Hur man reser från Surat Thani till Koh Phangan

Hur man reser från Surat Thani till Koh Phangan

Det mesta av livet och ruset i Surat Thani kommer faktiskt från resenärer som är på väg till de förtrollande öarna i Thailandviken. Det innebär att man kommer vandra på väl upptrampade stigar när man reser från Surat Thani till Koh Phangan. Bussar, färjor och många beprövade resebolag står redo att ta dig från staden till de palmkantade stränderna och eldshowerna på Full Moon Party. Allt du behöver göra är att välja mellan snabba motorbåtar, katamaraner och VIP-bussar för den 106 kilometer långa resan.

TransportTidPrisBiljetter
Surat Thani till Koh Phangan med buss och katamaran3.5 t220 krBoka online
Surat Thani till Koh Phangan med buss och snabbfärja4 t110 krBoka online
Surat Thani till Koh Phangan med VIP-buss och färja3.5 t130 krBoka online
Surat Thani till Koh Phangan med buss och vanlig färja4.5 t120 krBoka online
Surat Thani till Koh Phangan med taxi och färja4 t280 krBoka online

Surat Thani till Koh Phangan med buss och katamaran

Surat Thani till Koh Phangan med buss och katamaran
Om du ska resa från Surat Thanis flygplats är det bästa alternativet Lomprayahs buss och katamaran

Tid – 3,5 timme
Pris – 220 kr
Komfort – 5/5

Varför dröja kvar i Surat Thani när de rosaskimrande stränderna på stranden Mae Haad väntar på dig? Att ta en kombination av buss och katamaran från Surat Thani till Koh Phangan gör att du slipper ödsla tid på att vänta, utan kan istället spendera den på att sola på stranden. Detta tack vare den snabbaste båtanslutningen som finns att tillgå (själva båtresan tar bara 2,5 timme) och en behändig transfer från Surat Thanis flygplats till piren.

Från Surat Thanis flygplats till de mjuka stränderna på Koh Phangan på mindre än fyra timmar – snabbare blir det inte.

Rutten drivs av den väl ansedda resebyrån Lomprayah. De är inte billigast, men de hyllas för sin effektivitet och hastighet. Upphämtning med minibuss sker på Lomprayahs hållplats vid ankomstterminalen. Därifrån åker man direkt till Tepeepiren, varifrån alla snabba katamaraner avgår till öarna. Det går normalt sett en tidigt på morgonen (runt 8.00) och ytterligare en tidigt på eftermiddagen (runt 14.30).

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Ett par olika typer av sittplatser på Lomprayahs katamaran

Färjeresan är snabb och bekväm. Båtarna har sittområden inomhus med rader av stolar och luftkonditionering. Så länge vädret tillåter det (och det gör det vanligtvis) väljer dock de flesta att ta plats på övre eller lägre utomhusdäck. Gör man det så får man känna saltstänket från Thailandviken medan man färdas österut mot Koh Phangan och fastlandets mangrovekantade kust bjuder på natursköna vyer.

Man anländer till Thong Sala i den sydvästra änden av Koh Phangan. Därifrån kan man antingen ta en privat taxi eller hoppa på en songthaew (lokalbuss man delar med andra) till den plats man ska till (du kan vänta dig att få betala runt 150 baht för att komma till party-Meckat Haad Rin). Alternativt kan man boka en kombobiljett som inkluderar transfer till ens hotell på ön via 12Go.asia. Det är det enklaste alternativet med bred marginal!

Surat Thani till Koh Phangan med buss och snabbfärja

Surat Thani till Koh Phangan med buss och snabbfärja
Om du vill resa med snabbfärja kan du välja mellan många olika företag, såsom Songserm i fotot ovan

Tid – 4 till 5,5 timmar
Pris – 110-170 kr
Komfort – 4/5

Alternativet i mellanklassen, som merparten av alla resenärer väljer, är den så kallade snabbfärjan. Sanningen är att den tar något längre tid än katamaranen, men den gör sig ändå förtjänt av sitt namn eftersom den är snabbare än den vanliga båten. För att resa från Surat Thani till Koh Phangan måste man hitta biljetter som kommer med transport till den närliggande piren vid Donsak. Denna del av resan tar vanligtvis runt en timme, och allt som allt hamnar hela trippen på cirka fem timmar.

Snabbfärjor är snabba, prisvärda och avgår flera gånger per dag mellan Surat Thani och Koh Phangan.

Du har flera olika företag att välja mellan på denna rutt. Songserm och Seatran Discovery är förmodligen de mest välkända. Båda dessa trafikerar rutter direkt från fastlandet till Koh Phangan. De erbjuder dessutom behändiga kombinationsbiljetter som inkluderar upphämtning på antingen Talad Mai Road i Surat Thani eller vid den regionala flygplatsen. Det är möjligt att skaffa dessa med en enda bokning på 12Go.

Transfern på vägarna sköts vanligtvis med 12-sitsiga minibussar eller öppna transferbussar med parallella sittplatser. Båten har i sin tur rader bestående av fyra bekväma säten som separeras av en gång, såväl som ett mindre utomhusområde i aktern – perfekt för att se öarna flyga förbi i takt med att Koh Phangan kommer närmre och närmre på horisonten!

Surat Thani till Koh Phangan med VIP-buss och färja

Surat Thani till Koh Phangan med VIP-buss och färja
Att ta en VIP-buss till piren är vanligtvis inte dyrare än att åka vanlig buss

Tid – 3,5 till 4,5 timmar
Pris – 130-170 kr
Komfort – 4/5

Resebolaget Phantip 1970 har varit aktivt länge och erbjuder också resor från Surat Thani stad till den tropiska ön Koh Phangan. Istället för transfer med minibuss till hamnen använder de sig dock av VIP-bussar med fler sittplatser och luftkonditionering. Det är möjligt att hoppa på antingen från en bestämd plats i staden eller att hämtas från hotellet (även om det kostar extra).

Man följer samma rutt som kombinationen av buss och färja som nämns ovan, vilket innebär en 1,5 timme lång resa öst till Donsakpiren innan man hoppar på båten. Och på tal om båten så tenderar Phantips fartyg att vara större och har flera däck, med gott om plats att promenera runt både inomhus och utomhus under resan. Den enda nackdelen är att den kan vara något långsammare, med cirka två timmars resa över vattnet i vardera riktning.

Surat Thani till Koh Phangan med buss och vanlig färja

Surat Thani till Koh Phangan med buss och vanlig färja
Att åka med den vanliga färjan är inte mycket långsammare, men heller inte mycket billigare © OlegD / Shutterstock.com

Tid – 4,5 till 7 timmar
Pris – 120 kr
Komfort – 3/5

4,5 till 7 timmar

Har du inte bråttom att slänga dig i hammocken och börja smutta på cocktails från kokosnötter? Då kan du med fördel anamma öbornas lugnare livsstil genom att välja standardfärjan från Surat Thani. Precis som de flesta av resorna mellan staden och de tropiska kusterna på Koh Phangan måste man inledningsvis ta sig till Donsakpiren medelst minibuss eller vanlig buss.

Väl där så byter man till Rajafärjan, som tillhör ett företag med lång erfarenhet av att ta resenärer till destinationer över hela Thailandviken. De specialiserar sig på resor från fastlandet till populära turistorter. Man ska dock ha i åtanke att detta alternativ kräver lite extra tid – allt från fyra till sex timmar är normalt, med längre väntetider under högsäsongen när resenärerna är fler. Men samtidigt är priserna låga, med biljetter som kostar så lite som 110 kronor.

Surat Thani till Koh Phangan med taxi och färja

Surat Thani till Koh Phangan med taxi och färja
Om du reser med taxi till piren så kan du välja att bli hämtad på fler platser än med buss

Tid – 4 till 6 timmar
Pris – 270 kronor per person
Komfort – 4/5

Du kan få en plats i en delad minibuss när du åker från Surat Thani till Donsakpiren om du är ute efter en mer privat resa med bättre benutrymme. Dessa har plats för max 10–12 personer, men kan även bokas för en grupp resenärer som helst åker ensamma. Efter att ha kört till hamnen är det dags att byta till ett av de större färjeföretagen – valet står vanligtvis mellan snabba Seatran Discovery eller de något långsammare båtarna från Phantip och Raja Ferry.

Vinka farväl till det thailändska fastlandet med de alternativ för att resa mellan Surat Thani och Koh Phangan som vi listat ovan. Samtliga bjuder på fantastiska vyer över de glittrande vattnen i viken. Vissa är snabba, andra tar det lugnt och stilla. De har dock gemensamt att de tar dig till en livlig ö som lockar med nattliga fester, massor av yogastudior och vackra stränder kantade av palmer såväl som vackra korallträdgårdar.


Surat Thani till Koh Phangan – Vanliga frågor

Vad är det billigaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Phangan?

Den vanliga färjan tenderar att vara det billigaste alternativet för att ta sig mellan Surat Thani och Koh Phangan. Det är bäst att planera denna del av resan som en del av en kombinationsbiljett som inkluderar busstransfer till hamnen på fastlandet – det är oftast billigare och bekvämare att boka hela resan tillsammans i ett paket med 12Go.asia.

Vad är det snabbaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Phangan?

Lomprayahs katamaraner med dubbla skrov är oftast det snabbaste sättet att ta sig från centrala Thailand till öarna i Thailandviken. De tar strax över två timmar för att åka till Thong Salapiren på sydvästra Phangan, vilket är något snabbare än motorbåtarna. De avgår dessutom från Tapeepiren (avsevärt närmre Surat Thanis stadskärna jämfört med Donsak) och drivs av ett av de mer respekterade resebolagen i regionen, med gott om recensioner som signalerar att man är i säkra händer.

Hur tar man sig från Surat Thani till Koh Phangan?

Det finns flera alternativ när det kommer till att byta basarerna och kalkstensbergen i Surat Thani mot de gula stränderna och poolerna på Koh Phangan. Alla innefattar att borda en båt – man är trots allt på väg till en ö, eller hur? Man behöver bara välja om man vill åka med en kvick motorbåt eller en långsammare färja, huruvida man vill åka iväg tidigt eller sent på dagen samt om man vill påbörja båtresan från själva staden eller den närliggande Donsakpiren. Bläddra bland alla alternativ på 12Go.asia nu.

Hur lång tid tar färjan från Surat Thani till Koh Phangan?

Tiden du måste spendera ombord båten beror helt på vilken tjänst du väljer – eller vilken du är villig att betala för. Premiumalternativet från Lomprayah låter dig köra ner fötterna i sanden på Koh Phangan bara 2,5 timme efter avgången från Tapeepiren i Surat Thani. Andra alternativ tar ungefär lika lång tid men avgår från Donsakpiren, som är minst en timmes färd från staden. Du kan jämföra, kontrollera priser och boka båda alternativen med hjälp av 12Go.asia:s online-sökverktyg.

Hur lång tid tar det att åka från Surat Thanis flygplats till Koh Phangan?

Tro det eller ej, men det tar bara 3,5 timme att dissa terminalen på Surat Thanis flygplats i favör för de kristallklara vattnen på Koh Phangan. Det är dock det snabbaste alternativet och gäller bara om man väljer katamaranen som avgår från Tapeepiren. Om man kan utstå en timme eller två extra så öppnas många fler alternativ upp, med anslutningar till Donsak för att hoppa på båtar tillhörande Phantip 1970, Seatran och Songserm.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: