Hur man reser från Phuket till Koh Lanta

Hur man reser från Phuket till Koh Lanta

Bambubarer som serverar mango lassi, undangömda stränder som kantas av palmer, reggaemusik och några av de vackraste solnedgångar man kan se – allt detta och mer väntar en på andra sidan Phang Nga-bukten från Phuket. Vi pratar givetvis om den fantastiska ön Koh Lanta. Den håller snabbt på att bli en av de hetaste destinationerna på Thailands sydvästkust, och man tar sig främst dit via båt. Det totala avståndet från kust till kust är 68 kilometer, vilket innebär en resa på i snitt runt 3–4 timmar. I den här guiden listar vi alla de olika sätten att ta sig från Phuket till Lanta, med tips på hur man bokar och vad man kan vänta sig.

TransportTidPrisBiljetter
Phuket till Koh Lanta med färja4,5 t250 krBoka online
Phuket till Koh Lanta med delad motorbåt1,5 t330 krBoka online
Phuket till Koh Lanta med buss och båt7 t150 kr
Phuket till Koh Lanta med taxi5,5 t1250 krBoka online

Phuket till Koh Lanta med färja

Phuket till Koh Lanta med färja
För att åka till Koh Lanta från Phuket med färja måste man först stanna vid Koh Phi Phi

Tid – 4,5 till 5 timmar
Pris – Omkring 250 kr
Komfort – 4/5

Titta bara på kartan – en stor portion blått hav i Andamansjön separerar Phuket från Koh Lanta. Fågelvägen är det nästan 68 kilometer mellan dem, så en färja är det uppenbara valet för transport. Det är även det populäraste sättet att ta sig mellan öarna och tusentals resenärer konkurrerar om biljetter till båtarna varje år.

Färjor med normal hastighet drivs av företag som Phi Phi Cruiser, Andaman Wave Master och Aonang Travel Tour. De har massor av avgångar både morgon och eftermiddag, men det är huvudsakligen för att båtarna som avgår från Phukets Rassadapir även är på väg mot Phi Phi-öarna. Dessa öars popularitet (tack Leonardo DiCaprio och The Beach!) innebär att det finns många olika färdsätt att välja mellan. Men för dem som är på väg till Koh Lanta innebär det dessvärre även att man måste byta båt på Koh Phi Phi Don på vägen.

Ao Tonsai Pier at Koh Phi Phi
Ao Tonsaipiren på Koh Phi Phi kan bli folktät under högsäsongen.

Ett byte måste göras med den vanliga färjan från Phuket till Koh Lanta, vilket görs på den berömda partyön Koh Phi Phi.

Allt detta gör att resan tar längre tid. Resor med vanliga färjor kan faktiskt ta så lång tid som fem timmar, inklusive väntetid i hamnen på Koh Phi Phi om anslutningsbåten är försenad. En fördel är att biljetter med dessa tjänster utgör ett av de billigaste sätten att resa. De kostar till exempel bara en bråkdel av vad det kostar att anlita en egen motorbåt, med priser från så lite som 190 kronor.

Bli inte överraskad om du påbörjar ditt äventyr på ett större fartyg med flera våningar och avslutar det på en mindre båt. De större färjorna tenderar endast att köra från Phuket till Phi Phi innan de lämnar över resenärerna till mindre båtar som går från Phi Phi till Koh Lanta. Man anländer till piren i Ban Saladan på den norra änden av ön. Taxianslutningar därifrån till hotellet är lätta att organisera med biljettförsäljare ombord på den andra båten. Alternativt kan du boka behändiga kombinationsbiljetter för båt, färja och transfer på Phuket via 12Go.asia.

Phuket till Koh Lanta med delad motorbåt

Phuket till Koh Lanta med delad motorbåt
Motorbåtarna från Satun Pakbara Speed Boat Club är säkra och pålitliga

Tid – 1,5 till 2 timmar (endast båtresan)
Pris – 300-500 kr
Komfort – 3/5

Om man verkligen har bråttom att lämna Phukets liv och rus bakom sig och istället ligga i hängmattan vid Kantiang Bay, då är motorbåt det man ska satsa på. Dessa kvicka båtar tar en från pir till pir på under två timmar. Men tänk på att det inte är den mest bekväma av resor och absolut inte är det bästa alternativet om du är en landkrabba snarare än en sjöman.

Motorbåtarna är mycket mindre än färjorna, har maximalt plats för runt 40 passagerare och är designade för att flyga fram över vågorna i Andamansjön. Satun Pakbara Speed Boat Club, Tigerline Travel och Bundhaya Speed Boat trafikerar rutten, och de flesta avgångarna går från Rassadapiren antingen 8.00, 8.30 eller 11.00 på morgonen.

Far rakt över Andamansjön till Koh Lanta på bara 1,5 timme med snabba motorbåtsalternativ.

Det finns två nackdelar med att välja motorbåt. Dels är resan väldigt guppig, och det är förmodligen bättre att välja en större färja om du lätt blir sjösjuk eller har mycket bagage. Sedan har vi kostnaden. Du kommer behöva betala minst 330 kronor för att korta ner färden till Koh Lanta till under två timmar.

Eftersom merparten av motorbåtsavgångarna sker på morgonen är de inte lika lättillgängliga för personer som anländer till Phukets flygplats under dagen. Med det sagt kan kombinationsbiljetter som inkluderar hämtning vid ett antal olika hotell och platser på ön bokas via 12Go, vilket innebär att någon kan vänta på en när man kommer till ankomsthallen för att ta en till hamnen.

Phuket till Koh Lanta med buss och båt

Phuket till Koh Lanta med buss och båt
Att hoppa på lokalbussen till Krabi och ta en båt därifrån är det billigaste alternativet © Denis Costille / Shutterstock.com

Tid – 7 timmar
Pris – 150-180 kr
Komfort – 2/5

Föredrar du att hålla dig på torra land? Gillar du åkturer genom fantastiska bergskedjor vid kusten? Håller du gärna ner utgifterna? Kombinationen av buss och båt kanske verkar som ett onödigt sätt att förlänga restiden på rutten mellan Phuket och Koh Lanta. Det innebär dock kortare färjeresor och lägre priser.

Steg ett: Fixa en biljett till lokalbussen från Phuket till Krabi Town. Den tar dig hela vägen norr och öst runt Phang Nga-bukten. Det är en åktur som tar runt 2,5 timme. Steg två: Ta dig till färjehamnen i Krabi, där du bordar en av de många reguljära båtarna som går söderut till Koh Lanta. Till skillnad från båtarna från Phuket stannar de inte på Phi Phi och tar bara två timmar totalt.

Phuket till Koh Lanta med taxi

Phuket till Koh Lanta med taxi
En privat transfer från Andaman Taxi kostar runt 1250 kronor och kan bokas på 12Go.asia

Tid – 5,5 timme
Pris – 1250 kr
Komfort – 5/5

Både Phuket och Koh Lanta är öar, men båda är även sammankopplade med fastlandet via bro eller reguljära bilfärjor. Det öppnar upp möjligheten för taxitransfer mellan de båda, vilket faktiskt kan vara ett ekonomiskt alternativ om man reser med en tillräckligt stor grupp för att fylla en hel bil.

Taxifärd mellan Phuket och Koh Lanta möjliggörs tack vare broar och bilfärjor som ansluter dessa öar till fastlandet.

Man kan vänta sig att få betala runt 1250 kronor för hela resan. Från dörr till dörr tar den cirka fem timmar, så priset är inte orimligt, speciellt inte om man delar upp det på nio personer (den övre gränsen för en minibuss). Extraavgifter tas för grupper som vill åka när bilfärjan som ansluter Koh Lanta till fastlandet inte är i trafik (den går vanligtvis från 6.00 till 22.00).

En av bonusarna med att välja en taxi är givetvis att man blir upphämtad på Phuket. Vare sig man flyger till Phukets flygplats eller bara bor på ett hotell vid stranden Patong kommer taxin att vara där precis när man vill.

Koh Lanta är en älskvärd ö. Gnistrande stränder som kröns av barrträd och palmer löper hela vägen längs västkusten. Det finns partystäder med eldshower i områden som Klong Khong medan Long Beach bjuder på fantastiska solnedgångar. Vill man ha trendiga hotell är det i sin tur Kantiang som gäller. Ön är dessutom lätt att ta sig till med tanke på alla båtar, färjor och taxialternativ vi listat ovan!


Phuket till Koh Lanta Vanliga frågor

Vilket är det billigaste alternativet för att ta sig från Phuket till Koh Lanta?

Testa den vanliga färjetjänsten som avgår från Rassadapiren först. Det är möjligt att man kan göra riktiga klipp på just de datum man ska resa. Priserna är dessutom väldigt lätta att kolla upp på 12Go.asia. Alternativt kan man snickra ihop en resa med hjälp av lokala bussar till Krabi och sedan färja därifrån, men i slutänden sparar man nog bara några tior och resan kan ta uppemot sju timmar.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Phuket till Koh Lanta?

Motorbåt. Rutten från Phuket till Koh Lanta är verkligen blixtsnabb. De kan faktiskt ta sig över hela Phang Nga-bukten på så lite som 1,5 timme. De kräver mer av reskassan, med biljetter som ofta kostar uppemot 400 kronor. Vidare är de förmodligen inte det bästa valet om man har lätt för att bli åksjuk.

Hur tar man sig från Phuket till Koh Lanta?

Färjor är det huvudsakliga transportmedlet som sammankopplar Thailands största ö med de lata stränderna och bukterna på Koh Lanta. Men det finns även snabba motorbåtar, taxi och till och med kombinationer av buss och båt att välja bland. Lyckligtvis gör 12Go.asia:s behändiga sökverktyg det enkelt att jämföra och boka dem alla. Fyll bara i dina resedatum och se vad som är tillgängligt.

Hur lång tid tar färjan från Phuket till Koh Lanta?

Generellt sett tar det runt fyra timmar från Rassadapiren till ankomsten vid Ban Saladan på Koh Lanta. Det inkluderar vanligtvis runt tre timmars faktisk båtresa eftersom man måste byta på Koh Phi Phi. Motorbåt från kust till kust kan å sin sida beta av resan på en bra bit under två timmar.

Hur mycket kostar färjan från Phuket till Koh Lanta?

Kostnaden för färjan varierar från företag till företag och även från säsong till säsong. Det normala är dock att man får betala runt 250 kronor för sin biljett. Det priset blir något högre om man vill inkludera transfer från Phukets flygplats till hamnen. Det är även alltid en god idé att köpa biljetterna så långt i förväg som möjligt eftersom båtarna snabbt blir fullbokade. Så sök och hitta en avgång som passar dig på 12Go.asia för att hinna först.

Hur många dagar behöver man på Koh Lanta?

Man kan spendera veckor med att njuta av den mjuka, puderliknande sanden vid Relax Beach, Long Beach och Kantiang Bay – tre av Lantas finaste – utan att bli uttråkad. Det finns nationalparker fulla med kokospalmer, hotell för kärlekspar och brusande vattenfall att underhålla sig med. För att inte glömma det sprudlande nattlivet i området Klong Khong. Om du har lite tidsbrist så kan några dagar räcka för att uppskatta ön, men vi rekommenderar att man håller sig till den norra änden av ön, som är lätt att nå från färjepiren i Ban Saladan.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: