Hoe reis je van Bangkok naar Koh Phangan

Hoe reis je van Bangkok naar Koh Phangan

De reis van Bangkok naar Koh Phangan is er een die door de jaren heen door miljoenen backpackers, reizigers, zonzoekers en feestvierders is gemaakt. Het brengt je weg van de zoemende tuk-tuks en wolkenkrabbers van de hoofdstad naar een eiland dat een reputatie heeft opgebouwd als een van de plaatsen waar je het meest kan genieten ter wereld – het is per slot van rekening de thuisbasis van de beruchte Full Moon Party! Naast de nachtelijke strandfeesten zijn er ook glinsterende zandstranden, snorkellagunes, yoga-oorden en duikplekken, dus het is niet moeilijk te begrijpen waarom zoveel mensen deze reis maken.

Deze gids geeft een overzicht van de beste reismogelijkheden tussen Bangkok en Koh Phangan, de goedkoopste, de snelste en de meest comfortabele voor de 775 kilometer lange tocht van de stad naar het eiland.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Bangkok naar Koh Phangan per vliegtuig en veerboot7 u€44Boek Online
Van Bangkok naar Koh Phangan per bus en veerboot10 u€24Boek Online
Van Bangkok naar Koh Phangan per trein en veerboot16 u€48Boek Online
Van Bangkok naar Koh Phangan per taxi en veerboot13 u€240Boek Online

Van Bangkok naar Koh Phangan per vliegtuig en veerboot

Van Bangkok naar Koh Phangan per vliegtuig en veerboot

Reistijd – 7 tot 15 uur, afhankelijk van de aansluitende bestemming
Prijs – €45 – 135, waarbij de verbindingen via Koh Samui het duurst zijn
Comfort – 4/5

Er zijn stapels mogelijkheden om te vliegen tussen Bangkok en Koh Phangan, ook al heeft het party-gekke eiland (nog) geen eigen vliegveld – (maar hou deze plek in de gaten!) Met het vliegtuig betekent in feite dat je tussen een aantal nabijgelegen luchthavens kunt kiezen, hetzij op het Thaise vasteland of op een ander eiland in de Thaise Golf. Vervolgens ga je per boot naar Phangan. Gelukkig, maakt 12Go.asia het je heel gemakkelijk om combi-tickets te vinden voor beide routes, met een zoekprogramma dat vluchtaankomsten koppelt aan transfers naar de haven voor een veerboot.

Om zo dicht mogelijk bij Koh Phangan te landen en jezelf de kortste veerboottocht te gunnen, moet je zeker zoeken naar vluchten naar Koh Samui. Deze zijn erg gewild in het hoogseizoen (november-maart). Dat betekent dat ze iets duurder kunnen zijn, maar er zijn genoeg opties, met het populaire Bangkok Airways dat het grootste deel van de verbindingen vanaf Suvarnabhumi Airport verzorgt. Eenmaal op Samui Airport, moet je naar de Big Buddha Pier om de boot te nemen naar Thong Sala. De kortste reisduur is in totaal ongeveer zeven uur.

Er zijn verschillende verbindingsmogelijkheden voor degenen die per vliegtuig en veerboot naar Koh Phangan willen vanuit Bangkok.

Het is ook mogelijk om naar de stad Surat Thani op het vasteland te reizen. Dat is een belangrijk knooppunt voor verdere reizen naar de Thaise eilanden vanuit Bangkok, dus er zijn veel overstapmogelijkheden voor Koh Phangan. Het is ook verbonden met de hoofdstad door portemonnee-vriendelijke budget luchtvaartmaatschappijen zoals AirAsia en Nok Air, dus het kan goedkoper zijn.

De Donsak Pier in Surat Thani
De Donsak Pier in Surat Thani ligt op ongeveer 1,5 uur rijden van de luchthaven met de bus/taxi © Lifestyle Travel Photo / Shutterstock.com

Je moet regelen dat je op het vliegveld wordt opgepikt en met de bus naar de veerboothaven reist die iets naar het oosten ligt. Als alternatief zou je naar Nakhon Si Thammarat kunnen vliegen en noordwaarts naar de haven kunnen gaan. Deze opties duren meestal tussen de 9 en 13 uur.

Probeer altijd ruim van tevoren te boeken om de beste aanbiedingen voor korte-afstandsvluchten te krijgen. Dat is vooral belangrijk na november, wanneer het Full Moon Party-seizoen in alle ernst begint, en meer mensen op zoek zullen gaan naar tickets voor het zuiden, naar de zwoele zon en de met palmbomen omgeven stranden.

Van Bangkok naar Koh Phangan per bus en veerboot

Van Bangkok naar Koh Phangan per bus en veerboot
Lomprayah is de meest comfortabele bus en veerboot optie die je kan boeken bij 12Go.asia

Reistijd – 10 tot 17 uur
Prijs – €24+
Comfort – 3/5

Nog steeds verlaten vele bussen de drukte van Bangkok voor het heldere zand van de eilanden in het zuiden. Koh Phangan is een van de belangrijkste bestemmingen, vooral omdat het geen eigen luchthaven heeft. Het resultaat? Je hebt een ruime keuze aan busmaatschappijen en aanbieders, en je kan kiezen uit een verschillende vertrekpunten in de hoofdstad.

Talrijke busverbindingen verbinden Bangkok met Koh Phangan, en zij blijven de goedkoopste manier om de stad voor de zee in te ruilen.

Het grootste deel van de diensten vertrekt vanaf de Southern Bus Terminal in Sai Tai Mai, maar je zou niet eens de straatmarkten en sissende noedelkraampjes van Khaosan Road hoeven te verlaten om deze reis te maken. Veel VIP bussen vertrekken ook vanuit dat populaire deel van Bangkok, en bieden opties voor ‘s ochtends, of ’s nachts waardoor je de kosten van een overnachting in een hotel bespaart. Enkele van de best beoordeelde namen in de branche zijn Lomprayah, Songserm, Krungsiam Tour, en Raja Ferry.

Van Bangkok naar Koh Phangan - Lomprayah-zitplaatsen
Zitplaatsen op een Lomprayah veerboot van Donsak Pier (Surat Thani) naar de Thong Sala Pier (Koh Phangan)

Natuurlijk, omdat Koh Phangan een eiland is, moet je op een gegeven moment overstappen van de weg naar het water. Dat wordt meestal gedaan in de stad Surat Thani. Van daaruit word je rechtstreeks naar de Donsak Pier gebracht en dan ga je met de boot naar de aankomsthaven in Thong Sala. Om alles zo eenvoudig mogelijk te maken, is het de moeite waard om voor een combi-ticket te kiezen via 12Go. Het garandeert je dat je alle aansluitingen hebt geboekt, alle etappes van de reis in één boeking.

Van Bangkok naar Koh Phangan per trein en veerboot

Van Bangkok naar Koh Phangan per trein en veerboot
De rit met de nachttrein van Bangkok naar Surat Thani duurt ongeveer 12 uur © Pratan Saetang / Shutterstock.com

Reistijd – Ongeveer 16 uur, maar meestal ‘s nachts
Prijs – €50-65
Comfort – 4/5

Er is goed nieuws voor treinliefhebbers die op zoek zijn naar de palmbomen en het met keien bezaaide zand van Koh Phangan, want de stad Surat Thani ligt aan de hoofdlijn die vanuit Bangkok naar het zuiden loopt. Het is ook het belangrijkste overstappunt voor verder reizen naar de eilanden in de Thaise Golf, waardoor je met de trein en veerboot rechtstreeks naar de thuisbasis van de Full Moon Party kan reizen.

Gebruik de slaaptreinverbinding naar Surat Thani om vroeg op de dag op Koh Phangan aan te komen.

Het avontuur begint meestal met een van de nachtverbindingen vanaf het Hua Lamphong station in het hart van de hoofdstad. Ze duren ongeveer 12 uur en bieden een aantal mooie uitzichten op het ruige karst-gebergte van de kustlijn die je ’s morgens in het zuiden van Thailand kan zien. In Donsak wordt je van het treinstation rechtstreeks naar de boot gebracht, die net op tijd in Koh Phangan aankomt voor een middaglunch met kleverige mangorijst op het strand.

Het grootste voordeel van de trein is misschien wel dat je kan kiezen voor slaapcoupés. Deze zijn er zowel in eerste als tweede klasse, maar zijn over het algemeen een veel comfortabelere manier om naar het zuiden te reizen dan met de bus. Daarom is het altijd verstandig om ver van tevoren te boeken. De zoekfunctie op 12Go maakt het een makkie. Ze bieden ook een afhaalpunt voor de treinkaartjes aan dat zich direct bij de perrons van Hua Lamphong bevindt.

Van Bangkok naar Koh Phangan per taxi en veerboot

Van Bangkok naar Koh Phangan per taxi en veerboot
Bij 12Go kan je een combiticket kopen met Glassflower ( taxi/busje) en Songserm (veerboot)

Reistijd – 13 tot 15 uur
Prijs – €240-290
Comfort – 4/5

Voor extra comfort op weg naar de aanlegplaats van de veerboot in Surat Thani, kan je het reisbudget een beetje verhogen en jezelf trakteren op een privé-taxi. Ze zijn zeker niet de goedkoopste optie maar ze zorgen wel voor meer comfort. Dat betekent een ophaalservice op elk punt in Bangkok, gegarandeerde ruimte voor je hele groep en bagage, en geen getreuzel bij bushaltes onderweg. Bovendien, taxi’s hebben het voordeel dat ze je rechtstreeks naar de pier brengen, zonder dat je een extra transfer nodig hebt om bij de boot naar Koh Phangan te komen.

Je moet aparte veerboot-tickets boeken voor de rit over de golf naar het feesteiland. Ze worden niet als combi-tickets verkocht bij de taxibedrijven, maar beide kunnen online worden geboekt bij 12Go.asia. De twee delen van de reis bij elkaar opgeteld, duurt waarschijnlijk in totaal zo’n 13 – 15 uur. En hoewel de kosten misschien hoog zijn, kan je ze verdelen over alle mensen met wie je de taxi deelt.

Pak de neonverf, stof je partykledij af, en maak je klaar om emmercocktails te drinken tussen de vuurshows en strand DJ’s, want alle bovenstaande reisopties brengen je naar een van Thailands meest beroemde party mekka op Koh Phangan. Natuurlijk, er zijn ook chille stranden van wit zand en azuurblauwe snorkellagunes, als dat meer jouw ding is!


Van Bangkok naar Koh Phangan FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Bangkok naar Koh Phangan te reizen?

De bus-veerboot combinatie is zeker de goedkoopste optie om van Bangkok naar Phangan te reizen. Het is misschien niet de meest comfortabele manier van vervoer, maar tickets vanaf slechts €25 moeten dat goedmaken. Er zijn ook tal van opties om uit te kiezen, met vertrek vanaf Khao San Road, de Southern Bus Terminal, en Hua Lamphong, meestal via de stad Surat Thani.

Wat is de snelste manier om van Bangkok naar Koh Phangan te reizen?

Ook al heeft Koh Phangan geen eigen vliegveld, vliegen is nog steeds de snelste manier om het eiland te bereiken. Je kan de reis naar Zuid-Thailand aanzienlijk verkorten door de bus of trein te laten staan en in een uurtje van landingsbaan naar landingsbaan te vliegen. Pas daarna moet je je bij de rest van de mensen aan de pier voegen. De snelste route is meestal via het buureiland Koh Samui, maar dat kost waarschijnlijk wel wat extra.

Hoe reis ik van Bangkok naar Koh Phangan?

Aan jou de keuze! Misschien wil je kosten besparen en ga je voor een klassieke backpackersbus voordat je overstapt op een veerboot? Misschien verkies je de ervaring van een nachttrein naar Surat Thani en dan een boot? Of wil je zo graag plonzen op het strand van Haad Rin en beginnen met de Full Moon Party dat alleen een snelle vlucht van BKK naar de eilanden voor jouw een optie is? Wat je ook verkiest, je kan alles met elkaar vergelijken, afwegen en boeken via 12Go.asia‘s eenvoudige online tool.

Hoeveel kost het om van Bangkok naar Koh Phangan te reizen?

De prijs van je reis naar het zonovergoten eiland Koh Phangan hangt af van het vervoermiddel dat je kiest, en – in mindere mate – de tijd van het jaar waarin je reist. De maanden in het hoogseizoen, tussen november en maart, zijn meestal het duurst, terwijl ook de combinatie van vlucht en veerboot meestal het duurste is (minder dan €45 betalen is zeldzaam!). Busverbindingen, daarentegen, bedragen slechts €25.

Hoe reis ik met de trein van Bangkok naar Koh Phangan?

Eerste stap: Neem de populaire nachtdienst van het Hua Lamphong station naar Surat Thani. De volgende stap: Transfer van het station daar naar de pier in Donsak. Ten derde: Neem een veerboot over de Thaise Golf naar Koh Phangan. Het beste nieuws? Al het bovenstaande kan tegelijkertijd worden geboekt met 12Go.asia’s online zoek en koop service. Gewoon gemakkelijk.

Hoeveel dagen heb je nodig om Koh Phangan te bezoeken?

Dat hangt allemaal af van wat je wil doen. Veel mensen komen naar Koh Phangan voor een weekendje feesten, vooral als er een van de legendarische Full Moon Party’s plaatsvindt in Haad Rin. Anderen komen voor de klassieke Zuidoost Aziatische zon, zand en zee. Je kan dat allemaal vinden door naar het noorden te gaan naar het prachtige Thong Nai Pan en Hat Salad – plaatsen waar je gemakkelijk twee weken kunt zonnebaden tussen de afbladderende oude vissersbootjes en bamboehutjes.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: