Hur man reser från Phuket till Krabi

Hur man reser från Phuket till Krabi
Restaurangen The Grotto på Railay Beach, Krabi © fokke baarssen / Shutterstock.com

Dessa två väldigt omtyckta kuststäder ligger mittemot varandra i den berömda Phang Nga-bukten. Det är inte svårt att förstå varför de är ett par av de populäraste destinationerna i Thailand. Hela regionen är full med öar där kritvita stränder breder ut sig under svajande palmer och dramatiska berg höjer sig ur havets djup. Till öst hittar vi Krabi, med Ao Nangs flådiga hotell och platsen alla bergsklättrare vallfärdar till – Railay. Till väst lockar Phuket med pulshöjande Patong såväl som Karons strandvillor.

Att ta sig de 60 kilometer som separerar den ena från den andra bör vara lekande lätt. Båtar, bussar och taxibilar trafikerar rutten Phuket till Krabi med ett stort spann av priser och bekvämlighetsnivåer. Vi tar en titt…

TransportTidPrisBiljetter
Phuket till Krabi med vanlig färja8 h170 krBoka online
Phuket till Krabi med motorbåt2.5 h310 krBoka online
Phuket till Krabi med delad minibuss3.5 h170 krBoka online
Phuket till Krabi med privat taxi3 h700 krBoka online
Phuket till Krabi med lokalbuss3.5 h42 kr

Phuket till Krabi med vanlig färja

Phuket till Krabi med vanlig färja
En färja från Chaokoh Travel Center färdas på Andamansjön

Tid – Upp till 8 timmar
Pris – 170 kr
Bekvämlighet – 4/5

Om man drar en rak linje från Phuket till Krabi så skulle den gå rakt över Phang Nga-bukten. Detta är rutten som färjan tar, och den är verkligen en fröjd för ögat! Från de puderliknande stränderna på Koh Yao Noi till de branta klipporna på Phi Phi-öarna finns det massor av saker att förundras över och ta foton av på vägen. Och tur är det, för resan kan ta upp till åtta timmar allt som allt.

Anledningen till den långa restiden? Man måste byta båt vid piren på Koh Phi Phi. Färjan avgår från Rassadapiren i den sydöstra utkanten av Phuket på morgonen och anländer till Phi Phi runt lunchtid. Man kan antingen hänga kvar vid piren eller ta det lugnt på den närliggande stranden Tonsai. Det är ett bra sätt att få tiden att gå vid längre stopp, men innebär även att man måste betala öns inträdesavgift på 400 baht.

Tonsaipiren på Koh Phi Phi
Tonsaipiren på Koh Phi Phi © Siraj Ahmad / Shutterstock.com

Båt kanske inte är det snabbaste sättet att resa mellan Phuket och Krabi, men det bjuder verkligen på fantastiska vyer över regionens öar och tropiska kuster.

Det finns massor av alternativ när det kommer till båtar från Phuket för att beta av den första delen av resan. Vi rekommenderar dock att välja Chaokoh Travel Center. Det är möjligt att boka biljetter med dem på 12Go.asia som gäller ända fram till Krabi. De använder sig av dubbeldäckade båtar med öppna utrymmen på taket, varifrån man kan se öarna glida förbi under resan.

Från Phi Phi avgår båtarna till Krabi 13.30 och 15.30, vilket innebär att man kan vänta sig att anlända till Krabi Town sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Ankomstpunkten är Klong Jiladpiren, varifrån taxibilar, delade minibussar och även lokala songthaews erbjuder vidare transport till stadskärnan i Krabi. Alternativt kan man ta färjan från Phi Phi som går direkt till stranden Ao Nang – Krabis huvudsakliga turistort.

Phuket till Krabi med motorbåt

Phuket till Krabi med motorbåt
Biljetter till Koh Yao Sun Smiles motorbåtar kan köpas på 12Go.asia

Tid – 2,5 timme
Pris – 310 kr
Bekvämlighet – 3/5

På Koh Yao Sun Smile driver de en regelbunden motorbåtsrutt som går från Phuket direkt till Krabi. Det är ett av de snabbaste alternativen för att ta sig över vattnet, med en restid på bara 2,5 timme från hamn till hamn. De har vanligtvis en avgång per dag från Bang Rongpiren – på den nordvästra utkanten av Phuket – klockan 9.30. Den är väldigt behändigt belägen för de som precis landat på Phukets flygplats eftersom terminalerna bara är 25 minuter bort.

Motorbåtar är ett av de snabbaste sätten att ta sig över vattnet från Phuket till Krabi.

Själva resan är inte den långsamma och pittoreska tripp man kan vänta sig på de större båtarna. Istället bjuder motorbåtarna på en högoktanig, adrenalinpumpande upplevelse. Resenärer som löper risk att bli sjösjuka, har med sig mycket bagage eller bara vill supa in omgivningarna i lugnan ro bör ärligt talat undvika detta transportmedel. Det finns inte särskilt mycket utrymme ombord och åkturerna är ökänt guppiga.

Vi rekommenderar att man bokar i förväg om man bestämt sig för att åka motorbåt mellan Phuket och Krabi. Eftersom dessa kvicka farkoster endast kan ta 20–30 personer åt gången är det viktigt att boka plats innan de tar slut, speciellt under semesterperioden mellan november och mars. För att göra det kan man gå till 12Go.asia och boka biljetter. Men var beredd på att betala en del jämfört med de långsammare färjorna.

Phuket till Krabi med delad minibuss

Phuket till Krabi med delad minibuss

Tid – 3,5 till 4 timmar
Pris – 170-210 kr
Bekvämlighet – 4/5

Ett ekonomiskt och snabbt sätt att ta sig längsmed kusten i södra Thailand från Phuket till Krabi är att välja en delad minibuss. De drivs av Krabi Airport Shuttle och tar runt 3,5 till 4 timmar att komma fram. Den vanliga upphämtningsplatsen är vid Phukets flygplats, vilket är goda nyheter om man vill kliva av planet och direkt bege sig mot Krabis stränder. Om man reser från ett hotell eller en resort så är det även möjligt att boka resan med transfer från ens hotell med en enda biljett på 12Go.

Delade minibussar kör hela vägen längsmed kusten till Krabi från Phuket och resan tar uppskattningsvis fyra timmar från start till slut.

Den delade minibussen från Phuket till Krabi är ett populärt val eftersom den tar mycket mindre tid än färjorna. Man behöver inte stanna på Koh Phi Phi med detta alternativ, utan man färdas hela vägen från väst till öst med samma fordon. Vägarna är dessutom väl underhållna hela vägen. Först följer man väg 402 genom centrala Phuket och sedan över bron till fastlandet. Därifrån väver motorväg 4 sig genom landsbygdens gummiplantager och djungelprydda kalkstensklippor hela vägen till Krabi.

Alla fordon har luftkonditionering och kapacitet för nio passagerare. En nackdel är att man kan behöva stanna vid hotell i Ao Nang eller Krabi Town för att släppa av andra passagerare när man kommit fram. Å andra sidan innebär det att du kommer släppas av precis utanför dörren till ditt nästa boende.

Phuket till Krabi med privat taxi

Phuket till Krabi med privat taxi
En av BangkokTaxi24:s privata transferbilar som kan bokas via 12Go

Tid – Runt 3 timmar
Pris – 700+ kr
Bekvämlighet – 5/5

Du behöver förmodligen punga ut med över 650 kronor för att förflytta dig från Phukets livliga gogo-barer till de strandnära massageställena i Krabi med privat transport. Det kanske verkar som mycket, men det finns många saker att ha i åtanke. För det första är priset för hela fordonet, så med en grupp på fyra personer blir det bara 160 kronor vardera – lika mycket som en färja eller delad minibuss kostar per person. För det andra tar privata taxibilar komforten till nya höjder. Bekvämligheter som luftkonditionering, gratis vatten och välstoppade stolar kommer vanligtvis som standard.

Lägg därtill lyxen att hämtas upp och släppas av var man vill, för att inte tala om att taxibilar inte tar lika lång tid för att ta sig till Krabi när de susar fram bland djunglerna och mangroveskogarna. Utan stopp eller andra resenärer att vänta på kan man ta sig från A till B på under tre timmar beroende på trafiken. Det är finfina nyheter om man verkligen trånar efter att doppa tårna i de kristallklara vattnen vid stränderna Railay eller Ao Nang!

Phuket till Krabi med lokalbuss

Phuket till Krabi med lokalbuss
Lokalbuss i Phuket © Nataliia Sokolovska / Shutterstock.com

Tid – 3,5 timme
Pris – under 42 kronor
Bekvämlighet – 3/5

Gör som lokalborna och spara massor – det är mantrat för rutten från Phuket till Krabi. Och det är där lokalbussarna kommer in i bilden, som kan ta dig från Thailands största ö och sätta dig mitt bland saltdoftande fiskmarknader i Krabi på så lite som 3,5 timme. De avgår från Phukets bussterminal 2 flera gånger dagligen. Avgångarna börjar tidigt på morgonen runt klockan 7.00 och den sista bussen rullar iväg runt 22.00.

Men vänta dig inte limousineliknande bekvämligheter. Det rör sig om stora bussar som delas av både thailändska och utländska resenärer. Det finns ofta konkurrens om utrymmet, luftkonditioneringen är inte alltid den bästa och sätena är inte i närheten lika mjuka som i en privat taxi. Motvikten till allt detta är priset. Detta är nämligen med bred marginal det billigaste sättet att resa från Phuket till Krabi. Några tior är allt som krävs för att köpa biljetten från båset på busstationen!


Att resa från Phuket till Krabi kan vara ett riktigt äventyr. Ta båtarna via Koh Phi Phi för att få en skymt av de ikoniska öarna i Andamansjön på vägen, med deras gräddfärgade stränder och solblekta strandbarer.


Phuket till Krabi – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Phuket till Krabi?

Det måste nog vara lokalbussen. Den slår alla andra alternativ vad gäller pris, med biljetter som kostar mindre än 42 kronor styck. Resan tar dessutom ungefär lika lång tid som med en minibuss, alltså runt tre timmar. Den enda nackdelen är komforten. Det rör sig trots allt om kollektivtrafik, och det kan bli överbefolkat och varmt. Men än sen då? De uppfriskande vattnen vid stranden i Ao Nang väntar i slutet av färden.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Phuket till Krabi?

Gå till 12Go.asia och knip en plats på en av de supersnabba motorbåtarna om du vill resa från Phuket till Krabi så snabbt som möjligt. Resan kan ta mindre än 2,5 timme med dessa. Rutten tar dig över vattnet till pirerna i Ao Nang och Krabi Town. Båtarna avgår från Bang Rong, bara 25 minuters bilfärd från Phukets flygplats.

Hur reser man från Phuket till Krabi?

Valet är ditt. Ett sätt är att resa på havet. Det är ett riktigt äventyr, men det tar även lite tid. Du kan vänta dig en resa på runt åtta timmar där båten väver sig genom de tropiska öarna för ett byte i hamnen på Koh Phi Phi. Alternativt finns en pulshöjande motorbåt som kostar mer men anländer på under 2,5 timme. De snabbare alternativen på land inkluderar delad minibuss och privat taxi. De följer den huvudsakliga vägen runt toppen av Andamansjön till Krabi. Båda kan bokas i förväg med 12Go.asia.

Hur reser man från Phukets flygplats till Krabi?

Det bästa sättet är att organisera en privat transfer med hjälp av 12Go.asia. Företag som BangkokTaxi24 och Andaman Taxi har förare redo som väntar på dig när du kommer till ankomstterminalen – mycket enkelt. Vill du pressa ned priset kan du satsa på en av de delade minibussarna och välja upphämtning från flygplatsen. Alternativt kan du ta dig från terminalen till Phukets busstation och därefter hoppa på lokalbussarna som avgår därifrån till Krabi.

Hur lång är båtresan från Phuket till Krabi?

De regelbundna båtarna mellan Phuket och Krabi tenderar att köra på ö-tid. Med andra ord är de inte de snabbaste! Resor från pir till pir på denna rutt kan faktiskt ta upp emot åtta timmar eller mer. Anledningen till det är inte att själva resan över Andamansjön är särskilt lång, utan istället bristen på direktfärjor. På andra sidan av skalan hittar vi motorbåten. Den avgår en gång om dagen och betar av resan på mindre än 2,5 timme. Du ska dock inte vänta dig en resa som präglas av komfort!

Vad kostar båtresan från Phuket till Krabi?

Priserna skiljer sig från företag till företag, men du lär troligen behöva betala runt 170 kronor för en biljett till färjorna som går från Phuket till Krabi. Det bästa sättet att boka dem är via 12Go.asia. Att göra det säkerställer att alla båtbyten är inkluderade när du passerar genom Koh Phi Phi på vägen. Det är även ett bra sätt att knipa biljetter till de bästa avgångstiderna innan alla andra under högsäsongen. För en snabbare resa med motorbåt kan du räkna med runt 300 kronor eller mer per person, enkel resa.

Hur reser man från Phuket till Krabi med buss?

Du kan antingen välja att åka minibuss med andra eller satsa på en lokalbuss. Den första garanterar lite extra komfort och kommer ofta med upphämtning var som helst på ön. Det andra alternativet är billigare (biljetterna kostar strax under 40 kronor!), men kan ta lite längre tid och avgår endast från Phukets bussterminal nära Phuket Town.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: