Hur man reser från Chumphon till Koh Tao

Hur man reser från Chumphon till Koh Tao

Att ta sig från Chumphon på fastlandet till de gnistrande stränderna och azurblå haven på Koh Tao är en resa på bara 80 kilometer. Det gör detta till en av de kortaste färjeresorna för resenärer som vill ta sig till den berömda dykön mitt i Thailandviken. Vidare är det ett extra behändigt val om man reser söderut från Bangkok med flyg, tåg eller buss, eftersom Koh Tao inte har någon egen flygplats att flyga direkt till.

Det snabbaste sättet att byta staden mot kokosnötsbarerna och hängmattorna är utan tvekan direktfärjorna. Dessa drivs av flera välrenommerade bolag, och färjeturen kan även kombineras med transport från Chumphons närliggande flygplats, den lokala tågstationen eller hotellen i Chumphon stad.

TransportTidPrisBiljetter
Chumphon till Koh Tao med katamaran1,5 t210 krBoka online
Chumphon till Koh Tao med vanlig färja1.75 t180 krBoka online
Chumphon till Koh Tao med nattfärja6 t85 krBoka online

Chumphon till Koh Tao med katamaran

Chumphon till Koh Tao med katamaran
Lomprayahs katamaran är det snabbaste sättet att resa från Chumphon till Koh Tao © OlegD / Shutterstock.com

Tid – 1,5 timme (endast båtfärd), 3–4 timmar (hela resan)
Pris – Runt 210 kr
Komfort – 5/5

De mest eftertraktade båtfärderna mellan Chumphon och Koh Tao är troligen katamaranerna som drivs av Lomprayah. De är moderna, rena, bekväma och framförallt snabba. Det leder även till att de är de första båtarna att bli fullbokade när högsäsongen drar igång runt mitten på november. Båtfärden tar runt 90 minuter på dessa snabba fartyg, vilket gör den till en av de kortaste båtresorna med Mae Haad-piren på Tao som destination.

Båtarna avgår en gång dagligen från stranden Thung Makham Noi, som ligger 36 kilometer sydöst från tågstationen med bil. Från flygplatsen i Chum Kho tar resan till båtarna runt 75 minuter. Kom ihåg att Lomprayahs katamaraner avgår tidigt, så om du planerar att resa via Chumphons flygplats från Bangkok måste du ta ett tidigt flyg för att hinna, alternativt vara beredd att bo en natt på fastlandet innan du tar båten mot Koh Tao.

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Ett par olika typer av sittplatser på Lomprayahs katamaran

Välj Lomprayahs katamaran för att få en pålitlig och snabb färjeresa mellan det thailändska fastlandet och den glittrande ön Koh Tao.

Lomprayah ber sina passagerare att vara redo vid piren minst 30 minuter innan båtarna avgår; detta för att se till att både bagage och människor kan tas ombord så att avresan kan ske punktligt. Lyckligtvis finns det kombinationsbiljetter som gör det hela lekande lätt. Dessa låter dig boka transport från hotellet i Chumphon, tågstationen eller till och med flygplatsen tillsammans med färjebiljetten, så att du kan vara säker på att du kommer fram till hamnen i god tid.

Själva resan är en trevlig historia som går rakt söderut. Det finns inte direkt mycket att vila ögonen på eftersom de fantastiska tropiska öarna i Chumphons övärld (Koh Phangan och Koh Samui) ligger längre söderut. Med det sagt har katamaranerna bekväma säten och luftkonditionerade kabiner som gör resan behaglig.

Chumphon till Koh Tao med vanlig färja

Chumphon till Koh Tao med vanlig färja

Tid – 105 minuter (endast båtresa)
Pris – Runt 170 kr
Komfort – 4/5

Om du inte har bråttom med att dra på dig dyktuberna och bege dig ner i djupet utanför Koh Tao kanske du ska överväga att ta en långsammare färja. De drivs av resebolaget Songserm, som under lång tid tillhandahållit resor till olika resmål i Thailandviken. Båtarna de använder är inte lika kvicka eller nya som katamaranerna, men de är oftast lite billigare. De kan dessutom vara till stor hjälp under högsäsongen, då de snabbaste båtarna till ön blir uppbokade långt i förväg. Vidare erbjuder de extra avgångstider för resenärer som färdas genom Chumphon via tågstationen eller flygplatsen.

Den vanliga färjan bör inte ta särskilt mycket längre att ta dig till Koh Tao, men du sparar garanterat några tior på den.

Med det sagt avgår även Songserms båtar rätt tidigt. För att kompensera för det erbjuder företaget ett behändigt transportalternativ från stadskärnan i form av minibussar som går direkt till hamnen och tar runt 30–35 minuter. Väl där är det bara att borda färjan, som i sin tur tar runt två timmar (något mer om det är vågigt till havs). Allt som allt innebär det att du lär anlända till Mae Haad-piren på Koh Tao sent på förmiddagen. Var det någon som sa mango med klibbris på stranden?

Den mest uppenbara fördelen med att välja Songserm över Lomprayah är biljettpriset. På den här rutten får man betala runt 170 kronor för en plats på båten till Tao, och potentiellt ännu mindre om man bokar allt via 12Go.asia. Det är ett riktigt kap som bör lämna mer av din budget till PADI-dykkurser och Chang-öl till efter dyken!

Chumphon till Koh Tao med nattfärja

Chumphon till Koh Tao med nattfärja

Tid – 6 timmar (endast båtresa)
Pris – Runt 85 kr
Komfort – 2/5

Det finns ett alternativ till på menyn för äventyrliga resenärer som vill resa från Chumphon till Koh Tao: Talay Subs nattbåt. Den avgår klockan 23.00 och anländer vid Mae Haad-piren väldigt tidigt på morgonen (runt klockan 5.00). Men ta dessa tider med en nypa salt, för förseningar på grund av dåligt väder är vanliga på rutten.

Nattfärjan är en upplevelse, den saken är säker – men vänta dig inte höjden av komfort under 6-timmarsresan.

En av de huvudsakliga fördelarna med att välja nattfärjan från Chumphon till Koh Tao är att den sena avgången innebär att det är lätt att hoppa på den om man anländer via flyg eller tåg. Det är faktiskt den huvudsakliga anledningen till att denna båt fortfarande trafikerar rutten, tack vare valfärdande backpackers som kommer från Bangkok, Sukhothai eller till och med Chiang Mai uppe i norr.

Men en varning: Förvänta dig inte lyx. Det här är ingen flådig farkost, utan snarare ett av de minst bekväma sätten att ta sig från A till B. Det finns offentliga sovområden som är fulla med tunna madrasser för passagerare. Själva båten kör långsamt och bär på både bilar, last och annat. Å andra sidan kommer man till Koh Tao supertidigt, och ett dopp på stranden Sairee utan en kotte i sikte kan definitivt vara värt det. Och du slipper dessutom betala för boende en natt!


Koh Tao lockar resenärer med löften om kristallklara vatten och korallrev där rockor och papegojfiskar lever och frodas. Det finns även härliga stränder, som livliga Sairee eller Jansom Bay, som är ett himmelrike för snorklare. Sugen? Det finns både snabba och långsamma färjor, och till och med nattbåtar, som kan ta dig från Chumphon.


Chumphon till Koh Tao – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Chumphon till Koh Tao?

Förmodligen nattfärjan. Biljetterna kostar runt 300–350 baht (upp till 80 kronor) och du behöver dessutom inte betala för en natts boende. På andra plats är de vanliga färjorna som drivs av Songserm. De flesta resenärer är villiga att betala lite extra för dessa eftersom de avgår på dagen och har relativt bekväma säten med luftkonditionering. Ta en titt på 12Go.asia för att söka efter dem och se när de avgår på morgonen.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Chumphon till Koh Tao?

Lomprayah har de snabbaste båtarna mellan Chumphon och Koh Tao. De kan ta dig över Thailandviken till Mae Haad-piren på mindre än 90 minuter. Tänk dock på att transport från flygplatsen, Chumphon stad eller tågstationen kan få den totala restiden att landa på 3–4 timmar. Behändigt nog kan alla Lomprayahs båtar bokas i förväg på 12Go.

Vad kostar färjan från Chumphon till Koh Tao?

Kostnaden för färjan beror på vilken färja du väljer. Att göra resan med Lomprayahs kvicka katamaraner är vanligtvis det dyraste alternativet, men inte med särskilt bred marginal – du kan vänta dig priser på 170–210 kronor. Songserm erbjuder i sin tur biljetter för 120–170 kronor. Avslutningsvis har vi nattfärjan, som är billigaste av alla och kostar runt 80 kronor, men den är inte särskilt bekväm. Du kan jämföra alla biljetter och resesätt med online-sökverktyget på 12Go.asia.

Hur lång tid tar färjan från Chumphon till Koh Tao?

Dagsfärjorna tar mellan en och två timmar för att åka från pirerna på fastlandet vid Chumphon till bryggorna på Koh Tao. Inklusive transport från regionens flygplats eller tågstation landar restiden på tre till fyra timmar totalt. Nattfärjan är mycket större och långsammare; den spenderar runt sex timmar till havs, med avgång 23.00 och ankomst runt 5.00.

Hur tar jag mig från Chumphons flygplats till Koh Tao?

Vi har goda nyheter för de som landar vid Chumphons flygplats med siktet inställt på de azurblå vattnen i Thailandviken: Fame Tour och andra lokala resebolag erbjuder hämtning direkt vid terminalerna. De tar en direkt till båtarna, som avgår från en pir som ligger runt en timmes bilresa söderut. Vi rekommenderar att man bokar kombinerade biljetter för färja och transport till hamnen på 12Go.asia, om än bara för att slippa pruta med de lokala taxichaufförerna på plats!

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: