Hur man reser från Paris till Milano

Hur man reser från Paris till Milano

Paris och Milano har mycket gemensamt. Både är modeinriktade städer med rykte om sig att bjuda på både haute couture och vackra människor. Båda har storslagen arkitektur och byggnader, vare sig det innebär de gotiska spirorna hos Notre-Dame eller de vackra tornen hos Duomo di Milano. Båda har sitt egna unika kök, inklusive saffransdoftande risotto, krispiga baguetter och starkt doftande ostar.

Vi skulle kunna fortsätta hur länge som helst, men vi nöjer oss med att konstatera att resenärer som gillar den franska huvudstaden ofta älskar den lombardiska. Den här guiden är för de som vill ta sig de 640 kilometerna genom västra Europas mitt för att bocka av båda från att besöka-listan. Vi ska beskriva alla transportmedel du kan välja mellan, från supersnabba tåg till klassiska flyg. Bon voyage!

TransportTidPrisBiljetter
Paris till Milano med snabbtåg7 h290 krBoka online
Paris till Milano med nattåg11 h290 krBoka online
Paris till Milano med flyg1.5 h270 krBoka online
Paris till Milano med buss13 h270 krBoka online

Paris till Milano med snabbtåg

Paris till Milano med snabbtåg
Alla snabbtåg som går mellan Paris och Milano är av typen TGV © ClS / Shutterstock.com

Tid – 7 till 8 timmar
Pris – 290+ kr
Komfort – 5/5

Det finns knappt någon mer spännande tågresa i denna del av Europa än den 870 kilometer långa linjen mellan Paris och Milano. Den korsar östra Frankrike innan den leder in i de klippiga Alperna och sedan genom lågländerna i Lombardiet. På vägen bjuder den på ett montage av berg, vingårdar och rustik landsbygd, och den sju timmar långa resan är väldigt bekväm. För att inte glömma storslagna Gare de Lyon, där du kan mumsa på färska croissanter innan du bordar tåget på morgonen.

Alla snabbtåg som går mellan Paris och Milano är av typen TGV. Detta är de snabbaste tågen som Frankrikes nätverk av järnvägar, SNCF, har att erbjuda, med en topphastighet på 300 km/h.

Paris till Milano med snabbtåg
Passagerare får sitta i säten grupperade två och två i andra klass på TGV-tågen © Little Adventures / Shutterstock.com

TGV-tåget är ett snabbt och elegant sätt att susa genom västra Europa från Paris till Milano

Det finns totalt tre dagliga avgångar från Paris. Den tidigaste går 6.28 på morgonen och anländer till Milano strax efter 14.00. Därefter har vi ett alternativ på förmiddagen vid 10.39, följt av en eftermiddagsavgång vid 14.42, som anländer strax innan 22.00. Den snabbaste förbindelsen på rutten tar sju timmar och två minuter, men vänta dig en resa på i snitt 7–8 timmar.

Låter det lockande? Bra, för det är ett härligt sätt att resa. Tänk bara på att biljettpriserna bara är låga under begränsad tid. Skillnaden mellan en biljett som köps i förväg och en som köps för ordinarie pris är faktiskt otroliga 850 kronor! Därför menar vi att det är superviktigt att gå till 12Go.co för att boka så snart du vet vilket datum du ska resa på. De rabatterade sätena erbjuds vanligtvis 3–6 månader innan avgången.

Paris till Milano med nattåg

Paris till Milano med nattåg
Thello-tåget har priser från överkomliga 29 € (290 kr) per person © Eyesonmilan / Shutterstock.com

Tid – 11 timmar
Pris – 290+ kr
Komfort – 4/5

Thello-tåget är numer det enda nattåget mellan ljusets stad och Italiens modehuvudstad. Det drivs som ett dotterbolag av Trenitalia (Italiens nationella järnvägsbolag), och är menat att vara en likvärdig ersättare till de privata nattåg och samarbetstjänster som drevs tillsammans med SNCF (Frankrikes järnvägsbolag). Tidtabellen är enkel: Du reser från Paris Gare de Lyon klockan 7.15 och anländer till Milano Centrale 6.00 följande morgon, med bara ett stopp på vägen i Dijon. Lätt som en plätt.

Gå och lägg dig när tåget korsar Frankrikes landsbygd och vakna lagom till att det rullar in på storslagna Milano Centrale nästa morgon – det är vad Thello erbjuder.

Det finns normalt sett inga vanliga sittplatser på det här tåget. Passagerarna får istället välja mellan sju individuella sovklasser. De billigaste är kupéer med fyra och sex bäddar, som är hårda, nedfällbara sängar med lakan och kuddar. De dyrare, privata kupéerna kan ha plats för tre, två eller en person, men kostar minst tredubbelt så mycket. Det dyraste alternativet är vagnarna med privata sviter, som har egna duschar och toaletter. Det finns även en restaurangvagn som har servitörer och en meny med varm mat.

Thello-tåget kostar från överkomliga 29 € (290 kr) per person. Det är i linje med snabbtågen från TGV, men i det här fallet sparar man även in en hotellnatt. Vill du ha en bekvämare sovklass får du betala lite mer (kupéer med två bäddar kostar över 100 € styck per natt). Priserna blir dessutom högre ju närmare resedatumet man kommer. De som vill göra klipp bör leta i förväg på 12Go.co och hålla utkik efter Smart-priserna, som inte är flexibla, men däremot billigast.

Paris till Milano med flyg

Paris till Milano med flyg

Tid – 1 ½ timme (endast flygtid)
Pris – 270+ kr
Komfort – 4/5

Fler än 20 flyg avgår varje dag från Paris till Milano. Det är inte överraskande, för de båda städerna har flera flygplatser och är stora nav för flygtrafiken i både Frankrike och Italien. Flygtiden ligger i snitt på 90 minuter, men kan vara kortare, speciellt om man har vinden med sig. Men då har vi inte räknat med den extra tid man måste lägga på att ta sig till flygplatsen från centrala Paris, gå genom säkerhetskontrollerna och sedan resa till Milanos stadskärna efter landning. Allt som allt brukar resan ta mellan fyra och sex timmar.

Det finns två viktiga saker du ska ha i åtanke om du överväger att flyga från Paris till Milano. Det första är vilket flygbolag du reser med; det andra är vilka flygplatser du flyger till och från. Båda dessa är faktiskt relaterade, för vissa bolag flyger bara från vissa flygplatser. Tumregeln är att de som reser från centrala Paris behöver 35–40 minuter för att ta sig till flygplatsen Charles de Gaulle, runt 60 minuter till Orlys flygplats och över 80 minuter till Beauvais.

Att landa vid flygplatsen Milan Linate istället för Milan Malpensa sparar dig runt 30 minuter i restid in till staden
Att landa vid flygplatsen Milan Linate istället för Milan Malpensa sparar dig runt 30 minuter i restid in till staden

Att flyga är ett snabbt sätt att resa från stad till stad, med en flygtid från Paris till Milano på i snitt 90 minuter.

I regel tenderar Ryanair att ha de billigaste biljetterna. Tyvärr flyger de bara från den avsides belägna flygplatsen Paris Beauvais. EasyJet har också konkurrenskraftiga priser och dessutom avgångar från Paris stora flygplatser: Charles de Gaulle och Orly. I det dyrare prissegmentet hittar vi de nationella flygbolagen Alitalia och Air France, som avgår under hela dagen från både CDG och ORY. De är dock ofta betydligt dyrare än de två förstnämnda.

När det kommer till var du landar så rekommenderar vi att du väljer Milan Linate, eftersom det är lätt att ta sig till stadskärnan därifrån. Milan Malpensa är också ett bra alternativ, men innebär runt en timmes resa in till staden efter landning. Bergamos stora budgetnav vid Orio al Serio ligger också runt 60 minuter från själva staden, men är ett bra alternativ för de som vill ta sig till de italienska sjöarna eller de vackra, södra Alperna.

Paris till Milano med buss

Paris till Milano med buss
Det välkända bussbolaget Flixbus erbjuder både dags- och nattresor © dvoevnore / Shutterstock.com

Tid – 13 timmar
Pris – 270+ kr
Komfort – 3/5

Du kan ta bussen hela vägen från Paris till Milano. Det välkända bussbolaget Flixbus erbjuder resor både dag- och nattid, med direktavgångar från den stora stationen Bercy Seine klockan 0.30, 8.40 och 20.30, såväl som ytterligare en från Gallieni strax innan 22.00. Allt som allt tar det lite mindre än 13 timmar att genomföra den 850 kilometer långa resan från A till B. Då behöver man heller inte byta fordon på vägen, utan bara stanna på vissa platser för rast eller att plocka upp passagerare.

Sett till priset kan bussen kosta så lite som 270 kronor per person. Det är visserligen ett bra erbjudande, men det blir lite mindre bra när man tar hänsyn till att de direktgående TGV-tågen kan bokas för bara några tior mer och att flygen till och med kan vara billigare! Vidare må bussarna vara moderna och rena, med säten som kan lutas tillbaka och luftkonditionering, men de är inte lika bekväma som att resa med tåget eller flyget – inte ens i närheten. Sammanfattningsvis skulle vi kategorisera bussen som ett bra alternativ att ha i reserv om du inte hittar billiga biljetter till tåget eller flyget.


Resan från Paris till Milano går från en av Europas mest eleganta och stilrena metropoler till en annan. Den innebär att du får korsa en stor del av Europa för att ta dig till norra Italiens hjärtland, vilket kan göras antingen via vägarna (på billiga bussar), järnvägen (på snabba TGV- och nattåg) eller flyg (med en rad olika flygbolag.


Paris till Milano – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Paris till Milano?

Överraskande nog är det flyget som kan vara det bästa klippet på rutten från Paris till Milano. Detta eftersom den trafikeras av budgetbolag som easyJet och Ryanair, som ibland har biljetter för under 270 kronor. Du måste dock boka så tidigt du kan på 12Go.co för att få så pass bra erbjudanden, och tänk även på kostnaden för transport till och från flygplatserna.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Paris till Milano?

Att flyga är det snabbaste sättet att ta sig från Paris till Milano. Du kommer bara att vara i luften i runt 90 minuter, vilket innebär en total restid på 4–6 timmar om man räknar med säkerhetskontroller, resor till och från flygplatserna samt incheckning.

Vilket är det bästa sättet att resa från Paris till Milano?

Vi är verkligen svaga för TGV-tågen. De är inte bara riktigt snabba (hela resan till Milano kan klaras av på sju timmar), utan bjuder även på en resa genom den fantastiska landsbygden kring de franska Alperna. De är dessutom miljövänliga och kan kosta så lite som 290 kronor per person om du bokar i förväg via 12Go.co.

Vad kostar en tågbiljett från Paris till Milano?

Det beror på när du bokar. Om du är snabb och går till 12Go.co långt innan du ska resa är det möjligt att få rabatterade priser på runt 290 kronor per person. Det priset kan dock fördubblas, tredubblas och till och med bli ännu dyrare i takt med att resedatumet närmar sig, och flexbiljetter kan kosta över 1000 kronor samma dag man ska resa!

Hur lång är tågresan från Paris till Milano?

På de snabba TGV-tågen som drivs av Frankrikes nationella järnvägsbolag tar resan från Paris Gare de Lyon till Milano runt sju eller åtta timmar. Om du tar Thello-nattåget rullar du iväg på kvällen och anländer på morgonen efter runt elva timmar.

Är tågresan från Paris till Milano naturskön?

Det är den verkligen. Den första sektionen går genom åkermarkerna i östra Frankrike. Därefter rullar du förbi Lyon och ser Jurabergen såväl som Alperna resa sig vid horisonten. När tåget slingrar sig in bland dessa toppar får du vyer över snötäckta berg och charmiga semesterorter i sann Savoie-stil. Efter det följer italienska landskap, med vingårdar och låga berg, innan du når slätterna på väg in i Milano.

Är det bättre att flyga från Paris till Milano eller ta tåget?

Om du har bråttom kan det vara bättre att flyga. Men restiden är i princip den enda fördelen med flyget. Du får bättre vyer från TGV-tågen och kan dessutom njuta av god mat medan du rullar genom Alperna. Restiden med järnvägen ligger på minst sju timmar, vilket inte är så illa. Tågbiljetterna kan dessutom kosta så lite som 290 kronor per person om du lyckas boka dem i god tid i förväg med 12Go.co.