Hur man reser från Krabi till Koh Samui

Hur man reser från Krabi till Koh Samui

Är du ute efter att byta västkusten mot öarna i öst? De djungelkrönta kalkstensklipporna i Andamansjön mot de vita sandstränderna med utspridda stenbumlingar i Thailandviken? Då är denna guide för dig! I den listar vi alla de huvudsakliga sätten att ta sig från Krabi till Koh Samui. Det är en resa som sträcker sig 200 kilometer genom den thailändska landsbygden, förbi gummiplantager, längs med mangroveträsk och över guppande hav. Alternativt kan man hoppa över allt det och ta flyget istället, men då gäller det att öppna plånboken.

TransportTidPrisBiljetter
Krabi till Koh Samui med flygplan1 t690 krBoka online
Krabi till Koh Samui med buss och färja4.5 t180 krBoka online
Krabi till Koh Samui med privat taxi och färja3.5 t1800 krBoka online

Krabi till Koh Samui med flygplan

Krabi till Koh Samui med flygplan
Ett direktflyg från Krabi till Koh Samui är det snabbaste och bekvämaste alternativet © Supakit_N / Shutterstock.com

Tid – 50 minuter
Pris – 690 kr+
Komfort – 5/5

Efter att du lyft från Krabis flygplats dröjer det mindre än en timme innan du landar på Koh Samui. Japp, man behöver bara vara 50 minuter i luften för att resa från staden till ön med flyg. Det är utan tvekan det lättaste alternativet för denna rutt, och garanterat det man ska satsa på om man vill lägga sig i den glittrande sanden på stranden Chaweng så fort som möjligt.

Luta dig tillbaka i 50 minuter på ett flyg mellan Krabi och Koh Samui för att avklara den här resan på så kort tid som möjligt.

Det faktum att det är snabbt och bekvämt innebär dock att man även måste betala lite mer. Att ta ett flyg till ön kommer faktiskt vanligtvis att kosta dig runt 680 kronor. Lyckligtvis har Bangkok Airways – det enda flygbolag som trafikerar rutten – gratis incheckat bagage (20 kg) som standard. Vidare kan du hålla kostnaderna nere genom att boka biljetter i god tid i förväg via biljettjänster som 12Go.asia.

Tänk på att det vanligtvis bara finns en flygning per dag. Den brukar avgå runt 13.45, så du behöver inte vakna i svinottan för att skynda sig till flygplatsen. Avgångstiden gör det dessutom möjligt att resa till Krabi från Phi Phi och Koh Lanta för att ta flyget samma dag. Kom ihåg: flygrutten mellan Krabi och Koh Samui trafikeras endast under Thailands torrperiod. Mellan maj och oktober går det helt enkelt inga flyg.

Krabi till Koh Samui med buss och färja

Krabi till Koh Samui med buss och färja

Tid – 4,5 to 7 timmar beroende på vilken färja du väljer
Pris – 180-260 kr
Komfort – 3/5

Kombinationen av bussar och färjor låter dig färdas på land och via havet hela vägen från Krabi till Koh Samui. Det är utan tvekan det populäraste sättet att ta sig från hamnstaden till paradisön. Det är inte bara för att det finns begränsat med plats på de flygningar som går mellan orterna, utan även för att detta alternativ kostar en bråkdel av en flygbiljett – för buss och färja behöver man bara betala runt 170 kronor!

Det finns massor av valmöjligheter när det kommer till vilket bolag man reser med. Alternativet med bäst omdömen är troligen Lomprayah. De har stora, luftkonditionerade VIP-bussar som kör till kusten vid Thailandviken, vilket tar runt två timmar. Därifrån kan man hoppa på en katamaran som avgår från Tapeepiren i Surat Thani och anländer till Nathonpiren på Koh Samui 55 minuter senare.

Seatran Discovery Seating
På den här Seatran Discovery-snabbfärjan kan man känna brisen när man reser till Koh Samui

Om du kan ska du ta katamaranfärjan som drivs av Lomprayah – de är de snabbaste och bekvämaste båtarna på rutten mellan Krabi och Koh Samui.

Det näst snabbaste alternativet är snabbfärjorna som Seatran Discovery driver. De har en total restid på runt fem timmar. Avslutningsvis finns det standardfärjor som drivs av Phantip 1970 och Songserm. Dessa är de långsammaste av alla och har inte samma moderna sittplatser och bekvämligheter som konkurrenterna. Men vad de har är de billigaste biljetterna. Båda dessa långsammare alternativ avgår från Donsakpiren.

12Go är vanligtvis det bästa verktyget att använda när du planerar en resa till Koh Samui från Krabi med buss och båt. Där finns ett enkelt sökverktyg som låter dig jämföra priser och tjänster från alla olika operatörer. Du kan även lägga till transport till busstationen från hotellet i Ao Nang eller Krabis flygplats med bara ett musklick.

Krabi till Koh Samui med privat taxi och färja

Krabi till Koh Samui med privat taxi och färja
En av BangkokTaxi24:s privata taxibilar som kan bokas på 12Go

Tid – 3,5 till 4 timmar
Pris – 1800 kr+
Komfort – 4/5

Låt dig inte skrämmas av det höga priset – när du bokar en taxi från Krabi till pirerna i Donsak eller Surat Thani så betalar du för hela fordonet. Du kan dessutom boka åkturen via 12Go.asia och hitta paket som inkluderar biljetter för färjan till Koh Samui. Så vad är fördelen? Att det kan vara ett väldigt bra resesätt om du reser med familjen eller en grupp och kan dela kostnaden mellan alla passagerare.

En privat taxi kanske kostar mer, men du kan dela kostnaden med din resegrupp och njuta av de extra bekvämligheterna i de luftkonditionerade fordonen.

En av de stora fördelarna med att ha en egen förare och fordon på resan mot Thailandviken är att man kan hämtas i princip var som helst i Krabi. Det är perfekt för alla som precis har landat på Krabis flygplats. Det är även bra om man bor ute vid de turkosa haven i Ao Nang, till väst om den faktiska staden.

Utöver att bli hämtad utanför dörren är det även möjligt att be taxin att göra stopp på vägen. Man får faktiskt göra stopp på upp till 30 minuter, vilken kan inkludera en fotopaus vid kalkstensbergen i nationalparken Than Bok Khorani på väg ut från Krabi eller lunch med kokosnötter och pad thai längs med motorväg 44 inte långt från Surat Thani.

Thailand har två väldigt distinkta kustlinjer, och Krabi och Koh Samui bjuder på ett smakprov från båda. Om du reser de cirka fyra timmarna genom de vilda djunglerna och vidsträckta plantagerna av gummiträd som täcker leendenas land från väst till öst, kommer du kunna njuta av allt som stranden Chaweng och autentiska Bophut har att bjuda på. Om du istället flyger så kan resan avklaras på bara 55 minuter. Det är upp till dig!


Krabi to Koh Samui – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Krabi till Koh Samui?

Vissa kombinationer av buss och färja kan låta dig genomföra resan från Krabi till Koh Samui för runt 170 kronor. Det bästa sättet att hitta dem är att ta en titt på 12Go.asia. Det är bara att fylla i dina resedatum och söka, varpå du kan jämföra vad alla företag har att erbjuda, inklusive minibussar, VIP-bussar, katamaraner och färjor som trafikerar rutten.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Krabi till Koh Samui?

Det är möjligt att färdas ovanför leendenas land på 9000 meters höjd för att avklara resan på mindre än en timme. Detta eftersom Bangkok Airways har en daglig flygning mellan Krabis flygplats och Koh Samuis flygplats. Flyget avgår 13.45 och anländer på Samui vid 14.35. Den enda nackdelen är att det är det dyraste alternativet med bred marginal. Flyget går dessutom bara under högsäsongen mellan november och maj.

Hur tar man sig från Krabi till Koh Samui?

Först och främst måste du välja mellan att resa på marknivå eller i luften. Att flyga går snabbare men kostar mer, och det sker bara en avgång om dagen. Om du håller dig till mark och hav så måste du välja ett paket med en researrangör. Lomprayahs VIP-bussar och katamaraner är förmodligen de populäraste, men du kan även boka Seatran Discoverys snabbfärja eller den långsammare färjan från Songserm. Alla dessa kan jämföras med online-sökportalen på 12Go.asia.

Hur lång tid tar det att resa från Krabi till Koh Samui?

Det beror helt på hur du planerar att ta dig från stränderna vid Andamansjön till deras motsvarigheter vid Thailandviken. Du kan flyga från Krabis flygplats och landa på Samui på under en timme om du väljer det alternativet. Alternativ kan resesätt på marknivå som kombinerar minibussar, VIP-bussar och färjor till öns olika pirer ta allt från fyra till sju timmar.

Hur lång tid tar färjan från Krabi till Koh Samui?

Det finns ingen färja som går hela vägen från Krabi till Koh Samui. Det första steget på resan är att ta sig till båten genom att åka tvärs över mellansödra Thailand. Det innebär att man korsar flera regioner av palmdjungler, kalkstensberg och gummiträd, vilket tar runt 120 minuter. När man väl anlänt till piren hänger båtresans längd på vilken färja man valt. Lomprayahs katamaraner klarar av resan på 55–90 minuter medan andra båtar tar två timmar eller mer.

Kan man flyga från Krabi till Koh Samui?

Det kan man absolut göra. Bangkok Airways har monopol på rutten, men de säljer fortfarande biljetter till relativt rimliga priser på runt 690–860 kronor, vilket inkluderar en incheckad väska per passagerare. Från flygplats till flygplats tar resan runt 55 minuter och avgången sker tidigt på eftermiddagen, så man anländer till Koh Samui runt klockan 16.00. Flyget är inte tillgängligt under lågsäsongen och det är alltid smart att boka i god tid i förväg under högsäsongen via 12Go.asia.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: