Hur man reser från Phuket till Koh Phangan

Hur man reser från Phuket till Koh Phangan

Resan från Phuket till Koh Phangan är en resa från Thailands största ö till dess största partyställe. Du kommer att byta de pastellfärgade hyddorna och chilidoftande matmarknaderna i Phuket Town till stränder som gungar till ljudet av DJ:s tills solen går upp över Thailandviken.

Fågelvägen är avståndet mellan de två 260 kilometer, men vi människor måste ta en längre rutt. Det går att flyga till Koh Samui och sedan byta till färjan, eller så kan man ta bussar genom de vilda djunglerna i hjärtat av leendenas land innan man byter till båten. Den här guiden går igenom alla resesätt på rutten från Phuket till hemstaden för Full Moon Party.

TransportTimePriceTickets
Phuket till Koh Phangan med flyg och färja3 t690 krBoka online
Phuket till Koh Phangan med buss och färja8 t150 krBoka online
Phuket till Koh Phangan med taxi och färja6 t2000 krBoka online

Phuket till Koh Phangan med flyg och färja

Phuket till Koh Samui med flyg
Man kan inte flyga hela vägen till Koh Phangan, men man kan flyga till Koh Samui och ta en kort färjetur därifrån © Supakit_N / Shutterstock.com

Tid – 3 till 5 timmar med bra anslutningar
Price – Runt 680 kr
Komfort – 5/5

Bangkok Airways står för flygningarna som sammankopplar Phuket till öarna i Thailandviken. Dessvärre finns det inget sätt att flyga direkt till Koh Phangan – ön har faktiskt ingen flygplats! Istället måste man planera rutten via populära Koh Samui.

De goda nyheterna är att det avgår så många som sex flygningar om dagen under högsäsongen, som börjar i november. Den första avgår 9.45 och den sista 19.50. Restiden i luften är med sina 55 minuter väldigt kort; det innebär att man kan sätta sig bland kokospalmerna på Samui innan man hinner applicera ansiktsfärgen inför Full Moon Party.

Om du tajmar flyget och färjan rätt så kan hela resan avklaras på mindre än en halv dag.

Från flygplatsen på Koh Samui fortsätter resan ner till hamnen, varifrån båtarna till Koh Phangan avgår. Fler goda nyheter: piren i Bangrak är bara 15 minuters taxiresa från flygplatsen. Om du beslutar dig för att pruta på egen hand efter att du landat kan du vänta dig att få betala runt 600 baht för resan. Det är därför det alltid är bättre att boka kombinerade biljetter med 12Go.asia. De garanterar att du får ett bättre pris som inkluderar flyg, taxi och färja i ett och samma paket.

Phuket till Koh Phangan med flyg och färja
En Seatran Discovery-färja på väg till Koh Phangan

De behändigaste färjorna att ta är förmodligen Seatran Discovery, men endast för att de avgår från Bangrak. Alternativa kan man välja företag som Lomprayah (snabba katamaraner) eller Raja Ferry (större, långsammare båtar som kostar mindre). De avgår också från Koh Samuis pirer, men något längre från flygplatsen. Resan från ö till ö brukar ta runt 30 minuter.

Det viktiga här är att tajma sin resa. Om du ser till att landa i tid för att hinna med en av de dagliga färjeavgångarna (Seatran Discovery avgår t.ex. 13.00 och 16.30), är det möjligt att genomföra resan från Phuket till Koh Phangan på mindre än sju timmar. De som landar lite senare kan bli fast på Samui över natten på grund av att färjorna inte går på kvällarna.

Phuket till Koh Phangan med buss och färja

Phuket till Koh Phangan med buss och färja
Lomprayahs VIP-bussar är överraskande bekväma

Tid – 8 till 10 timmar
Price – 150-300 kr
Komfort – 3/5

Rutten från Phuket till Koh Phangan med buss och båt är inte för de som har bråttom. Det kan ta upp till tio timmar att ta sig genom landet från ö till ö med denna metod. Vägarna håller över lag hög kvalitet, men det finns bergskedjor, skyddade djungelområden och porlande floder mellan de båda orterna. Fördelen? Du kommer inte sakna saker att titta på genom fönstret!

Bussen snirklar sig genom södra Thailands djungler och kalkstensklippor till pirerna vid Thailandviken.

Och på tal om bussar så är det stora VIP-bussar vi snackar om här. De bekvämaste av dem alla är dubbeldäckarbussarna som Lomprayah har – det kommer med extra benutrymme och bra luftkonditionering. Med det sagt erbjuder i princip alla företag bussar med klimatanläggning och sittplatser med gott om utrymme. Avgången sker antingen från Phukets bussterminal 2 eller Phukets flygplats, men man kan betala extra för att ta en taxi direkt till stationen från hotell i Patong, Karon, Rawai eller andra ställen.

Lomprayahs katamaran
Lomprayahs katamaran tar dig snabbt från Surat Thani till Koh Phangan

Den del av resan som går på vägarna tar mellan fyra och fem timmar totalt, och destinationen är Surat Thani, som ligger på kusten mot Thailandviken. Men du kommer inte att stanna där länge, för majoriteten av färjorna avgår från piren i Donsak, som ligger till öst om staden. Dessa inkluderar billiga men långsamma båtar från Raja Ferry och snabbfärjor som drivs av Seatran Discovery. De snabbaste båtarna från fastlandet är Lomprayahs, som avgår från Tapeepiren, inte långt från Surat Thanis kärna.

Eftersom detta är det populäraste sättet att resa från Phuket till Koh Phangan med bred marginal, rekommenderar vi alltid att man bokar i förväg. Det är framförallt en bra idé om man planerar att resa med den snabba katamaranen från Lomprayah eller vill byta Phuket mot Phangan under högsäsongen (december–februari).

Phuket till Koh Phangan med taxi och färja

Phuket till Koh Phangan med taxi och färja
Andaman Taxis har flera olika fordon som kan ta dig från Phuket till Surat Thani

Tid – 6 till 9 timmar
Price – 2000 kr+
Komfort – 4/5

Lystring alla välbärgade och lite flådigare resenärer! När ni är klara med att sola på Kata Nois vita strand och spendera tid på lyxiga resorter kan ni påbörja ert ö-äventyr genom att ta en privat taxi för att resa tvärs över landet i stil. Ni kommer inte bara att hämtas från var som helst på Phuket, utan även resa väldigt bekvämt, med luftkonditionering, mjuka säten och massor av benutrymme. Avslutningsvis behöver ni inte vänta på andra resenärer, så åkturen till pirerna i Surat Thani kan gå snabbare än bussarna.

Det är möjligt att organisera en privat taxi till piren som färjorna mot Phangan avgår från, men du kan vänta dig att betala betydligt mer för denna lyx.

Allt detta får givetvis prislappen att höjas, och det är inte vanligt att hitta erbjudanden på mindre än 1700 kronor för resan. Det kommer dessutom inte att inkludera färjebiljetten, som du måste köpa separat från en resebokare som 12Go.asia (välj Lomprayahs katamarantjänst för att få den bekvämaste båten). Den enda ljusglimten är att man kan dela totalkostnaden för taxin mellan alla i gruppen – priset är trots allt för hela bilen, inte per person.

Se till att fråga föraren om han kan köra er hela vägen till piren i Donsak om ni planerar att ta någon annan båt än Lomprayahs katamaran.

Äventyret från Phuket till Koh Phangan är ett som otaliga resenärer ger sig ut på varje år. Resan sammankopplar två partyorter med fantastiska stränder, vilket innebär att man kan fortsätta att njuta av sol, sand och hav lite längre. Idag kan man flyga, åka båt eller köra från ö till ö – det är bara att välja det som passar bäst.


Phuket to Koh Phangan – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Phuket till Koh Phangan?

Man sparar många baht genom att ta buss och färja mellan Phuket och Koh Phangan. Bussarna avgår flera gånger om dagen och sammankopplar Thailands största ö med pirerna vid Thailandviken, där man kan byta till båt. Om man verkligen vill hålla utgifterna nere ska man hålla utkik efter bra priser från företag som Raja Ferry och Phantip 1970. De är vanligtvis de billigaste och båda kan bokas via 12Go.asia.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Phuket till Koh Phangan?

Om du planerar allt rätt är det snabbaste sättet att dissa Phuket och Andamansjön i favör för öarna i östra Thailand att flyga. Bangkok Airways har upp till sex dagliga flygningar mellan Phukets och Koh Samuis flygplatser under högsäsongen. Efter landning måste du ta dig till båten mot Phangan, så se till att anlända tidigt på dagen så att du kan spendera eftermiddagen med att åka till hamnen och sedan till slutdestinationen. Totalt kan man genomföra resan på så lite som fem timmar.

Kan man flyga från Phuket till Koh Phangan?

Inte direkt, men man kan ta flyget till Koh Samui från Phuket. Detta tack vare det reguljärflyg som Bangkok Airways har på rutten. Denna resa tar 55 minuter och man kan välja mellan upp till sex dagliga avgångar. Man måste givetvis köpa en färjebiljett för att därefter åka från Samui till Phangan, men det är möjligt att boka den i ett paket som dessutom inkluderar resan till hamnen från 12Go.

Kan man ta en båt från Phuket till Koh Phangan?

Nej. Kasta ett öga på kartan: en båt från Phuket till Koh Phangan skulle vara tvungen att ta sig runt hela Malackahalvön. Det hade tagit veckor! Även om det låter som ett spännande äventyr i Sydostasien så rekommenderar vi att du väljer kombinationen av buss och båt istället. Från Phuket åker man över bron till fastlandet och sedan västerut mot Surat Thani för att ta färjan, vilket resulterar i en restid på 8–10 timmar. Hela resan kan bokas som ett paket hos 12Go.asia.

Är Phuket eller Koh Phangan bättre?

Det är en riktigt klurig fråga. Thailändarna själva skulle nog kalla dessa öar för “same same, but different”. Phuket har hedonistiska partyorter som Patong och bohemiska gator i Phuket Town. Dessa vägs dock upp av de lyxiga resorterna vid Kata Noi och Rawai, där villorna väller ut från den djungeltäckta kustremsan och möter stränder fulla med människor. Phangan har många likheter, men med lite av en backpacker-atmosfär, med vandrarhem med fokus på fest, strandbarer i bambu och yogastudior. Den är mest berömd för sitt Full Moon Party, men har även en tyst och avslappnad nordkust.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: