Hur man reser från Bangkok till Koh Samet

Hur man reser från Bangkok till Koh Samet

Koh Samet är formad som en korkskruv och ligger i de glittrande vattnen i Thailandviken, där ön bjuder på puderliknande sand och turkost vatten. Eftersom det är en av öarna som ligger närmast Bangkok har den gradvis blivit ett av de mer populära resmålen för thailändare som bor i huvudstaden.

Festprissar och soljägare flockas hit på helger och semestrar för att ta sig till fantastiska Diamond Beach eller dricka öl i barerna på Ao Pai. De reser vanligtvis från Bangkok med bil eller buss och tar sedan färjan över till ön. Koh Samet ligger helt enkelt för nära Bangkok för att det ska vara värt ansträngningen (eller pengarna) att flyga – bara 160 kilometer separerar de två. För mer information om hur man reser till ön för att delta i hängmattegungandet, snorklandet och solandet på stranden är det bara att läsa vidare…

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Koh Samet med buss och färja4 t140 krBoka online
Bangkok till Koh Samet med privat taxi och färja4 t930 krBoka online
Bangkok till Koh Samet med allmän buss och färja5 t85 kr
Bangkok till Koh Samet med buss och motorbåt4 t1100 krBoka online

Bangkok till Koh Samet med buss och färja

Bangkok till Koh Samet med buss och färja
En minibuss från Mama Travel and Tour med plats för 14 passagerare

Tid – 4 till 5 timmar
Pris – 140 kr
Komfort – 4/5

Det vanligaste sättet att ta sig från Bangkok till Koh Samet börjar med en bussresa längs med kustvägarna sydöst om huvudstaden. Rutten följer snabba Motorway 7, som tar en runt Thailandviken, förbi Pattaya samt Chon Buri och hela vägen till färjehamnen vid Sri Ban Phe i Rayong. Det är därifrån båtarna avgår mot paradisstränderna och vikarna på Koh Samet.

Det som är bra med kombinationen av buss och färja är att avgångarna från Bangkok vanligtvis sker tidigt på morgonen. Med runt fem timmars restid innebär det att man kan hoppa i land bland de svajande cajeputträden och djungeltäckta kullarna på Koh Samet med en hel dags solande framför sig.

Ferry to Koh Samet

På runt fem timmar kan man byta stressen vid Khaosan Road mot Robinson Crusoe-vibbarna på Koh Samet om man tar buss och färja till ön.

De mest eftersökta paketresorna för denna tripp är med företag som Travel Mart. De organiserar minibussar med en maxkapacitet på 12–14 personer, med backpacker-kvarteret Khaosan Road som utgångspunkt. De inkluderar dessutom färjeresan och riktar främst in sig på internationella turister, så man kan dela berättelser och prata med likasinnade globetrotters på väg till ön.

Vi rekommenderar alltid att boka biljetter för buss- och färjeresor till Koh Samet så långt i förväg som möjligt. Tusentals lokalbor i Bangkok sätter siktet på de inbjudande stränderna på helger och semesterdagar. Det innebär att bussar och dylikt ofta blir fulla, eftersom biljetterna säljer snabbare än pad thai-nudlar vid Chatuchakmarknaden. Därför är sök- och bokningstjänsten som 12Go.asia erbjuder online så otroligt behändig. Se avgångstider och köp separata färjebiljetter från Ban Phe Pier till Koh Samet online innan din resa!

Bangkok till Koh Samet med privat taxi och färja

Bangkok till Koh Samet med privat taxi och färja
En privat taxi från Team Holiday kan ta dig från hotellet i Bangkok till piren i Ban Phe

Tid – 4 timmar
Pris – 930 kr+
Komfort – 5/5

Ett sätt att höja bekvämlighetsnivån när man byter de livliga gatumarknaderna i Bangkok mot hängmattorna på Koh Samet är att välja en privat taxi för att ta sig till hamnen. Det är dock ett alternativ som kommer kräva en större del av din resebudget – snittkostnaden för en tur ner till piren i Ban Phe ligger på runt 850 kronor. Men kom ihåg att det är möjligt att dela denna kostnad med alla i gruppen eftersom taxipriset gäller för hela fordonet.

Man får lite extra bekvämlighet när man tar taxi till hamnen, och kombinationsbiljetter gör bytet från bil till färja riktigt smidigt.

Och på tal om fordonet så är taxibilarna vanligtvis lyxiga och luftkonditionerade, med bekväma säten och ofta gratis vatten som standard. Det gör dem snäppet bättre än bussarna om man vill resa till Koh Samet från Bangkok i stil. Man får dessutom en egen chaufför som man kan be att stanna när man vill för att sträcka på benen.

Det är en bra idé att boka en paketresa med biljettjänster som 12Go för att göra bytet från bil till färja smidigt. Om man gör det så blir det enkelt att kombinera taxiresor via välrenommerade företag som Glassflower, PGS, Team Holiday och MCC VAN med de färjeresor som erbjuds av Koh Kaew Phitsadan och andra.

Bangkok till Koh Samet med allmän buss och färja

Bangkok till Koh Samet med allmän buss och färja

Tid – 5 till 6 timmar
Pris – Så lite som 85 kr
Komfort – 3/5

Är du ute efter ett äventyr? Älskar du att mingla med lokalbor? Vill du öva på dina sawadee krap eller sawadee kah? Då kan du med fördel sätta siktet på de allmänna bussar som trafikerar rutten från Bangkok till Rayongs färjepirer. De är vanligtvis lite populärare än de regelrätta turistbussarna, men de kommer med en mer autentisk atmosfär.

Anslut dig till lokalborna på resan mot hotellen och bukterna på Koh Samet genom att nyttja de allmänna bussarna från huvudstaden.

De avgår från den östra bussterminalen Ekkamai och den södra bussterminalen. Man måste hoppa på en tuk-tuk eller taxi för att ta sig genom metropolen till stationerna och köpa biljetter på plats. Se till att fråga om priset för resan ända fram till Koh Samet, eftersom det är möjligt att köpa paketbiljetter för buss och färja.

Du kan vänta dig att åka i antingen en stor VIP-buss eller en minibuss. De har vanligtvis luftkonditionering och till och med underhållning ombord. Destinationen är piren i Ban Phe, och resan ditt tar runt 4–5 timmar. Efter det tar färjan 30–45 minuter på sig att nå piren i Nadan på den norra spetsen av Koh Samet. Färjebiljetter kan köpas online och kontrolleras för avgångstider innan din ankomst!

Bangkok till Koh Samet med buss och motorbåt

Bangkok till Koh Samet med buss och motorbåt
Motorbåt är ett roligt alternativ för att resa från Ban Phe till Koh Samet © Craig Hastings / Shutterstock.com

Tid – 4–5 timmar
Pris – 1100 kr+ – men se till att pruta!
Komfort – 3/5

Privata motorbåtar gör den redan korta turen från det thailändska fastlandet till Koh Samet ännu snabbare – runt 15 minuter. De kan även ta en direkt till diverse lockande platser på ön, vare sig det är talkvita Sai Kaew Beach eller mindre välkända Wong Duean Beach längre söderut. De är sällan i trafik under dagen, utan tar istället över när de huvudsakliga färjorna slutar att gå sent på eftermiddagen.

Prismässigt får man räkna med runt 850 kronor bara för motorbåten. Det är anledningen till att det är ett alternativ som sällan är värt att överväga, förutom om man kommer för sent till färjehamnen i Ban Phe eller bara vill ha en adrenalinkick. Utöver det måste man organisera bussresan till hamnen på egen hand. Det kan göras antingen med schemalagda minibussar från Khaosan Road eller kollektivtrafikbussar från Ekkamai, Bangkoks södra bussterminal eller till och med flygplatsen Suvarnabhumi.

Koh Samet är en juvel i Thailandviken och en av de platser som ligger närmast Bangkok om man vill få en dos sol, sand och hav. Men det råder även en tillbakalutad atmosfär på ön, med reggaefester, kokosnötsförsäljare och fantastiska bukter. Den är dessutom lätt att ta sig till. Det går bussar och båtar av olika slag, med restider som brukar ligga på bara 4–6 timmar innan man får sätta foten i detta paradis.


Bangkok till Koh Samet – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bangkok till Koh Samet?

Allmänna bussar kan ta en till pirerna vid Ban Phe nära Rayong för bara 155 baht (mindre än 45 kronor!). Kombinera det med att boka de billigaste båtarna långt i förväg via 12Go.asia så blir det plånboksvänliga totalpriset för att åka hela vägen från Bangkok till Koh Samet strax över 80 kronor.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Koh Samet?

Att anlita en privat taxi kan snabba på resan från Bangkok till Rayong, där färjepirerna är. Därifrån kan man spara ännu mer tid genom att välja en motorbåt. De kostar dock väldigt mycket mer än den vanliga färjan och kommer bara ta 10–20 minuter mindre. Man kan heller inte boka motorbåtarna i förväg via 12Go, vilket innebär att man kan gå miste om dyrbara soltimmar när man prutar på priserna i hamnen.

Hur tar man sig från Bangkok till Koh Samet?

Eftersom Koh Samet ligger så nära Bangkok är det inte direkt logiskt att flyga till en ort närmre ön innan man reser vidare. Valen inkluderar därför privat taxi från flygplatsen, allmänna bussar från stadens olika stationer eller backbacker-minibussar från Khaosan Road. Därför måste man byta till färja för den korta turen till själva ön. Alla tillgängliga alternativ och resebolag som erbjuder dessa resor kan jämföras med hjälp av det behändiga online-sökverktyget på 12Go.asia.

Vad kostar en taxi från Bangkok till Koh Samet?

Du kommer behöva betala strax över 850 kronor för en taxi hela vägen från Bangkok till färjeområdet som man reser vidare till Koh Samet från. Med hjälp av 12Go.asia kan man hitta paketpriser som inkluderar både taxi- och färjeresan för runt 930 kronor totalt. Det kanske låter som mycket, men det är priset för en hel bil som kan ta minst fyra passagerare, och kanske fler. Vidare erbjuder taxibilar hämtning var som helst i huvudstaden, så man behöver inte betala för tuk-tuks för att ta sig till bussterminalerna innan resan kan börja.

Hur långt från Bangkok till Koh Samet?

Om man drar en rak linje på kartan mellan den stora thailändska huvudstaden och ön Koh Samet så ligger avståndet på runt 160 kilometer. Följer man de större motorvägarna som går längs med Thailandviken och sammankopplar staden med båtarna (rutten man måste ta med buss), så är avståndet närmare 200 kilometer, plus de 5 kilometerna över havet.

Är Koh Samet värd att besöka?

Fråga vilken lokal Bangkokbo som helst så kommer vederbörande förmodligen att säga att Koh Samet är ett paradis. Ön har länge varit en tillflyktsort för stadsbor som vill sätta fötterna i varm sand och stänka i de turkosa vattnen. Ön har den lugna, reggaegungande atmosfären hos ett riktigt semesterparadis, men ligger bara 4–6 timmar från metropolen. Därför är svaret på frågan ett rungande ja om du är ute efter klara vatten, snorkling, solbad, dykning – listan bara fortsätter.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: