Cara Untuk Ke Koh Lanta dari Krabi

Cara Untuk Ke Koh Lanta dari Krabi

Anda ingin bergerak ke arah selatan Krabi untuk ke Koh Lanta? Bersedia untuk bertukar dari pelabuhan Siam yang hingar-bingar ke pulau yang tenang dengan pantai-pantai tersorok dan bar-bar buluh di mana bir dan pokok-pokok kelapa di hadapan matahari terbenam. Dengan menaiki bot, perjalanan mengelilingi laut Koh Jum yang berombak dan hutan-hutan bakau yang tidak disentuh sebelum tiba di jeti bandar Ban Saladan. Jalan alternatif boleh membawa anda di atas darat ke Jeti Hua Hin dan seterusnya menyeberangi jambatan ke Koh Lanta. Ia bermakna bahawa perjalanan ini boleh dilakukan menaiki kereta tanpa keluar dari kereta sekali pun.

Panduan ini memberi kesemua pilihan untuk mengembara dari Krabi ke Koh Lanta dengan maklumat pilihan yang mana adalah yang paling cepat, selesa dan rendah.

PengangkutanTempoh MasaHargaTiket
Krabi Ke Koh Lanta menaiki Teksi2 jamRM210Tempah Online
Krabi Ke Koh Lanta Menaiki Van Yang Dikongsi3 jamRM62Tempah Online
Krabi ke Koh Lanta menaiki feri biasa2 jamRM50Tempah Online
Krabi ke Koh Lanta menaiki bot laju1.5 jamRM210Tempah Online

Krabi Ke Koh Lanta menaiki Teksi

Krabi Ke Koh Lanta menaiki Teksi
Mudah sahaja untuk menempah teksi dari kedua-dua lapangan terbang Krabi dan bandar Krabi di 12Go.asia

Tempoh Masa – 2 jam
Harga – RM210-330
Keselesaan – 5/5

Sebenarnya boleh sahaja untuk menikmati pemandangan sepanjang Laut Andaman dari pantai-pantai keemasan Koh Lanta hanya dalam masa 2 jam selepas keluar dari Lapangan Terbang Krabi. Bagaimana? Hanya perlu mendapatkan pengangkutan persendirian dari terminal ke lobi hotel anda dan keseluruhan perjalanan tersebut boleh dilakukan dalam 120 minit melalui jalan, feri kenderaan, dan jambatan yang menyambung kedua-dua bahagian Koh Lanta.

Perjalanan ini mengikut lebuhraya 4 tenggara sebelum memasuki jalan 4206 ke pantai. Setelah anda tiba ke tepi pantai, anda akan beratur untuk menaiki feri kenderaan. Walau bagaimanapun, perkhidmatan mereka ada secara kerap dari 6 pagi hingga 10 malam tanpa suatu jadual yang tetap. Selepas itu, anda perlu memandu sepanjang Koh Lantai Noi – bahagian utara Koh Lanta yang lebih senyap – dan seterusnya menyeberangi jambatan ke resort di mana kebanyakan pengunjung mempunyai hotel-hotel dan banglo-banglo menunggu ketibaan mereka di tepi pantai.

Jambatan Siri Lanta yang menyambung Koh Lanta Noi ke Koh Lanta Yai
Jambatan Siri Lanta yang menyambung Koh Lanta Noi ke Koh Lanta Yai

Hanya dua jam memandu termasuk menaiki feri kenderaan yang cepat diperlukan untuk berubah dari Lapangan Terbang Krabi ke perairan Andaman yang jernih di Koh Lanta.

Kelebihan bergerak dari A ke B dalam pengangkutan persendirian ialah ia merupakan cara tercepat jika anda datang dari Lapangan Terbang Krabi. Teksi akan mengambil masa yang lebih sedikit jika antara bergerak dari bandar Krabi atau pantai Ao Nang kerana tempat-tempat tersebut adalah sedikit jauh di barat. Namun, ini masih pilihan yang mudah dan cepat. Ia termasuk servis pengambilan di mana-mana tempat terpilih dan turun betul-betul di hadapan pintu hotel anda di Koh Lanta.

Tambahan pula, perjalanan ini tidak sepatutnya mengosongkan bank anda. Boleh jadi tanda-tanda harga adalah serendah RM205 setiap perjalanan tapi itu adalah untuk keseluruhan kenderaan tersebut. Bahagi dengan empat orang ahli pengembaraan dan anda akan membayar lebih rendah dari van mini yang dikongsi atau feri. Anda juga boleh mendapatkan teksi dengan kadar yang termurah dengan mencari dan menempah lebih awal melalui 12Go.asia.

Krabi Ke Koh Lanta Menaiki Van Yang Dikongsi

Krabi Ke Koh Lanta Menaiki Van Yang Dikongsi
Menaiki van yang dikongsi adalah separuh harga lebih murah berbanding teksi

Tempoh Masa – 3 jam
Harga – RM60-80
Keselesaan – 4/5

Jika anda melihat dengan teliti pada baht, van yang dikongsi menawarkan pilihan yang lebih murah berbanding kereta persendirian. Mereka mengikut jalan yang lebih kurang sama dengan teksi, tetapi dengan perhentian untuk mengambil penumpang-penumpang yang lain. Ia akan menambah sedikit masa perjalanan, jadi anda akan mengambil sekitar tiga jam sebelum anda boleh memakai selipar dan menikmati segelas Chang sejuk di Pantai Long.

Van/bas yang dikongsi menawarkan keseimbangan antara bajet dan keselesaan di atas jalan antara Krabi dan Koh Lanta.

Semasa musim sibuk antara November dan Mac, pengangkutan berkongsi berlepas dari bandar Krabi dan Lapangan Terbang Krabi seawal 8 pagi hingga 8 malam dengan kekerapan setiap sejam atau dua jam. Ia bermakna bahawa anda sentiasa boleh mendapatkan pengangkutan. Walau bagaimanapun, lebih baik jika anda menempah lebih awal sebelum tiba di β€œTanah Senyuman”. Ramai pengunjung ingin melihat pantai-pantai Koh Lanta yang penuh dengan pokok pain, jadi kekosongan tempat duduk bas boleh hilang dengan cepat. Lihat menggunakan carian di 12Go.asia untuk dapatkan tempat anda sekarang.

Berwaspada dengan van berkongsi yang berakhir di bandar utama Koh Lanta iaitu Ban Saladan. Ia terletak di bahagian hujung utara pulau tersebut. Terdapat banyak hotel dan tempat makan di kawasan tersebut tetapi pantai-pantai yang terbaik terletak di bahagian selatan. Anda perlu bertukar dari van mini ke songthaew atau tuk-tuk untuk sampai ke sana. Jika ingin ke kawasan yang mesra keluarga di Pantai Long, ia berharga sekitar 350 – 500 THB (RM45 – RM65). Untuk sampai ke resort bulan madu yang romantik dan pantai berpasir putih di Kantian, anda akan membayar sebanyak 800 THB (RM105).

Krabi ke Koh Lanta menaiki feri biasa

Krabi ke Koh Lanta menaiki feri biasa
Jika anda pergi menaiki feri anda akan mendapat banyak pemandangan yang cantik, tetapi ia jarang ada sepanjang tahun

Tempoh Masa – 1.75 jam+ (dengan menaiki feri sahaja)
Harga – RM50+
Keselesaan – 4/5

Terdapat sesuatu yang istimewa apabila keluar menerusi Teluk Phang Nga untuk mencari syurga tropika anda di antara hutan-hutan bakau dan kelapa. Tapi… itulah pengembaraan yang ditawarkan kepada mereka yang memilih untuk menaiki feri biasa antara bandar Krabi dan Koh Lanta.

Feri-feri tersebut berlayar lebih kurang 4 kali sehari dalam musim utama sama ada dari Jeti Kong Ka atau Jeti Klong Jirad yang senang untuk dicapai dari tengah Krabi. Dari sana, ia merupakan perjalanan terus ke arah selatan. Cuba dapatkan tempat duduk di atas dek. Terdapat pemandangan ke arah Koh Sriboya yang jauh dengan Koh Jum melintas di bahagian timur sementara bayangan Koh Phi Phi dalam asap haba di bahagian barat.

Duduk di atas dek dan tengok pulau-pulau di Laut Andaman yang indah muncul di sekitar anda semasa bergerak ke Koh Lanta dari Krabi.

Anda akan sampai di tempat yang sama jika menaiki van mini yang dikongsi iaitu di Ban Saladan. Ia tersangat mudah untuk sampai ke mana-mana penghujung Koh Lanta dari sana. Teksi berkongsi bergerak melalui jalan utama di tepi pantai di sebelah barat untuk turunkan para penumpang di resort-resort yang digemari ramai – Pantai Long (terkenal untuk keluarga-keluarga), Khlong Khong (hab pengembara yang hedonistik), Kantiang (untuk pasangan-pasangan cinta). Selain itu, terdapat pilihan menaiki teksi persendirian tetapi ia lebih mahal.

Feri mungkin tiada semasa musim tidak ramai pengunjung. Laut mungkin agak ganas, jadi lebih baik anda mencari pilihan di atas darat untuk bergerak antara Krabi dan Koh Lanta di antara Mei dan Oktober.

Krabi ke Koh Lanta menaiki bot laju

Krabi ke Koh Lanta menaiki bot laju
Perjalanan menaiki bot laju adalah seronok walaupun ia mungkin tidak menjimatkan masa anda pun

Tempoh Masa – 1.5 jam+
Harga – RM210+
Keselesaan – 3/5

Perjalanan menaiki bot laju dari Krabi ke Koh Lanta sebenarnya tidak bergerak dari Krabi. Bahagian pertama perjalanan ini adalah pemanduan ke Jeti Hua Hin, sama dengan jika anda menaiki kereta untuk keseluruhan perjalanan. Walau bagaimanapun, tidak perlu untuk menunggu feri kenderaan apabila sampai ke pesisiran pantai. Anda akan terus menaiki bot laju dan bergerak ke pelabuhan di Ban Saladan.

Keseluruhannya, melangkau perjalanan menaiki feri dan pemanduan menerusi Koh Lanta Noi akan menjimatkan lebih kurang 30 minit semasa musim sibuk. Apabila terdapat sedikit kesesakan lalu lintas antara tanah besar dan pulau itu, masa perjalanan adalah lebih kurang sama.

Dengan itu, terdapat dos adrenalin dan keseronokan yang datang dengan pilihan ini. Ia bergerak laju menerusi ombak-ombak Laut Andaman dan mengelak pokok-pokok bakau untuk membawa anda ke jeti dalam kurang dari 15 minit. Setelah anda sampai, anda perlu bertukar menaiki van mini atau teksi untuk bawa anda ke resort. Itu dibayar secara berasingan kepada pemandu, jadi pastikan anda tawar-menawar!

Perjalanan dari Krabi ke Koh Lanta bukan suatu perjalanan yang panjang. Anda boleh memilih antara perjalanan melalui pokok-pokok getah dan banyan ke pesisiran pantai untuk menyeberangi selat menaiki kereta atau anda boleh menaiki bot dan menikmati pemandangan pulau-pulau di Laut Andaman yang cantik. Mana-mana pun, anda akan menamatkan perjalanan dalam dua hingga empat jam, jadi bersedialah untuk melihat matahari terbenam yang merah jambu dan berehat di pantai.


FAQ Krabi ke Koh Lanta

Apakah cara termurah untuk ke Koh Lanta dari Krabi?

Bergeraklah di daratan dan pilih van mini yang dikongsi untuk bergerak antara Koh Lanta dan Krabi jika anda ingin berjimat untuk sesi urutan dan bir semasa matahari terbenam sebanyak mungkin. Tiket biasanya berharga kurang daripada RM83 apabila ditempah lebih awal melalui 12Go.asia. Perjalanan anda akan dikongsi bersama para pengembara yang lain dan kira sekali sedikit kos tambahan untuk pergi ke banglo anda apabila sampai ke Ban Saladan.

Apakah cara terpantas untuk sampai ke Koh Lanta dari Krabi?

Atur untuk dapatkan teksi mengambil anda di hotel dalam bandar Krabi atau di luar terminal ketibaan di lapangan terbang dan anda akan bergerak ke Lanta sebelum anda sempat menghabiskan pulut mangga. Terima kasih kepada jalan-jalan yang bagus dan feri kenderaan yang kerap, perjalanan menaiki pengangkutan persendirian kebiasaannya adalah cara paling cepat berbanding yang lain. Jangkakan tempoh perjalanan sekitar dua jam setiap satu hala. Terdapat juga pilihan menaiki bot laju bermakna anda boleh melangkau berbaris di feri tanah besar-pulau dan terus ke Ban Saladan. Ia mungkin pilihan yang lebih cepat apabila terdapat trafik yang tinggi semasa musim sibuk.

Bagaimana untuk ke Koh Lanta dari Krabi?

Krabi dan Koh Lanta hanya terpisah sejauh linkungan 40 kilometer, jadi terdapat banyak cara untuk bergerak antara kedua-dua tempat itu. Cara paling terkenal ada dengan menaiki van berkongsi yang menggunakan jalan tepi pantai untuk bawa anda ke pantai-pantai kurang dari tiga jam. 12Go.asia juga membolehkan anda untuk membanding dan menempah kadar dengan pemandu teksi persendirian yang boleh melakukan perjalanan tersebut hanya dalam dua jam. Selain itu, bergerak menaiki bot untuk menikmati pemandangan di atas Laut Andaman ke jeti Ban Saladan di Koh Lanta.

Berapa lamakah perjalanan menaiki feri dari Koh Lanta ke Krabi?

Tidak begitu lama. Hanya 90 minit ke dua jam diperlukan untuk bergerak merentasi air biru Laut Andaman dari jeti ke jeti antara dua tempat ini menaiki feri. Anda mungkin tidak akan terasa pun masa berlalu kerana pemandangan pulau-pulau Koh Jum dan Phi Phi sememangnya amat cantik!

Berapakah harga teksi dari Lapangan Terbang Krabi ke Koh Lanta?

Kadar-kadar untuk teksi berbeza banyak. Tambang yang biasa kebiasaannya sekitar RM205 tetapi kita pernah melihat harga yang lebih rendah. Cara terbaik untuk dapatkan harga yang murah lebih awal sebelum anda mengembara adalah melalui 12Go.asia. Anda boleh membanding dan membezakan kos untuk pelbagai syarikat teksi dan pengangkutan untuk perjalanan dua jam tersebut.

Berapa jauhkah Koh Lanta dari Krabi?

Mengikut jarak lurus, hanya 43 kilometer sahaja yang memisahkan Krabi dan Koh Lanta. Ia merupakan jalan terus yang digunakan oleh feri keluar dari Jeti Kong Ka memotong terus melalui bahagian timur Laut Andaman dari titik ke titik. Anda akan bergerak lebih jauh di atas darat – lebih kurang 60 kilometer – menaiki kereta atau bas mini kerana jalan-jalan akan melalui kawasan pokok bakau sebelum sampai ke penguhujung utara Koh Lanta.

Adakah penulisan ini dapat membantu anda?

Tekan pada bintang untuk menilai!

Nilai purata: / 5. Jumlah undian: