Hur man reser från Koh Samui till Koh Tao

Hur man reser från Koh Samui till Koh Tao

Koh Tao är döpt efter de havssköldpaddor som simmar genom Thailandvikens kristallklara vatten, som omger ön. Det är ett tillbakalutat alternativ till eleganta Koh Samui och hedonistiska Koh Phangan. Ön ligger runt 65 kilometer norr om sina grannar i Chumphons övärld, och gör sitt bästa för att efterlikna den stereotypiska obebodda ön, med palmkantade stränder och gömda vikar. Man ska heller inte glömma att den bjuder på några av de bästa dykplatserna i denna del av landet. Båtar är det uppenbara valet för att ta sig från Koh Samui till Koh Tao, och det finns några olika alternativ som varierar vad gäller tid, kostnad och företaget som driver dem.

TransportTidPrisBiljetter
Koh Samui till Koh Tao med katamaran1,5 h150 krBoka online
Koh Samui till Koh Tao med snabbfärja2 h150 krBoka online
Koh Samui till Koh Tao med vanlig färja och snabbfärja via Koh Phangan6 h170 krBoka online
Koh Samui till Koh Tao med en hyrd, privat motorbåt1,5 h8600 kr+Boka online

Koh Samui till Koh Tao med katamaran

Koh Samui till Koh Tao med katamaran
Det bekvämaste sättet är att resa med Lomprayahs katamaran © Maxim Tupikov / Shutterstock.com

Tid – 1,5 timme (endast båt)
Pris – 150 kr
Komfort – 5/5

Byt Samuis span och stora hotell mot den rustika atmosfären och bambubarerna på Koh Tao på under två timmar – det är faktiskt möjligt med hjälp av denna supersnabba katamaran. Den drivs av Lomprayah, som är ett av de högst ansedda reseföretagen i hela regionen. De erbjuder de modernaste båtarna, effektiv biljettförsäljning (som helt och hållet kan skötas online via 12Go.asia) och paket som inkluderar resan från din hotellobby till båten.

De snabbaste och modernaste båtarna är katamaranerna som drivs av företaget Lomprayah.

Eftersom detta vanligtvis är det populäraste alternativet bland backpackers och öluffare i Thailandviken, avgår båtarna flera gånger om dagen. Under högsäsongen avgår Lomprayahs båtar klockan 8.00 från piren Pralan nära hotellen i Maenam, med en extra avgång 12.30. Man kan även ta Lomprayahs katamaran klockan 11.15 och 17.30 (dagens sista avgång) från piren Nathon på Koh Samuis västra spets.

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Ett par olika typer av sittplatser på Lomprayahs katamaran

Själva båtarna är bland de bästa i hela flottan som går mellan Koh Samui och Koh Tao. De har sittplatser inomhus med luftkonditionering, en butik med dricka och snacks samt två stora däck varifrån man kan titta ut över de tropiska öarna man åker förbi under resans gång. Det är först till kvarn som gäller, och för 100 baht extra får man tillgång till VIP-området en trappa upp, som har lyxigare säten, och för 200 baht släpps man in i den exklusiva salongen, där man får spendera resan i läderfåtöljer.

Som de flesta färjetjänster anländer Lomprayah till Koh Tao vid piren i Mae Haad. Därifrån bör det inte vara några problem att hitta en taxi för att åka till din slutdestination på ön, eller så kan du välja ett alternativ som redan inkluderar resan till hotellet.

Koh Samui till Koh Tao med snabbfärja

Koh Samui till Koh Tao med snabbfärja
Snabbfärjan som Seatran Discovery driver ger dig en lugn åktur till Koh Tao

Tid – 2 till 2,5 timme
Pris – 150 kr
Komfort – 4/5

Att resa från Koh Samui till Koh Tao kan göras på en enda morgon om man väljer snabbfärjan. Trots namnet så är detta alternativ inte lika snabbt som katamaranerna, men de klarar fortfarande av att ta dig från ö till ö innan du hunnit avnjuta din mango med klibbris på övre däck medan Thailandviken glider förbi.

Detta något långsammare färdsätt är ett bra alternativ för passagerare som inte är vana vid att resa på havet. De större, långsammare båtarna gungar inte lika mycket som katamaranerna, vilket minskar risken för sjösjuka. De är även lite mer avslappnade – goda nyheter om man vill njuta av de vackra vyerna över stränderna på Koh Phangan och de djungeltäckta bergstopparna i Mu Koh Angthongs marina nationalpark i lugnan ro.

Snabbfärjor kostar bara lite mindre än katamaranerna men bjuder på en mer avslappnad resa.

De finns två företag som trafikerar denna rutt med snabbfärjor. Det första är Seatran Discovery, som har de modernaste fartygen, bekväma sittplatser inomhus och stora däck. Dessa tenderar att vara lite dyrare, men då kommer det även med något kortare restid och avgång från piren i Bangrak i den norra änden av Samui. Vidare har vi Songserm; deras fartyg avgår från piren i Nathon i väst och tar lite längre tid på sig att anlända till Mae Haad på Koh Tao.

Totalt avgår runt tre snabbfärjor om dagen mellan de två öarna. De blir snabbt fullbokade under högsäsongen mellan november och mars, så det är alltid smart att boka sin biljett på internet med hjälp av 12Go i god tid i förväg, så att allt går smidigt på ens resa mot korallreven och dykplatserna.

Koh Samui till Koh Tao med vanlig färja och snabbfärja via Koh Phangan

Koh Samui till Koh Tao med vanlig färja och snabbfärja via Koh Phangan
Raja Ferry är vanligtvis den billigaste (och långsammaste) färjan till Koh Phangan

Tid – 6 till 7 timmar
Pris – 170-300 kr
Komfort – 3/5

Har Thailands palmkantade öar fångat din fantasi? Är du ivrig att utforska de paradisliknande platser som Thailandviken har att erbjuda? Varför inte sätta ihop en egen rutt för lite öluffande? Det är möjligt eftersom massor av vanliga färjor går mellan Koh Samui och Koh Phangan, med anslutningar därifrån till dykmeckat Koh Tao.

På så sätt kan man hålla kostnaderna nere och samtidigt njuta av den långsamma takten hos båtarna som drivs av Raja Ferry. De avgår från Lipa Noi på den sydvästra änden av ön och anländer till Thon Sala på Koh Phangan några timmar senare. Där måste man bestämma sig för huruvida man ska spendera natten på samma ö som Full Moon Party äger rum på (vilket rekommenderas – det är en riktigt häftig fest!) eller bara dagen. Båda alternativen är fullt möjliga, för den sista avgången mot Koh Tao går klockan 17.00 och körs av Seatran Discovery.

Thong Sala at Koh Phangan
Thong Sala är en vacker strandstad på Koh Phangan som är väl värd ett besök om du har tid

Att hoppa från ö till ö på detta sätt innebär givetvis att man måste fixa ytterligare transport mellan båtarna, spendera hela dagen på resande fot och släpa med sig bagaget överallt. Det är inte idealiskt, men man får å andra sidan chansen att ta en titt på ytterligare en av Thailands legendariska semesterorter. Hela förloppet går att förenkla genom att använda 12Go.asia för att boka och hantera alla individuella delar av resan.

Koh Samui till Koh Tao med en hyrd, privat motorbåt

Koh Samui till Koh Tao med en hyrd, privat motorbåt
Samui Boat Charter erbjuder lyxiga, privata båthyrningar i Thailandviken

Tid – 1,5+ timme beroende på stopp på vägen
Pris – 8600 kr+
Komfort – 5/5

Är du en stjärna eller stekare så kan en hyrd, privat motorbåt vara ett perfekt sätt att resa från Koh Samui till Koh Tao med lite stil. Som namnet antyder är båten endast för dig och ditt sällskap. Det innebär även att det rätt höga priset kan delas upp mellan alla medlemmar i gruppen (det baseras vanligtvis på minst fyra passagerare, med tilläggsavgifter för ytterligare).

Fördelarna inkluderar hämtning direkt vid ditt hotell, var som helst på ön – man behöver inte vakna tidigt för att hitta en taxi här inte. Du kan även göra en skräddarsydd resplan för dagen. Ja, du läste rätt, det här handlar inte bara om att åka från A till B, för priset inkluderar vanligtvis stopp vid den Instagram-värdiga ön Koh Nang Yuan och snorklingsplatser i Mango Bay. Ett riktigt äventyr i Thailandviken väntar, även om du får betala en ordentlig slant för det!


Hur du än väljer att resa från Koh Samui till Koh Tao så kan du se fram emot att få stiga iland på en av Thailandvikens mest autentiska öar. Den är berömd för sina dykplatser, och efter att du simmat bland revhajar och hjärnkoraller kan du bege dig in i de lummiga skogarna, gå längs med vandringsleder och festa loss i det spännande nattlivet. Bon voyage!


Koh Samui to Koh Tao – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Koh Samui till Koh Tao?

Snabbfärjan mellan Koh Samui och Koh Tao som drivs av Songserm är vanligtvis det billigaste alternativet som erbjuds. Detta eftersom den är den långsammare av de två snabbåtarna – den tar runt 2,5 timme från ö till ö. Du kan enkelt jämföra priserna och rutterna som nämns i denna guide på 12Go.asia.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Koh Samui till Koh Tao?

Om du inte kan vänta på att få kränga på dig dyktuberna och börja njuta av korallträdgårdarna och de klippkantade stränderna på Koh Tao, ska du hålla utkik efter Lomprayahs färja. De erbjuder den snabbaste rutten från ö till ö, och hela båtresan tar bara 90 minuter. Utöver det måste man givetvis även spendera lite tid på att ta sig från hotellet och sedan från piren, men eftersom Tao är så liten är transportsträckorna där sällan långa.

Hur lång tid tar det att åka från Koh Samui till Koh Tao?

Åker man med full gas på en privat motorbåt utan att stanna för att snorkla på vägen så kan resan betas av på runt en timme. De flesta reser dock med kommersiella färjor, och det snabbaste sättet är då att åka med Lomprayahs katamaraner. De kan slutföra resan på runt 90 minuter och bokas med fördel i förväg på internet via 12Go.asia.

Hur tar man sig från Koh Samui till Koh Tao?

Med båt – du måste lägga 65 kilometer blått hav bakom dig innan du kan börja utforska de otroliga korallreven! Det enda du måste ta ställning till är vilken färja som passar dig bäst. Ta en titt på 12Go.asia för att se en lista av snabbfärjor och katamaraner från en rad olika företag.

Är det värt att besöka Koh Tao?

Koh Tao har varit en magnet för dykare så långt tillbaka vi kan minnas. Korallrev, blå avgrunder, skeppsvrak och hajrika vikar är några av inslagen som får dem att åka hit. Men världen under vattnet är bara en del av det som lockar med Koh Tao. Vi har även de gyllene stränderna från Sai Daeng till Sai Nuan, såväl som dimhöljda, fuktiga djungler och ett pumpande nattliv med bambubarer som rockar till solen går upp. Skulle man kunna säga att det finns något för alla? Svar: ja!

Hur många dagar behöver man på Koh Tao?

Öronmärk minst fem dagar åt Koh Tao om du planerar att skaffa ett PADI-certifikat – du måste genomföra träningsdyk och andra övningar som kräver en del tid. Om du inte ska bli dykare så bör du fortfarande sikta på att spendera minst tre eller fyra dagar på ön. Det finns massor att göra, från snorkling i Shark Bay till vandring bland stenarna i Chalok Bay.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: