Hur man reser från Bangkok till Koh Chang

Hur man reser från Bangkok till Koh Chang

Hysch! Koh Chang är en hemlis. Medan folkmassorna valfärdar till Samui och Phi Phi förblir detta Shangri-La på den östra sidan av Thailandviken mestadels oupptäckt. Där hittar man bambuhyddor och lugna resorter på västkusten, såväl som reggaebarer och stränder med klappersten under svajande palmer. Allt detta gör det till en perfekt tillflyktsort för att komma bort från all stress och hets i Bangkok. Om du är sugen på att komma bort från den thailändska huvudstaden och istället njuta av Koh Changs palmkantade bukter och djungeltäckta kullar, då ska du läsa vidare. Denna guide beskriver alla sätt att ta sig till ön, inklusive flyg, färjor, bussar och taxiresor…

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Koh Chang med flyg, buss och färja3 t670 krBoka online
Bangkok till Koh Chang med buss och färja7 t120 krBoka online
Bangkok till Koh Chang med privat taxi och färja6 t1200 krBoka online

Bangkok till Koh Chang med flyg, buss och färja

Bangkok till Koh Chang med flyg, buss och färja
Bangkok Airways-flygplan landar vid Trats flygplats (Chang betyder elefant på thailändska) © Foodforthoughts / Shutterstock.com

Tid – 3 till 4 timmar
Pris – 670+ kr
Komfort – 4/5

Är du verkligen ivrig att solbada på Koh Changs Klong Prao Beach eller gunga med i reggaerytmerna vid Lonely Beach? Då finns det inget snabbare sätt att resa från Bangkok till ön än med flygplan. Men Koh Chang har ingen egen flygplats; istället landar man vid den regionala knutpunkten Trat. Det finns fyra dagliga avgångar under högsäsongen (november–april) och två under lågsäsongen (juni till oktober).

Det snabbaste sättet att byta Bangkok mot Koh Chang – höga skyskrapor mot glittrande sand – är att välja kombinationen av flyg, en kort bilresa och färja.

Det enda flygbolag som idag trafikerar rutten är Bangkok Airways. Deras plan avgår från flygplatsen Suvarnabhumi, vilket passar perfekt för resenärer som vill bege sig direkt till de inbjudande stränderna och blå haven vid Koh Chang efter en långflygning till landet. Det anslutande flyget till Trat tar bara 60 minuter.

Bilfärja med Koh Chang i bakgrunden
Bilfärja med Koh Chang i bakgrunden

Men att ta sig till Trats flygplats är bara halva utmaningen. Därifrån måste man nå piren i Ao Thammachat. Man kan försöka pruta med taxichaufförerna, men det råder ofta brist på bilar och priserna kan vara skyhöga. En i förhand bokad taxi är betydligt bättre, speciellt om man reser som familj eller grupp och kan dela på kostnaden. Det populäraste alternativet är dock att kombinera färjan med minibuss. De tar en inte bara till färjan, utan ser dessutom till att man kommer iväg ordentligt på båten. De matchar till och med schemat för Bangkok Airways anländande flyg, så man behöver sällan vänta länge.

Resan till piren tar runt 20 minuter, där man får vänta lite till innan det är dags för den 30 minuter långa turen över det korta sundet till Koh Changs norra spets. Lägger man ihop restiden för flyg, biltur och färja så blir det runt 3–4 timmar.

Bangkok till Koh Chang med buss och färja

Bangkok till Koh Chang med buss och färja
Mama Travel Tour är ett av alternativen för att resa med buss/minibuss

Tid – 7 till 9 timmar
Pris – 120-210 kr
Komfort – 3/5

Avståndet mellan livliga Bangkok och Thammachat-piren i Trat är 400 kilometer om man tar motorvägen. Det innebär att man kan köra hela vägen till hamnen som båtarna till Koh Chang avgår från. Resan tar runt fyra eller fem timmar och går genom den hedonistiska orten Pattaya såväl som de skogsklädda kullarna i Chanthaburi.

Det tar längre tid för bussarna att anlända till Trats färjehamn än om man flyger, men det är även ett betydligt billigare alternativ för att resa från Bangkok till Koh Chang.

Det finns några olika alternativ om man väljer detta rutt. Det populäraste bland resenärer i Thailand tenderar att vara en delad minibuss. De har en maxkapacitet på 14 personer och åker direkt från punkt till punkt utan att stanna för att hämta upp passagerare efter att de lämnat Bangkok. Sedan har vi de något större bussarna – även kallade VIP- eller expressbussar – som har mer utrymme men samtidigt är något långsammare och mindre bekväma. Vidare kan man förlita sig på de vanliga bussarna som avgår från stationen Ekkamai, men vi rekommenderar att undvika dem eftersom de kan vara svåra att boka i förväg och inte alltid matchar färjeavgångarna.

Bangkok till Koh Chang med buss och färja
En bilfärja på väg till Koh Chang © BBbirdZ / Shutterstock.com

Det finns ett antal researrangörer att hålla utkik efter när man försöker hitta transport till Trat. Den huvudsakliga skillnaden mellan dem är varifrån i Bangkok de avgår. Triple T Travel har minibussar som åker från Mochit New Van Terminal i Chatuchak och en station vid Ekkamai. Buraphas bussar avgår i sin tur från flygplatsen Suvarnabhumi medan Mama Travel and Tour har det populära backpacker- och festkvarteret Khaosan Road som utgångspunkt.

Det är alltid en bra idé att fixa kombinationsbiljetter via tjänster som 12Go.asia för att få en smidigare resa. Det säkerställer att din minibuss eller buss anländer i tid för färjan. De inkluderar dessutom färjebiljetter och kan till och med inkludera taxiresor direkt till ditt hotell på Koh Chang. Säg hej till havsutsikten!

Bangkok till Koh Chang med privat taxi och färja

Bangkok till Koh Chang med privat taxi och färja
Thailand Limo by Datum är ett taxiföretag som erbjuder resor från Bangkok till ditt hotell på Koh Chang

Tid – 6 till 7 timmar
Pris – 1200 kr
Komfort – 5/5

Kasta ryggsäckarna i bagageluckan, luta er tillbaka, slappna av och njut av utsikten – det är den typen av resa som resenärer som väljer att åka privat taxi från Bangkok till Koh Chang kan se fram emot. Det är en enkel, säker och bekväm metod som erbjuder upphämtning var som helst i den thailändska huvudstaden, från kanalerna vid Wang Lang-marknaden till de eleganta skyskraporna i Silom. Man blir dessutom avsläppt vid piren i Trat, vilket gör det lekande lätt att bara hoppa på färjan och åka till Koh Chang.

En uppenbar nackdel här är priset. Men grupper av resenärer och hela familjer kan dela upp kostnaden mellan sig. Utöver det är taxipriset inte bara för hela fordonet, utan kan även inkludera biljetter för båten och resan till hotellet på Koh Chang. Det är extra lockande om man ska bo på en av de mer avsides orterna, som Lonely Beach (perfekt om man gillar reggaefester och solnedgångar) eller Bang Bao (för den som älskar att dyka) nere i södern. Ett bra sätt att göra en riktigt bra affär är att söka och boka så tidigt som möjligt på 12Go.

Koh Chang kanske inte är den enklaste thailändska ön att ta sig till från Bangkok, men det är faktiskt en del av dess charm. Öns bukter med vit sand, vikar med stenstränder, djungler med svingande apor och traditionella fiskebyar är till stor del orörda och fria från folkmassor. Det är utan tvekan värt att spendera en halv dag på resande fot i luften, på land och på havet för att ta sig dit!


Bangkok to Koh Chang – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bangkok till Koh Chang?

Bussar och båtar kan kombineras till ett väldigt budgetvänligt alternativ för att ta sig från Bangkok till Koh Chang. Allt som allt kommer kostnaden att ligga på runt 160 kronor för hela resan. Det är faktiskt möjligt att genomföra resan för ännu mindre än så om man börjar söka tidigt och väljer de billigaste researrangörerna med 12Go.asia.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Koh Chang?

En timmes flyg från Bangkoks flygplats Suvarnabhumi till Trat låter en slippa den långa buss- eller bilturen från Bangkok till färjepiren. Från flygplatsen är det bara att ta sig till hamnen med taxi eller buss, och sedan hoppa på båten till Koh Chang. Resultatet? Vänta dig en restid på ungefär 4–5 timmar från start till slut.

Hur tar man sig från Bangkok till Koh Chang?

Gå till 12Go.asia, fyll i dina resedatum och sök. Där kommer du hitta flera olika sätt att byta Bangkoks loppmarknader och basarer med gatumat mot den vackra ön Koh Chang. De populäraste alternativen inkluderar minibussar och vanliga bussar från huvudstaden till kusten, privat taxi till hamnen och till med flygresor från flygplatsen Suvarnabhumi till Trat innan man hoppar på båten till ön.

Kan man flyga från Bangkok till Koh Chang?

Inte riktigt. Man kan flyga till Trats flygplats, och den ligger väldigt nära. Det tar bara 20 minuter att köra till piren som färjorna till Koh Chang avgår från. Man ska dock vänta sig att betala en hel del extra för lyxen att flyga från Bangkok. Bara ett flygbolag trafikerar rutten (Bangkok Airways) och biljetterna tar snabbt slut under högsäsongen.

Vad kostar det att flyga från Bangkok till Koh Chang?

Det finns ett antal olika alternativ på rutten Bangkok till Koh Chang som passar olika budgetar. De som verkligen vill spara kan med fördel välja de stora bussarna från Khaosan Road, som går hela vägen till hamnen. De som har baht att spendera kan istället satsa på en biljett till ett Bangkok Airways-flyg till Trat. Alternativt kan man lägga lite extra på att resa med en egen taxi, vilket kan vara ett bra alternativ om man är flera i gruppen som kan dela på kostnaden.

Hur lång tid tar det att resa från Bangkok till Koh Chang?

Det beror helt på hur man väljer att resa. Med flyg kortas restiden ner betydligt, och då kan man beta av dem på runt fyra timmar. Förlitar man sig istället på bilar och bussar för att ta sig till färjehamnen nära Trat, då lär det istället ta 5–6 timmar totalt. Varför inte använda sökfunktionen på 12Go.asia för att jämföra de olika alternativen och välja det som passar bäst för dig?

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: