Hur man reser från Bangkok till Ayutthaya

Hur man reser från Bangkok till Ayutthaya

De flesta resenärer i Bangkok spenderar en handfull dagar i Thailands huvudstad för att njuta av stadens gatuliv och vältrafikerade kanaler innan de beger sig ut på helt andra äventyr. I den här guiden ska vi ta en titt på hur man kan lämna Bangkok bakom sig och resa de 80 kilometerna norrut till Ayutthaya – den forna huvudstaden i kungariket Siam och en historisk stad som inhyser uråldriga ruiner, buddhisttempel och imponerande kloster.

I den här artikeln täcker vi allt från restid och kostnader till olika transportalternativ och annat för att göra din resa till Ayutthaya enkel och lätt att boka.

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Ayutthaya med minibuss2 t78 krBoka online
Bangkok till Ayutthaya med tåg2 t17 krBoka online
Bangkok till Ayutthaya med taxi1,5 t430 krBoka online

Bangkok till Ayutthaya med minibuss

Bangkok till Ayutthaya med minibuss
En av 12Go:s minibussar som kan bokas på 12Go.asia.

Tid – under 2 timmar
Pris – biljetter från 78 kronor om man bokar online i förväg
Komfort – 4/5

Att ta sig från Bangkok till Ayutthaya med minibuss (minivan) är rätt enkelt, och de avgår från Bangkoks Makkasanstation dagligen var 30:e minut mellan 6.00 och 17.00. Resan tar runt 90 minuter, men man kan lägga till 30 minuter om man planerar att resa från Bangkok i rusningstrafik (7.30–9.00 och 17.00–19.00).

När det kommer till bekvämlighet så är minibussarna relativt nya, har plats för nio personer och är fullt utrustade med luftkonditionering, vilket gör resan njutbar. Om man reser med mycket bagage kan det vara värt att boka en extra sittplats, eftersom bagageutrymmet är relativt litet och man kan tvingas ha väskan i knät.

Biljetter för bussresan till Ayutthaya kostar från 78 kronor och kan köpas online i förväg på 12Go.asia. När du kliver på måste du ha med dig PDF-biljetten från 12Go, som kan skrivas ut eller visas på telefonen. Din 12Go-minibuss väntar på dig vid stationen Makkasan på tåglinjen till flygplatsen, och du bör anlända minst 15 minuter innan avresa för att hinna (bussen väntar inte på resenärer som är sena). Därefter är det bara att luta dig tillbaka och njuta av åkturen till Ayutthaya!

Bangkok till Ayutthaya med tåg

Bangkok till Ayutthaya med tåg
Tågstationen Hua Lamphong i Bangkok

Tid – Mellan 80 och 120 minuter
Pris – Biljetter för enkelresor kostar så lite som 17 kronor
Komfort – 4/5

Att resa till Ayutthaya med tåg kan vara det bästa sättet att bege sig norrut från staden! Det är inte bara ett av de billigaste sätten att resa, utan bjuder även på fantastiska vyer under resan. Hur snabbt man färdas beror på vilken typ av tåg man väljer: vanligt, express eller specialexpress. Det långsammaste av dem tar runt 2 timmar medan det snabbaste bara tar 1 timme och 17 minuter.

Tågen avgår från stationen Hua Lamphong i Bangkok från klockan 5.30 på morgonen, och det populäraste sättet att köpa biljetter är på stationen samma dag man reser. Bege dig till biljettluckan och be om en tur- och returbiljett till Ayutthaya. Du kommer förmodligen behöva visa upp ditt pass för att köpa biljetten, så se till att ha det med dig. Alternativt kan man använda online-bokningssystemet på 12Go, men var på hugget, för tågbiljetterna blir snabbt slutbokade under högsäsongen.

Ayutthayas tågstation
Ayutthayas tågstation

Biljettpriserna beror på vilken klass man väljer, men en biljett i andra klass kan kosta runt 15–50 kronor enkel väg medans andra klass med air-conditioning kostar 60-100 kronor. I regel är tågen snabbare ju dyrare biljetten är, men tänk på att tågen som avgår från stationen i Bangkok ofta drabbas av förseningar. Beroende på tidigare avgångar kan resa ta upp till 30 minuter längre än planerat.

När man anländer till stationen i Ayutthaya är det bara att gå ut från stationsbyggnaden och följa skyltarna mot piren. Därifrån tar man färjan (som kostar mindre än två kronor) över floden för att komma till merparten av Ayutthayas turistattraktioner. Alternativt kan man ta en tuk-tuk över bron. Försök att få en fönsterplats för tågresan norrut för att njuta av utsikten!

Bangkok till Ayutthaya med taxi

Bangkok till Ayutthaya med taxi
En av Team Holidays VIP-minibussar för nio passagerare, som kan bokas på 12Go.

Tid – 80 minuter
Pris – Biljetter enkel väg från runt 430 kronor
Komfort – 5/5

Om du är ute efter det snabbaste sättet ut ur staden ska du överväga att ta en privat bil eller taxi från Bangkok till Ayutthaya. Resan tar lite över en timma om man inte reser i rusningstrafik (som pågår 7.30–9.00 och 17.00–19.00) och runt 30 minuter extra om man måste åka då.

Innan du kliver in i taxin ska du se till att taxametern är igång (ett bra tecken på att det är en legitim, licensierad taxi) eller förhandla fram ett pris innan ni beger er iväg.

En enkelresa till Ayutthaya med taxi från centrala Bangkok kostar runt 430 kronor, och om man reser med någon annan kan man med fördel dela på kostnaden. Om man reser från flygplatsen Suvarnabhumi blir priser något lägre. För en tur och returresa med ett stopp vid en attraktion man väljer själv kan man vänta sig att betala runt 850 kronor, men då lär man få uppleva lite tidspress eftersom föraren kommer vilja åka tillbaka till Bangkok. Åk bekvämt genom att ta en privat taxi och njut av resan norrut.


Bangkok till Ayutthaya – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bangkok till Ayutthaya?

Det billigaste sättet att resa från Bangkok till Ayutthaya är med tåg. Enkelbiljetter kan kosta så lite som 15 kronor och upp till 280 kronor – ta en titt på 12Go.asia för att hitta priser för många olika resealternativ.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Ayutthaya?

Det snabbaste sättet att ta sig till Ayutthaya från Bangkok är med taxi och resan tar runt 80 minuter. Det bästa sättet att ta en taxi från Bangkok är att boka en privat taxi i förväg via resewebbplatsen 12Go, som erbjuder många upphämtningspunkter och fordonstyper. Det är även möjligt att jämföra restider och priser hos tåg och delade minibussar.

Vad kostar tåget från Bangkok till Ayutthaya?

Tåget från Bangkok till Ayutthaya varierar beroende på avgångstiden, hur snabbt tåget är och vilken klass man bokar i. Man kan välja mellan vanligt, express, specialexpress och snabbtåg, samt tredje, andra eller första klass. De billigaste biljetterna kostar runt 4 kronor medan de dyraste går lös på 280 kronor. Ta en titt på 12Go för att hitta priser, tider och recensioner för många olika resesätt.

Hur åker man från Bangkok till Ayutthaya med tåg?

Tågen går från Bangkoks Hua Lamphongstation och avgår från 5.30 på morgonen till sent på kvällen. Hua Lamphongs tunnelbanestation (MRT) gör det enkelt att ta sig dit. Innan man beger sig till stationen bör man dock överväga att boka biljetter i förväg på 12Go. Där kan man jämföra priser, restider och recensioner från andra resenärer.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: