Hur man reser från München till Prag

Hur man reser från München till Prag

München och Prag må ligga 295 kilometer från varandra och i olika länder, men de är inte helt olika. Båda är galna i öl – den första har sin årliga oktoberfest, medan den andra är ett mecka för de som älskar tjeckisk pilsner. Båda har fantastiska stadskärnor från medeltiden såväl som storslagna kyrkor. Men framförallt är båda två städer i Centraleuropa man bara måste besöka.

I den här guiden hjälper vi dig att inkludera båda i en och samma resa. Vi beskriver alla populära sätt att resa från München till Prag, med uppgifter om hur mycket det kommer kosta, hur lång tid det kommer att ta och vilka de bekvämaste resesätten är.

TransportTidPriceBiljetter
München till Prag med tåg5 1/2 h150 krBoka online
München till Prag med buss5 h150 krBoka online
München till Prag med flyg50 min820 krBoka online

München till Prag med tåg

München till Prag med tåg
Alex-tåg som väntar på passagerare till Prag vid München Hauptbahnhof, Münchens centralstation © Winds / Shutterstock.com

Tid – 5 1/2 timme
Pris – Från 150 kr
Komfort – 4/5

Nuförtiden avgår det upp till sju dagliga tåg från München till Prag. De drivs av Bayerns regionala järnvägsnätverk, Länderbahn, i samarbete med Tjeckiens järnvägar. Med dessa kan du på lite mer än 5 ½ timme ta dig över gränsen från Tyskland till Tjeckien, från oktoberfestens hem till Franz Kafkas hemstad. Du behöver inte byta tåg på vägen, utan det är en rak resa från station till station, med ett par stopp i Regensburg och Plzen.

Själva tågen brukar vara en blandning av ALX-vagnar (från Länderbahn, kallas även för Alex-tåg) och CD-vagnar (från Tjeckiens järnvägar). De skiljer sig ganska mycket, men alla har luftkonditionering, eluttag i sätena, Wi-Fi och mat ombord. Oftast finns det minst en vagn i 1:a klass från ALX, som kostar extra.

Ett montage av lummiga, bohemiska kullar och avsides belägna, bayerska skogar är utsikten man bjuds på under tågresan från München till Prag.

Om du är ute efter vackra vyer över Centraleuropa så kommer tåget från München till Prag inte att göra dig besviken. Resan tar dig genom de östra delarna av fantastiska Bayern till den tjeckiska gränsen. När du väl passerat den vackra sagobyn Furth im Wald, bjuds du på vyer över täta, bayerska skogar, följt av de gröna kullarna i västra Böhmen. Du får även chansen att se den eleganta artnouveau-designen inuti stationen Plzen.

München till Prag med tåg
Tåget är en blandning av vagnar från Alex och Tjeckiens järnvägar © Petr Svoboda / Shutterstock.com

Om detta har gjort dig sugen på att genomföra resan till Prag från München med tåg, är det dags att ta en titt på priset. I grund och botten är nyckeln till att få bra erbjudanden att boka tidigt. Du kan faktiskt hitta biljetter för så lite som 150 kronor per person om du söker på 12Go.co minst 90 dagar innan du ska resa. Annars kan du vänta dig att få betala standardpriset, eller Prague Special Fare, på runt 39 € (390 kr).

München till Prag med buss

München till Prag med buss
En av fördelarna med att välja bussen är att du kan kliva av närmare din destination i centrala Prag (busstationen Praha Florenc) © Konrad Krajewski / Shutterstock.com

Tid – 4 ½ till 5 ½ timme
Pris – Från 150 kr
Komfort – 3/5

Rutten från München till Prag är en som tusentals backpackers följer varje år. Många av dem skippar tåget i favör för bussen. En av anledningarna till det är att busspriserna tenderar att förbli låga längre än tågpriserna. Med andra ord kan man fortfarande hitta bra erbjudanden om man bokar via 12Go.co så sent som några veckor innan man ska resa – priser på runt 150 kronor är vanligt.

Bussen är ett pålitligt alternativ att ha i reserv om tågen helt enkelt är för dyra, med priser som förblir låga även nära resedatumet.

Men allt handlar inte om priset; bussarna avgår även regelbundet och är pålitliga. Det stora bussbolaget Flixbus är det populäraste alternativet på rutten. De erbjuder upp till tolv dagliga avgångar (åtminstone under högsäsongen på sommaren) från olika platser i München. Vissa håller normal hastighet, andra är av expressvarianten. Men samtliga tar dig till den tjeckiska huvudstaden på 4 ½–5 ½ timme, utan att behöva byta fordon eller vänta på anslutande bussar på vägen.

En av de stora fördelarna med att ta bussen är att man kan välja mellan en rad olika platser att resa från. Münchens centralstation (officiellt ZOB München) är det uppenbara valet – den ligger inte långt från tågstationen München Hbf. Men du kan även resa från München Fröttmaning, som ligger på den norra sidan av staden, närmare flygplatsen. För ankomsten kan du sedan välja mellan Prag ÚAN Florenc (den huvudsakliga stationen i Prag), den något lugnare Prag Zličín, nära flygplatsen Václav Havel, och dessutom tågstationen.

München till Prag med flyg

München till Prag med flyg
Lufthansa Airbus A319-plan på Münchens internationella flygplats © Lukas Wunderlich / Shutterstock.com

Tid – 50 minuter (endast flygtid)
Pris – Från 820 kr
Komfort – 4/5

Eftersom Prag och München separeras av mindre än 300 kilometer kan det verka lite överdrivet att flyga från en stad till den andra. Men att ta till luften är faktiskt ett populärt alternativ bland resenärer som vill resa vidare med anslutande flyg från flygplatsen Václav Havel, affärsresande som snabbt flyger in och ut ur Tjeckien och globetrotters som inte vill ödsla dyrbar tid som istället kan läggas på sightseeing. Anledningen? Den korta flygtiden på 50 minuter och de goda förbindelserna till flygplatserna innebär att detta vanligtvis är det snabbaste sättet att ta sig från A till B.

Du kan pressa ner restiden till under fyra timmar om du väljer att ta en snabb flygresa från München till Prag.

Du kan vänta dig en total restid på runt fyra timmar eller så. Detta är mycket tack vare den snabba tåglinje som kan ta dig till flygplatsen på 50 minuter från Münchens innerstad (kostnad: 115 kr per person) och effektiv incheckning på flygplatsen MUC. Efter landning tar en taxi från ankomsthallen till Prags historiska gamla stad bara 35 minuter (kostnad: runt 270 kr för hela bilen).

Münchens flygplats har en snabb tågförbindelse till innerstaden
Münchens flygplats har en snabb tågförbindelse till innerstaden © Markus Mainka / Shutterstock.com

Lufthansa – Tysklands nationella flygbolag – är i dagsläget det enda bolaget som trafikerar rutten. Det är ett mycket välrenommerat flygbolag, med moderna plan och väldigt bra säkerhet. Tyvärr inkluderar basbiljetterna med Lufthansa inte längre incheckat bagage som standard, så du måste antingen uppgradera till Economy Light eller betala en avgift på 25 € (250 kr) om du har större väskor med dig. Att boka tidigt är i sin tur något som kan hjälpa dig att hålla priserna nere – vår rekommendation är att börja söka efter biljetter på 12Go.co minst 60–90 dagar i förväg.


Det råder absolut ingen brist på sätt att resa från München till Prag. Vare sig du susar genom den centraleuropeiska himlen eller väljer en naturskön tågresa över den tjeckiska gränsen, har du en resa med skummande öl, slaviska pelmeni och några av de största slotten i världen att se fram emot. Ha så kul!


München till Prag – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från München till Prag?

Det är vanligtvis bussen som slår alla andra resesätt när det kommer till priset. Men för att vara på den säkra sidan bör du använda 12Go.co för att jämföra kostnaden mellan alla resesätt. Du kanske lyckas hitta ett stekhett erbjudande på flygbiljetter eller tidigt knipa billiga tågbiljetter för så lite som 150 kronor per person. Om du inte kollar kan du gå miste om dessa erbjudanden.

Vilket är det snabbaste sättet att ta sig från München till Prag?

Att flyga är fortfarande det bästa sättet att ta sig från München till Prag. Eftersom järnvägen inte trafikeras av snabbtåg kan den ta över fem timmar, samtidigt som till och med bussarna bara tar strax över 4 ½ timme. Flyget behöver å sin sida bara 50 minuter i luften innan det landar på tjeckisk mark, vilket i slutänden innebär en total restid på runt 3 ½–4 timmar.

Vilket är det bästa sättet att resa från München till Prag?

Det är något speciellt med tåget. Resenärer som väljer järnvägen för att resa i nordöstlig riktning från München till Prag bjuds på fantastiska vyer av landsbygden i Bayern och Böhmen. Tågen är dessutom bekväma, med luftkonditionering och mat ombord (inklusive tjeckiskt fatöl!). De släpper dessutom inte ut tillnärmelsevis lika mycket koldioxid som sin flygande motsvarighet.

Vad kostar tågbiljetter från München till Prag?

Biljettpriset skiljer sig beroende på vilket datum man bokar. Gå till 12Go.co runt 60 dagar innan du ska resa för att hitta priser på så lite som 150 kronor per person. Om du kommer senare kan du bli tvungen att betala så mycket som 390 kronor för en standardbiljett.

Hur lång är tågresan från München till Prag?

Den är bara strax över 5 ½ timme från start till slut. Men tänk på att det är för hela resan, från stadskärna till stadskärna – du behöver inte hitta transport från flygplatsen med detta alternativ. Det är bara att hoppa på tunnelbanan eller ta en promenad från plattformarna för att vara ett stenkast från ditt hotell.

Är det bättre att flyga från München till Prag eller att ta tåget?

Vi hade förmodligen valt tåget. Ja, det går snabbare att flyga, men hastighet är inte allt, speciellt inte när det vankas fantastisk utsikt över landsbygden i Böhmen och vilda, tyska skogar om man reser med tåg. Och då har vi inte ens nämnt de minskade koldioxidutsläppen och priset, som kan vara så lågt som 150 kronor med tåget (såvida du bokar i förväg med 12Go.co).

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: