Hur man reser från Krabi till Koh Phi Phi

Hur man reser från Krabi till Koh Phi Phi

Både Krabi och Koh Phi Phi är vanliga stopp när man reser i den fantastiska Thailandviken. En är en tillbakalutad strandstad där hotellen radar upp sig vid gyllene stränder och med klippor som kuliss; den andra är en livlig ö med bambubarer, eldshower, fiskfyllda laguner och skogar med palmer.

Varje år färdas tusentals resenärer mellan de två. Det är en resa på bara 50 km fågelvägen, så man kan vänta sig att guppa in vid Koh Phi Phis vältrafikerade Tonsaipir efter bara några timmar till sjöss. Den här guiden kan hjälpa dig att planera resan, med information om alla båtar och bokningsalternativ du har att tillgå när du vill byta fastlandet mot öarna.

TransportTidPrisBiljetter
Krabi till Koh Phi Phi med vanlig färja2 t94 krBoka online
Krabi till Koh Phi Phi med snabbfärja1,5 t100 krBoka online
Krabi till Koh Phi Phi med delad motorbåt1 t230 krBoka online
Krabi till Koh Phi Phi med privat motorbåt1 t2100 krBoka online

Krabi till Koh Phi Phi med vanlig färja

Krabi till Koh Phi Phi med vanlig färja
Andaman Wave Master-färja som tar passagerare från Krabi till Koh Phi Phi

Tid – 2 timmar (endast färja)
Pris – 95-130 kr
Komfort – 4/5

Den vanliga färjan avgår regelbundet från Krabi under morgonen, med start runt 9.00. Den sista båten avgår i sin tur tidigt på eftermiddagen, runt 15.00. Detta är de större, långsammare båtarna, men trots det tar det dem vanligtvis bara två timmar att komma fram till hamnen vid de karga klipporna på Koh Phi Phi Don.

Den stora fördelen är dock priset. De billigaste vanliga färjorna från Krabi till Koh Phi Phi kostar bara runt 90 kronor. Det är ungefär hälften av vad en motorbåt kostar, eller vad en runda iskall Chang-öl på de vita stränderna vid Loh Dalum Beach kommer att kosta när du väl är framme!

Krabi till Koh Phi Phi med vanlig färja
Sittplatser med luftkonditionering inomhus på Andaman Wave Master-färjan © Subodh Agnihotri / Shutterstock.com

Den vanliga färjan tar runt två timmar, kostar inte mycket och avgår regelbundet – låter som en optimal resa!

Själva resan är väldigt enkel. Se till att anlända till piren minst 30 minuter innan avgång, hoppa på båten och kasta loss. Vi rekommenderar att du försöker få en sittplats på utomhusdäck. Färjan åker söderut längs med kusten till Thailandviken, och österut kan man få syn på den steniga sanden vid den ensligt belägna ön Koh Jum. Till väst stoltserar i sin tur siluetten från Ko Yao Yai – en av regionens orörda juveler.

Om du vill ta dig till den vanliga färjan från ett hotell i Krabi eller närliggande Ao Nang, är det en bra idé att boka en paketresa som inkluderar transport till piren i Klong Jilad. Det garanterar att du anländer i tid till båtens avgång. Alternativt avgår även Chaokoh Travel Centers båtar från piren Nopparat Thara i Ao Nang. Man kan söka efter och boka alla alternativ väl i förväg med hjälp av sökverktyget på 12Go.asia.

Krabi till Koh Phi Phi med snabbfärja

Krabi till Koh Phi Phi med snabbfärja

Tid – 1,5 timme
Pris – 100 kr+
Komfort – 4/5

Det är ibland möjligt att få biljetter till snabbfärjan till samma pris som den vanliga färjan. Om chansen uppenbarar sig, ta den! De drivs av välrenommerade Songserm Ferry med moderna båtar som vanligtvis kan låta dig slutföra resan lite snabbare. Det bästa sättet att göra ett klipp är att gå in på 12Go så långt i förväg som möjligt, speciellt om du ska bege dig till stränderna på Koh Phi Phi under högsäsongen mellan december och april.

Korta ner restiden för att ta dig till Koh Phi Phis fantastiska stränder och bukter genom att boka en plats på snabbfärjan från Krabi.

Avgångarna sker från samma platser som de långsammare båtarna, och det är samma vackra vyer som seglar förbi bortom relingen. Man måste ta sig till den stora Klong Jiladpiren på den södra sidan av Krabi Town runt 30–60 minuter innan avgångstid. Därefter färdas man längs med mangrove-skogar och soldränkta öar på vägen söderut i Phang Ngabukten till Koh Phi Phi.

Det är möjligt att arrangera kombinationsbiljetter som även inkluderar resan från Krabis flygplats till båtarna. Det är en riktigt bra idé om du ska flyga dit från Bangkok eller Chiang Mai, eller kommer på en långflygning och direkt vill åka vidare mot hängmattorna och mai thai-barerna på Koh Phi Phi. Du kommer då att hämtas utanför ankomstterminalen och resan till piren tar 25–30 minuter.

Krabi till Koh Phi Phi med delad motorbåt

Krabi till Koh Phi Phi med delad motorbåt
En delad motorbåt på Andamansjön © SORANAT7 / Shutterstock.com

Tid – 1 timme
Pris – 230 kr
Komfort – 3/5

Under högsäsongen finns det en enda tjänst som erbjuder delade motorbåtar mellan Krabi och Koh Phi Phi. Den drivs av Koh Phi Phi Kanichta Tour och har Krabi River Marina som bas. Det är supernära vandrarhemmen och hotellen i Krabi Town, och dessutom bara en kort resa – runt 25 minuter – från Ao Nang och Krabis flygplats. Du kan vänta dig att behöva betala runt dubbla priset jämfört med en vanlig färja.

Avgången sker vid 9.15 och resan tar bara 60 minuter från start till slut. Det gör detta till det snabbaste av alla resesätt mellan Krabi och Koh Phi Phi, och låter dig anlända till Tonsai Beach i tid för en frukostomelett med mangojuice och utsikt över Andamansjön. Den främsta nackdelen? Motorbåtsresor är inte de bekvämaste och även de minsta av vågor får båten att guppa. Det finns heller inte mycket plats för bagage.

Krabi till Koh Phi Phi med privat motorbåt

Krabi till Koh Phi Phi med privat motorbåt

Tid – 1 timme eller hela dagen som del av en utflykt
Pris – Runt 2100 kr
Komfort – 3/5

Det finns två alternativ att välja mellan för de som vill resa i stil och susa över Andamansjön till Koh Phi Phi på ett skyndsamt sätt. Du kan pruta med de lokala båtägarna och researrangörerna för att boka en egen motorbåt från Krabi. Du kan även välja att åka på en organiserad motorbåtsutflykt. Det första alternativet kan kosta en hel del, men det innebär att man hoppar iland på Tonsaipiren efter 60 minuter eller mindre. Det andra alternativet tar hela dagen, men är å andra sidan ett äventyr i sin egen rätt. Man får utforska Koh Phi Phis perfekta stränder, de gömda vikarna på nordkusten och till och med se ikoniska Maya Bay på avstånd.

Utflykter avgår vanligtvis från piren vid Railay eller Ao Nang, och därifrån kör de raka vägen till nationalparken Hat Nappharat Thara-Mu Koh Phi Phi för en dag full av skoj. Stopp för att snorkla, bada och sola inkluderas, såväl som lunch och en engelsktalande guide. Resan sker dessutom på små, snabba båtar som klarar av ett visst antal passagerare, så det är perfekt att dela kostnaden mellan alla i gruppen.


Koh Phi Phis berg och klipphyllor lockar när man vänder blicken mot horisonten från Krabi. De bär på löften om solnedgångar som skimrar i rosa, rött och orange över Andamansjön, lysande vita stränder och festnätter med eldshower. Lyckligtvis finns det massor av alternativ för att ta sig från den ena till den andra orten, inklusive högoktaniga motorbåtar och klassiska färjor.


Krabi till Koh Phi Phi – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Krabi till Koh Phi Phi?

Att hålla budgeten är inga problem på denna rutt. De vanliga färjorna klarar av resan på runt två timmar och kommer inte att tömma plånboken. Priserna kan vara så låga som 90 kronor, plus några extra tior för att ta sig till hamnen.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Krabi till Koh Phi Phi?

Om du vill att det ska gå fort får du lov att höja budgeten lite så att du har råd med en motorbåt. De avgår från Krabi Town och når Koh Phi Phi efter bara en timme. Det är hälften så lång tid som de vanliga färjorna. Det är smart att boka biljetterna för dessa snabba åkturer i förväg på 12Go.asia. Det finns ett begränsat antal platser och priserna kan stiga rätt rejält under högsäsongen.

Hur tar man sig från Krabi till Koh Phi Phi?

Att resa från Krabi till Koh Phi Phi är att resa mellan två öar, och eftersom destinationen inte har någon flygplats innebär det att du måste åka båt. Den enda frågan är vilken typ av båt du ska välja. Ta en titt på 12Go.asia för att söka efter och jämföra alla tillgängliga alternativ. Det finns snabba motorbåtar som kostar mer, men som klarar av att göra resan på bara en timme. Motsatsen är de vanliga färjorna, som är långsammare, kan ta fler passagerare och kostar mycket mindre.

Hur lång tid tar färjan från Krabi till Koh Phi Phi?

Den vanliga färjan behöver runt två timmar för att ta sig från Krabi till Koh Phi Phi. Det inkluderar endast tiden man spenderar till sjöss, så man får lägga till resor från Krabis flygplats eller stranden vid Ao Nang, väntetid vid färjeterminalen samt lite tid på Koh Phi Phi för att betala inträdesavgiften för ön (400 baht).

Vad kostar färjan från Krabi till Koh Phi Phi?

Priserna för olika färjor med olika företag varierar. I regel kan man vänta sig att betala runt 90 kronor och sällan mer än 150 kronor för att resa med den vanliga färjan eller snabbfärjan. Det är lätt att kolla upp kostnaden för resan från Krabi till Koh Phi Phi på specifika datum genom att gå till 12Go.asia och söka.

Är det värt att besöka Koh Phi Phi?

Det är det verkligen! Det är en av Thailands mest ikoniska öar och reser sig hur Andamansjön likt en sovande jätte. Smaragdgröna djungler ligger över bergen och kalkstensklippor sträcker sig mot himlen. Det finns gömda stränder, vikar och inlopp att utforska, såväl som de vackra stränderna Loh Dalum och Tonsai, där reggaebarerna ligger precis vid vattnet. Det är även en nationalpark som är full med korallrev och laguner, som i sin tur inhyser havssköldpaddor och hajar.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: