Hoe reis je van Chumphon naar Koh Tao

Hoe reis je van Chumphon naar Koh Tao

De afstand tussen het Thaise vasteland van Chumphon en de fonkelende stranden en azuurblauwe zeeën van Koh Tao is minder dan 80 kilometer. Dat maakt het één van de kortste overtochten voor reizigers die graag naar het beroemde duikmekka in het midden van de golf willen reizen. Bovendien is het een bijzonder handige keuze als je vanuit Bangkok met een combinatie van het vliegtuig, de trein of de bus naar het zuiden reist, omdat Koh Tao geen eigen vliegveld heeft waar je rechtstreeks naartoe kan vliegen.

De snelste manier om de stad te verruilen voor kokosnoten en hangmatten is een rechtstreekse veerboot. Deze worden gerund door enkele bekende vervoersbedrijven en kunnen zelfs worden gecombineerd met transfers vanaf het nabijgelegen vliegveld Chumphon, het plaatselijke treinstation, of vanuit hotels in de stad Chumphon zelf.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Chumphon naar Koh Tao per catamaran1,5 u€22Boek Online
Van Chumphon naar Koh Tao per gewone veerboot1.75 u€18Boek Online
Van Chumphon naar Koh Tao per nachtboot6 u€9Boek Online

Van Chumphon naar Koh Tao per catamaran

Van Chumphon naar Koh Tao per catamaran
De Lomprayah catamaran is de snelste manier om van Chumphon naar Koh Tao te reizen © OlegD / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur (alleen de overtocht), 3-4 uur (met transfers)
Prijs – Ongeveer €22
Comfort – 5/5

De meest populaire verbindingen tussen Chumphon en Koh Tao zijn de catamarans van Lomprayah. Modern, schoon, comfortabel, maar – vooral – snel, waardoor deze verbindingen vaak het eerst volgeboekt zijn wanneer het hoogseizoen in november begint. De overtocht duurt in totaal ongeveer 1,5 uur met deze snelle boten, wat één van de kortste reistijden is op weg naar de Mae Haad Pier op Tao.

De boten vertrekken één keer per dag vanaf Thung Makham Noi Beach. Dat is een rit van 36 kilometer in zuidoostelijke richting vanaf het treinstation. Vanaf het vliegveld in Chum Kho is er een transfer van ongeveer 1 uur en 15 minuten nodig. (Vergeet niet dat de catamarans van Lomprayah vroeg vertrekken. Dat betekent dat iedereen die van plan is om via Chumphon Airport vanuit Bangkok te vertrekken, een heel vroege vlucht moet hebben of bereid moet zijn om een nacht op het vasteland te verblijven alvorens Koh Tao te bereiken).

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Een paar zitplaatsen beschikbaar bij de Lomprayah Catamaran

Kies voor de Lomprayah catamaran om een betrouwbare en snelle veerboot verbinding te scoren tussen het Thaise vasteland en het glinsterende eiland Koh Tao.

Lomprayah vraagt aan de passagiers om ten minste 30 minuten voor het vertrek van de boten klaar te staan bij de pier. Dat is om de bagage in te laden en iedereen aan boord te krijgen, dus het is belangrijk om op tijd te zijn. Gelukkig maken combitickets het allemaal een beetje eenvoudiger. Met deze tickets kan je vervoer boeken vanaf je hotel in Chumphon, het treinstation en zelfs het vliegveld, samen met het ticket voor de veerboot, zodat je er zeker van kan zijn dat je ruim op tijd bij de haven zal aankomen.

De reis zelf is een aangenaam uitstapje dat rechtstreeks zuidoostwaarts over het water gaat. Er is niet al te veel uitzicht, want de rest van de prachtige tropische eilanden van de Chumphon Archipel (Koh Phangan en Koh Samui) liggen nog verder naar het zuiden. De catamaranboten hebben echter comfortabele zitplaatsen en cabines met airconditioning om de reis aangenaam te laten verlopen.

Van Chumphon naar Koh Tao per gewone veerboot

Van Chumphon naar Koh Tao per gewone veerboot

Reistijd – 1 uur en 45 minuten (alleen de overtocht)
Prijs – Ongeveer €18
Comfort – 4/5

Als je geen grote haast hebt om de duikuitrusting aan te trekken en te gaan duiken in Koh Tao, kan je overwegen om met de langzamere veerboten te gaan. Deze worden gerund door de reisorganisatie Songserm, die al lange tijd trips aanbiedt naar verschillende eilanden in de Thaise Golfregio. De boten zijn niet zo snel of nieuw als de catamarans, maar ze zijn vaak wel iets goedkoper. Bovendien kunnen ze een grote hulp zijn tijdens het hoogseizoen, wanneer de snelste verbindingen naar het eiland vaak volgeboekt zijn. Bovendien bieden ze extra vertrektijden voor reizigers die vanaf het treinstation of de luchthaven rechtstreeks naar Chumphon reizen.

De normale veerboot doet er niet veel langer over om je naar Koh Tao te brengen, maar je kan er wel een paar euro’s mee besparen.

De boten van Songserm vertrekken echter nog steeds vroeg. Om je daarbij te helpen, biedt het bedrijf handige transfers van het stadscentrum met minibusjes rechtstreeks naar de haven, die ongeveer 30-35 minuten duren. Daarna ga je aan boord van de veerboot, die er ongeveer twee uur over doet om de overtocht te maken (‘s nachts langer als het water woelig is). Alles bij elkaar betekent dit dat je in de late ochtend de Mae Haad Pier op Koh Tao zal bereiken. Mango kleefrijst op het strand, iemand?

Het meest voor de hand liggende voordeel van Songserm ten opzichte van Lomprayah is de prijs van een ticket. Op deze route betaal je ongeveer €18 voor een plaatsje op de boot, en het kan zelfs nog goedkoper als je vooraf boekt via 12Go.asia. Door deze goedkopere prijs blijft er meer over van het budget voor die PADI cursussen en Chang biertjes na het duiken!

Van Chumphon naar Koh Tao per nachtboot

Van Chumphon naar Koh Tao per nachtboot

Reistijd – 6 uur (alleen de overtocht)
Prijs – Ongeveer €9
Comfort – 2/5

Er staat nog één optie op het menu voor avontuurlijke reizigers die van Chumphon naar Koh Tao willen reizen: De Talay Sub nachtboot verlaat het vasteland om 11 uur ‘s avonds, en komt aan bij de Mae Haad Pier in de vroege ochtend (rond 5 uur). Maar, neem de tijdstippen met een korreltje zout, want vertragingen als gevolg van slechte weersomstandigheden komen vaak voor op deze route.

De nacht-veerboot is zeker een belevenis – verwacht alleen niet het beste comfort tijdens de zes uur durende reis.

Een van de grootste voordelen van het kiezen voor de nacht-veerboot van Chumphon naar Koh Tao is dat het late vertrek betekent dat het gemakkelijk is om deze te nemen na een vlucht of treinrit. Eigenlijk is dat de reden waarom deze dienst nog steeds bestaat, gestimuleerd door de massa’s backpackers die van het reizen door Bangkok, uit Sukhothai, en zelfs Chiang Mai in het uiterste noorden van het land aankomen.

Wees gewaarschuwd: Verwacht niet het toppunt van luxe. Dit is geen A-klasse boot. In feite is het één van de minst comfortabele manieren om van A naar B te reizen. Er zijn gemeenschappelijke slaapzones met dunne matrassen voor de passagiers. Ondertussen beweegt het schip traag en vervoert het auto’s, vracht en nog allerlei andere zaken. Aan de andere kant kom je wel supervroeg op Koh Tao aan. Een verfrissende duik op Sairee Beach, zonder ook maar iemand in je omgeving kan het de moeite waard maken. Oh, en je hoeft niet te betalen voor een accommodatie voor die nacht!


Koh Tao lokt reizigers met de belofte van kristalhelder zeewater en koraalriffen waar roggen en papegaaivissen af en aan zwemmen. Er zijn ook stranden, zoals het levendige Sairee en het snorkelparadijs Jansom Bay. Nieuwsgierig geworden? Er zijn snelle en langzame veerboten, en zelfs nachtboten, die je er vanuit Chumphon naartoe kunnen brengen.


Van Chumphon naar Koh Tao FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Chumphon naar Koh Tao te reizen?

Waarschijnlijk de nacht-veerboot. Tickets voor deze boot kosten ongeveer 300-350 THB (tot €9), en het bespaart je de kosten van een overnachting. Op de tweede plaats komen de boten met normale snelheid die door Songserm worden gerund. De meeste reizigers zullen bereid zijn om daar extra voor te betalen omdat ze overdag varen en relatief comfortabele zitplaatsen met airconditioning bieden. Ga naar 12Go.asia om de vertrektijden (in de ochtend) te ontdekken.

Wat is de snelste manier om van Chumphon naar Koh Tao te reizen?

Lomprayah heeft de snelste boten tussen Chumphon en Koh Tao. Ze kunnen over de golf naar de Mae Haad Pier varen in minder dan 1,5 uur. Hou er wel rekening mee dat wanneer je van het vliegveld, de stad Chumphon of het treinstation komt, de reistijd kan oplopen tot zo’n drie of vier uur. De boten van Lomprayah kunnen allemaal vooraf worden geboekt via 12Go.

Hoeveel kost de veerboot van Chumphon naar Koh Tao?

De kosten van de overtocht zijn afhankelijk van de veerboot waarmee je wil reizen. De overtocht met de catamarans van Lomprayah zijn het duurst, maar niet overdreven duur. Reken voor deze boten op tarieven van ongeveer €18-22. Songserm biedt tickets rond de €13-18 aan. En dan is er ook nog de nacht-veerboot, die met slechts €9 de goedkoopste van allemaal is, maar het comfortniveau is simpelweg niet vergelijkbaar. Je kan de tickets en tarieven vergelijken met behulp van de 12Go.asia’s online zoektool.

Hoe lang duurt de overtoch van Chumphon naar Koh Tao?

De veerboten doen er overdag tussen de één en twee uur over om van de pieren op het vasteland in Chumphon naar de aanlegsteigers van Koh Tao te varen. Samen met de transfers van het regionale vliegveld of treinstation, ben je in totaal zo’n drie tot vier uur onderweg. De nacht-veerboot is veel groter en langzamer. Deze oversteek duurt zes uur, hij vertrekt om 23.00 uur en komt de volgende dag aan om 5.00 uur.

Hoe reis ik van het vliegveld van Chumphon naar Koh Tao?

Er is goed nieuws voor wie op de luchthaven van Chumphon landt met het azuurblauwe water van de Thaise Golf in het vizier: Fame Tour en andere lokale transferbedrijven bieden pick-ups aan in de terminals. Zij brengen je rechtstreeks naar de boten, die vertrekken vanaf de pier op meer dan een uur rijden naar het zuiden. We raden je aan om gecombineerde tickets voor veerboten en transport te boeken via 12Go.asia, al was het maar om te vermijden dat je ter plekke moet afdingen met lokale taxichauffeurs!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: