Hur man reser från Hat Yai till Koh Lipe

Hur man reser från Hat Yai till Koh Lipe

Resan från Hat Yai till Koh Lipe är över 140 kilometer lång och tar en genom södra Thailand. Färden går över de vassa topparna i Banthatbergen, genom urgamla djungler med svingande makaker och över de klarblå vattnen i Andamansjön. Målet? Att byta de livliga nattbasarerna och kryddoftande flytande marknaderna mot vita sandstränder och några av de klaraste vattnen i Sydostasien.

Tyvärr har Koh Lipe ingen egen flygplats. Det innebär att resor dit alltid inkluderar en båttur, men man kan välja att snabba på resan med privat transport till hamnen eller att spara några baht genom att välja bussarna i kollektivtrafiken.

TransportTidPrisBiljetter
Hat Yai till Koh Lipe med minibuss och motorbåt4 t170 krBoka online
Hat Yai till Koh Lipe med minibuss och färja5 t150 kr
Hat Yai till Koh Lipe med taxi och båt4 t620 krBoka online

Hat Yai till Koh Lipe med minibuss och motorbåt

Hat Yai till Koh Lipe med minibuss och motorbåt
Kombinationsbiljetter för minibuss och motorbåt med Smart En Plus kan bokas på 12Go.

Tid – 4 till 6 timmar
Pris – 170 kr+
Komfort – 4/5

Det allra vanligaste sättet för resenärer i södra Thailand att ta sig från Hat Yai till Koh Lipe är en kombination av minibuss och motorbåt. Det är en resa som vanligtvis tar runt fem timmar från start till slut. Vissa företag kan dock se till att du kan köra ner dina fötter i Koh Lipes vita sand efter bara fyra timmar.

Minibussar och motorbåtar är sedan länge ett populärt sätt att ta sig från de flytande marknaderna i Hat Yai till de palmkantade stränderna på Koh Lipe.

Och på tal om företag så finns det massor att välja bland. Högt aktade Smart En Plus anses vara premiumvalet, även om vad de erbjuder är snarlikt paketen från Dee Travels, Sukhothai Tour och Satun Pakbara Speed Boat Club. Den huvudsakliga skillnaden är var man hämtas i Hat Yai, men mer om det senare. Med så många företag som konkurrerar om passagerare så kan priserna skilja sig en del. Som tumregel är allt runt 170 kronor ett kap.

Den första delen av resan sker helt och hållet på land. Turen går på landsvägar till väst om Hat Yai innan den viker av mot högländerna och dess palm- och teakskogar, innan kustens lågländer tar över runt nationalparken Mu Ko Phetra. Med andra ord kommer du ha gott om saker att titta på genom fönstret! Turen tar vanligtvis från 1 timme och 45 minuter till 2 timmar.

Hat Yai to Koh Lipe Pak Bara Pier
Motorbåtar vid piren i Pak Bara

Vid piren i Pak Bara får du din första skymt av Andamansjön. Det är där alla motorbåtar ankrar, och de har plats för 30–40 passagerare som sitter i rader om tre. De tar runt 1,5 timme att åka från fastlandet till Lipe. Det är snabbt, men åkturen är ökänt guppig, så se till att vara beredd om du är en landkrabba.

Det bästa sättet att organisera en kombinationsbiljett för minibuss och motorbåt är att söka på 12Go.asia. Ange bara dina resedatum och destinationen så kommer du att få en översikt över alla företag och priser. Du kommer dessutom kunna se vilka företag som kan hämta i Hat Yai stad, vilka som avgår från Hat Yais busstation och vilka som kan ta dig till Koh Lipe direkt från flygplatsen – perfekt om du flyger från Bangkok och vill ta dig till ön så snabbt som möjligt.

Hat Yai till Koh Lipe med minibuss och färja

Hat Yai till Koh Lipe med minibuss och färja
Färjan vid piren i Pak Bara, redo att ta passagerare till Koh Lipe © Rachata Chintawong / Shutterstock.com

Tid – 5 till 7 timmar
Pris – 150-170 kr
Komfort – 3/5

Man måste inte vända sig till de organiserade researrangörerna för att resa från Hat Yai till Koh Lipe. Det är möjligt att genomföra resan i separata delar, men var redo på att lägga mer tid och energi på att resa, pruta och organisera allt. Du lär även bli varse att bussarna i kollektivtrafiken inte är lika bekväma som alternativen. På plussidan så blir det lite mer äventyr när man fixar allt själv, och man kan dessutom spara några kronor.

Minibussar man delar med andra låter dig spara några kronor på resan till Koh Lipe, men de kan ta 1–2 timmar extra.

Börja vid stationen Talad Kaset. Du kommer behöva ta en taxi dit från flygplatsen om du har flugit hit. Taxiresan tar runt 15 minuter i normal trafik, och se alltid till att pruta på priset. Härifrån är det minibussen till Pak Bara som gäller. De avgår varje timme under högsäsong (november–april) – den första 8.30 på morgonen och den sista 18.30 på kvällen. Biljetterna bör kosta 25–35 kronor, varken mer eller mindre.

Några timmars färd genom de risfält och dimhöljda kullar som skiljer Hat Yai från Andamankusten är vad som krävs för att komma fram till båtarna. Om du inte har förbeställt biljetten till färjan via 12Go så måste du bege dig till biljettluckorna och säkra din plats. I hamnen kan det bli lite hektiskt, så var beredd på att köa.

Därefter hoppar du på den tjänst du har valt, som drivs av företag som Smart En Plus, Bundhaya Speed Boat och Satun Pakbara Speed Boat Club. Själva båtresan kostar runt 120–145 kronor om man köper biljetten samma dag. Under högsäsongen avgår båtarna under hela månaden och den sista går runt 15.00. Vi rekommenderar dock alltid att boka i förväg – de vita sandstränderna och korallreven på Lipe lockar tusentals besökare, så det är många som konkurrerar om sittplatserna.

Hat Yai till Koh Lipe med taxi och båt

Hat Yai till Koh Lipe med taxi och båt
Jolly Travel är ett av företagen som tillhandahåller taxiresor från Hat Yai till piren i Pak Bara.

Tid – 4 till 6 timmar
Pris – 620 kr+
Komfort – 5/5

Känslan av att spatsera ut från flygplatsen i Hat Yai efter att ha rest från Bangkok och se en chaufför som väntar med ens namn på en skylt är obeskrivlig. Det är vad som erbjuds personer som betalar för en privat transfer till hamnen. Ja, det är det dyraste sättet att resa till kusten, men den extra komforten och det faktum att man kan dela åkturen med alla i resesällskapet kan helt klart göra det värt priset.

En privat taxi från flygplatsen är ett bra val om man inte vill vänta med att starta resan mot Koh Lipe.

Givetvis är flygplatsen inte det enda ställe där man kan hämtas. Att välja en taxi är även ett bra sätt att ta sig till båtarna i Pak Bara om man valt ett boende utanför staden, kanske nära den flytande marknaden Khlong Hae (Hat Yais största attraktion). Totalt tar det runt 2–2,5 timme att nå piren, men det vägs upp av minimala stopp och förseningar såväl som luftkonditionering och bekväma säten.

När man når marinan så måste man ansluta sig till alla de andra resenärerna på färjorna. Det är här det lönar sig att ha förbokade biljetter eftersom man då bara behöver betala hamnavgiften på 20 baht och gå ombord. Om man inte har det så måste man köpa biljetter i biljettluckorna, som kan ha långa köer under de torrare månaderna. Hur som helst tar resan till Koh Lipe 1,5 timme, varpå man kan hoppa ner i det turkosa havet som övergår i perfekt, vit sand. Inte illa, eller hur?

Koh Lipe är rena rama drömmen för vilken resenär som helst. Det är det Thailand man har sett på vykort och i broschyrer – gnistrande stränder, tillbakalutade kokosnötsbarer och hängmattor mellan krökta palmer. Alla ovan nämnda rutter är sätt att byta regionens huvudsakliga transportnav, Hat Yai, mot stränder och barer. Njut av resan!


Hat Yai till Koh Lipe – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Hat Yai till Koh Lipe?

Man kan spara lite på reskassan genom att förlita sig på delade minibussar mellan Hat Yai och hamnen i Pak Bara, som båtarna till Koh Lipe avgår från. Vi anser dock att det inte direkt finns mycket att hämta – några tior som mest – och att det är bättre att boka kombinationsbiljetter från 12Go.asia. Det handlar om kanske 150 kronor kontra 170 kronor, och då kommer det billigare priset med en del strulande med biljetter såväl som längre restid.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Hat Yai till Koh Lipe?

Det finns inget snabbare än att ta en privat taxi hela vägen till hamnen och sedan hoppa på en motorbåt över Andamansjön till de gnistrande stränderna på Koh Lipe. Tänk bara på att du behöver betala en hel del mer för en sådan transfer, medan en delad minibuss med företag som Smart En Plus och Dee Travels tar ungefär lika lång tid och är mycket billigare. Du kan jämföra alla alternativ på 12Go.

Hur tar man sig från Hat Yai till Koh Lipe?

Svaret är enkelt: med båt! Man ska trots allt till en ö, eller hur? Men innan man lättar ankar så måste man ta sig till hamnen och välja sitt transportmedel. De flesta väljer en organiserad minibuss som bokas via 12Go.asia, medan andra beger sig till busstationen i Hat Yai för att hitta transport på egen hand. Vissa väljer till och med en förbokad taxi.

Hur lång tid tar det att resa från Hat Yai till Koh Lipe?

Från start till mål tar de flesta resor till paradisön Koh Lipe 4–5 timmar. Det är mestadels eftersom researrangörerna har matchat minibussarna till båtarna så att man kommer till piren i Pak Bara lagom till att färjan är redo att ge sig iväg. Under högsäsongen är det dock smart att vänta sig vissa förseningar, men trots det är Lipe sällan mer än sex timmar bort från Hat Yai.

Vilken månad är bäst för att besöka Koh Lipe?

December och januari är fantastiska på Koh Lipe. På dagarna ligger temperaturen på runt 25–30 grader, det kommer knappt något regn och de lugna haven är fyllda med koraller och fisk. Kort och gott kombineras allt för att visa ön när den är som bäst. Högsäsongen löper dock officiellt från november till början av maj, då klimatet är varmt och torrt. Under dessa månader finns det långt många fler båtar att välja bland, vilket gör det enklare att ta sig från piren i Pak Bara och Hat Yai än när man reser under monsunen.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: