Hur man reser från Wien till Salzburg

Hur man reser från Wien till Salzburg

Så du vill byta de stolta Habsburgpalatsen och välansade stadsparkerna mot vyer av de snötoppade, österrikiska Alperna? En resa från Wien till Salzburg låter dig göra det på bara ett par timmar. Det må ligga 257 kilometer rullande skogsmark, ringlande floder och mjuka kullar mellan dem, men dessa två destinationer har förbindelser via väg, räls och till och med flyg.

Den här guiden går igenom alla alternativ för att ta sig hela vägen och njuta av Mozardkonserterna, de gnistrande höglandsfloderna, vandringslederna, de historiska slotten och platsen där The Sound of Music en gång i tiden spelades in.

TransportTidPrisBiljetter
Wien till Salzburg med tåg2,5 h180 krBoka online
Wien till Salzburg med flyg50 min510 krBoka online
Wien till Salzburg med taxi3 h2800 krBoka online
Wien till Salzburg med bil3 h770 krBoka online
Wien till Salzburg med organiserad utflykt1200 krBoka online

Wien till Salzburg med tåg

Wien till Salzburg med tåg
Railjet-tåget är det populäraste valet för att resa mellan Wien och Salzburg © David Jancik / Shutterstock.com

Tid – 2 h 22 min
Pris – 180+ kr
Komfort – 4/5

Tåget från Wien till Salzburg går rakt igenom hjärtat av östra Österrike. Det tar dig från de storslagna palatsen i det gamla riket till kullarna i Salzburgerland som leder upp till Alperna på strax under 2 ½ timme, vilket gör det till ett ganska snabbt resesätt. Det finns så många som tre dagliga avgångar, så du lär inte bli fast med strudel i hand i den österrikiska huvudstaden.

De österrikiska tågen är dessutom bekväma. På den här rutten kan man välja mellan de eleganta Railjet-avgångarna, som drivs av det nationella järnvägsbolaget OBB, eller de privatdrivna WESTbahn-tågen. De förstnämnda är nya och rena, med sittplatser grupperade två och två i ekonomiklass och säten i konstläder i första klass. Det andra alternativet är dubbeldäckade tåg med massor av plats, även om matalternativen är begränsade till automater (OBB erbjuder en mattjänst med varma måltider och österrikiskt öl!). Alla OBB-tåg avgår från den stora stationen Hauptbahnhof i Wien. Alla andra går från Wien Westbahnhof.

Railjet nära Salzburg i Austria
Ju närmre du kommer Salzburg, desto vackrare blir vyerna

Tågen till Salzburg tar dig genom Oberösterreichs landsbygd, inte långt från Alperna i söder.

Vyerna som rullar förbi utanför fönstret på den här resan kanske inte är lika dramatiska som i de västra delarna av Österrike, men de går inte av för hackor. Runt Wien ser man barrskogarna i Wienerwald, följt av jordbruken i Oberösterreichs och den slingrande Donaufloden. Saker och ting blir bättre när man kommer till Salzburg, där bergen tittar fram vid horisonten och man kan se passen som sträcker sig över floden Salzach in i Bayern.

Biljetter för alla typer av tågresor i Österrike är alltid billigare när man köper dem i förväg. På den här rutten ser man betydande skillnader i priserna mellan biljetter som bokas tidigt och i sista minuten – de går från €19 (190 kr) per person till över €55 (540 kr) per person. Om du inte är säker på när du vill resa från huvudstaden kan du välja WESTbahns tåg, som kostar 310 kronor, men inte är bundna till specifika avgångar.

Wien till Salzburg med flyg

Wien till Salzburg med flyg
Salzburgs flygplats ligger bara några kilometer från stadskärnan i Salzburg © Tupungato / Shutterstock.com

Tid – 50 minuter (endast flygtid)
Pris – 510+ kr
Komfort – 3/5

Det tar bara 50 minuter att resa från Wien till Salzburg när man väl har bordat flyget, vilket gör det till det snabbaste sättet att resa om man räknar från startbana till landningsbana. Det finns bara tre direktavgångar om dagen, där den första går strax innan klockan 10.00, den andra efter 17.00 och den sista strax innan 22.00. De drivs av det nationella flygbolaget Austrian Airlines, flygs med mindre plan och avgår från Wiens internationella flygplats.

De berömda turkosa sjöarna i nationalparken Berchtesgaden
De berömda turkosa sjöarna i nationalparken Berchtesgaden

Ett flyg är inte det enklaste eller billigaste sättet att ta sig från A till B, men det kan vara ett bra alternativ om man vill skippa staden och se de omkringliggande bergen.

Den totala restiden med flyg kommer förmodligen vara betydligt längre än tågens om man är på väg till Salzburgs atmosfäriska Altstadt – räkna med runt 3–4 timmar med resor till och från flygplatserna, incheckning och dylikt. Men alla resenärer är inte ute efter att ta sig till stadskärnan; vissa sätter istället siktet på de gnistrande sjöarna i nationalparken Berchtesgaden i Tyskland eller den österrikiska bergskedjan Hochkönig nära Hinterthal. För dessa personer ligger Salzburgs flygplats väldigt behändigt belägen, strax väst om staden, med biluthyrare och enkel åtkomst till de regionala motorvägarna.

För att få de bästa erbjudandena på flyg mellan Wien och Salzburg ska du alltid boka via 12Go.co så snart du vet vilket datum och vilken tid du ska resa. Det är viktigt eftersom biljettpriserna kan skjuta i höjden i takt med att efterfrågan ökar, vilket kan leda till priser på över 870 kronor per person. Du måste även tänka på den extra kostnaden om du har incheckat bagage. Det kostar 170 kronor med Austrian, men sportutrustning och större väskor kostar betydligt mer.

Wien till Salzburg med taxi

Wien till Salzburg med taxi
Det blir inte bekvämare (eller dyrare) än att resa med taxi © der_makabere / Shutterstock.com

Tid – 3 till 4 timmar
Pris – 2800+ kr
Komfort – 5/5

Att ta en taxi från Wien till Salzburg är i princip så enkelt det kan bli. Detta lyxiga resesätt innebär att man hämtas var som helst i den österrikiska huvudstaden precis när man vill. Det är goda nyheter om man helt enkelt inte orkar släpa bagaget till Hauptbahnhof för att ta tåget, eller om man flyger till Wien och vill bege sig västerut så snart som möjligt.

En taxi är ett bra reservalternativ om priset inte är något problem och man vill genomföra resan så enkelt som möjligt.

Utöver att vara behändiga är taxibilar även extremt bekväma. Om man planerar rätt och bokar med ett välrenommerat bolag kan man få åka med både rymliga minibussar eller flådiga bilmodeller, alla med sköna säten och kraftfull luftkonditionering. Man kan även be att få stanna var man vill på vägen och sedan släppas vid sitt hotell eller en annan plats i Salzburg vid resans slut.

Nackdelen? Priset. Japp, det här är utan tvekan det dyraste sättet att byta kaféerna i Wien mot Mozartkonserterna i Salzburg. Priserna brukar börja från 2750 kronor, men du lär behöva betala mer om du reser sent på kvällen, tidigt på morgonen eller längs de mer natursköna rutterna som inte går på motorvägen.

Wien till Salzburg med bil

Wien till Salzburg med bil
Solnedgången i Hallstatt bjuder på spektakulära vyer

Tid – 3 till 4 timmar
Pris – 770+ kr
Komfort – 5/5

Visst kan man genomföra bilturen från Wien till Salzburg på bara tre timmar om man väljer motorväg E60 och åker direkt via Sankt Pölten och Linz. Men var ligger det roliga i det? En mycket mer underhållande och vacker rutt går sydväst från huvudstaden och tar en djupt in bland kullarna som leder upp till de österrikiska Alperna. För det tar man väg E59 (S6) genom Leoben. Ha kameran redo och fulladdad, för här får man se de majestätiska bergen i Steiermark och den oemotståndliga regionen Salzkammergut, där man bara måste göra ett stopp i den gemytliga byn Hallstatt!

Som om det inte vore nog att lockas med måste vi även ta upp priset för att hyra bil. Det kostar bara runt 770 kronor att hyra en modern bil i en hel dag från stora biluthyrare när man bokar genom RentalCars.com! Utöver det måste man bara kolla upp den extra kostnaden för att resa i en riktning, men priset lär fortfarande bli betydligt billigare än för en taxi. Se bara till att ta med dig körkortet och ett kreditkort, och överväg att lägga till ytterligare försäkring och extran som snökedjor ifall du besöker Österrike på vintern.

Wien till Salzburg med organiserad utflykt

Wien till Salzburg med organiserad utflykt

Tid – Heldag
Pris – 1200+ kr
Komfort – 4/5

Det finns några riktigt bra organiserade utflykter som kan ta en från livliga Wien till kullerstensgatorna i gamla Salzburg för en dag (och till och med tillbaka igen!). Det är inte det billigaste sättet att göra resan på (det lär förmodligen kosta runt 1190 kronor allt som allt), men det inkluderar massor av österrikisk kultur, sevärdheter och natur. Du hämtas dessutom vid lobbyn till ditt hotell!

Dagsutflykter mellan de båda städerna görs vanligtvis med små, 12-sitsiga minibussar som har luftkonditionering och gott om benutrymme. Men de beger sig sällan västerut till Salzburg utan att stanna på vägen. Det kan innebära en morgon bland de vackra vingårdarna i Wachau eller de smaragdgröna hagarna i Steiermark. Därefter får man en guidad tur i själva Salzburg, och resplanen inkluderar oundvikligen en skymt av fantastiska Schloss Mirabell och Mozarts hus.


Resan från Wien till Salzburg bör locka alla resenärer som är intresserade av att få se några av de främsta kulturella sevärdheterna som Österrike har att erbjuda. Man kommer dessutom ett steg närmre de fantastiska Alperna, där slott och gnistrande sjöar gömmer sig i dalgångarna. Det är något man bara måste se.


Wien till Salzburg – Vanliga frågor

Vilket är det billigaste sättet att resa från Wien till Salzburg?

Tågen är förstahandsvalet på den här rutten när det kommer till pris. Det finns inga konkurrerande bussar som är billigare, så tågbiljetter som bokas tidigt för runt 170 kronor är det billigaste alternativet. Men se till att boka i förväg med 12Go.co om du vill betala så lite – priset för sittplatserna på framförallt OBB-tågen kan stiga i takt med att man närmar sig resedatumet.

Vilket är det snabbaste sättet att resa från Wien till Salzburg?

Flyget tar visserligen bara 50 minuter, men då är inte resorna till Wiens flygplats och Salzburgs kullerstensgator inräknade. Med dessa inräknat är det troligt att tåget blir det snabbaste alternativet, speciellt om man lyckas få biljetter från 12Go.co till de snabba avgångar från Wien Hauptbahnhof som bara tar 2 timmar och 22 minuter.

Vilket är det bästa sättet att resa från Wien till Salzburg?

Det är helt upp till dig att avgöra. Tåget är mysigt och trevligt, och bjuder på en bekväm resa såväl som vackra vyer över Oberösterreich. Men det finns även fördelar med att hyra en egen bil och bege sig ut på landsbygden. Om man har tid att avvara kan det bli till ett riktigt äventyr i de fantastiska regionerna Steiermark och Salzkammergut.

Hur lång är tågresan från Wien till Salzburg?

De snabbaste tågen tar bara 2 timmar och 22 minuter från station till station. Vi rekommenderar att du bokar dessa så tidigt du kan, eftersom biljettpriserna ökar ju närmre man kommer. Använd 12Go.co för att jämföra priserna för olika avgångstider och till och med köpa biljetter över internet.

Kan man göra en dagsutflykt från Wien till Salzburg?

Alla som är ivriga att sjunga sångerna från The Sound of Music och se den pittoreska byn Hallstatt bör överväga en dagsutflykt från Wien till Salzburg. Det är ett billigare alternativ än privat taxi, och erbjuder dessutom massor av österrikisk kultur i regionerna som separerar de båda städerna. För att inte glömma guidade turer av Salzburgs stadskärna, där Mozarts tidigare hem ligger i skuggan av ett imponerande slott.

Hur användbar var denna guiden?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Medelbetyg: / 5. Antal röster: