Hur man reser från Bangkok till Koh Samui

Hur man reser från Bangkok till Koh Samui

Åh, Koh Samui – att höra namnet frammanar bilder av sockervita stränder, hängande kokospalmer och reggaegungande strandbarer vid havet. Om du, likt tusentals andra, vill byta Bangkoks energi mot detta thailändska paradis så ska du se till att läsa vidare.

Den här guiden går igenom alla de främsta transportalternativen för att resa från Khaosan Road till Chaweng Beach. Alla betar av de 473 kilometerna (fågelvägen) på olika sätt, tar olika lång tid och har varierande priser.

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Koh Samui med flyg1 t580 krBoka online
Bangkok till Koh Samui med flyg och färja7.5 t420 krBoka online
Bangkok till Koh Samui med buss och färja12 t210 krBoka online
Bangkok till Koh Samui med tåg och färja15 t380 krBoka online

Bangkok till Koh Samui med flyg

Bangkok till Koh Samui med flyg
Ett direktflyg från Bangkok till Koh Samui är det snabbaste och bekvämaste alternativet © Supakit_N / Shutterstock.com

Tid – Strax över en timme
Pris – 580 kr
Komfort – 5/5

Det är faktiskt möjligt att lämna Bangkoks stadssiluett bakom sig och anlända till Koh Samuis glittrande stränder på bara strax över en timme. Detta tack vare de snabba flygresorna mellan de två destinationerna. Dessa tar en från flygplats till flygplats utan några mellanlandningar.

Bangkok Airways står för merparten av avgångarna på rutten och dominerar faktiskt marknaden, med uppemot 15 avgångar per dag. Den tidigaste avgår runt klockan 6.00 och den senaste efter 20.00. Däremellan avgår de i princip varje timme under morgonen och eftermiddagen.

Koh Samuis flygplats
Koh Samuis flygplats är verkligen unik och har vunnit många priser för sin design © Jeafish Ping / Shutterstock.com

Ta direktflyget med Bangkok Airways från Bangkok till Koh Samui om du inte kan vänta på att få sätta fötterna i sanden och snorkla i Thailandviken.

Alla flyg avgår från Bangkoks större flygplats, Suvarnabhumi, vilket är goda nyheter om du är på väg till Leendenas land med ett långflyg och direkt vill fortsätta resan ner till stränderna. Se bara till att ha tillräckligt med tid för att hämta väskorna, gå genom passkontrollen och checka in bagaget igen.

Det är även en bra idé att boka sin resa på denna rutt så tidigt som möjligt. Med tanke på alla avgångar bör du inte ha några problem med att hitta en biljett; under högsäsongen kan dock priserna lägga beslag på en något högre andel av din budget, så säkra din plats minst 90 dagar i förväg för att vara på den säkra sidan. 12Go.asia har ett behändigt sökverktyg som jämför alla priser för direktflyg till Samui.

Bangkok till Koh Samui med flyg och färja

Bangkok till Koh Samui med flyg och färja
Det finns gott om olika flygbolag som flyger till Surat Thani © Sihasakprachum / Shutterstock.com

Tid – 7,5 timme
Pris – 420+ kr
Komfort – 4/5

Eftersom Bangkok är ett nav för inrikesflyg till hela Thailand är det möjligt att resa till en rad olika destinationer nära Koh Samui. Efter landningen måste man ta sig till hamnen och sedan hoppa på färjan för att ta sig till slutdestinationen. Det innebär att resan kommer att ta avsevärt längre tid än om man reser direkt, men även att den kan kosta betydligt mindre – runt 530 kronor är normalt.

Att kombinera resor i luften och på marken är ett bra sätt att spara pengar men fortfarande hålla restiden nere när man åker från Bangkok till Koh Samui.

Den huvudsakliga anledningen till de billigare priserna är att man kan använda budgetflygbolag som avgår från flygplatsen Don Mueang på den norra sidan av huvudstaden. Med priser som är betydligt lägre än premiumalternativen kan flygbolag som Nok Air och AirAsia ta dig till städer som Surat Thani eller Chumphon utan att tömma reskassan.

Båda dessa platser är bra avstamp för att resa vidare till Samui. Man kan dessutom hitta kombinationserbjudanden på 12Go som paketerar alla delar av resan på en enda biljett. Det innebär enkel upphämtning på flygplatsen, snabb transport direkt till båten och en mycket bekväm åktur över den gnistrande Thailandviken till ön.

Bangkok till Koh Samui med buss och färja

Bangkok till Koh Samui med buss och färja
Det billigaste alternativet är att använda både buss och färja på resan till Koh Samui

Tid – 12–15 timmar
Pris – 210+ kr
Komfort – 3/5

Lystra alla backpackers och budgetresenärer – bussar erbjuder en bra balans mellan kostnad och bekvämlighet när man reser söderut mot de palmkantade öarna. De är ett av de bästa alternativen om man gärna vill spara några baht till massage och mai thais på stranden, men även vill få resan avklarad på under en dag.

Med några av de absolut lägsta priserna erbjuder bussar ett budgetvänligt sätt att ta sig till Koh Samuis världsberömda stränder.

Det finns en uppsjö av olika företag att välja mellan när det kommer till att planera sitt äventyr med buss och båt till ön Koh Samui. Företaget med bäst omdömen – och även högst priser – är garanterat Lomprayah. De har VIP-bussar med luftkonditionering och säten som kan lutas tillbaka, såväl som de snabbaste katamaranerna. Om du föredrar att hålla kostnaderna nere så ska du överväga Songserm och Krungsiam Tour, som har bussavgångar från den södra bussterminalen i Bangkok, Khaosan Road och området runt Hua Lamphong.

Resan på vägarna kan variera i längd och hänger till stor del på om man åker till Chumphon och tar en längre katamaranresa över Thailandviken (räkna med vackra vyer) eller åker lite längre till Surat Thani och sedan direkt till Samui därifrån. Båda är gångbara alternativ med totala restider på strax över elva timmar, inklusive färja.

Bangkok till Koh Samui med tåg och färja

Bangkok till Koh Samui med tåg och färja
Tågresan mellan Bangkok och Surat Thani är väldigt vacker © Pratan Saetang / Shutterstock.com

Tid – 15 to 17 hours
Pris – 380-500 kr
Komfort – 4/5

Om du är ute efter ett riktigt thailändskt äventyr, varför inte åka tåg till öarna? Med lägre koldioxidutsläpp och intressanta landskap på vägen är det ett mycket populärt val för de som vill byta ut trafikstockningar mot soldränkta stränder.

Dagtåg är möjligt, men du sparar in kostnaden för hotell och anländer i tid för att ta de tidiga färjorna till Koh Samui om du – likt de flesta – väljer att ta nattåget. Det finns tre avgångar varje kväll, men de som rullar iväg klockan 18.30 och 19.30 är de populäraste tack vare sina moderna sovvagnar. Du kan boka en klassisk säng med draperi i andra klass eller spendera lite mer på en privat kupé i första klass.

Känn den äventyrliga känslan när du vaknar på ett tåg som färdas längs med kalkstensklippor i Leendenas land på väg mot öarna.

Detta är ett utmärkt sätt att ta sig genom hjärtat av centrala Thailand till staden Surat Thani. Efter att ha vaknat på tåget kan du antingen ta dig till piren i Donsak till öst eller direkt till piren i Tapee, som ligger närmre tågstationen. Den förstnämnda är varifrån merparten av båtarna mot Samui avgår (och tar runt 90 minuter), medan den sistnämnda är bas för de snabba katamaraner som drivs av Lomprayah (och bara tar 45 minuter).

Det bästa sättet att boka ett anslutande tåg till Koh Samui från Bangkok är utan tvekan 12Go.asia. De erbjuder kombinationsbiljetter som inkluderar tåg, transport till färjehamnen och själva båtresan. De har även ett ombud för uthämtning av biljetter på andra sidan vägen från tågstationen Hua Lamphong i huvudstaden.

Som du kan se bör det inte vara några problem att lämna den livliga metropolen i Bangkok i favör för de bomullsvita stränderna på Koh Samui. Inte undra på att så många resenärer reser längs med denna rutt varje år och använder flyg, buss och tåg för att bege sig söderut till varma hav och massor av sol.


Bangkok till Koh Samui – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bangkok till Koh Samui?

Bussarna är helt klart det billigaste alternativet för rutten söderut till Koh Samui. Det tar visserligen avsevärt längre tid än att flyga, men kostar bara en bråkdel av priset för en flygbiljett. Så är till och med fallet när man lägger till priset för färjeresan från fastlandet till själva ön – en kombination som kan bokas tillsammans på 12Go.asia.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Koh Samui?

På med bältet och njut av flygresan, för den tar bara en timme! Japp, runt 65 pluttiga minuter är allt som krävs för att lämna Bangkoks bländande ljus bakom sig och säga hej till stränderna på Koh Samui. Det är en lyx som är reserverad för resenärer som är villiga att betala lite extra för premiumsätena på direktflyget med Bangkok Airways, som avgår från flygplatsen Suvarnabhumi. Låter det lockande? Hitta och boka din plats med hjälp av 12Go.asia.

Hur tar man sig från Bangkok till Koh Samui?

Det finns alternativ både på marken och i luften för soljägare med siktet satt på Koh Samui. De förstnämnda tenderar att vara mer lättsmälta för plånboken och kommer i form av tåg eller enklare bussar som tar en till städer i södern innan det är dags för byte till färjan. Flyg är för de som verkligen inte kan vänta på att få promenera i sanden eller dyka bland korallerna – dessa resor är snabba, men även något dyrare. Alla rutter kan jämföras på ett lättöverskådligt sätt med hjälp av online-bokningsportalen på 12Go.asia.

Hur lång tid tar färjan från Bangkok till Koh Samui?

Det finns ingen färja som går hela vägen från Bangkok till Koh Samui. Istället måste man resa till en pir som erbjuder avgångar till öarna. Den som är närmast huvudstaden är Chumphon, varifrån de snabba katamaranerna tillhörande Lomprayah bara behöver runt fyra timmar för att komma fram. Surat Thani har två pirer, och det är möjligt att ta snabba båtar därifrån som bara behöver runt 1 timme och 45 minuter för att slutföra resan.

Är Koh Samui bättre än Phuket?

Det beror helt och hållet på vad du är ute efter. De flesta anser att Koh Samui har mycket hög avslappningsfaktor och är lite lugnare än Phuket. Det innebär tystare stränder och en viss mån av backpacker-atmosfär. Det finns fortfarande oupptäckta hörn av ön, till skillnad från dess bror i Andamansjön. Ta en titt på ställen som Samrong Beach, Tongson Bay och den klippiga sydostkusten för att komma bort från folkmassorna. Alternativt har Bophut och Lamai lite mer liv och rörelse.

Vilken är den bästa månaden att besöka Koh Samui?

Högsäsongen i södra Thailand börjar på allvar runt nyår, och Thailandviken är som populärast från januari till april. Det är då regnen försvinner, det finns gott om solsken och medeltemperaturerna på dagarna ligger på runt 28°C. För att spara lite pengar kan man överväga att skjuta upp sin resa till maj, juni eller juli. Det kan regna lite då, men det rör sig vanligtvis om isolerade skurar. I utbyte är priserna för hotell och flyg samt antalet besökare betydligt lägre.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: