Hur man reser från Bangkok till Koh Tao

Hur man åker från Bangkok till Koh Tao

Vita sandstränder, färgglada korallträdgårdar, otroliga havsvarelser och kullar som pryds av fuktiga djungler – finns det något bättre botemedel mot stressen och hetsen i Bangkok? Lyckligtvis är det i dag lätt att byta den thailändska huvudstaden mot de glittrande stränderna på Koh Tao.

Den här guiden tar upp några av de populäraste alternativen för att ta sig de 400 kilometerna som separerar de två. Det finns flyg och färjor, bussar och tåg, och alla har biljetter till Tao för olika budgetar och resestilar. Nu sätter vi igång…

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Koh Tao med flyg och färja8,5 t370 krBoka online
Bangkok till Koh Tao med tåg och färja18 t390 krBoka online
Bangkok till Koh Tao med buss och färja8 t210 krBoka online

Bangkok till Koh Tao med flyg och färja

Bangkok till Koh Tao med flyg och färja
Att flyga till Koh Samui och sedan ta en katamaran till Koh Tao är det bekvämaste sättet © Jeerapan Jankaew / Shutterstock.com

Tid – 8,5–12 timmar beroende på flyg och färja
Pris – 370-830 kr+
Bekvämlighet – 5/5

En kombination av flyg och färja är förmodligen det snabbaste sättet att byta ut storstaden mot Koh Taos stränder. Passagerare som väljer denna metod har dessutom många valmöjligheter. Flygen från Bangkok går till många regionala destinationer med bra anslutningar till öarna i Thailandviken. Utbudet kanske inte är enormt, men det finns några alternativ som sticker ut, och samtliga kan enkelt bokas på 12Go.asia.

Det första är att välja en av de högkvalitativa, korta flygresor som Bangkok Airways erbjuder från Bangkoks huvudsakliga flygplats, Suvarnabhumi. Dessa kan ta en rakt söderut till Koh Samui. Väl där hittar man lyxiga spahotell och stränder som kantas av bambubarer, så det finns gott om anledning att dröja sig kvar ett tag innan man drar vidare. Alternativt kan man bli hämtad vid flygplatsen för att direkt bege sig till en av de tre hamnarna, där snabba båtar väntar på att ta resenärer på den två timmar långa turen till Koh Tao – håll utkik efter Lomprayah-katamaranerna om du vill ha det snabbaste alternativet.

Om en snabb resa är viktigt ska du välja flyg och färja för att ta dig till Koh Taos dykplatser.

Det finns ännu fler flygbolag – inklusive budgetflyg (ta en titt på Nok Air och AirAsia) – som flyger mellan Bangkok och Surat Thani, som är en regional knutpunkt för att ta sig till platser som Koh Tao. Där finns det massor av olika färjeföretag, som Seatran Discovery, att välja bland om man anländer på morgonen. I slutänden är detta ofta ett av de billigaste sätten av resa.

Budgetflygbolag som Nok Air och AirAsia har även rutter till Chumphons flygplats. Dessa flygningar avgår från den internationella flygplatsen Don Mueang i Bangkok, som är något av ett nav för inhemska kortdistansflygningar. Detta är det snabbaste flygalternativet om man ska byta till färja. Andra flygningar går till Nakhon Si Thammarats flygplats och tar över en timme, men låter en ta sig till hamnen Donsak och därifrån välja bland de båtresor som går till Koh Tao.

Bangkok till Koh Tao med tåg och färja

Bangkok till Koh Tao med tåg och färja
Kombinerade tåg- och färjebiljetter kan bokas via 12Go.asia © Pratan Saetang / Shutterstock.com

Tid – 18 timmar
Pris – 390 kr (andra klass), 590 kr (första klass)
Bekvämlighet – 4/5

Man behöver inte nödvändigtvis lämna marken på sin resa från Bangkok till Koh Tao. De thailändska järnvägarna erbjuder resor som avgår från stadens charmiga tågstation Hua Lamphong och går ända ner till Surat Thani. Där byter man från tåg till taxi eller liknande transport för att åka österut till någon av hamnarna Tapee eller Donsak, varifrån man tar färjan till ön.

Ta nattåget från Bangkok för att anlända till färjan tidigt och komma fram till Koh Tao lagom till frukost!

På pappret är alternativet tåg+färja det som tar längst tid, men eftersom man kan ta nattåget från Bangkok går det att resa medan solen är nere och anlända till Koh Tao lagom till en brunch på stranden. Håll utkik efter avgångarna klockan 18.30, 19.30 och 22.50 som avgår från staden med sovvagnar och låter dig vakna till vyer av kusten och centrala Thailands kalkstenslandskap. Den huvudsakliga prisskillnaden med detta alternativ är att välja mellan sängar i första eller andra klass, där de sistnämnda är i delade vagnar med draperier och den förstnämnda privata kupéer med handfat.

Det bästa sättet att planera en sån här resa är utan tvekan att satsa på en kombinerad biljett via 12Go. Den garanterar inte bara din transport under varje del av resan – bland annat genom att hämta dig vid stationen och förhandsboka din plats på färjan från Surat Thani – utan de har även ett behändig beläget kontor strax utanför stationen Hua Lamphong där du hämtar dina tågbiljetter.

Bangkok till Koh Tao med buss och färja

Bangkok till Koh Tao med buss och färja

Tid – 8–15 timmar
Pris – 210-410 kr
Bekvämlighet – 3/5

Det råder inga tvivel om att buss är det billigaste alternativet om man vill byta Bangkoks livliga backpacker-barer mot skimrande hav och fascinerande koraller på Koh Tao. Att ta den thailändska motorvägen söderut kan givetvis ta lite extra tid jämfört med att flyga, men det finns åtminstone gott om olika företag att välja bland…

Beprövade Lomprayah är garanterat det alternativ som är mest “premium” i skaran. De har en flotta av rena, moderna bussar och kompletterar detta med de snabbaste färjeresorna från fastlandet till Koh Tao – resan från Surat Thani till ön tar faktiskt mindre än fyra timmar. Bussarna avgår från livliga Khaosan Road i Bangkok varje morgon och kväll vid klockslagen 6.00 och 21.00.

Att välja en nattbus innebär att man kommer fram lagom till de tidigaste färjorna och anländer till Koh Tao en hel dag i förväg.

Andra företag inkluderar Paradive Travel och Songserm, varav båda kör till antingen Chumphon eller Surat Thani, där man byter till båten. Och på tal om båtar så tenderar dessa två företag att ha något långsammare varianter. Därför kan man vänta sig en total restid från Bangkok till ön på runt 12–15 timmar om man väljer dem. Å andra sidan så är priserna även i den lägre änden av skalan.

Det främsta valen man måste ta ställning till är huruvida man ska ta bussen till Chumphon eller Surat Thani, såväl som vilken färja man åker den sista biten med. Lyckligtvis finns alla olika alternativ och etapper på resan beskrivna på 12Go.asia, där du även kan förhandsboka för att slippa slåss om biljetterna.

Resenärer som verkligen är ivriga att byta den frenetiska pulsen i Bangkok mot de klarblå vattnen och PADI-dykcentren på Koh Tao har tur – det finns nämligen massor av sätt att resa mellan de två. Vare sig man väljer att flyga eller använda de thailändska vägarna så kan man se fram emot att sätta fötterna på denna paradisö efter mindre än en dag på resande fot.


Bangkok till Koh Tao – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bangkok till Koh Tao?

Bussar är utan tvekan det transportmedel som kostar minst. Med dem kan man resa från vandrarhemmen på Khaosan Road till städer som Surat Thani eller Chumphon, varifrån det är enkelt att ta färjan. Det innebär att man i de flesta fall kommer kunna lämna sina avtryck i sanden på Koh Tao efter mindre än 14 timmars resande. De lägsta priserna som går att få tag på idag landar på runt 200 kronor, vilket innebär att man får lite mer baht att lägga på dykkurser när man väl kommer fram.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Koh Tao?

Svaret på denna fråga är alltid med flygplan. Även om Koh Tao är för liten för att ha en egen flygplats så kan man på kort tid beta av en stor portion av den 410 kilometer långa resan från Bangkok om man väljer att flyga. Den närmsta flygplatsen är på Koh Samui, men det kommer att kosta extra att flyga dit jämfört med andra flygplatser. Istället kan man välja att flyga till Chumphon, Surat Thani eller Nakhon Si Thammarat, som samtliga har färjor som avgår till öarna. Ett enkelt sätt att boka är med 12Go.asia:s plattform, som erbjuder kombinationsbiljetter så att det blir enklare att ta sig från flygplatsen till hamnen.

Hur tar man sig från Bangkok till Koh Tao?

Ta en titt på sökverktyget på 12.Go.asia för att se de olika alternativen som resenärer har att välja bland för att lämna Bangkoks sevärdheter bakom sig och njuta av de vita stränderna i Chumphons skärgård. Det finns kombinationer av flyg och färja, nattbussar med anslutande båtar och till och med tåg som avgår från huvudstaden till knutpunkter i syd-centrala Thailand, varifrån man kan resa vidare till Koh Tao.

Vart flyger man för att ta sig vidare till Koh Tao?

Det är bara att välja! Koh Samui är storfavoriten. Det är inte bara den närmsta flygplatsen av alla för de som väljer att flyga från Bangkok, utan är även en fantastisk ö i sin egen rätt, med guldfärgade stränder och 5-stjärniga resorter (kanske stanna en dag eller två?). Chumphons flygplats är bra om man vill ha kortast möjliga flygtid innan man hoppar på färjan. Surat Thani och Nakhon Si Thammarat erbjuder i sin tur massor av val när det kommer till båtavgångar till Koh Tao.

Är Koh Tao dyrt?

Koh Tao är inte den dyraste av de thailändska öarna, men det är inte den billigaste heller. De dagliga snittkostnaderna brukar ligga på runt 1 000 baht (260 kr), med gatumat, öl i solnedgången och boenden till riktigt bra priser. Det är även så att Koh Tao är en av de billigaste platserna i Sydostasien för att genomgå PADI-dykkurser, med nybörjarpaket för så lite som 570 kr! Tänk dock på en sak: att åka taxi på Koh Tao kan vara dyrt, så det är bäst att boka resan till hotellet i förväg via 12Go.asia.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: