Hur man reser från Bangkok till Kanchanaburi

Hur man reser från Bangkok till Kanchanaburi

Kanchanaburi ligger vid floden Kwai och blev berömd i och med krigsfilmen “Bron över floden Kwai”. Idag är det en populär turistdestination 107 kilometer från Bangkok fågelvägen, men eftersom det inte finns någon flygplats går det inte att flyga dit.

Resvägen på marken är bara lite längre – 125 kilometer – och de extra kilometerna är väl värda ansträngningen. Resan för en bort från hetsen i Bangkok, genom fridfulla skogar, förbi rinnande floder och över vidsträckta slätter.

Om det låter lockande ska du se till att läsa vidare för att lära dig om de fyra populäraste sätten att resa från Bangkok till Kanchanaburi.

TransportTidPrisBiljetter
Bangkok till Kanchanaburi med tåg3 t17 krBoka online
Bangkok till Kanchanaburi med minibuss3 t25 krBoka online
Bangkok till Kanchanaburi med utflyktsbuss3 t70 krBoka online
Bangkok till Kanchanaburi med taxi3 t870 krBoka online

Bangkok till Kanchanaburi med tåg

Bangkok till Kanchanaburi med tåg
Öst- och orientexpressen färdas på bron över floden Kwai © Pratan Saetang / Shutterstock.com

Tid – 3 timmar
Pris – Biljetter från 17–25 kr
Komfort – 4/5

Eftersom ökända “Dödens järnväg” och den berömda “Bron över floden Kwai” är de främsta turistattraktionerna i Kanchanaburi, är det bara naturligt att många besökare väljer att åka hit med tåg. Det avgår två tåg dagligen, ett på morgonen vid 7.50 och ett på eftermiddagen vid 13.55. Det är värt att tänka på att tåget avgår från Bangkoks Thonburistation (ibland kallad Bangkok Noi), snarare än centralstationen.

Biljetter kan köpas samma dag man reser utan att boka och kostar bara 25 kronor enkel väg – se bara till att vara där i tid så att du får en fönsterplats. Tågen är ganska enkla och erbjuder bara sittplatser i tredje klass, men resan är bekväm och har rymliga säten. Det finns ingen bistrovagn, men försäljare går runt och säljer färsk pomelo, läsk, öl och annan paketerad mat.

Vyerna är fantastiska när man lämnar Bangkoks utkanter, och många anser att tåget är det bästa sättet att resa till Kanchanaburi.

Det finns ett turisttåg på helger och helgdagar som reser hela sträckan på “Dödens järnväg”. Den färdas på den berömda bron innan den fortsätter mot Nam Tok Sai Yok Noi, där det väntar i nästan tre timmar. Under tiden kan man besöka det berömda Nam Tok Sai Yok Noi-vattenfallet. Biljetter för denna resa måste köpas i förväg på stationen och kostar runt 30 kronor för tredje klass eller 60–70 kronor för andra klass med luftkonditionering. Tåget avgår 6.30 och passagerare kan välja att åka hela rutten eller hoppa av i Kanchanaburi.

Bangkok till Kanchanaburi med minibuss

Bangkok till Kanchanaburi med minibuss
Minibussar på Kanchanaburis bussterminal © tateyama / Shutterstock.com

Tid – 3 timmar
Pris – Biljetter kostar 25–60 kr
Komfort – 4/5

Det finns flera bolag som erbjuder resor från Bangkok till Kanchanaburi med minibuss, eller minivan. Många av dessa avgår från Bangkoks äldre södra bussterminal (Sai Tai Kao), men Monsiri Travels minibussar går från den nya minibussterminalen i Mochit. Med fem dagliga avgångar med luftkonditionerade, 14-sitsiga minibussar är Monsiri ett av de mest prisvärda och regelbundna resesätten. Biljetterna kostar runt 45 kronor enkel väg.

Andra aktörer på rutten är något dyrare, och vissa av dem erbjuder upphämtning vid ens hotell, vilket gör att man slipper hitta busstationen. Personalen på många hotell och vandrarhem i Bangkok kan faktiskt hjälpa dig att arrangera resan till Kanchanaburi. Alternativt kan du gå in på 12Go.asia för att bläddra bland de olika företagen och jämföra priser innan du bokar biljetterna i förväg.

Oavsett vilket företag du reser med är de flesta minibussar moderna, med luftkonditionering och bekväma säten. Då och då hamnar man i ett äldre fordon, vilket kan resultera i en guppigare, mer högljudd resa. De flesta av minibussarna stannar halvvägs för att tanka, vilket ger resenärerna chansen att sträcka på benen, gå på toaletten och hitta något att äta.

Bangkok till Kanchanaburi med utflyktsbuss

Bangkok till Kanchanaburi med utflyktsbuss
Tara Travel är en välrenommerad researrangör som organiserar utflykter mellan Bangkok och Kanchanaburi

Tid – Runt 3 timmar och 20 minuter
Pris – Biljetter från 70 kr om man bokar i förväg
Komfort – 4/5

Khao San Tara Travel är den huvudsakliga arrangören av bussutflykter mellan Bangkok och Kanchanaburi. De erbjuder luftkonditionerade, dubbeldäckade expressbussar som avgår två gånger dagligen. Denna utflyktsbuss tar vanligtvis något längre tid än minibussarna och är lite dyrare. E-biljetter kan bokas i förväg online på 12Go och kostar 70 kronor.

Resenärer måste först checka in vid Khao San Tara Travels kontor på Samsen 2 Alley. Det finns gott om boenden inom fem minuters gångavstånd, vilket gör kontoret lätt att hitta om man bor i området. Passagerare tas sedan till den huvudsakliga busstationen med minibuss, där de byter till den större och bekvämare utflyktsbussen.

Den luftkonditionerade utflyktsbussen erbjuder högre bekvämlighet än många andra resesätt, även om det kan bli lite trångt för de som har långa ben. Generellt sett är dock en utflyktsbuss rymligare än en minibuss.

Bangkok till Kanchanaburi med taxi

Bangkok till Kanchanaburi med taxi
En av BangkokTaxi24:s privata taxibilar som kan bokas på 12Go.

Tid – 2,5 timme
Pris – 870-1300 kr
Komfort – 5/5

För högsta möjliga bekvämlighet och komfort kan man överväga att resa från Bangkok till Kanchanaburi med taxi. Detta är givetvis det dyraste alternativet, men det finns flera olika taxibolag som erbjuder denna långa resa.

Många bolag hämtar en direkt från hotellet och släpper av en var som helst i Kanchanaburi. De flesta taxibolag uppskattar att resa tar upp till 3,5 timme, men vanligtvis når man slutdestinationen betydligt snabbare än så. Det går ofta att boka taxin direkt via hotellreceptionen eller på internet via 12Go.

Detta är förmodligen det bästa valet om man reser med en mindre grupp där man kan dela på kostnaden. Det är även bra om man har dyr utrustning med sig, som kamerautrustning. En annan bonus är att man kan stanna för att ta en paus eller titta på sevärdheter på vägen. Se till att underrätta föraren i förväg om att ni vill göra stopp på vägen.

Oavsett hur du väljer att resa från Bangkok till Kanchanaburi hoppas vi att du njuter av färden!


Bangkok till Kanchanaburi – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Bangkok till Kanchanaburi?

Generellt sett är det billigaste sättet att resa till Kanchanaburi från Bangkok med tåg. Biljetterna brukar kosta 100 baht, vilket är runt 25 kronor. Vissa minibussar erbjuder dock priser på strax över 20 kronor. Därför är det värt att ta en titt på 12Go.asia för att hitta de lägsta priserna.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Bangkok till Kanchanaburi?

Det snabbaste sättet att ta sig från Bangkok till Kanchanaburi är vanligtvis på vägar snarare än med tåg. Många tjänster på internet uppskattar restiden för minibussar och taxibilar till 3,5 timme, men de kan ta betydligt fortare än så. Om det är lite trafik kan en minibuss komma fram på inte mindre än 2,5 timme, medan en vanlig taxi kan klara av resan på strax över 2 timmar. För att spara tid är det värt att boka transport som kan hämta en direkt från ens boende. Du hittar alla dina alternativ på 12Go.asia.

Hur tar man sig från Bangkok till Kanchanaburi?

Det finns många sätt att resa till Kanchanaburi från Bangkok. Den populäraste metoden är troligen tåg eftersom många turister vill besöka “Dödens järnväg” och “Bron över floden Kwai”. Men man kan även resa med buss, minibuss och taxi. Du hittar alla dessa alternativ och jämförelser av priserna på 12Go.asia. Om du vill köra själv är väg 323 den mest direkta rutten.

Hur reser man från Bangkok till Kanchanaburi med tåg?

För att resa till Kanchanaburi från Bangkok med tåg måste man bege sig till stationen Thonburi i Bangkok (även kallad Bangkok Noi). Man behöver inte boka biljetter i förväg, utan de kan köpas direkt på stationen för 25–30 kronor. Det avgår två tåg dagligen klockan 7.50 och 13.55. Om du behöver resa någon annan tid på dagen kan du ta en titt på alternativen på 12Go.asia.

Vad kostar tåget från Bangkok till Kanchanaburi?

Tåget från Bangkok till Kanchanaburi kostar 100 baht, vilket är runt 25 kronor. Tåget har endast sittplatser i tredje klass, men de har gott om utrymme och är bekväma. Man behöver inte boka biljetter i förväg, utan man köper dem direkt på stationen Thonburi i Bangkok, varifrån tåget avgår. Alternativt finns det ett helgtåg där biljetterna kostar runt 30 kronor för tredje klass och 60 kronor för andra klass. Biljetterna till helgtåget måste dock köpas i förväg.

Vad kostar en taxi från Bangkok till Kanchanaburi?

Att resa från Bangkok till Kanchanaburi med taxi är ett av de mest flexibla och bekväma resesätten, men även ett av de dyraste. Priserna börjar på 830 kronor och kan gå så högt som 1300 kronor beroende på var man vill bli hämtad och vart man ska, såväl som eventuella stopp på vägen. Det finns flera taxibolag som erbjuder denna tjänst och man kan jämföra deras priser och servicenivå på 12Go.asia.

Är det värt att åka till Kanchanaburi?

Kanchanaburi är väl värt ett besök, speciellt för de som är intresserade av modern historia. Staden är mest känd för “Dödens järnväg” och “Bron över floden Kwai”, som blev berömda tack vare boken och filmen med samma namn. Staden är även hem till många fascinerande museer om andra världskriget. Ett besök till Kanchanaburi från Bangkok är dessutom en bra chans att komma ut ur staden för att få lite frisk luft på den fantastiska landsbygden.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: