Hur man reser från Bangkok till Koh Phangan

Hur man reser från Bangkok till Koh Phangan

Resan från Bangkok till Koh Phangan är en som miljontals backpackers, resenärer, solsökare och festprissar gjort under årens lopp. Den tar dig från huvudstadens ilsnabba tuk-tuks och skyskrapor till en ö som har rykte om sig att vara en av de mest hedonistiska i världen – den är trots allt hem till ökända Full Moon Party!

Den här guiden går igenom de bästa sätten att resa mellan Bangkok och Koh Phangan och beskriver de billigaste, snabbaste och bekvämaste alternativen för den 775 kilometer långa resan från stad till ö.

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Koh Phangan med flyg och färja7 t430 krBoka online
Bangkok till Koh Phangan med buss och färja10 t240 krBoka online
Bangkok till Koh Phangan med tåg och färja16 t470 krBoka online
Bangkok till Koh Phangan med taxi och färja13 t2300 krBoka online

Bangkok till Koh Phangan med flyg och färja

Bangkok till Koh Phangan med flyg och färja

Tid – 7 till 15 timmar beroende på den andra halvan av resan
Pris – 400–1200 kr, där resor via Koh Samui är de dyraste
Komfort – 4/5

Det finns massor av alternativ för att resa mellan Bangkok och Koh Phangan, även om den festgalna ön faktiskt inte har någon egen flygplats (än – håll koll på denna guide!). Att flyga innebär att man måste välja mellan ett antal närliggande flygplatser, antingen på det thailändska fastlandet eller på en annan ö i Thailandviken. Därefter reser man den sista biten till Phangan med båt. Lyckligtvis gör 12Go.asia det väldigt enkelt att hitta kombinationsbiljetter för båda etapperna av resan, med ett sökverktyg som matchar flygets ankomst med transporten till hamnarna.

För att landa närmast Koh Phangan och få kortast möjliga resa med färjan ska du söka efter flyg till Koh Samui. Biljetterna är ganska eftertraktade under högsäsongen (november-mars), vilket innebär att de kan kosta lite extra. De bör dock finnas gott om alternativ, även om populära Bangkok Airways står för merparten av avgångarna från flygplatsen Suvarnabhumi. Väl på Samuis flygplats är det bara att ta sig till Big Buddha-piren för att hoppa på båten till Thong Sala. Som kortast kan hela denna resa ta runt sju timmar.

Det finns flera olika alternativ för de som vill flyga och ta färjan till Koh Phangan från Bangkok.

Man kan även flyga till staden Surat Thani på fastlandet. Det är en stor knutpunkt för vidare resa till de thailändska öarna när man kommer från Bangkok, så det finns gott om alternativ för att ta sig till Koh Phangan. Denna flygrutt trafikeras dessutom av budgetvänliga alternativ som AirAsia och Nok Air, så det kan bli billigare.

Donsak Pier in Surat Thani
Piren Donsak i Surat Thani ligger runt en 1,5 timme från flygplatsen med buss/taxi © Lifestyle Travel Photo / Shutterstock.com

Du bör arrangera så att du blir upphämtad direkt vid flygplatsen med buss för att resa till färjehamnen, som ligger en bit österut. Alternativt kan man flyga till Nakhon Si Thammarat och åka norrut till hamnen. Dessa alternativ tar vanligtvis allt från 9 till 13 timmar allt som allt.

Försök alltid att boka i god tid för att få bästa möjliga pris för flygresorna. Detta är framförallt viktigt i november, då Full Moon Party-säsongen drar igång på allvar och fler personer letar efter biljetter söderut till de varma och palmkantade stränderna.

Bangkok till Koh Phangan med buss och färja

Bangkok till Koh Phangan med buss och färja
Lomprayah är det bekvämaste alternativet för buss och färja, tillgängligt på 12Go.asia

Tid – 10 till 17 timmar
Pris – 240+ kr
Komfort – 3/5

Konvojer av bussar avgår från livliga Bangkok mot de inbjudande sandstränderna på öarna i söder. Koh Phangan är en av de huvudsakliga destinationerna, huvudsakligen eftersom den saknar en egen flygplats. De goda nyheterna? Det finns massor av bussbolag och researrangörer, och man kan välja mellan flera platser att resa från i huvudstaden.

Många busslinjer går mellan Bangkok och Koh Phangan, och de förblir det billigaste sättet att byta staden mot havet.

Merparten av avgångarna går från den södra bussterminalen i Sai Tai Mai, men man behöver vanligtvis inte lämna nudelvagnarna på Khaosan Road för att hitta en buss. Massor av VIP-bussar avgår från detta populära turiststråk, och man kan välja mellan att åka på morgonen eller ta nattbussen för att spara in en hotellnatt. Några av de högst betygsatta bolagen är Lomprayah, Songserm, Krungsiam Tour och Raja Ferry.

Sittplatser på Lomprayah-färjan från piren i Donsak (Surat Thani) till piren i Thong Sala (Koh Phangan)
Sittplatser på Lomprayah-färjan från piren i Donsak (Surat Thani) till piren i Thong Sala (Koh Phangan)

Eftersom Koh Phangan är en ö måste man givetvis byta från väg till vatten under resans gång. Detta görs vanligtvis i staden Surat Thani. Där tas man direkt till piren i Donsak och sedan ombord båten mot Thong Sala. För att göra allt detta så enkelt som möjligt är det värt att satsa på en kombinationsbiljett från 12Go. Det garanterar att varje byte under hela resan inkluderas i en enda bokning.

Bangkok till Koh Phangan med tåg och färja

Bangkok till Koh Phangan med tåg och färja
Nattåget från Bangkok till Surat Thani tar runt tolv timmar © Pratan Saetang / Shutterstock.com

Tid – Runt 16 timmar, men vanligtvis över natten
Pris – 470-650 kr
Komfort – 4/5

Vi har goda nyheter för alla tågälskare som är ute efter att resa till Koh Phangans palmkantade och stenprydda stränder. Surat Thani ligger nämligen på huvudrutten som går söderut från Bangkok. Just Surat Thani råkar även vara det huvudsakliga stoppet innan man reser vidare till öarna i Thailandviken. Det öppnar upp för en kombination av tåg- och färjeresor ända fram till skådeplatsen för Full Moon Party.

Dra nytta av nattåget till Surat Thani för att säkerställa att du kommer till Koh Phangan tidigare på dagen.

Äventyret börjar vanligtvis med ett av nattågen från stationen Hua Lamphong i hjärtat av huvudstaden. De tar runt tolv timmar och bjuder på vackra vyer av de karga kalkstensbergen som radar upp sig längs med kusten och signalerar att man nått södra Thailand på morgonkvisten. Från tågstationen tas man direkt till båten i Donsak och ankomsten till Koh Phangan sker vid lunchtid, just i rättan tid för lite mango med klibbris på stranden.

Den största fördelen med att välja tåget är troligen att man kan välja sovvagn. De kommer i både första och andra klass, men båda är generellt betydligt bekvämare att resa söderut i än vanliga sittplatser. På grund av det är det smart att boka så långt i förväg man kan. Sökverktyget på 12Go gör detta väldigt enkelt. De har även ett utlämningsställe för biljetterna som ligger precis vid tågstationen Hua Lamphong.

Bangkok till Koh Phangan med taxi och färja

Bangkok till Koh Phangan med taxi och färja
Hos 12Go kan du köpa en kombinerad biljett till Glassflower (taxi/minibuss) och Songserm (färja)

Tid – 13 till 15 timmar
Pris – 2300-2800 kr
Komfort – 4/5

För att göra resan till färjehamnen i Surat Thani extra bekväm kan man höja budgeten lite och skämma bort sig med en egen taxi. De är absolut inte det billigaste alternativet, men de tillför en hel del bekvämlighet. Det innefattar bland annat att de hämtar dig vart som helst i Bangkok, garanterat har utrymme för hela din grupp samt bagage och att ni inte behöver sinkas av busshållplatser på vägen. Taxibilar kan dessutom bespara er lite strul genom att ta er direkt till piren, utan att ni behöver fixa ytterligare transport till båten mot Koh Phangan.

Ni måste dock boka separata biljetter till färjan för resan till partyön. De säljs inte kombinerade hos taxibolagen, men man kan få tag på båda online hos 12Go.asia. Totalt lär de två delarna av resan ta runt 13–15 timmar. Och även om kostnaden är hög så ska man komma ihåg att den kan delas av alla som åker med taxin.

På med neonfärgen, damma av festkläderna och gör dig redo att pimpla “bucket-cocktails” bland eldshower och strand-DJ:s, för alla ovan nämnda alternativ tar dig till Thailands partycentrum på Koh Phangan. Det finns givetvis även lugna stränder med vit sand och klarblå laguner som är som skapta för snorkling om det lockar dig mer!


Bangkok till Koh Phangan – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att ta sig från Bangkok till Koh Phangan?

Att kombinera buss med färja är garanterat det billigaste sättet att ta sig från Bangkok till Koh Phangan. Det kanske inte är det bekvämaste resesättet, men biljetterna kan kosta så lite som 240 kronor och uppåt. Det finns dessutom massor av alternativ att välja bland, med avgång från Khaosan Road, den södra bussterminalen Sai Tai Mai och Hua Lamphong, och de går vanligtvis via staden Surat Thani.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Koh Phangan?

Även om Koh Phangan inte har en egen flygplats så är flyg fortfarande det snabbaste sättet att nå ön. Man kan avsevärt minska restiden till södra Thailand genom att dissa nattbussen eller tåget, och istället ta ett 1-timmesflyg söderut. Därifrån måste man dock hitta transport till färjepiren. Den snabbaste rutten är därefter vanligtvis att åka via grannön Koh Samui, men det kommer troligen kosta lite extra.

Hur tar man sig från Bangkok till Koh Phangan?

Det är bara att välja! Kanske vill du skära ned på kostnaderna och satsa på en klassisk backpacker-buss innan bytet till färjan? Kanske föredrar du att få uppleva nattåget till Surat Thani och därefter båten? Eller är du så ivrig att få sätta fötterna i vattnet vid stranden Haad Rin och sätta igång med Full Moon Party-festandet att bara ett snabbt flyg från Bangkok till öarna duger? Vad du än väljer så kan du jämföra och boka dem alla med hjälp av det enkla online-verktyget på 12Go.asia.

Vad kostar det att resa från Bangkok till Koh Phangan?

Priset för resan till den soldränkta ön Koh Phangan och dess bucket-cocktails beror helt på vilket transportmedel man satsar på, såväl som – om än i mindre utsträckning – vilken tid på året man reser. Högsäsongen mellan november och mars tenderar att vara dyrast, och kombinationen av flyg och färja kostar vanligtvis mest (priset blir sällan lägre än 420 kronor!). Att ta bussen kan i sin tur kosta så lite som 240 kronor.

Hur tar man sig från Bangkok till Koh Phangan med tåg?

Första steget: Ta det populära nattåget från stationen Hua Lamphong till Surat Thani. Sedan: Ta dig från stationen till piren i Donsak. Avslutningsvis: Ta färjan över Thailandviken till Koh Phangan. De bästa nyheterna? Allt detta kan bokas på samma gång med online-verktyget och köptjänsten på 12Go.asia. Lätt som en plätt.

Hur många dagar behöver man på Koh Phangan?

Det beror helt på vad man planerar att göra. Många tar en tripp till Koh Phangan bara för att festa över helgen, speciellt om en legendarisk Full Moon Party anordnas på stranden Haad Rin. Andra kommer för den härliga, sydostasiatiska solen, sanden och havet. Dessa hittar du genom att bege dig norrut mot fantastiska Thong Nai Pan och Hat Salad – där kan man enkelt spendera ett par veckor med att solbada bland färgslitna båtar och bambuhyddor.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: