Hur man reser från Wien till Bratislava

Hur man reser från Wien till Bratislava

Bara 56 kilometer och några krökar i floden Donau skiljer de båda huvudstäderna Wien och Bratislava åt. Det innebär att man kan supa in de nyklassiska Habsburgpalatsen och mumsa strudel i Wien på morgonen, och sedan vandra genom gamla stan i Slovakiens största stad, förbi billiga tavernor och knödelrestauranger, på eftermiddagen.

I den här guiden går vi igenom alla sätt att genomföra den snabba resan från stad till stad. Vi har all information om de vanliga tågen, de billiga bussarna och mer. Lycklig resa!

TransportTidPrisBiljetter
Wien till Bratislava med tåg1 h110 krBoka online
VWien till Bratislava med buss1 h60 krBoka online
Wien till Bratislava med båt1.5 h270 krBoka online
Wien till Bratislava med taxi45 min810 krBoka online
Wien till Bratislava med organiserad utflykt680 krBoka online

Wien till Bratislava med tåg

Wien till Bratislava med tåg
Det tar runt en timme att resa från Wien till Bratislava med tåg © byvalet / Shutterstock.com

Tid – 1 h 6 min
Pris – 110+ kr
Komfort – 4/5

Tåget är det vanligaste sättet att resa för allt från pendlare till backpackers som behöver ta sig från Wien till Bratislava billigt och snabbt. De avgår 16 minuter över varje heltimme från och med klockan 5.16 på morgonen – pålitligt och regelbundet. Avgångsstationen är Wien Hauptbahnhof medan slutdestinationen är Bratislava hlavná stanica, varav båda ligger en kort tunnelbane- eller spårvagnsresa från stadskärnan. Alla avgångar drivs av OBB (Österrikes federala järnvägar) och ZSR (Slovakiska republikens järnvägar) tillsammans.

Eftersom det är en så pass kort resa ska du inte vänta dig långa och lyxiga tåg. De flesta av gångarna använder sig faktiskt av korta tåg med fyra vagnar och enbart sittplatser i andra klass. Men det är fortfarande en relativt bekväm resa, med breda säten, stora fönster och bagagehyllor. Men märk väl att bara halva tåget har luftkonditionering – den andra halvan får hålla till godo med öppna fönster. Under den varma, centraleuropeiska sommaren är det alltid bäst att välja sektionen men klimatanläggning.

Standardplatser på ett av OBB/ZSR-tågen
Standardplatser på ett av OBB/ZSR-tågen

Tåget avgår varje timme från Wien till Bratislava och erbjuder ett bekvämt och behändigt sätt att ta sig från stad till stad.

Vyerna på vägen är väldigt njutbara. Höjdpunkterna inkluderar när man korsar Donau på vägen ut från Wien och ankomsten till Bratislava, då man kan få se siluetten av kullarna som leder upp till de Små Karpaterna i norr. Mestadels susar man dock genom åkermark, där väderkvarnar och små områden av skogsmark präglar horisonten.

När det kommer till att köpa biljetter rekommenderar vi att man bokar i förväg med 12Go.co. Att göra det påverkar inte priset – kostnaden för tåget är alltid 110 kronor, oavsett när man köper biljetten. Det innebär dock att man slipper köa i trängseln på Hauptbahnhof i Wien, som kan bli fullpackad med folk på sommaren och under rusningstimmarna.

Wien till Bratislava med buss

Wien till Bratislava med buss
RegioJets bussar är lätta att känna igen tack vare deras ljusgula färg © frantic00 / Shutterstock.com

Tid – 1 timme
Pris – 60 kr
Komfort – 3/5

Det går snabbare att resa från Wien till Bratislava med buss än med tåg. Men att lyckas genomföra resan på runt 60 minuter hänger mycket på att trafiken är gles på väg ut ur och in i båda städerna, vilket är bra att ha i åtanke om man planerar att resa i rusningstrafiken på morgonen eller sent på eftermiddagen. Med det sagt är priserna väldigt lockande. Biljetter med välkända bolag som RegioJet och Flixbus säljs för runt 60 kronor om man bokar dem i förväg via 12Go.co, vilket är nästan hälften av priset för tåget.

Bussarna avgår från flera hållplatser i Wien. Många använder den internationella bussterminalen vid Erdberg. Andra går från perrongerna som ligger direkt utanför Wien Hauptbahnhof, och det finns även avgångar direkt från Wiens flygplats, vilket möjliggör snabba och enkla förbindelser till Slovakien för personer som flyger till Wien. Själva resan lär gå på de snabba motorvägarna A4 och A6 österut, varpå de korsar gränsen och därefter Donau innan de anländer till Bratislavas berömda UFO-bro.

Wien till Bratislava med båt

Wien till Bratislava med båt
Att resa med båt är det mest natursköna sättet, men det kostar betydligt mer än tåg och buss

Tid – 1 h 15 min
Pris – 280 kr (veckodagar) 330 (helger)
Komfort – 4/5

Det finns en Twin City-bärplansbåt som fortfarande går upp- och nedströms på Donau mellan Wien och Bratislava. Det anses vara något av en nöjesresa eftersom den inte är lika snabb som tåget och kostar betydligt mer. Med det sagt låter den passagerarna njuta av de slovakiska bergen, se den skogsklädda flodbanken i den vackra nationalparken Donau-Auen och ta det lugnt uppe på däck medan de reser från stad till stad. Se även till att hålla utkik efter Devinslottet uppepå klipporna när båten närmar sig gränsen mellan Slovakien och Österrike.

Båten är en rolig, alternativ rutt för att resa mellan de österrikiska och slovakiska huvudstäderna, med överraskande bra mat ombord.

Under högsäsongen (april till slutet av september) avgår båten från Wien upp till tre gånger om dagen. Under höst- och vintermånaderna begränsas tjänsten till en eller två dagliga avgångar. Vi rekommenderar att ta en titt på tidtabellen på 12Go.co för att se till att du kan resa när du vill. Prismässigt kostar det runt 280 kr per person, eller det dubbla för en tur- och returresa.

Sittplatser på Twin City-båten
Sittplatser på Twin City-båten

Själva båten är ett medelstort flodfartyg med platt botten. Det finns två olika klasser som inte skiljer sig så fasligt mycket, även om premiumalternativet erbjuder bäst utsikt. Utöver det kan man se fram emot utsökt mat ombord, inklusive österrikiska bakverk, kaffe och till och med kallskuret.

Wien till Bratislava med taxi

Wien till Bratislava med taxi

Tid – 45 till 55 minuter
Pris – 810+ kr
Komfort – 5/5

Om du inte har något emot att betala lite extra kan en taxi vara ett bra sätt att resa i stil mellan de två huvudstäderna. Eftersom de ligger så nära varandra – endast 77 km motorväg separerar dem – bör det inte bli alltför dyrt, med priser från runt 830 kronor. Det kanske låter mycket, men det är trots allt för hela bilen, så det kan vara ett riktigt bra erbjudande om man delar kostnaden som en grupp.

En annan stor fördel med en taxi är att man får transport ända fram till hotellet i Bratislava, för att inte glömma att man kan hämtas var som helst i Wien. Det kan till och med vara vid flygplatsen, så det är ett väldigt bra alternativ för personer som flyger till Österrike och sedan vill bege sig direkt till de slovakiska tavernor och historiska torg som staden i öst erbjuder.

Wien till Bratislava med organiserad utflykt

Wien till Bratislava med organiserad utflykt
Nationalteatern i Bratislava – ett stopp på de flesta guidade stadsutflykter © Milan Gonda / Shutterstock.com

Tid – Heldag
Pris – 700 kr
Komfort – 4/5

Om du bara är ute efter att resa till Bratislava, bocka av alla sevärdheter och sedan direkt åka tillbaka till Wien, kanske en guidad dagsutflykt vore något. Det finns massor av företag som erbjuder dem från den österrikiska huvudstaden. De kommer med upphämtning från hotellet eller en bestämd mötesplats, transport mellan städerna och guidade turer av berömda gamla stan i Slovakien. Andra aktiviteter och sevärdheter som kan vara en del av resplanen inkluderar det storslagna Grassalkovichpalatset och det vitputsade slott som vakar över staden. Merparten av transporten sker i minibussar som delas med andra resenärer, men man kan även hitta paket som inkluderar båtresor upp- och nedströms på Donau.


Byt kringlorna mot slaviska knödlar och vyer av Hofburg mot promenader genom Slovakiens historiska huvudstad. Det är vad som väntar resenärer som åker från Wien till Bratislava, vare sig de tar bussen, båten, flyget eller en organiserad utflykt.


Wien till Bratislava – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Wien till Bratislava?

Det är garanterat bussen. Med priser så låga som 60 kronor är det svårt att inte lockas att resa från stad till stad med bolag som Flixbus och RegioJet. För att få de bästa erbjudandena måste du boka i förväg med en tjänst som 12Go.co.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Wien till Bratislava?

Det finns inget snabbare sätt att ta sig från Wiens storslagna barockkärna till Bratislavas atmosfäriska gamla stad än med en privat taxi. Med taxi kan man genomföra hela resan på så lite som 45 minuter om det är lite trafik, även om det vanligtvis tar närmre en timme. Man släpps dessutom av var man vill på den slovakiska sidan av gränsen.

Vilket är det bästa sättet att resa från Wien till Bratislava?

Förmodligen med tåg. Det används av otaliga österrikare och slovaker under hela året, tack vare regelbundna avgångar som går varje timme under dagen. Det är dessutom prisvärt, och biljetter som köps via 12Go.co kan vara så billiga som 110 kronor per person för hela resan.

Finns det ett direkttåg från Wien till Bratislava?

Ja, det finns massor. De avgår varje timme med start från strax efter klockan 5.00. Det tar runt 1 timme och 15 minuter att rakt österut till Bratislava, med vyer över väderkvarnar och åkermark att njuta av på vägen.

Vad kostar en tågbiljett från Wien till Bratislava?

Det normala priset för tåget mellan Wien och Bratislava är 110 kronor per person. Det finns ingen prisskillnad mellan biljetter som köps i förväg och biljetter som köps samma dag man reser, men vi rekommenderar att söka efter och köpa dina på 12Go.co innan du beger dig till Österrike, så att du slipper köa till biljettluckorna på stationen.

Hur lång är bussresan från Wien till Bratislava?

Strax över en timme totalt, så länge man inte fastnar i en trafikstockning på vägen. Rutten följer vägarna A4 och A6 österut. Mot slutet av resan korsar man gränsen mellan Slovakien och Österrike, och därefter floden Donau på väg mot stationen i distriktet Nivy i Bratislava.

Är det värt att resa till Bratislava från Wien?

Det tar bara en timme att byta Wien mot Bratislava, men resan öppnar upp en hel värld av sevärdheter, äventyr och smaker. Du kan planera i några dagar för att se den berömda gamla stan i den slovakiska huvudstaden, där ölpubar ligger jämte slaviska restauranger. Eller så kan du se det som en chans att åka på äventyr i Lilla Karpaterna, där vandringsleder slingrar sig genom barrskogarna.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: