Man kan vänta sig att biljetten kommer gå på strax över 50 kr medan paket som inkluderar en transfer till piren kostar runt 95 kr. På så sätt lär du ha gott om pengar över för PADI-dyk och muay thai-lektioner, eller hur?

Vanliga färjor tar en från Donsakpiren på fastlandet till en av två pirer på Koh Samuis västkust.

Resan börjar vanligtvis med upphämtning i Surat Thani stad eller på flygplatsen. Man åker sedan österut längs med fastlandskusten mellan kokospalmer och mangroveträsk hela vägen till Donsakpiren. Därefter vankas en kortare väntan innan man hoppar på båten för att bege sig till antingen Lipa Noi eller Nathon på Samui. Allt detta resulterar i en restid på fyra till fem timmar. Man bör dock vara medveten om att man kommer anlända på öns västkust, så det kan vara värt att köpa en biljett som inkluderar en taxiresa till hotellet – de flesta av dem ligger trots allt på öst- och nordkusten.

Seating on a Raja Ferry
Rymliga sittplatser inomhus på Raja Ferry-färjan till Koh Samui

De vanliga färjorna är stora och rymliga. Det finns områden att slappna av på både inomhus och utomhus under resans gång, med öppna däckutrymmen högre upp för att se havet susa förbi. Båtarna drivs av två företag från Donsakpiren. Båda har liknande kundomdömen, men vanligtvis klassas Raja Ferry som något vassare än Phantip 1970 vad gäller kvalitet.

Avståndet mellan Surat Thani och Koh Samui är inte stort. Resan på 80 km kan faktiskt klaras av på bara några timmar. Vidare så finns det en uppsjö av olika företag och båtar som står till ens förfogande. Med andra ord råder det ingen brist på alternativ när man ska ta sig till fiskrestauranger på Bophut eller de dunkande strandbarerna vid Chaweng.


Surat Thani till Koh Samui Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Samui?

Normala färjor som drivs av Phantip 1970 och Raja Ferry är fortfarande det billigaste alternativet för att lämna fastlandet bakom sig och åka mot Koh Samui. Mellan dessa och de betydligt snabbare alternativen finns det inte särskilt mycket att tillgå, så överväg att lägga till några tior i budgeten för att få större valmöjlighet. Alla biljetter och priser är för övrigt väldigt lätta att jämföra på 12Go.asia.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Samui?

Katamaraner! Den populära rutten från staden till ön drivs av Lomprayah och tar under två timmar. På pappret kanske det verkar långsammare än expressfärjorna, men det är det inte – katamaranerna avgår nämligen från en pir i hjärtat av Surat Thani, så man behöver inte ödsla tid på att resa med minibuss innan man kan gå ombord. Ta en titt på 12Go för att boka din resa med Lomprayah innan alla platser tar slut.

Hur tar man sig från Surat Thani till Koh Samui?

En liten bit land och en längre sträcka över Thailandviken är vad som skiljer Surat Thani från Koh Samui. Det innebär att man måste färdas en bit på hjul och sedan åka båt innan man anländer till de nudelstekande marknaderna och vackra stränderna. Lyckligtvis finns det gott om valmöjlighet, inklusive allt från kvicka katamaraner till snabba expressbåtar, varav samtliga kan bokas med transfer och taxi hos 12Go.asia.

Hur lång tid tar färjan från Surat Thani till Koh Samui?

Hur mycket tid man spenderar på färjan beror på vilket företag man satsar på. Lomprayahs båtar är de snabbaste, men de har inte kortast restid. Varför? För att de avgår från en pir närmre staden, vilket innebär att avståndet blir något längre. Men trots det så dröjer det mindre än två timmar innan man går iland på Samui. Andra färjor avgår från Donsakpiren och tenderar att ta 1,5–2 timmar totalt.

Hur tar man sig från Surat Thanis flygplats till färjan?

Det finns ett lätt sätt och ett svårt sätt. Det enkla sättet är att se till att boka en biljett som inkluderar transfer från ankomsthallen till färjan. Det kan göras i ett nafs på 12Go.asia och gör att man slipper stressen med att hitta egen transport. Alternativet kan man ta hand om det själv, men kom ihåg att taxibilarna på flygplatsen kan vara dyra och svåra att hitta.

Hur lång tid tar det att resa från Surat Thanis flygplats till Koh Samui?

Om man satsar på de snabba katamaranerna som drivs av Lomprayah så kan man vinka farväl till flygplanen och säga hejsan till Koh Samuis kokospalmer på under tre timmar. Det är den snabbaste rutten, huvudsakligen tack vare att båtpiren ligger närmre terminalerna. Alternativa metoder kan ta allt från tre till fem timmar.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: