Hur man reser från Krabi till Koh Lanta

Hur man reser från Krabi till Koh Lanta

Så du är ute efter att sticka söderut från Krabi till Koh Lanta? Då kan du räkna med att få byta ut den livliga, thailändska hamnen mot en tillbakalutad ö med undangömda stränder och bambubarer där kall öl och kokosnötter kan avnjutas i solnedgången. Med båt är resan längs med kusten strax över 43 kilometer lång, och den slingrar sig mellan steniga tidvattenpölar vid Koh Jum och orörda mangroveskogar innan man anländer till piren i staden Ban Saladan. Alternativa rutter går landvägen till Hua Hinpiren och sedan över bron till Koh Lanta, vilket innebär att det är möjligt att genomföra resan utan att någonsin kliva ur bilen.

Den här guiden går igenom alla resealternativ på rutten från Krabi till Lanta, med information om de snabbast, bekvämaste och billigaste alternativen.

TransportTidPrisBiljetter
Krabi till Koh Lanta med taxi2 t410 krBoka online
Krabi till Koh Lanta med delad minibuss3 t120 krBoka online
Krabi till Koh Lanta med vanlig färja2 t99 krBoka online
Krabi till Koh Lanta med motorbåt1,5 t410 krBoka online

Krabi till Koh Lanta med taxi

Krabi till Koh Lanta med taxi
Det är lätt att boka en taxi både från Krabis flygplats och Krabi Town på 12Go.asia

Tid – 2 timmar
Pris – 400-650 kr
Komfort – 5/5

Det är faktiskt möjligt att blicka ut över Andamansjön från de guldfärgade stränderna på Koh Lanta bara två timmar efter att man landat på Krabis flygplats. Hur? Boka bara en egen taxi från flygplatsen till ditt hotell på Koh Lanta så kan hela resan betas av på 120 minuter via lokala småvägar, en kort färjetur och en bro som sammankopplar de två öarna som Koh Lanta består av.

Rutten följer motorväg 4 sydöst innan den svänger av på väg 4206 mot kusten. När man väl kommit dit måste man köa till bilfärjan. Den går dock regelbundet utan något direkt schema mellan klockan 6.00 och 22.00. Efter det krävs bara en kort biltur över Koh Lanta Noi – den tystare, norra delen av Lanta – och till slut över bron till de orter där de flesta turister har strandnära hotell och bungalows som väntar på dem.

Siri Lantabron som ansluter Koh Lanta Noi till Koh Lanta Yai
Siri Lantabron som ansluter Koh Lanta Noi till Koh Lanta Yai

Bara två timmars bilfärd, inklusive en snabb tripp med bilfärja, är allt som krävs för att byta Krabis flygplats mot Lantas klarblå vatten.

Det fina med att åka från A till B med privat taxi är att det är den snabbaste rutten av alla om man kommer via Krabis flygplats. En taxi tar dock lite längre om resan istället går från Krabi Town eller stranden Ao Nang, eftersom de ligger lite längre västerut. Trots detta är det dock ett enkelt, snabbt och behändigt alternativ som inkluderar upphämtning var som helst och släpper av en direkt vid hotellet på Lanta.

Resan bör dessutom inte tömma reskassan. Priserna kan ligga på så lite som 400 kronor, och det gäller för hela fordonet. Dela upp det på en grupp om fyra personer så betalar man mindre än för delade minibussar och färjor. Man kan hitta de billigaste taxipriserna genom att söka och boka långt i förväg på 12Go.asia.

Krabi till Koh Lanta med delad minibuss

Krabi till Koh Lanta med delad minibuss
Att ta en delad minibuss kostar mindre än hälften av en privat taxi

Tid – 3 timmar
Pris – 120-170 kr
Komfort – 4/5

Om du håller hårt om dina baht så kan delade minibussar vara ett mer ekonomiskt alternativ än en privat bil. De följer ungefär samma rutt som en taxi, fast med enstaka stopp för att plocka upp andra resenärer. Det innebär att minibussarna tar något längre tid, så det dröjer ungefär tre timmar innan du kan hoppa i flip-flopsen och ta en kall Chang på Long Beach.

Delade minibussar erbjuder en bra balans mellan budget och komfort på resan mellan Krabi och Koh Lanta.

Under högsäsongen mellan november och mars avgår delade minibussar från Krabi Town och Krabis flygplats från klockan 8.00 till 20.00 med en eller ett par timmars mellanrum. Det innebär att det aldrig är särskilt svårt att hitta en att åka med. Det är dock fortfarande smart att boka sin plats redan innan man kommer till Leendenas land. Massor av resenärer är fast beslutna att besöka Koh Lantas barrträdskantade stränder, så bussarna kan snabbt bli fulla. Ta en titt på sökverktyget på 12Go.asia för att boka dina platser nu.

Var medveten om att minibussarna bara kör så långt som till Ban Saladan – Koh Lantas största ort. Den ligger på öns norra spets och det finns gott om hotell och matställen i närheten. Stränderna ligger dock längre söderut, och därför måste man byta minibussen mot en songthaew eller tuk-tuk för att nå dem. Det kostar runt 350–500 baht att åka till familjevänliga Long Beach medan en resa till smekmånadsorten Kantiang och dess vita stränder går på runt 800 baht.

Krabi till Koh Lanta med vanlig färja

Krabi till Koh Lanta med vanlig färja
Om man åker med färja får man gott om fantastiska vyer, men den går inte året runt

Tid – 1,75+ timmar (endast färjeresan)
Pris – 99 kr+
Komfort – 4/5

Det är något speciellt med att susa genom Phang Nga-bukten för att hitta sitt tropiska paradis, kantat av mangroveträd och skogar av kokospalmer. Och det är just detta äventyr som personer som väljer att ta den reguljära färjan mellan Krabi Town och Koh Lanta får uppleva.

Färjorna går från antingen piren i Kong Ka eller piren i Klong Jirad – båda är lätta att ta sig till från centrala Krabi – med runt fyra avgångar per dag under högsäsongen. Därifrån går kursen rakt söderut. Hugg en sittplats på däck om du kan: avsides belägna Koh Sriboya och den lugna tillflyktsorten Koh Jum sveper förbi i öst medan den skarpa siluetten av Koh Phi Phi hägrar i väst.

Sitt uppe på däck och se på när de vackra öarna i den thailändska Andamansjön flyter förbi under resan till Koh Lanta från Krabi.

Du kommer att anlända till samma plats som de delade minibussarna: Ban Saladan. Det är superlätt att ta sig till i princip vartenda hörn av Koh Lanta därifrån. Delade taxibilar trafikerar den stora kustvägen till väst för att släppa av passagerare på favoritorterna – Long Beach (perfekt för familjer), Khlong Khong (en mer hedonistisk hub för backpackers) och Kantiang (förstahandsvalet för par). Alternativt finns även privata taxibilar, men de kostar mer.

Under lågsäsongen brukar inte färjorna vara i trafik eftersom havet inte är tillräckligt lugnt. Därför är det bättre att leta efter andra alternativ på land för att ta sig från Krabi till Koh Lanta mellan maj och oktober.

Krabi till Koh Lanta med motorbåt

Krabi till Koh Lanta med motorbåt
Motorbåtsturen är spännande även om den inte sparar särskilt mycket tid

Tid – 1,5+ timme
Pris – 410+ kr
Komfort – 3/5

Motorbåtsresan från Krabi till Koh Lanta avgår faktiskt inte från Krabi. Den första delen av resan är istället en biltur till piren Hua Hin – samma som man åker till om man vill beta av hela resan med bil. Men med det här alternativet behöver man inte sitta och vänta på bilfärjan när man når kusten. Man kan direkt hoppa på en kvick motorbåt för att resa till hamnen i Ban Saladan.

Att hoppa över den korta färjeresan och bilturen över Koh Lanta Noi kan spara ungefär 30 minuter under högsäsongen. När det däremot är lite trafik mellan fastlandet och ön är restiderna faktiskt jämförbara.

Med det sagt bjuder motorbåtsresan på en viss mån av adrenalin och skoj. Den susar över vattnet i Andamansjön och snirklar mellan sandbanker och mangroveskogar för att ta en till piren på under 15 minuter. När man anländer så måste man byta till minibuss eller taxi för att ta sig den sista biten till hotellet. Detta betalas separat till föraren, så se till att pruta!

Resan från Krabi till Koh Lanta är inte särskilt lång och man kan välja mellan flera olika sätt att färdas längs med de trädkantade vägarna till kusten för att korsa det lilla sundet med bil. Alternativt kan man hoppa på en båt och se de vackra öarna i Andamansjön rulla förbi. Vad du än väljer så kommer resan vara över på 2–4 timmar, varpå du kan njuta av de rosaskimrande solnedgångarna och ta något kallt att dricka på stranden.


Krabi to Koh Lanta – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Krabi till Koh Lanta?

Håll dig på torra land och välj den delade minibussen om du vill resa från Koh Lanta till Krabi och samtidigt spara så mycket pengar som möjligt till massage och öl i solnedgången. Biljetterna kostar vanligtvis under 160 kronor om man bokar i förväg via 12Go.asia. Man måste dock dela minibussen med andra och det tillkommer vissa extra kostnader för att ta sig till hotellet eller bungalowen när man väl kommit till Ban Saladan.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Krabi till Koh Lanta?

Om du bokar en taxi för att bli upphämtad vid ditt hotell i Krabi Town eller utanför ankomsthallen på flygplatsen så kan du vara på väg till Lanta innan du är klar med din mango med klibbris. Tack vare bra vägar och en reguljär bilfärja är detta alternativ med privat transfer vanligtvis det snabbaste. Man kan vänta sig att det tar runt två timmar, enkel resa. Man kan även åka motorbåt, vilket innebär att man slipper köerna till färjan mellan fastlandet och ön, och åker direkt till Ban Saladan. Detta kan vara det snabbaste alternativet när det finns mycket trafik på högsäsongen.

Hur tar man sig från Krabi till Koh Lanta?

Krabi och Koh Lanta ligger bara 40 kilometer från varandra, så det finns gott om sätt att ta sig mellan dem. Det populäraste är förmodligen att ta en delad minibuss, som använder kustvägarna för att ta dig till stränderna och palmerna på under tre timmar. 12Go.asia låter dig jämföra priser och boka privata taxibilar som kan klara av rutten på bara två timmar. Alternativt kan man åka båt för att njuta av den saltdoftande Andamansjön på väg till piren i Ban Saladan på Koh Lanta.

Hur lång tid tar färjan från Krabi till Koh Lanta?

Inte lång tid. 1,5 till 2 timmar är allt som krävs för att susa över de blå vattnen i Andamansjön från pir till pir. Tiden är dock inget man tänker på, för vyerna över paradisöar som Koh Jum och Phi Phi är helt otroliga!

Vad kostar en taxi från Krabis flygplats till Koh Lanta?

Taxipriserna kan variera kraftigt. Ett vanligt pris är runt 400 kronor, men vi har sett ännu lägre. Det bästa sättet att få ett bra pris på resan från terminalen till den tropiska sanden är att söka så långt i förväg som möjligt på 12Go.asia. Du kommer kunna jämföra kostnaderna för alla olika taxibolag och researrangörer som trafikerar den två timmar långa rutten till din destination.

Hur långt är det mellan Krabi och Koh Lanta?

Fågelvägen separeras Krabi och Koh Lanta bara av 43 kilometer. Det är faktiskt den rutten som färjorna från piren i Kong Ka tar, som kör rakt igenom den östra änden av Andamansjön från punkt till punkt. Man måste färdas en längre sträcka – runt 60 kilometer – om man tar bil eller minibuss eftersom vägarna slingrar sig mellan stora områden av gröna mangroveträsk innan de anländer till Koh Lantas norra spets.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: