Hur man reser från Surat Thani till Koh Tao

Hur man reser från Surat Thani till Koh Tao

Packa dykutrustningen, gör snorklarna redo och damma av bikinin – Koh Tao väntar. Det är en av de mest berömda öarna i Chumphons övärld (en grupp som även inkluderar Koh Phangan och Koh Samui) och är känd för näset Ko Hang Tao och dess bomullsvita strand, fiskrika dykplatser och kullar klädda i smaragdgrön djungel.

Även om det är den nordligaste och mest avlägsna ön i Chumphongruppen – 115 kilometer från Surat Thani på fastlandet – bör det inte vara några problem att ta sig dit. Man kan hoppa på några av de otaliga båtarna och välja mellan snabbfärjor och katamaraner, och till och med lägga till taxi- och bussresor till hamnen. Läs vidare…

TransportTidPrisBiljetter
Surat Thani till Koh Tao med katamaran3 t200 krBoka online
Surat Thani till Koh Tao med snabbfärja5.5 t210 krBoka online
Surat Thani till Koh Tao med taxi och färja5.5 t600 krBoka online

Surat Thani till Koh Tao med katamaran

Surat Thani till Koh Tao med katamaran
Lomprayah-katamaranen är det snabbaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Tao © OlegD / Shutterstock.com

Tid – 3 till 5 timmar
Pris – 200–230 kr (endast båtbiljett)
Komfort – 5/5

Det finns massor av fördelar med att ta katamaranen mellan Surat Thani och Koh Tao, men den viktigaste är nog att det är den snabbaste båten dit. Restiden med dessa kvicka rackare kan vara så kort som 3 timmar och 45 minuter. Det innebär att man kan bege sig iväg på morgonen (det sker en avgång vid klockan 9.00) och anlända i tid för en pad thai-lunch vid Mae Haad-piren. Det finns även en avgång klockan 15.30, vilket innebär att man kommer till Koh Tao på kvällen – ett bra val om man reser till Surat Thani från någon annanstans i regionen innan man beger sig vidare mot öarna.

Katamaranerna drivs av Lomprayah och tenderar att vara de snabbaste båtarna mellan Surat Thani och Koh Tao.

Utöver det avgår katamaranfärjorna från piren i Tapee, medan de flesta andra alternativen går från piren i Donsak. Om man tittar var dessa ligger på kartan så ser man att den förstnämnda befinner sig mycket närmare Surat Thanis kärna. Därför behöver man inte planera långa färder med buss eller minibuss för att ta sig till hamnen. Från Surat Thanis nattmarknad vid San Chao tar det bara tolv minuter med taxi och från Surat Thanis flygplats är åkturen inte längre än 25–30 minuter.

Lomprayah Catamaran - Seating Options
Ett par olika typer av sittplatser på Lomprayahs katamaran

Prislappen tenderar att ligga på runt 200 kronor för själva båtbiljetten. Om man vill inkludera upphämtning på flygplatsen eller ens hotell i Surat Thani så kommer den ligga närmre 250 kronor. Dessa priser är i linje med de andra färjorna, vilket är anledningen till att detta alltid är ett populärt alternativ; därför är det även viktigt att man bokar sin biljett i tid så att man verkligen får en plats.

Lyckligtvis låter 12Go.asia dig göra det flera månader innan du faktiskt reser till leendenas land. Håll utkik efter vad företaget Lomprayah erbjuder, för det är de som driver alla katamaraner till Koh Tao.

Surat Thani till Koh Tao med snabbfärja

Surat Thani till Koh Tao med snabbfärja
Songserm erbjuder kombinerade buss- och snabbfärjebiljetter på 12Go.asia

Tid – 5,5 till 8 timmar
Pris – 210 kr
Comfort – 3/5

Majoriteten av alla båtar som går från Surat Thani till Koh Tao avgår faktiskt från en annan pir, som ligger en bit österut från själva staden. Att satsa på det alternativet innebär att man får fler valmöjligheter när det kommer till researrangörer, för att inte nämna att man får tillgång till avgångar från tidig morgon till eftermiddag.

Men först måste man nå piren i Donsak, varifrån färjan går. Från Surat Thani stad tar det runt en timme att ta sig dit och från flygplatsen cirka 80 minuter. Rutten följer väg 401 rakt österut, förbi gummiplantager, rustika bananodlingar och gröna kustlandskap. Det är ett fint sätt att påbörja resan mot Koh Tao, speciellt eftersom resan till piren vanligtvis organiseras av båtföretagen själva för att underlätta hela förloppet.

Piren i Donsak ligger nordöst om Surat Thani stad
Piren i Donsak ligger nordöst om Surat Thani stad © N2S Channel / Shutterstock.com

Snabbfärjor avgår från piren i Donsak, som ligger runt 1–1,5 timmes färd österut från Surat Thanis kärna.

När man anländer till piren i Donsak måste man hitta rätt färja. Snabbfärjorna tillhör vanligtvis två operatörer: Seatran Discovery och Songserm. Den förstnämnda kan vara lite snabbare och något mer bekväm, medan biljetterna till Songserms båtar tenderar att vara de billigaste. Båda har utomhusdäck där man kan stå och se mangroveträsken försvinna i fjärran medan Thailandvikens vågor tar över. Det är riktigt fint.

Själva båtresan tar 4–6 timmar, men den kan ta betydligt längre när det blåser mycket eller när andra förseningar inträffar (som är ökänt vanliga på den här rutten!). Det är alltid bäst att köpa buss- och båtbiljetter i samma paket. Sök på 12Go.asia för att jämföra alla alternativ, som bland annat inkluderar upphämtning vid Surat Thanis flygplats eller stadskärna.

Surat Thani till Koh Tao med taxi och färja

Surat Thani till Koh Tao med taxi och färja
Att resa med taxi till piren är betydligt mer bekvämt (och dyrt) än buss

Tid – 5,5 till 8 timmar
Pris – 600 kr
Comfort – 4/5

Du lär inte spara massor av tid genom att byta minibussen mot en privat taxi för att resa österut mot hamnen i Donsak. Istället handlar det om att öka bekvämligheten under den första delen av resan mellan Surat Thani och Koh Tao. Här talar vi rena, lyxiga åkturer till piren med luftkonditionering och gratis vatten. Det är ett bra alternativ att satsa på om man inte tvekar att betala lite mer och vill komma till dykplatserna utvilad och redo att hoppa i.

Du blir hämtad var du vill för resan från Surat Thani till båtarna, och därefter åker du direkt till färjorna som drivs av Seatran Discovery eller Songserm. Väl vid hamnen måste man organisera biljetten för resan till Koh Tao, vilket kan göras vid biljettbåsen för ovan nämnda företag. Alternativt kan man boka båda delarna av resan i förväg från 12Go. Det hjälper dig att få bästa möjliga pris för taxiresan och gör även att du slipper pruta på färjepriserna.

Koh Tao är dykorten där glimrande stränder ligger jämte korallträdgårdar fulla med rockor, fiskar och havssvampar. Om det är ett av dina drömresmål ska du se till att kolla upp alla transportalternativ vi nämnt ovan. De gör att du kan ta dig från den livliga staden Surat Thani till bambubarerna och stränderna efter mindre än en halv dag på resande fot.


Surat Thani till Koh Tao – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Tao?

Det billigaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Tao är troligen att kombinera buss och båt från företag som Songserm och Seatran Discovery. Med dessa färdas man i 1,5 timme från Surat Thani till hamnen i Donsak, där man går ombord en färja för att resa till öarna i Thailandviken. Allt som allt kostar biljetterna runt 210 kronor, men man kan hitta bra priser genom att boka i förväg via 12Go.asia.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Surat Thani till Koh Tao?

Se till att ta en titt på katamaranfärjorna som drivs av Lomprayah om du vill lämna fastlandet och komma till Koh Tao så snabbt som möjligt. De kan slutföra resan på lite över tre timmar, även om snittresan tar strax under fyra timmar på grund av förseningar som orsakas av sjögång och att släppa av samt på passagerare. Vidare avgår Lomprayahs färjor från Tapeepiren, som ligger mitt i Surat Thani. Därför behöver man inte resa till Donsak.

Hur lång tid tar färjan från Surat Thani till Koh Tao?

Hur mycket tid man måste spendera på färjan från Surat Thani till Koh Tao beror på vilken typ av båt man väljer samt när på året man reser. Det snabbaste alternativet – Lomprayahs katamaraner – klarar av att göra resan på 3–4 timmar. Båtarna som avgår från piren i Donsak tar i sin tur vanligtvis runt 4–5 timmar. Mellan framförallt maj och augusti kan man vänta sig förseningar eftersom havet kan bli vågigt.

Vad kostar färjan från Surat Thani till Koh Tao?

Som tumregel behöver man aldrig betala mer än 250 kronor för färjan från Surat Thani till Koh Tao. Inte ens de eftertraktade katamaraner som Lomprayah driver kostar mer än 210–230 kronor. Det bästa sättet att få ett bra pris på rutten är att boka tidigt så att man hinner före alla andra. Det kan man enkelt göra med sökverktyget på 12Go.asia. Fyll bara i dina resedatum och välj resan som passar bäst för dig. Så enkelt är det.

Hur tar man sig från Surat Thanis flygplats till Koh Tao?

Man kan arrangera det ensam efter att man landat vid Surat Thanis flygplats och försöka pruta med lokala taxichaufförer för att ta sig till Tapee- eller Donsakpiren, varifrån båtarna avgår. Det kommer dock nästan garanterat att kosta mer än en paketresa från 12Go.asia, för att inte tala om all stress och allt arbete som krävs. Om du bokar biljetter i förväg så kommer du istället direkt kunna gå ut från ankomsthallen till en väntande bil som tar dig till färjan för resan till Koh Tao.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: