Hur man reser från München till Salzburg

Hur man reser från München till Salzburg

När du har fått nog av vita korvar, oom pah-band och öl på oktoberfest är det dags att planera nästa anhalt i Centraleuropa. Från Bayerns huvudstad finns det egentligen bara en riktning att resa: söderut. Det är där Alpernas imponerande sluttningar höjer sig, som döljer glittrande sjöar såväl som mystiska slott. De ruvar även på den förtrollande staden Salzburg, där man kan höra Mozart eka från konserthusen och återskapa scener från The Sound of Music.

Den här guiden har all information du behöver för att ta dig de 115 kilometerna från stad till stad.

TransportTidPrisBiljetter
München till Salzburg med tåg1,5 h190 krBoka online
München till Salzburg med buss2 h47 krBoka online
München till Salzburg med taxi2 h2700 krBoka online
München till Salzburg med dagsutflykt430 krBoka online

München till Salzburg med tåg

München till Salzburg med tåg

Tid – 1 ½ timme
Pris – 190+ kr
Komfort – 4/5

Det finns två typer av tåg som förbinder den ölgalna huvudstaden i Bayern med Mozarts slottsprydda hem i Österrike. De går omlott varje timme, så man har aldrig brist på alternativ när man väljer avgångstid. Men ett är snabbare än det andra, så håll utkik efter EuroCity-avgångarna för att få resan avklarad på bara 1 timme och 28 minuter. Det regionala Meridian-tåget gör extra stopp och kör långsammare, så det tar runt 1 timme och 47 minuter totalt.

Med det sagt ska man inte avfärda det långsammare Meridian-tåget. Varför? För att det kan vara billigare än sin snabbare motpart – man kan till och med köpa biljetter samma dag man ska resa för bara 290 kronor per person. EuroCity-tågen har i sin tur dynamisk prissättning. Det innebär att man kan hitta riktigt billiga erbjudanden på bara 190 kronor per biljett, men då måste man boka långt i förväg (vanligtvis minst 60–90 dagar) med 12Go.co.

Standardplatser på ett av OBB/ZSR-tågen
Standardplatser på ett av OBB/ZSR-tågen

Välj tåget för att njuta av vackra vyer över de bayerska Alperna på tågrutten från München till Salzburg.

Själva tågen är bekväma, och de snabbare tågen är de flådigaste. Det rör sig ofta om kvicka OBB RJX-lokomotiv från Österrike, utrustade med fullvärdiga restaurangvagnar, breda fönster som verkligen låter en njuta av utsikten (en gudagåva på denna otroligt natursköna rutt) och massor av benutrymme. Alla avgångar går från Münchens centralstation, nära Karlsplatz, och anländer till Salzburg Hauptbahnhof, som ligger på runt 20 minuters gångavstånd från stadskärnan.

Detta anses av förståeliga skäl vara en av de vackraste tågresorna i hela Tyskland. Man rullar i sydostlig riktning från München genom åkermark och mellan sjöar, och detta samtidigt som man närmar sig det otroliga bergsmassiv som är de österrikisk Alperna. På klara dagar kan man se de karga topparna och till och med lite snö. Det bästa panoramat får man på den högra sidan av tåget, även om båda sidorna är fantastiska.

München till Salzburg med buss

München till Salzburg med buss

Tid – 2 timmar
Pris – 47 kr
Komfort – 3/5

Om du har bränt reskassan på öl under oktoberfest eller vill spara lite pengar i plånboken till guidade Sound of Music-turer är bussen det rätta alternativet. Det är det billigaste resesättet mellan München och Salzburg, men samtidigt bekvämt. Stora bolag som Flixbus och välrenommerade Nomago erbjuder en flotta av moderna, klimatkontrollerade bussar med säten som kan lutas tillbaka, som väntar på att ta dig från stad till stad.

Bussen slår alla andra alternativ när det kommer till pris, med biljetter som ibland kostar en bråkdel av tåget.

De flesta av resorna börjar vid den stora, UFO-formade stationen ZOB i München. Den ligger precis bredvid den stora tågstationen i staden, vilket innebär att det är lätt att ta sig dit med tunnelbana eller spårvagn. Därifrån kör bussen söderut och sedan öst på väg 8. Resan går längs med Alperna och korsar gränsen nära Bad Reichenhall. Stationen på slutdestinationen kan variera, men är troligen antingen Salzburg Lastenstrasse (mycket bättre för att ta sig till stadskärnan) eller P + R Salzburg Söder (lite längre från det huvudsakliga turistdistriktet).

Zentraler Omnibusbahnhof München (ZOB)
Zentraler Omnibusbahnhof München (ZOB) är den centrala busstationen i München © info.cineberg.com

Du kan vänta dig att betala runt 45 kronor för hela resan på någon av de billigaste bussarna. Det är dock priset om man bokar i förväg, och dessa biljetter blir vanligtvis tillgängliga 1–2 månader innan avresedatumet via 12Go.co. Biljetterna ökar sedan i pris i takt med att avresedatumet närmar sig, men bussen blir sällan dyrare än tåget, vilket gör den till ett pålitligt alternativ för budgetmedvetna globetrotters.

München till Salzburg med taxi

München till Salzburg med taxi
Att resa med taxi är bekvämt samtidigt som man kan göra extra stopp på vägen © Yauhen_D / Shutterstock.com

Tid – 2 timmar
Pris – 2700 kr
Komfort – 5/5

Den största fördelen med att ta en taxi till Salzburg från München är att det är så behändigt. Man kan välja att hämtas från i princip var som helst i den bayerska huvudstaden, vare sig det är vid ens hotell, mitt på Altstadt, ett hus i utkanten av Engelska trädgården eller till och med terminalerna vid Münchens flygplats. Man kommer att vara på väg i sydostlig riktning mot Salzburg innan man är färdig med sin öl och kringla.

Dela på kostnaden för en taxi från München till Salzburg för att få en enkel resa mot bergen i Österrike för hela gänget.

När det kommer till bekvämlighet är taxin i en klass för sig själv. De är luftkonditionerade under de varma månaderna och uppvärmda under de snöiga, bayerska vintrarna, så att man alltid är bekväm under resan. De är dessutom privata, så man behöver inte trängas med andra passagerare. Vidare kan en taxi stanna när man vill på vägen, kanske för en toalettpaus eller bara för att njuta av den vackra utsikten över de österrikiska Alperna.

Austrian Alps
Det finns gott om spektakulär utsikt på vägen till Salzburg

Nackdelen med detta resesätt är givetvis priset. Resan mellan München och Salzburg kan ligga på relativt höga 2700 kronor per bil. Det är ett transportmedel som främst vänder sig till vandrare (på sommaren) och skidåkare (på vintern) som är på väg mot skid-resorterna i regionen Salzkammergut. De kan inte bara dela på kostnaden, utan får även ett enkelt sätt att transportera all utrustning direkt till bergshotellet.

München till Salzburg med dagsutflykt

München till Salzburg med dagsutflykt

Tid – Hela dagen
Pris – Runt 420 kr
Komfort – 4/5

Du kan ingjuta lite äventyr i din resa från München till Salzburg genom att åka på en organiserad utflykt. De pågår under en hel dag och är paketresor som inte bara inkluderar transport till den vackra barockstaden vid Salzachfloden, utan även massor av historiska och kulturella insikter på vägen. En typisk resplan börjar med hämtning vid ditt hotell i München, följt av minibuss eller buss till Salzburg, guidade promenadturer av stadskärnan, en titt på Mirabellpalatset och en tripp till det fantastiska fortet Hohensalzburg. Man kan även hitta paket som inkluderar ett stopp vid nazistbasen i Obersalzberg.


Alperna lockar vid horisonten i München. De kallar på äventyrare och naturälskare med sina vassa, snötäckta toppar. Men de ruvar även på den storslagna österrikiska staden Salzburg, där man kan smutta på stark fruktsnaps på kullerstenstorg och lära sig om Mozart under spetsiga toppar och slott.


München till Salzburg – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från München till Salzburg?

Bussen erbjuder de bästa priserna på denna rutt. Ibland kan man faktiskt hitta biljetter hela vägen från stationen München ZOB till Salzburg för bara 45 kronor, så länge man bokar tidigt på 12Go.co. Vi rekommenderar att hålla utkik efter beprövade bolag som Flixbus för att hitta de lägsta priserna och de mest frekventa avgångarna.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från München till Salzburg?

Tåget. Det kan ta dig från Münchens stora centralstation runt den norra änden av Alperna till Salzburg på bara 1 ½ timme. Det är RJX-tågen som drivs av OBB du måste välja för att resa så fort, för Meridian-avgångarna är inte riktigt lika snabba.

Vilket är det bästa sättet att resa från München till Salzburg?

För de flesta resenärer är det garanterat tåget. Det är naturskönt, prisvärt och avgår ofta, vilket gör det enkelt att resa i sydostlig riktning mot Salzburg. Men det finns även fördelar med organiserade taxiresor. Ja, de kostar mer, men de är ett riktigt bra val för grupper av skidåkare och vandrare som har mycket utrustning och vill ta sig direkt till bergsresorterna.

Hur mycket kostar en tågbiljett från München till Salzburg?

Gå till 12Go.co, fyll i dina resedatum och tryck på sök. Du kommer se att biljettpriserna varierar på tågen från München till Salzburg. Om du bokar i god tid kan du bara behöva betala plånboksvänliga 190 kronor per person för de snabbaste EuroCity-tågen. Om inte, kan du alltid överväga 290 kronor för biljetter på Meridian-avgångarna. Eller kanske vill du spara lite pengar genom att köpa en Bayernbiljett, som har bra rabatter för familjer och stora grupper som vill resa runt i Bayern och Salzburg.

Finns det ett direkttåg från München till Salzburg?

Det finns massor. De avgår oftare än en gång i timmen från Münchens centralstation och slutför den 140 kilometer långa resan på så lite som 1 ½ timme. Men se till att boka platser i förväg med 12Go.co, för tågen är populära, speciellt under högsäsongerna och rusningstimmarna.

Finns det ett snabbtåg från München till Salzburg?

Det finns inga snabbtåg som kör i 300 km/h på den här rutten, men det finns relativt snabba EuroCity-tåg som låter dig genomföra resan på bara 1 ½ timme. Det är det snabbaste sättet att ta sig från München till Salzburg, men är av förståeliga skäl även populärt. Se till att boka din plats i förväg med 12Go.co.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: