Hur man reser från Chiang Mai till Chiang Rai

Hur man reser från Chiang Mai till Chiang Rai

Chiang Rai och Chiang Mai är två av de största städerna i norra Thailand. Både ligger vid foten av karga berg och vakas över av regnskogar med elefanter och guldprydda buddhistiska tempel. Men samtidigt har både sin alldeles egna atmosfär och attraktioner. Chiang Mai har livliga kvällsmarknader och en UNESCO-erkänd Gamla stan; Chiang Rai bjuder i sin tur på klättring, fantastisk religiös arkitektur och möten med bergsstammar vid gränsen till Myanmar.

Om du kan så borde du lägga till båda två på resplanen. Att ta sig mellan dem är inte särskilt svårt, och denna guide beskriver alla alternativ för att ta sig de 150 kilometer som separerar de två.

TransportTidPrisBiljetter
Chiang Mai till Chiang Rai med buss3 t42 krBoka online
Chiang Mai till Chiang Rai med taxi3 t810 krBoka online
Chiang Mai till Chiang Rai med utflyktsarrangör24 t1300 kr+Boka online

Chiang Mai till Chiang Rai med buss

Chiang Mai till Chiang Rai med buss
Green Bus Thailand är det populäraste bussbolaget i norra Thailand © nitinut380 / Shutterstock.com

Tid – 3 timmar
Pris – 40-85 kr
Komfort – 4/5, depending on what class you go for

Den överväldigande majoriteten av alla resenärer som vill byta Chiang Mais ekologiska kaféer och gamla helgedomar mot templen i Chiang Rai väljer bussen. Det är inte bara det enklaste sättet att åka från stad till stad, utan bussarna går dessutom regelbundet; i snitt sker faktiskt upp till fem avgångar per dag. Och för att göra det hela ännu enklare så drivs de av samma företag: Green Bus Thailand.

Man måste ta sig till Arcade-stationen i Chiang Mai för att hoppa på. Det är möjligt att ta en av de songthaews (delad pickup-taxi) som trafikerar Kaeonawarat Road om man vill hålla priset nere. Alternativt kostar en taxi från Gamla stan (där merparten av Chiang Mais hotell ligger) runt 100–150 baht.

Green Bus Thailand erbjuder upp till fem avgångar om dagen mot Chiang Rai, med en rad olika typer av bussar med olika sätesklasser.

Kostnaden för biljetten beror på vilken nivå av bekvämlighet man vill ha på resan. Green Bus erbjuder tre nivåer: A-klass, X-klass och V-klass. A-klass är ofta väldigt billig och kan kosta så lite som 40 kronor, och för det får man ett enklare säte och luftkonditionering. X-klass är mellanalternativet och har bussar med toaletter samt bättre klimatkontroll. V-klass kostar 80 kronor eller mer, men då kan man luta tillbaka stolen och få massor av benutrymme.

Green Bus klasser
Green Bus Express till vänster och Green Bus VIP till höger

Själva resan går längs med riktigt avsides belägna vägar, genom vilda regioner som domineras av dimhöljda bergstoppar i nationalparken Khun Chae och de grästäckta kullarna i nationalparken Doi Luang. Det finns gott om saker att se genom fönstret, även om restiden kan bli riktigt lång om det är mycket trafik. Väl i Chiang Rai så stiger man av vid antingen Terminal 1 eller Terminal 2. Den första är den vanligaste destinationen eftersom den ligger nära den livliga stadskärnan och nattmarknaderna.

Chiang Mai till Chiang Rai med taxi

Chiang Mai till Chiang Rai med taxi
Vägen från Chiang Mai till Chiang Rai har gott om kurvor © Gerardo C.Lerner / Shutterstock.com

Tid – 3 timmar
Pris – 800-1500 kr
Komfort – 5/5

Om du inte spenderat alla dina baht på rökelse och thailändsk currypasta på Chiang Mais vidsträckta nattmarknader så kanske du har råd med en privat taxi från Chiang Mai till Chiang Rai. Det är det lyxigaste och bekvämaste alternativet för att resa mellan de nordliga städerna. Man får hela bilen för sig själv och kan njuta av luftkonditionering, välstoppade säten och en egen chaufför. Det är verkligen ett lyxigt sätt att resa…

Det finns inget bekvämare sätt att ta sig från Chiang Mai till Chiang Rai än en egen bil, och tricket är att dela på kostnaden.

Man får trots allt betala en hel del för denna lyx. Man kan vänta sig att mindre bilar kostar runt 1000 kronor, medan en större SUV eller minibuss kan gå på uppemot 1450 kronor. En bonus är att dessa priser gäller för hela fordonet och hela vägen fram. Ju fler personer man får in i fordonet, desto fler som delar på kostnaden. Därför kan det vara värt att överväga detta alternativ om man reser som familj eller har lyckats övertyga andra boende på vandrarhemmet att hänga med till Chiang Rai för att utforska den Gyllene triangeln och möta bergsfolken!

Chiang Mai till Chiang Rai med taxi
En taxi från Chiang Mai till Chiang Rai kostar vanligtvis från 850 till 1700 kronor beroende på typen av bil och säsongen

Resan med en privat bil följer vanligtvis samma rutt som bussarna, men i en smidigare personbil kan man komma fram snabbare. Det tar sällan över tre timmar, och ofta mindre än så. Men var redo på gott om kurvor – bergsvägarna är slingrigare än en sydostasiatisk orm!

Chiang Mai till Chiang Rai med utflyktsarrangör

Chiang Mai till Chiang Rai med utflyktsarrangör
Det vita templet, eller Wat Rong Khun, inkluderas i de flesta utflykter till Chiang Rai

Tid – Hela dagen eller flera dagar – det är upp till dig
Pris – 1300 kr+
Komfort – 4/5

En mer nyanserad metod att resa mellan Chiang Mai och Chiang Rai är med en dags- eller flerdagarsutflykt. Ja, man reser från en stad till den andra, men man utforskar och äventyrar även i norra Thailands avsides belägna och fantastiska landskap på vägen. På så sätt får man smaka på den autentiska kulturen och den slående, naturliga skönheten.

Alla utflyktspaket kostar olika, men det är sällsynt att hitta ett för mindre än 1250 kronor. Man kan även välja att spendera mer och sätta ihop en resplan som varar i flera dagar, inklusive övernattningar i långhus och vandringsläger uppe i bergen innan man når Chiang Rai. Det finns massor att lägga tiden på, från möten med det långhalsade Karenfolket och etiskt drivna fristäder för elefanter till bad i varma källor och vandring genom orörda dalgångar vid gränsen till Myanmar. Det är verkligen fantastiskt.


Vilket sätt du än väljer för att resa från Chiang Mai till Chiang Rai så kommer du garanterat att gilla resan. Den tar dig över slingrande bergsvägar till otroliga utsiktsplatser och längs med djungelkantade stigar till avsides belägna dalgångar. Ha kameran redo!


Chiang Mai till Chiang Rai – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Chiang Mai till Chiang Rai?

Med buss. Ta en titt på bussbolaget Green Bus Thailands billigaste erbjudanden – deras så kallade A-klass. Biljetter kan köpas från Arcade-stationen i Chiang Mai, men vi rekommenderar att man fixar dem i förväg från 12Go.asia. Att göra det innebär vanligtvis att man kan få resan för så lite som 40 kronor. Ett riktigt kap.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Chiang Mai till Chiang Rai?

Att åka från stad till stad via vägarna tar vanligtvis runt tre timmar. Det kan dock gå lite snabbare om man väljer att nyttja tjänsterna från ett privat taxibolag. Det finns massor att välja bland, men Jed Yord, Glassflower och Smart En Plus är de populäraste. Alla kan förhandsbokas via 12Go, och de kan ta en till Chiang Rai på så lite som 2,5 timme eller lite mer.

Hur tar man sig från Chiang Mai till Chiang Rai?

Förbered dig på asfalt och bergsvägar, för rutten från Chiang Mai till Chiang Rai går helt och hållet på marken. Båda städerna har visserligen en egen flygplats, men de ligger helt enkelt för nära varandra för att det ska finnas några kommersiella flygrutter. Det innebär att det är buss och taxi som står till buds, även om vissa resenärer kanske föredrar att en organiserad utflykt genom några av regionens nationalparker och gömda bergsbyar. Man kan enkelt boka transport från stad till stad med 12Go.asia.

Hur mycket kostar en taxi från Chiang Mai till Chiang Rai?

Normalt sett får man betala runt 840 kronor för de minsta taxibilarna. De har plats för fyra, så det hela landar på runt 210 kronor per person om man lyckas fylla hela fordonet. Större bilar och minibussar kan kosta så mycket som 1450 kronor, men det innebär även att man kan bjuda in ytterligare passagerare. Det är bäst att använda online-sökverktyget på 12Go.asia för att jämföra de olika erbjudandena från de större transportföretagen innan man bokar.

Vad kostar bussen från Chiang Mai till Chiang Rai?

Den reguljära bussen med Green Bus Thailand som går mellan Chiang Mai och Chiang Rai kan kosta så lite som 40 kronor. Det är för deras billigaste ekonomiklass (A-klass). Mer lyx erbjuds i X- och V-klasserna, men då får man betala runt 55 och 80 kronor respektive. En privat minibuss som kan ta 7–14 passagerare är ett alternativ till den vanliga bussen. De kostar vanligtvis runt 1450 kronor, men priset kan då delas med alla som åker med.

Hur lång tid tar bussresan från Chiang Mai till Chiang Rai?

De goda nyheterna för de som inte vill spendera lite extra på en privat taxi är att bussarna från Chiang Mai till Chiang Rai inte tar nämnvärt mycket längre tid än en bil. Båda tar faktiskt runt tre timmar, men resan kan bli längre om det är mycket trafik på vägarna, speciellt när det kommer till de slingriga bergsvägarna som på vissa ställen bara har en fil.

Kan man åka på en dagsutflykt från Chiang Mai till Chiang Rai?

Det kan man! Åker man från Chiang Mai tidigt på morgonen så kan man hinna med en hel dag av äventyr i norra Thailand. Rekommenderade stopp inkluderar Wat Rong Khun (Chiang Rais mystiska, vita tempel), platser där Khongfloden möter gränsen till Laos och Myanmar samt de uråldriga ruinerna av Siam vid Chiang Saen. Det är ett bra sätt att ta sig från A till B samtidigt som man får se några av regionens mest fantastiska sevärdheter.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: