Hoe reis je van Surat Thani naar Koh Tao

Hoe reis je van Surat Thani naar Koh Tao

Zet het duikmateriaal en de snorkels al maar klaar, en stof de bikini af – Koh Tao wacht op je. Eén van de drie beroemdste eilanden van de Chumphon Archipel (een groep die ook Koh Phangan en Koh Samui omvat), is bekend om het katoen-witte Isthmus strand bij Ko Hang Tao, de visrijke duiklocaties, en de heuvels landinwaarts die bedekt zijn met een smaragdgroene jungle.

Hoewel dit het meest noordelijke en meest afgelegen deel is van de Chumphon groep, is het toch een makkie om de 116 kilometer vanaf Surat Thani op het Thaise vasteland af te leggen. Je kan op één van de talloze bootverbindingen stappen, want je hebt keuze tussen snelle veerboten en catamarans, en je kan zelfs kiezen voor taxi- en bustransfers naar de haven. Check it out…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Surat Thani naar Koh Tao per catamaran3 u€21Boek Online
Van Surat Thani naar Koh Tao per snelle veerboot5.5 u€22Boek Online
Van Surat Thani naar Koh Tao per taxi en veerboot5.5 u€62Boek Online

Van Surat Thani naar Koh Tao per catamaran

Van Surat Thani naar Koh Tao per catamaran
De Lomprayah catamaran is de snelste manier om van Surat Thani naar Koh Tao te reizen © OlegD / Shutterstock.com

Reistijd – 3 tot 5 uur
Prijs – €21-24 (alleen boottickets)
Comfort – 5/5

Er zijn heel wat voordelen aan de catamaranverbinding tussen Surat Thani en Koh Tao. Misschien wel het belangrijkste, het is de snelste bootverbinding die je kan kiezen. De reistijd op deze snelle boten is ongeveer 3:45 uur. Dat betekent dat je ‘s morgens de haven uitvaart (er is een vertrek om 9 uur) en op tijd aankomt voor een pad Thai lunch in het restaurant van de Mae Haad Pier. Er is ook een dienst die om 15:30 uur vertrekt en je ‘s avonds naar Koh Tao brengt – een goede keuze wanneer je van andere regio’s naar Surat Thani reist voordat je naar de eilanden gaat.

Catamarans worden gerund door Lomprayah en zijn meestal de snelste bootverbinding van alle verbindingen tussen Surat Thani en Koh Tao.

Bovendien vertrekken de catamaranveerboten van de Tapee Pier, terwijl de meeste alternatieven van de Donsak Pier vertrekken. Kijk op de kaart waar ze liggen – de eerste is veel dichter bij het centrum van Surat Thani. Je hoeft niet na te denken over het plannen van lange minibus- of bustransfers voordat je het anker ophaalt en de zee op gaat. Vanaf de Surat Thani Night Market bij San Chao is het slechts 12 minuten met de taxi. Vanaf de luchthaven van Surat Thani is het slechts 25-30 minuten rijden naar de pier.

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Een paar zitplaatsen beschikbaar bij de Lomprayah Catamaran

De prijs voor een bootticket alleen schommelt rond de €21. Als je een pick-up op de luchthaven of bij je hotel in Surat Thani wil, zullen de prijzen rond de €26 liggen. Dat zijn tarieven die ruwweg in lijn liggen met andere veerboten, en daarom is dit nog steeds een populaire optie is. Dat is ook de reden waarom we denken dat het belangrijk is om vroeg te boeken om zeker te zijn van je plaatsje. Gelukkig zorgt 12Go.asia ervoor dat je dit maanden van tevoren kan doen, voor je naar het Land van de Glimlach vertrekt. Kijk op deze website voor het aanbod van reisorganisatie Lomprayah, die alle catamarans naar Koh Tao runt.

Van Surat Thani naar Koh Tao per snelle veerboot

Van Surat Thani naar Koh Tao per snelle veerboot
Songserm biedt gecombineerde bus- en snelle veerboottickets aan op 12Go.asia

Reistijd – 5,5 tot 8 uur
Prijs – €22
Comfort – 3/5

De overgrote meerderheid van de boten die van Surat Thani naar Koh Tao varen, vertrekken eigenlijk vanaf een andere pier die een beetje ten oosten van de stad zelf ligt. Als je voor deze optie kiest, heb je veel meer keuze wat betreft de reisorganisatie waar je mee wil reizen, en niet te vergeten de vertrektijden die beginnen van ‘s morgens vroeg tot in de namiddag.

Maar eerst moet je naar de pier van Donsak, van waar de veerboot vertrekt. Vanuit Surat Thani stad is dat ongeveer één uur. Vanaf het vliegveld is het ongeveer 80 minuten rijden. De route volgt de weg 401 direct in oostelijke richting, langs rubberplantages, rustieke bananenplantages en enkele groene kustlandschappen. Het is een aangename manier om je reis naar Koh Tao te beginnen, vooral door het feit dat de transfers meestal door de bootmaatschappijen zelf worden georganiseerd, wat het allemaal wat eenvoudiger maakt.

De Donsak Pier ligt ten noordoosten van de stad Surat Thani
De Donsak Pier ligt ten noordoosten van de stad Surat Thani © N2S Channel / Shutterstock.com

De snelle veerboten vertrekken van de pier in Donsak, op ongeveer 1 à 1,5 uur rijden ten oosten van het centrum van Surat Thani.

Zodra je aankomt bij de pier in Donsak, moet je de juiste veerboot zien te vinden. De snelle veerboten zijn beschikbaar bij twee maatschappijen. Er is Seatran Discovery en Songserm. De eerste is misschien iets sneller en een beetje comfortabeler. Maar, tickets voor Songserm boten hebben de neiging om het goedkoopst te zijn. Beide hebben een terras waar je kan staan kijken naar de mangroves van het vasteland die vervagen in de verte wanneer de golven van de Thaise Golf het overnemen. Leuk.

De boottocht zelf duurt ongeveer vier tot vijf uur, maar kan aanzienlijk worden vertraagd door een woelige zee en vertragingen (die op deze route vaak voorkomen!). Het is altijd beter om je bus- en bootticket in één pakket te kopen. Zoek op 12Go.asia om alle opties te vergelijken, zowel pick-ups op Surat Thani Airport als in het stadscentrum zijn mogelijk.

Van Surat Thani naar Koh Tao per taxi en veerboot

Van Surat Thani naar Koh Tao per taxi en veerboot
Met de taxi naar de pier is een stuk handiger (en duurder) dan met de bus

Reistijd – 5,5 tot 8 uur
Prijs – €62
Comfort – 4/5

Je zal waarschijnlijk niet veel tijd winnen door een minibusje in te ruilen voor een privé-taxi op de weg naar het oosten, naar de haven in Donsak. Het gaat echt om het verhogen van het comfort voor het eerste deel van de reis tussen Surat Thani en Koh Tao. Je bent opzoek naar een nette, luxe reis naar de pier, compleet met airconditioning en gratis water. Het zou de optie kunnen zijn om voor een taxi te gaan als geld geen bezwaar is en je fris en monter aan de duikervaring wil beginnen.

Je wordt opgehaald waar je maar wil voor de tocht van Surat Thani naar de boten. Dan is het een duidelijke route met de snelle veerboten van Seatran Discovery en Songserm. Eenmaal in de haven moet je een ticket zien te regelen voor de overtocht naar Koh Tao, dat kan bij één van de loketten van bovengenoemde maatschappijen. Als alternatief kan je beide delen van je reis van te voren boeken via 12Go. Dat zou je moeten helpen om de beste prijs voor een taxi te krijgen. Het bespaart je ook de stress van het afdingen op de dag zelf over de prijzen van de veerboten.

Koh Tao is een duikmekka waar stralend witte stranden en koraaltuinen boordevol roggen, vissen en zeesponzen te vinden zijn. Als je het bovenaan je droomroute hebt staan, bekijk dan zeker alle transportmogelijkheden hierboven, die je in minder dan een halve dag van de bruisende havenstad Surat Thani naar de bamboe-bars en het zand brengen.


Van Surat Thani naar Koh Tao FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Surat Thani naar Koh Tao te reizen?

De goedkoopste manier om van Surat Thani naar Koh Tao te reizen zijn de bus-bootcombinaties van bedrijven als Songserm en Seatran Discovery. je moet 1,5 uur rijden van Surat Thani naar de haven in Donsak. Dan spring je op een veerboot voor een reis die je over de Thaise Golf naar de eilanden brengt. De tickets kosten rond de €22, maar je kan voordelig boeken via 12Go.asia.

Wat is de snelste manier om van Surat Thani naar Koh Tao te reizen?

Als je het vasteland achter je wil laten en Koh Tao zo snel mogelijk wil bereiken, kijk dan eens naar de catamaran veerboten van Lomprayah. Zij kunnen de reis in iets meer dan drie uur voltooien, terwijl de gemiddelde reistijd net iets minder dan vier uur is als je rekening houdt met vertragingen die veroorzaakt worden door woelige zeeën en het op- en afstappen van passagiers. Het andere goede nieuws is dat de boten van Lomprayah rechtstreeks vertrekken vanaf de Tapee Pier in het centrum van Surat Thani, zodat er geen transfers naar Donsak nodig zijn.

Hoe lang duurt de veerbootovertocht van Surat Thani naar Koh Tao?

De tijd die je op de veerboot van Surat Thani naar Koh Tao doorbrengt varieert, afhankelijk van het type boot dat je kiest en de tijd van het jaar waarin je reist. De snelste verbindingen – op de catamarans van Lomprayah – kunnen in drie of vier uur worden voltooid. De boten die van de Donsak Pier vertrekken, doen er meestal vier of vijf uur over. Verwacht extra vertragingen vooral tussen mei en augustus, wanneer de Thaise Golf ruwer kan zijn.

Hoeveel kost de veerboot van Surat Thani naar Koh Tao?

Over het algemeen betaal je nooit meer dan €26,50 voor een veerboot van Surat Thani naar Koh Tao. Zelfs de gewilde catamaranverbindingen met Lomprayah zijn geprijsd op een portemonnee-vriendelijke €22-24. De beste manier om een koopje te vinden voor deze route is door vroeg te boeken en de drukte voor te zijn. Je kan dat doen door gebruik te maken van de zoekfunctie van 12Go.asia. Voer gewoon jouw data in en selecteer de reis die het beste bij je past. Klaar.

Hoe reis ik van Surat Thani Airport naar Koh Tao?

Je zou het alleen kunnen doen en proberen af te dingen met een lokale taxichauffeur op de Surat Thani Airport om je naar de Tapee Pier of Donsak Pier te brengen om van daaruit op de boten stappen. Maar dat zal bijna altijd meer kosten dan een pakketreis van 12Go.asia, en dan hebben we het nog niet eens over de extra stress en rompslomp die dat met zich meebrengt. Dus, boek die tickets van tevoren en je zal uit de aankomsthal komen terwijl er iemand klaarstaat om je naar de veerboten te brengen voor de oversteek naar Koh Tao zelf.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: