Hur man reser från Amsterdam till Paris

Hur man reser från Amsterdam till Paris

Amsterdam till Paris är en rutt som tusentals resenärer följer varje år. Backpackers, affärsresande, stadsturister – alla är de på jakt efter sätt att ta sig från 1500-talskanalerna i blomstrande Holland till konstsamlingarna och de romantiska vinbarerna i den franska huvudstaden. Om du är en av dessa ska du se till att läsa vidare.

Den här guiden tittar på alla olika sätt att byta holländska pannkakor mot franska baguetter. Den har information om allt från snabbtåg mellan Gare du Nord till natursköna åkturer genom den belgiska landsbygden, med detaljer om priser, tidtabeller och mer. Bon voyage!

TransportTidPrisBiljetter
Amsterdam till Paris med tåg3,5 h330 krBoka online
Amsterdam till Paris med flyg1 h300 krBoka online
Amsterdam till Paris med buss6 h130 krBoka online
Amsterdam till Paris med bil6 h570 kr

Amsterdam till Paris med tåg

Amsterdam till Paris med tåg
Snabbtåget Thalys avgår från Amsterdams centralstation © Harry Beugelink / Shutterstock.com

Tid – 3h 20 min
Pris – 330+ kr
Komfort – 5/5

Det finns knappast något mer romantiskt och klassiskt sätt att åka genom lågländerna från Amsterdam till Paris än med tåg. Det är så här folk har rest i decennier, och det kommer fortfarande med en distinkt äventyrlig atmosfär. Vidare är rutten dessutom snabb och effektiv, och körs med de otroligt snabba Thalystågen, som kan nå hastigheter på otroliga 300 km/h. Det är riktigt häftigt.

Eftersom man kommer att ta sig från stroopwafelns hemland till Ljusets stad med snabbtåg kan resan ta så lite som 3 timmar och 20 minuter. Denna tidtabell inkluderar stopp i Rotterdam, Antwerpen och Bryssel innan vagnarna till slut anländer till Gare du Nord. Detta är en väldigt behändig plats att stiga av på, med goda förbindelser via tunnelbana till det sjunde distriktet och dess många monument, eller atmosfäriska Montmartre.

Sittplatser inuti ett av Thalystågen
Sittplatser inuti ett av Thalystågen

Det är något otroligt vackert med att se den holländska och belgiska landsbygden rulla förbi utanför tågfönstret när man reser från Amsterdam till Paris på räls.

Själva Thalystågen är en elegant historia. Inuti har de en ren design och bjuder på tre olika klasser. De flesta passagerare väljer sittplatser i Standard, men det finns extra benutrymme och till och med måltidsservice i Premium. Alternativet mittemellan är Komfort, där de välstoppade sätena är grupperade ensamma eller två och två – det är som att sitta på en biograf!

En sak att komma ihåg: det är superviktigt att boka biljetter till Thalystågen så tidigt som möjligt. Detta är extra viktigt på populära rutter, som Amsterdam–Paris, som kan bli smockfulla under rusningstrafik. Förbokade biljetter är inte bara 100 % obligatoriskt med denna tjänst, utan priserna skjuter även i höjden om man väntar för länge – det är inte ovanligt att se dem öka från runt 350 kronor till över 2000 kronor på avresedagen!

Amsterdam till Paris med flyg

Amsterdam till Paris med flyg
KLM och Air France är de två populäraste flygbolagen på rutten Amsterdam till Paris © Huang Zheng / Shutterstock.com

Tid – 1h 15 min
Pris – 300+ kr
Komfort – 4/5

Det finns ingen anledning att avfärda flyget mellan Amsterdam och Paris. Det finns minst tre flygbolag som trafikerar rutten dagligen. De inkluderar premiumnamn som KLM och Air France, såväl som budgetalternativet Transavia. De första två har avgångar från måndag till söndag, och vissa avgår innan klockan 7.00 (perfekt för pendlare) medan andra beger sig mot Frankrike så sent som 18.40. Transavia flyger i sin tur endast på torsdagar och avgår från Amsterdam på kvällen.

Det finns minst tre flygbolag som erbjuder flygningar från Amsterdams Schiphol till Paris, med avgångar både morgon och kväll.

Alla flyg avgår från flygplatsen Schiphol i Amsterdam. Detta är den största flygplatsen i Nederländerna, med gigantiska terminaler fulla av kaféer och matställen, såväl som direkttåg till Centraal Station (de tar runt 20 minuter). Vidare kan man välja att landa på antingen den stora Paris-Charles De Gaulle-flygplatsen eller den mindre Orly-flygplatsen. Den förstnämnda är bättre om man vill ta sig till de norra distrikten, som Montmartre och Canal Saint-Martin; den sistnämnda är i sin tur nära det Latinska kvarteret och Eiffeltornet.

Det är normalt att biljettpriserna för flyget skiljer sig från dag till dag. Ju högre efterfrågan på säten, desto högre lär priserna vara. Det är därför det är viktigt att boka tidigt med 12Go.co för att knipa de tidiga, billigare priserna, som kan vara så låga som 320 kronor. Man måste givetvis lägga till lite mer för extran som mat på planet, snabbare boarding och incheckat bagage.

Amsterdam till Paris med buss

Amsterdam till Paris med buss
Flixbus är ett tyskt bolag som är verksamt i hela Europa © frantic00 / Shutterstock.com

Tid – 6 till 7 timmar
Pris – 130+ kr
Komfort – 3/5

Att bege sig ut på motorvägarna i Nederländerna, Belgien och Frankrike för att genomföra resan från Amsterdam till Paris är ett bra alternativ om du reser på en budget. Biljetterna kan kosta så lite som 130 kronor för hela resan. Det är runt hälften av vad det kostar att ta det billigaste tåget och bra mycket mindre än att flyga.

Att ta bussen till Paris från Amsterdam lär lämna några extra euro i fickan för ett glas rödvin eller två med utsikt över Eiffeltornet.

Men visst finns det vissa nackdelar, där den främsta är att resan tar längre tid. Åkturen kan ta totalt runt 6 timmar och 15 minuter. Man ska även tänka på att bussarna generellt har mindre benutrymme och inte lika många bekvämligheter som tågen. De goda nyheterna är i sin tur att de välkända företag som trafikerar rutten – Flixbus, BlaBlaBus – har ganska rena och bekväma fordon. Grundläggande bekvämligheter som luftkonditionering och toaletter ombord är mycket vanligt. Utöver det stannar bussarna vanligtvis på flera platser i den franska huvudstaden. Det finns många olika destinationer på menyn, från Place de Clichy och Disneyland Paris till Charles De Gaulle-flygplatsen.

Eftersom bussen mellan Amsterdam och Paris är det föredragna resesättet för många budgetmedvetna backpackers är det alltid smart att boka i förväg under högsäsongen, som på våren och sommaren. Det kan man göra med 12Go.co, där man även kan jämföra kostnaderna för olika bussbolag.

Amsterdam till Paris med bil

Amsterdam till Paris med bil

Tid – 6 timmar
Pris – 600–900 kr för bensin och vägtullar
Komfort – 4/5

Det tar runt sex timmar att köra från Amsterdam till Paris med bil. Det innebär att detta transportmedel är snabbare än buss, men betydligt långsammare än flyg och tåg. Men det handlar egentligen inte om att bara ta sig från A till B när man har egen bil. Det finns helt enkelt för många intressanta stopp på vägen mellan de båda huvudstäderna…

Att ha en egen bil att köra till Paris med kan ge en friheten att besöka några av norra Europas mest fantastiska städer och attraktioner på vägen.

Några av de mest lockande platserna inkluderar den vackra staden Haag, med sina stränder mot Nordsjön och stolta, holländska parlamentsbyggnader. Därifrån kan man enkelt ta en tripp till Rotterdam för en natt av elektropumpande klubbar. Eller varför inte titta in i Brygge och utforska en av Belgiens mest förtrollande medeltidsstäder, komplett med gotiska kyrkor och några av de bästa pommes frites du någonsin smakat? Allt detta leder oundvikligen till längre restid, men det kan även bli ett äventyr du aldrig glömmer.

Att hyra en bil i Nederländerna för att göra en enkelresa över gränsen kan dock vara både svårt och dyrt, eller båda. Av denna anledning är det bättre att köra med egen bil. Vill du kolla priser är RentalCars.com bra för att kolla på erbjudanden på hyrbilar. Kom bara ihåg att du kan vänta dig vägtullar när du korsat gränsen till Frankrike.


Paris och Amsterdam är ett par av Europas populäraste destinationer. På en har man “kaféer” och fantastiska målningar av Van Gogh; på den andra kan man bestiga Eiffeltornet och dricka viner från Loiredalen så det står härliga till. Ha så kul!


Amsterdam till Paris – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Amsterdam till Paris?

Bussarna kan inte slås rent prismässigt när man ska resa från Amsterdam till Paris. De billigaste biljetterna – som nästan alltid bokas i god tid i förväg hos tjänster som 12Go.co – kostar bara runt 130 kronor. Ett riktigt kap!

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Amsterdam till Paris?

Det är väldigt jämnt. Man kan tjäna lite tid på att flyga, men inte särskilt mycket. Själva flygresan tar bara 1 timme och 15 minuter, men det inkluderar inte resan till Schiphols flygplats och sedan in till Paris innerstad. Det är därför tåget är en konkurrent att räkna med, eftersom det erbjuder en resa på strax över tre timmar direkt till centralt belägna Gare du Nord.

Vad kostar en tågbiljett från Amsterdam till Paris?

Om du bokar tidigt kan du få den för så lite som 350 kronor. Om du istället väntar kan priserna stiga till över 2000 kronor. Så ser verkligheten ut eftersom prissättningen på rutten är dynamisk, så vi rekommenderar alltid att man söker efter platser på 12Go.co så långt innan semestern i Paris man kan.

Bjuder tåget från Amsterdam till Paris på vackra vyer?

På vissa sektioner av Thalyslinjen mellan Amsterdam och Paris får man njuta av vackra vyer över lågländerna. Områdena väst om den holländska huvudstaden är extra vackra, med fält av tulpaner och traditionella väderkvarnar. I Frankrike ser man de slående Flandernfälten och Somme innan man anländer till den fantastiska stationen Gare du Nord.

Är det bättre att flyga från Amsterdam till Paris eller att ta tåget?

Ska man ta sig från stadskärna till stadskärna är tåget svårslaget. Thalyståget kostar inte bara ungefär lika mycket som att flyga om man bokar i förväg, utan tar även ungefär lika lång tid – detta eftersom man kliver av på Gare du Nord i Paris innerstad. Man får dessutom pluspoäng som väljer ett mer miljövänligt resesätt, och biljetter går att ordna i förväg med 12Go.co.

Vad kostar det att flyga från Amsterdam till Paris?

Flyg från Amsterdams flygplats Schiphol till en av de huvudsakliga flygplatserna i Paris kan kosta allt från 300 till 1400 kronor. Det beror helt och hållet på när du flyger (på sommaren tenderar det att vara dyrast) och med vilket flygbolag (Air France och KLM är premiumalternativen). Tänk även på att incheckade väskor kan resultera i extra avgifter.

Hur lång tid tar bussresan från Amsterdam till Paris?

De flesta bussbolag tar dig från våffelstånden i Holland till vinbarerna i Paris på under sju timmar. Men var beredd på att resan kan ta längre tid om du reser i rusningstrafik. Trafiken blir framförallt långsam mitt på eftermiddagen och tidigt på morgonen. Minimera risken för att fastna i trafiken genom att titta på tidtabellerna för en rad olika bussbolag online på 12Go.co.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: