Hoe reis je van Bangkok naar Koh Lipe

Hoe reis je van Bangkok naar Koh Lipe

Als het tijd is om de bruisende Big Mango te ontvluchten voor een verfrissende verandering van omgeving, zijn er maar weinig landen die kunnen tippen aan Thailand voor ongerepte, authentieke ontsnappingen naar een eiland. Eén van de meest verleidelijke is Koh Lipe, een klein en tamelijk afgelegen tropisch toevluchtsoord in het diepe zuiden. Het is een lange weg naar het paradijs op meer dan 800 kilometer van Bangkok, maar zeker de moeite waard.

Koh Lipe is een piepklein eiland zonder eigen vliegveld, dus er is een korte veerboottocht nodig om de sprankelende kust te bereiken. Er zijn een aantal verschillende manieren om de reis te maken, variërend van vliegen tot het nemen van de trein of lange-afstandsbussen. Lees verder voor een overzicht van de verschillende vervoersopties.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Bangkok naar Koh Lipe per vliegtuig, busje en veerboot 7 u€44Boek Online
Van Bangkok naar Koh Lipe per trein, busje en veerboot 22 u€44Boek Online
Van Bangkok naar Koh Lipe per bus, busje en veerboot18 u€42Boek Online

Van Bangkok naar Koh Lipe per vliegtuig, busje en veerboot

Van Bangkok naar Koh Lipe per vliegtuig, busje en veerboot
Vliegtuigen van AirAsia op de Hat Yai International Airport © Chanawat Phadwichit / Shutterstock.com

Reistijd – 7-8 uur
Prijs – Tickets beginnen vanaf €44 als je ze ruim van te voren koopt
Comfort – 4/5

Hoewel het duurder kan uitvallen, bespaar je uren reistijd door te vliegen en vermijd je een oncomfortabele reis over land. Verschillende Thaise luchtvaartmaatschappijen vliegen op routes in zuidelijke richting tussen Bangkok en Hat Yai. De goedkoopste opties zijn over het algemeen met Thai AirAsia, Thai Lion Air en Nok Air, die allemaal vanaf de luchthaven van Don Mueang vertrekken. Thai Smile heeft vluchten die vertrekken vanaf de Suvarnabhumi Airport in Bangkok. De vlucht duurt ongeveer 90 minuten. Het is de moeite om ruim van te voren te boeken, want de tarieven zijn allemaal onderhevig aan een strikte capaciteitsbeperking. Je hebt veel geluk nodig om last minute lage tarieven te vinden in het hoogseizoen of tijdens drukke Thaise vakantieweekenden.

De Satun Pakbara Speedboat Club kan je van het vliegveld Hat Yai naar Koh Lipe brengen.
De Satun Pakbara Speedboat Club kan je van het vliegveld Hat Yai naar Koh Lipe brengen.

Je kan van Bangkok naar Hat Yai of naar Trang Airport vliegen

Bij aankomst in Hat Yai moet je een busje of transfer nemen naar de Pak Bara pier voor de veerboor naar Koh Lipe. Aangezien de laatste boten Pak Bara rond 14:00 of 15:00 uur verlaten (afhankelijk van het seizoen) moet je een vroege ochtendvlucht vanuit Bangkok nemen.

Inclusief wachttijden op de luchthaven van aankomst en op de pier bedraagt de totale reistijd ongeveer 7-8 uur. Ondanks de noodzaak om verschillende vervoermiddelen te nemen, is het boeken van een gecombineerd ticket eenvoudig bij 12Go.asia

Als de vluchten naar Hat Yai vol zitten, kan je ook via Trang Airport gaan, met AirAsia, Thai Lion Air of Nok Air. Bij aankomst op een van beide luchthavens moet je even wachten op het busje dat je tijdig naar de pier brengt voor het geplande vertrek van de veerboot.

Van Bangkok naar Koh Lipe per trein, busje en veerboot

Van Bangkok naar Koh Lipe per trein, busje en veerboot
De reis per trein, busje en veerboot van Bangkok naar Koh Lipe duurt ongeveer 23 uur © Sallehudin Ahmad / Shutterstock.com

Reistijd – 22 uur ‘s nachts
Prijs – Tickets beginnen vanaf €44 en de snelste treinen vanaf €79
Comfort – 4/5

Voor een meer ontspannen reis kan je de trein nemen. De nachtelijke treinreis is een totaal andere reiservaring en over het algemeen goedkoper dan vliegen. Hoewel de reis in totaal meer dan 20 uur kan duren, wordt een groot deel daarvan doorgebracht in een diepe slaap, op een slaapbank van de nachttrein. Het is de moeite waard op te merken dat met een handig vertrek in de middag of avond vanaf het Hua Lamphong Station in Bangkok, je een vroege ochtendspits naar de luchthaven kunt vermijden om een vlucht te halen, en je zal een paar Baht besparen met een overnachting minder in een hotel in Bangkok.

Hoewel het mogelijk is om gewoon een tweede klas zitplaats te reserveren, is het zeker de moeite waard om wat extra Baht te betalen voor een slaapcabine voor zo’n lange reis. De 2e klas slaapcoupé’s van Thai Railways zijn comfortabel, maar je kan ook kiezen voor een 1e klas slaapcoupé die je een eigen privé-ruimte aanbiedt. Dit kost je evenveel, misschien zelf meer, dan de prijs van een vliegticket, maar je komt er in stijl en wordt uitgerust wakker voor de rest van de reis naar Koh Lipe.

Als je vergeet om snacks mee te nemen voor de lange reis, geen nood. Er is een buffetwagon en een maaltijdservice beschikbaar, hoewel de prijzen aan de hoge kant zijn. Wanneer je uitstapt op het station van Hat Yai, is er tijd om te ontbijten voordat het busje klaar staat om je mee te nemen naar de tweede etappe van de reis, naar de pier.

Van Bangkok naar Koh Lipe per bus, busje en veerboot

Van Bangkok naar Koh Lipe per bus, busje en veerboot

Reistijd – 18-20 uur ‘s nachts
Prijs – Tickets beginnen vanaf €42
Comfort – 3/5

Een andere goedkope optie is een gecombineerde bus- en veerboottocht van Bangkok naar Koh Lipe. Over het algemeen de goedkoopste optie van de drie, maar je zal toch een afweging moeten maken tussen kosten en comfort. Het is een lange reis met overnachting, en voor sommige mensen kan het net iets te zwaar zijn. Je krijgt een comfortabele stoel met verstelbare rugleuning, maar het komt niet overeen met het comfort van een slaapbank in de nachttrein en er is weinig gelegenheid om je benen te strekken tijdens de reis, met uitzondering van de geplande stops onderweg.

Het is interessant dat het eigenlijk sneller is dan de treinreis en je kan profiteren van een handig vertrekpunt op Khao San Road, die aangeboden wordt door Jolly Travel. Je kan de beschikbaarheid, dienstregelingen en tarieven opzoeken en een gecombineerd lange-afstandsbus- en veerboot ticket reserveren bij 12Go. Een andere optie is om het zelf te regelen door een VIP- of snelbusdienst te nemen vanaf de Southern Bangkok Bus Terminal.

Deze nachtbussen vertrekken gewoonlijk in de late namiddag om je op tijd, voor de lunch, in Koh Lipe te brengen. Hoewel het de snelheid van een vlucht of het comfort van een nachtelijke treinreis mist, kan de bus een zegen zijn voor budgetbewuste reizigers tijdens het hoogseizoen. Prijzen van vliegtickets kunnen de pan uit rijzen tijdens drukke vakantieweekenden en treinen zijn vaak snel uitverkocht.

Elk van deze drie vervoersmogelijkheden is een haalbare keuze, afhankelijk van jouw behoefte aan snelheid en comfort en je beschikbare budget. Hoe je er komt is natuurlijk een deel van de reiservaring. Voor personen die graag met de trein reizen is een ontspannen nachtrit met de trein door Zuid-Thailand een must, terwijl vliegen ervoor zorgt dat je er snel bent – en het dan rustig aan kan doen. Geniet van de reis!


Van Bangkok naar Koh Lipe FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Bangkok naar Koh Lipe te reizen?

Tenzij je ruim van tevoren hebt geboekt om de goedkoopste vliegtickets te bemachtigen, zal de goedkoopste optie waarschijnlijk een bus- en veerboot ticket zijn. Je kan kiezen uit verschillende VIP, express en gewone bussen die vertrekken van Khao San Road, of bij de Southern Bangkok Bus Terminal.

Je kan gemakkelijk de opties beperken en de meest geschikte reis kiezen met een gecombineerd ticket op 12Go.asia. Met een afstand van meer dan 800 km kan je rekenen op een lange reis met overnachting die kan schommelen tussen 13 en 20 uur, afhankelijk van het aantal tussenstops dat onderweg wordt gemaakt. Je zal ook moeten inleveren op comfort en persoonlijke ruimte.

Wat is de snelste manier om van Bangkok naar Koh Lipe te reizen?

Er is geen twijfel mogelijk – neem het vliegtuig als je er snel wil komen. Het is de enige optie die je in één dag van de hoofdstad naar de ongerepte stranden van Koh Lipe brengt. Er is een verscheidenheid aan low cost maatschappijen om uit te kiezen, die meestal vertrekken vanaf de Don Mueang Airport.

Je moet tamelijk vroeg vertrekken om de laatste veerboot naar Koh Lipe in de namiddag te kunnen nemen, na een transfer per busje of bus van de Trang of Hat Yai Airport. De combinatie vliegtuig-busje-veerboot is eigenlijk veel minder ingewikkeld dan het klinkt. Boek gewoon een ticket online op 12Go.asia en zij regelen de hele reis.

Hoe reis ik van Bangkok naar Koh Lipe?

Koh Lipe ligt voor de kust van het uiterste zuiden van Thailand en het is een lange reis vanuit Bangkok. Om een nachtelijke reis te vermijden, vlieg je naar Trang of Hat Yai en van daaruit maak je een verbinding per busje en veerboot naar het voor de kust gelegen Ko Lipe. Neem een kijkje op de reiswebsite 12Go.asia voor uitgebreide dienstregelingen en prijzen en boek tickets die probleemloos aansluiten. Voor meer budgetvriendelijke opties, bekijk de bus en trein opties met bus- en veerboottransfers inbegrepen.

Is het druk in Koh Lipe?

Koh Lipe heeft twee zeer verschillende gezichten, afhankelijk van het seizoen. Het droge seizoen vanaf december is veruit de meest populaire tijd voor reizigers om naar het eiland te trekken. Verwacht maar dat je een meerprijs betaalt voor je accommodatie, tenzij je ruim van te voren boekt.

Er is een bruisende omgeving met bars en restaurants en het is het beste moment om te snorkelen en te duiken. Eind april neemt de drukte af en zal het meer gaan regenen. Er heerst dan een meer ontspannen sfeer, maar er is een keerzijde – veel bars en restaurants sluiten tijdens het laagseizoen en het weer kan invloed hebben op watersportactiviteiten.

Is Koh Lipe duur?

Voor Thaise standaarden is Koh Lipe over het algemeen duurder dan veel andere zuidelijke eilanden. Het is een vrij afgelegen eiland dicht bij de Thais-Maleisische grens en vrijwel alle soorten consumptiegoederen moeten per boot worden aangevoerd. Dat verhoogt de kosten voor essentiële goederen zoals bijvoorbeeld toiletartikelen. Maar ook uit eten gaan is iets duurder. Bovendien is het een piepklein tropisch zonovergoten eiland en is toerisme de belangrijkste activiteit. Dat leidt tot hogere prijzen dan gemiddeld, hoewel er voldoende keuze is voor elke portemonnee, door budgetrestaurants, goedkoop bier en lokale eetgelegenheden die verborgen liggen achter het toeristische gebied.

Is Koh Lipe toeristisch?

Koh Lipe heeft zijn eigen Pattaya Beach (in niets te vergelijken met zijn beruchte naamgenoot op het vasteland) en een boulevard, die het centrale middelpunt vormt van het bruisende toerisme van Ko Lipe. Er zijn voldoende faciliteiten die geschikt zijn voor reizigers op zo’n klein eiland – westerse restaurants, bars, goedkope bungalows en boutique resorts – maar de sfeer is vrij ontspannen en het is gemakkelijk om rust te vinden op het weinig bekende Sanom Beach of om verborgen baaien per kajak te verkennen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: