Hur man reser från Koh Samui till Koh Phangan

Hur man reser från Koh Samui till Koh Phangan

Resan från Koh Samui till Koh Phangan går från ett paradis till ett annat, och det rör sig om en kort tur över de himmelsblå vattnen i Thailandviken. Dessa öar har under de senaste decennierna etablerat sig som två av Thailands främsta turistdestinationer.

Samui bjuder på gnistrande vita stränder på Chaweng och eleganta spa-resorter på Bo Phut. Phangan är i sin tur hem till vilda Full Moon Party och en hel del gömda, palmkantade stränder. Att åka från den ena till den andra är ett naturligt val för alla som reser i regionen. Det finns dessutom många sätt att genomföra resan på, inklusive snabbfärjor som klarar av den 31 kilometer långa turen på nolltid…

TransportTidPrisBiljetter
Koh Samui till Koh Phangan med snabbfärja45 min51 krBoka online
Koh Samui till Koh Phangan med katamaran30 min110 krBoka online
Koh Samui till Koh Phangan med vanlig färja1,5 t43 krBoka online

Koh Samui till Koh Phangan med snabbfärja

Koh Samui till Koh Phangan med snabbfärja
Songserms färjor är både säkra och bekväma

Tid – 45 minuter (endast båt)
Pris – 50-85 kr
Komfort – 4/5

Många av de direkta färjeförbindelserna mellan Koh Samui och Koh Phangan faller under kategorin “snabba”, men det är egentligen inte det snabbaste sättet att ta sig från pir till pir (ta en titt på katamaranerna nedan för det). I snitt tar det 40–45 minuter att slutföra resan, så vad man än väljer tar det sällan särskilt lång tid.

Byt Samuis skimrande stränder mot Phangans djungelkantade kustlinje på bara 45 minuter med snabbfärjorna.

Håll utkik efter Songserm och Seatran Discovery, som är de mest välrenommerade företagen som trafikerar rutten. Det finns inte mycket som skiljer de två, förutom att Songserms båtar avgår från piren i Nathon på västra sidan av Koh Samui, medan Seatran Discovery avgår från det populära hotell- och bungalowområdet Bangrak i norr.

Det svåraste är vanligtvis att ta sig till och från pirerna i vardera ände av resan. Lyckligtvis kan man göra det betydligt enklare genom att välja en av komboresorna på 12Go.asia. De kostar lite mer – totalt runt 180 kronor – men inkluderar hämtning från boendet på Koh Samui och transport till boendet på Koh Phangan. Chauffören kommer att vänta på dig i lobbyn på ditt hotell på Samui, och en taxi hämtar dig vid hamnen i Thong Sala för att ta dig till ditt boende på Koh Phangan.

Koh Samui till Koh Phangan med katamaran

Koh Samui to Koh Phangan by Lomprayah catamaran
Lomprayahs katamaraner är det snabbaste (och roligaste) sättet att resa från Koh Samui till Koh Phangan

Tid – 30 minuter (endast båt)
Pris – 110 kr med hämtning vid hotellet
Komfort – 5/5

En av de huvudsakliga anledningarna att välja katamaranen för att åka mellan Koh Samui och Koh Phangan är att den drivs av Lomprayah. Detta är en av de mest välrenommerade researrangörerna, med färjerutter i Thailandviken med toppklassig kundservice, effektiv biljettförsäljning och snabb av- och pålastning i hamnarna.

Katamaraner är snabba och bekväma alternativ för att ta sig från Koh Samui till Koh Phangan.

Visst, priserna är inte de lägsta – man får betala runt 110–120 kronor för att åka från kust till kust. Men i gengäld får man en bekväm resa, ett av de snabbaste sätten att ta sig från ö till ö och möjligheten att välja mellan två platser att resa från. Vi har Nathonpiren i väst och Pralanpiren nära hotellen i Maenam. 12Go erbjuder behändiga biljetter som kombinerar transport till färjan med en båtbiljett, vilket gör det enkelt att ta sig från sin bungalow till hamnen.

Totalt har Lomprahay fem avgångar till Koh Phangan per dag. Den tidigaste går runt 8.00 och den sista 17.30. Eftersom katamaranen är väldigt snabb tar det bara en halvtimme att komma fram till Thong Sala. Man får alltså spendera mindre tid med att sitta och vänta, och mer tid på att solbada vid Haad Rins vackra kust.

Koh Samui till Koh Phangan med vanlig färja

Koh Samui till Koh Phangan med vanlig färja
Om du lätt blir sjösjuk och föredrar en långsam båt, bör du överväga Raja Ferry

Tid – 1,5 timme
Pris – 43 kr
Komfort – 4/5

Om du njuter av lugna båtturer med vyer över glimrande tropiska stränder och svajande palmer, då kanske du skulle föredra den vanliga färjan, som tar det lite lugnare. Dessa långsammare båtar avgår från det sydvästra hörnet av Koh Samui vid piren Lipa Noi. De är större än katamaranerna och behöver runt 90 minuter för att anlända till hamnen i Thong Sala.

Den vanliga färjan kanske inte är den snabbaste, men det är vanligtvis det billigaste sättet att resa från Koh Samui till Koh Phangan.

Raja Ferry är det största företaget som trafikerar denna rutt. Man kan boka biljetter med dem via 12Go.asia, såväl som paket som inkluderar minibussresor till och från hotellet i båda ändar av resan (de kostar lite extra, runt 140 kronor enkel resa).

Som tumregel är de långsamma båtarna det billigaste alternativet när man vill byta Samui mot Phangan. Snittpriserna ligger på runt 40 kronor, vilket borde lämna några fler baht i plånboken till neonfärg och bucket-cocktails när Full Moon Party drar igång.

Bon voyage! När det tar så lite som 30 minuter för en katamaran att ta dig till den skojfyllda, hedonistiska och urvackra ön Koh Phangan, finns det inga ursäkter som håller. Packa solkrämen och badkläderna och boka resan. Vi ses på Full Moon Party!


Koh Samui till Koh Phangan – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Koh Samui till Koh Phangan?

Om du vill få ut det mesta av reskassan så lär du gilla den “långsamma färjan”. Den är faktiskt inte alls särskilt långsam, och resan från pir till pir tar vanligtvis runt 90 minuter. Du kommer dessutom att få möjlighet att vinka farväl till Koh Samui från övre däck och se Phangans palmkrönta kullar dyka upp över horisonten. Detta alternativ bör kosta runt 40 kronor, men det är en bra idé att lägga till några kronor när du bokar via 12Go.asia för att inkludera transport till båten i Lipa Noi.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Koh Samui till Koh Phangan?

Katamaranerna erbjuder det snabbaste sättet att byta en ö mot en annan. De susar över de glittrande vattnen i Thailandviken från Koh Samuis nordkust till piren i Thong Sala på mindre än 35 minuter. Vanligtvis tar det lite längre än så på grund av att man måste ta sig från hotellet till hamnen. Allt som allt är det möjligt att få resan överstökad på mindre än två timmar om man bokar en behändig kombinationsbiljett på 12Go.asia.

Hur tar man sig från Koh Samui till Koh Phangan?

Med båt, så klart! Vi talar trots allt om två öar. Man får alltså hoppa på en av färjorna som trafikerar den 31 kilometer långa rutten i Thailandviken. Som tur är finns det flera olika företag att välja mellan, och med 12Go.asia blir det lätt att jämföra dem. Det gör det enkelt att antingen hitta det absolut billigaste alternativet eller ta reda på hur man snabbast tar sig till Koh Phangan.

Hur lång tid tar det att åka från Koh Samui till Koh Phangan?

Det beror helt på vilket färjeföretag man väljer. Det snabbaste är utan tvekan Lomprayah. De använder sig av katamaraner som låter dig resa mellan Koh Samui och Koh Phangan på så lite som 30 minuter. Vi har även Seatran Discovery och Songserm, och deras snabbfärjor tar runt 45 minuter. Avslutningsvis är det långsammaste alternativet Raja Ferry, som tar sig från hamn till hamn på respektabla 90 minuter. Räkna även med runt ytterligare en timme för taxiresor till och från hotellet eller vandrarhemmet på vardera ö.

Hur tar man sig från Koh Samuis flygplats till Koh Phangan?

Det bästa sättet att ta sig från flygplatsen på Koh Samui till Full Moon Partys hemvist är att boka en kombinationsbiljett på 12Go.asia som inkluderar taxi från flygplatsen till piren. Det kan även vara bättre att spendera lite mer på antingen snabbfärjan eller katamaranen, eftersom de avgår från Koh Samuis norra kust, som ligger betydligt närmre flygplatsen. Om du har en biljett som endast gäller för färjan så ska du se till att använda taxibilarna med förbestämda priser som erbjuds i ankomstterminalen. Med dessa kan man åka direkt till pirerna i Bangrak eller Nathon för 400 baht och 800 baht respektive.

Vilken är bättre, Koh Samui eller Koh Phangan?

Fråga inte! Båda är annorlunda och båda är fantastiska! Koh Phangan har etablerat sig som Thailands svar på Ibiza tack vare det megaparty som äger rum vid varje fullmåne. Bege dig till Haad Rin för att njuta av det tillsammans med runt 40 000 andra festprissar. Koh Samui är i sin tur mer familjevänligt, med betoning på avslappning. Stränderna på östkusten är de mest berömda – Lamai till Chaweng – men Maenam i norr har lyxhotell och sandstränder kantade med barrträd. Vart man bör åka beror helt på vad man vill ha ut av sitt äventyr i Thailand.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: