Hur man reser från Amsterdam till Prag

Hur man reser från Amsterdam till Prag

När du bockat av torget Dam och Vondelpark från din lista är du förmodligen redo att bege dig till nästa europeiska huvudstad och utforska den. Och det kan vara så att den ligger över 700 kilometer bort, bortom de östra utkanterna av Centraleuropa. Det är nämligen där som Prag breder ut sig över Vltavafloden, med de spetsiga tornen hos Pragborgen (ett av de största slotten i världen), utspridda slaviska ölhallar och museer dedikerade till judisk kultur, Franz Kafka och mycket mer.

Det bör inte vara alltför svårt att ta sig dit från Amsterdam. I den här guiden beskriver vi alla dina alternativ, inklusive priser och restider för flyg, tåg och buss, med information om vad du kan vänta dig på vägen. Nu sätter vi igång!

TransportTidPrisBiljetter
Amsterdam till Prag med flyg1 ½ h320 krBoka online
Amsterdam till Prag med tåg12.5 h500 krBoka online
Amsterdam till Prag med buss13 h390 krBoka online

Amsterdam till Prag med flyg

Amsterdam till Prag med flyg
Czech Airlines taxar vid Amsterdams flygplats Schiphol © Mike Fuchslocher / Shutterstock.com

Tid – 1 ½ timme (endast flygtid)
Pris – 320+ kr
Komfort – 4/5

Nederländernas provinser och hela Tyskland separerar Amsterdam från Prag, så att välja att flyga är ett rimligt val för denna resa. Det finns vanligtvis runt tio dagliga direktflyg mellan de båda huvudstäderna (åtminstone under högsäsongen på sommaren). De tar bara 90 minuter från start till landning, vilket gör flyget till ett av de snabbaste transportmedlen på den här listan.

När det kommer till flygbolag finns det tre olika att välja mellan. Vi har budgetorienterade easyJet, Czech Airlines dotterbolag Smartwings och KLM Royal Dutch, som är Nederländernas nationella flygbolag. Det sistnämnda förmodligen det flådigaste alternativet, med rymliga ekonomisäten och lojalitetsbelöningar. Tillsammans erbjuder de en avgång från Amsterdam ungefär varannan timme, med start strax innan 7.00 och därefter fram till 21.00.

Eftersom Amsterdam och Prag ligger så långt ifrån varandra är flyget ett av de snabbaste resesätten mellan dem.

Prismässigt är easyJet nästan alltid det billigaste valet. Sök minst 60 dagar i förväg för att få chansen att hitta erbjudanden för runt 320 kronor per person med dem. KLM och Smartwings kostar vanligtvis runt det dubbla. Alla bolag tar extra betalt för incheckat bagage och prioriterad boarding, så var beredd att betala runt 25 € (250 kr) extra om det är något du är intresserad av.

Amsterdam till Prag med flyg
KLM-plan från Amsterdam efter landning vid Prags flygplats © Rebius / Shutterstock.com

Alla flygningar från Amsterdam till Prag avgår från den stora flygplatsen Schiphol. Den ligger sydost om stadskärnan, men har förbindelser i form av väldigt regelbundna och bekväma stadståg från Amsterdam Centraal som avgår en gång i kvarten. Efter landning på Prags flygplats kan du antingen välja att ta buss 119 till Nadrazi Veleslavin och sedan resa vidare med tunnelbanan, eller ta en taxi/Uber för 15–27 € (150–270 kr).

Amsterdam till Prag med tåg

Amsterdam till Prag med tåg
Deutsche Bahn InterCity-tåg (ICE) avgår från stationen Centraal i Amsterdam © SkandaRamana / Shutterstock.com & Chris Redan / Shutterstock.com

Tid – 12 ½+ timme
Pris – 500+ kr
Komfort – 3/5

Om själva resan är viktigare än målet för dig så kan det äventyr som erbjuds av de transkontinentala tågen mellan Amsterdam och Prag vara det perfekta valet. Men låt oss vara tydliga med att detta inte är en snabb resa från A till B. Istället kommer du att färdas genom hela Tyskland, med ett stopp i Berlin på vägen, och spendera runt 12 ½ timme på järnvägen. Låter det spännande? Bra, då tar vi en titt på detaljerna.

Du får se massor av Tysklands landsbygd och korsa de natursköna regionerna vid den tysk-tjeckiska gränsen på denna tågresa.

Äventyret börjar vid stationen Centraal i Amsterdam. Det finns direktavgångar till Berlin antingen klockan 7.00 eller 9.00 – du måste ta dessa tidiga avgångar för att hinna med de anslutande tågen till Tjeckien på eftermiddagen. Resan till den tyska huvudstaden tar från sex till sju timmar och går genom en stor del av Nordeuropa. Det är dessutom en hyfsat naturskön färd som genomförs på moderna och bekväma Deutsche Bahn InterCity-tåg med mat ombord. Efter det byter du till EuroCity-tåget från Tjeckiens järnvägar, som även det är bekvämt. Det tar sig till Prag Hlavni på 4 timmar och 20 minuter, och färdas genom den vackra landsbygden i Sächsische Schweiz på vägen.

Berlin till Prag med tåg
EC174 är ett EuroCity-tåg som går från Berlin till Prag

Om du har rätt mellanrum mellan avgångarna genom att ta det tidiga tåget från Amsterdam och det senare från Belin, kan du även klämma in lite sightseeing på vägen. Berlin Hbf ligger trots allt bara en kort promenad över floden Spree till Reichstagsbyggnaden och Tiergarten. Vad du än väljer att göra så rekommenderar vi alltid att boka dina resor i god tid i förväg via 12Go.co. Priserna kan börja på runt 500 kronor styck, men de blir betydligt dyrare ju närmre resedatumet du kommer.

Amsterdam till Prag med buss

Amsterdam till Prag med buss
En av få fördelar med att ta bussen på denna rutt är att man släpps av i centrala Prag (busstationen Praha Florenc) © Konrad Krajewski / Shutterstock.com

Tid – 13 timmar
Pris – 390+ kr
Komfort – 2/4

Tack vare att budgetbussbolaget Flixbus har ett nätverk av rutter över hela kontinenten finns det nu direktbussar från Nederländernas huvudstad till Tjeckiens huvudstad. Allt som allt tar resan 13 timmar eller mer, beroende på trafik och andra förseningar på vägen. Man kan välja att antingen resa på dagen (för de som vill ha något att titta på utanför fönstret) genom att ta bussen som avgår 10.20 på morgonen, eller sova bort resan genom att ta kvällsavgången, som går strax innan 22.00 och anländer till Prag klockan 10.40 följande morgon.

Med tanke på att busspriserna mellan Amsterdam och Prag ofta kan vara dyrare än flyget och bara snäppet billigare än tåget, är det inte lika populärt som det andra resesätten vi listat. Men det är fortfarande ett bra alternativ att ha som reserv under sommarens högsäsong, när biljetter till andra transportmedel inte alltid är tillgängliga. Bussarna kan dessutom avgå från Amsterdams stadskärna – vid stationen Sloterdijk – eller flygplatsen Schiphol, vilket gör dem till ett behändigt val om man flyger till Nederländerna och vill bege sig mot Prag så snart som möjligt.


Amsterdam är en av Nederländernas juveler, med livliga barer och kaféer såväl som museer i världsklass. Prag frestar oss i sin tur med en förtrollande litterärhistoria i hjärtat av Europa, utöver ölhallar och slaviska restauranger som serverar pelmeni. Den här guiden kan hjälpa dig att se såväl som uppleva dem båda under samma resa, kanske med hjälp av snabba flyg från stad till stad eller billigare långdistansbussar.


Amsterdam till Prag – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Amsterdam till Prag?

Använd 12Go.co för att boka tidigt – runt 60–90 dagar i förväg – så kanske du har turen att upptäcka att flyget är det billigaste resesättet från Amsterdam till Prag. Det är främst tack vare easyJet, som erbjuder budgetbiljetter för runt 320 kronor, exklusive incheckat bagage. Om det inte finns några flyg att tillgå så ger bussarna förmodligen mest för pengarna. De tenderar att kosta från runt 390 kronor per person, men var beredd att spendera så mycket som 13 timmar på vägarna innan du anländer till Prag.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Amsterdam till Prag?

Eftersom över 700 kilometer och hela Tyskland separerar Amsterdam från Prag, är flyget alltid det snabbaste sättet att resa. Flygtiden ligger på runt 90 minuter, vilket innebär en total restid på runt fyra timmar, eftersom man måste tänka på resor till och från flygplatsen, incheckning och annat.

Vilket är det bästa sättet att resa från Amsterdam till Prag?

Vi hade nog satsat på flyget. Det är det snabbaste och, oftast, billigaste sättet att resa från Amsterdam till Prag så länge du bokar väldigt tidigt med 12Go.co. Med det sagt finns det även många fördelar med tåget. Det må ta över tio timmar, men det är en äventyrlig resa genom centrala Tyskland och den fantastiska regionen Sachsen i öst.

Vad kostar en tågbiljett från Amsterdam till Prag?

Du behöver två biljetter om du vill ta tåget från Amsterdam till Prag. Den första är för resan till Berlin och den andra för att ta sig vidare till den tjeckiska huvudstaden. De bästa priserna är för platser som bokas långt i förväg, vilket du kan göra via 12Go.co – du kan vänta dig att betala runt 500 kronor per person.

Hur lång är tågresan från Amsterdam till Prag?

Det här är ett riktigt äventyr som tar dig över gränsen mellan Nederländerna och Tyskland, genom hjärtlandet i Sachsen-Anhalt och till slut till Berlin Hbf. Därifrån tar du tåget söderut genom Sachsen och över gränsen till Tjeckien. Den första delen av resan tar runt 6 ½ timme och den andra runt 4. Det innebär att den totala restiden ligger på cirka 12 ½ timme om man räknar med tiden det tar att byta tåg.

Är det bättre att flyga från Amsterdam till Prag eller att ta tåget?

Om du har bråttom och lyckas hitta ett bra erbjudande i förväg med ett av budgetbolagen via 12Go.co, rekommenderar vi att flyga. Det är det enda transportmedlet som kan ta dig till Prag på en enda morgon eller eftermiddag från Amsterdam. Om du föredrar ett äventyr och att resa långsamt, då är det tåget du ska satsa på!

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: