Hoe reis je van Wenen naar Salzburg

Hoe reis je van Wenen naar Salzburg

Dus, je wil die trotse Habsburgse paleizen en verzorgde stadsparken inruilen voor de besneeuwde toppen van de Oostenrijkse Alpen? Een trip van Wenen naar Salzburg biedt je dat in slechts een paar uur. Er ligt dan wel 258 kilometer aan groene bossen, kronkelende rivieren en heuvelachtige landschappen tussen beide steden, toch deze twee bestemmingen zijn met elkaar verbonden via de weg, het spoor en zelfs per vliegtuig.

Deze gids overloopt alle opties waaruit je kan kiezen om deze route af te leggen en die Mozartconcerten, glinsterende hooglandmeren, wandelpaden, historische kastelen en de voormalige opnamelocaties van The Sound of Music te bezoeken…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Wenen naar Salzburg per trein2,5 h€18Boek Online
Van Wenen naar Salzburg per vliegtuig50 min€53Boek Online
Van Wenen naar Salzburg per taxi3 h€290Boek Online
Van Wenen naar Salzburg per auto3 h€80Boek Online
Van Wenen naar Salzburg per tour€120Boek Online

Van Wenen naar Salzburg per trein

Van Wenen naar Salzburg per trein
De Railjet treinen zijn de meest populaire keuze voor reizen tussen Wenen en Salzburg © David Jancik / Shutterstock.com

Reistijd – 2u 22min
Prijs – €18+
Comfort – 4/5

De trein van Wenen naar Salzburg rijdt dwars door het hart van Oost-Oostenrijk. Je gaat van de grote paleizen van het oude keizerrijk naar de uitlopers van de Alpen van Salzburg in iets minder dan 2,5 uur, wat het een behoorlijk snelle manier van reizen maakt. Bovendien vertrekken er overdag ieder uur drie treinen, zodat je niet aan de strudels in de Oostenrijkse hoofdstad vast komt te zitten zonder een uitweg te hebben.

De Oostenrijkse treinen zijn ook comfortabel. Op dit traject kan je kiezen tussen de gestroomlijnde Railjet diensten van de nationale spoorwegmaatschappij OBB of de particuliere WESTbahn treinen. De eerste zijn nieuw en schoon, met twee-twee zitplaatsen in de Economy Class en kunstleren stoelen met rugleuning in de 1ste Class. De tweede zijn dubbeldekstreinen met veel ruimte, hoewel het eten beperkt blijft tot automaten (OBB biedt een cateringservice met warme maaltijden en Oostenrijks bier!). Alle OBB treinen vertrekken van het grote Wien Hauptbahnhof en alle andere treinen vanaf Wien Westbahnhof.

Railjet-trein nabij Salzburg in Oostenrijk
Hoe dichter je bij Salzburg komt, hoe beter het uitzicht zal zijn

Treinen naar Salzburg brengen je via het platteland van Opper-Oostenrijk, langs de Alpen naar het zuiden.

De uitzichten die je tijdens deze reis vanaf de treinsporen te zien krijgt, zijn misschien niet zo fantastisch als in het westelijke deel van Oostenrijk, maar ze zijn zeker wel mooi. Rond Wenen zie je de met dennen begroeide Wienerwald-bossen, gevolgd door de landelijke boerderijen van Opper-Oostenrijk en de rivierloop van de Donau. Het wordt beter naarmate je Salzburg nadert, wanneer de bergen aan de horizon verschijnen en je de bergpassen kan zien die over de rivier de Salzach tot in Beieren reiken.

Treinkaartjes voor alle soorten treinreizen in Oostenrijk zijn altijd goedkoper als je ze van tevoren koopt. Op dit traject zie je aanzienlijke verschillen tussen vroegboektarieven en last-minute-tarieven – ze beginnen vanaf €19 per persoon en lopen op tot meer dan €55 per persoon. Als je niet zeker weet hoe laat je de hoofdstad wil verlaten, kan je het beste de treinen van de WESTbahn nemen, die treinkaartjes aanbieden voor €32, maar niet gebonden zijn aan een specifiek vertrekuur.

Van Wenen naar Salzburg per vliegtuig

Van Wenen naar Salzburg per vliegtuig
Salzburg Airport ligt op slechts enkele kilometers van het stadscentrum van Salzburg © Tupungato / Shutterstock.com

Reistijd – 50 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €53+
Comfort – 3/5

Het duurt slechts 50 minuten om van Wenen naar Salzburg te vliegen, waardoor het vliegtuig de snelste manier is om te reizen als je van start- tot landingsbaan rekent. Er zijn slechts drie non-stop vertrekken per dag, met de eerste om iets voor 10 uur, daarna om iets na 17 uur en nog een laatste om iets voor 22 uur. Ze worden aangeboden door de nationale luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines vanaf de internationale luchthaven van Wenen, met kleine intercityvliegtuigen.

Meren in Berchtesgaden Nationaal Park
De beroemde turkooizen meren in het Berchtesgaden Nationaal Park

Een vlucht is niet de eenvoudigste of goedkoopste manier om van A naar B te reizen, maar het kan een goede optie zijn als je de stad wil vermijden en de omliggende bergen wil zien.

De totale reistijd per vliegtuig zal waarschijnlijk langer zijn dan de trein als je naar de sfeervolle Altstadt van Salzburg gaat – denk aan ongeveer drie of vier uur inclusief transfers, inchecken en al de rest. Maar niet alle reizigers zijn op zoek naar het centrum van de stad. Sommigen willen naar de glinsterende meren van het Berchtesgaden National Park in Duitsland, of de Oostenrijkse Hochkönig bergketen in de buurt van Hinterthal. Voor hen ligt Salzburg Airport perfect ten westen van de stad, met autoverhuurpunten en goede toegang tot de regionale snelwegen.

Om de beste aanbiedingen voor vluchten tussen Wenen en Salzburg te vinden, moet je altijd via 12Go.co boeken van zodra je jouw reisdatums en -tijden kent. Dat is belangrijk omdat de ticketprijzen omhoog kunnen schieten wanneer de vraag toeneemt, waardoor de kosten van de zitplaatsen kunnen oplopen tot meer dan €88 per stoel. Je moet ook de kosten voor extra bagage er nog bijbetalen als je bagage mee wil nemen en dat is €17,50 bij Austrian, met uitzondering van sportuitrusting en grotere tassen, want die kosten veel meer.

Van Wenen naar Salzburg per taxi

Van Wenen naar Salzburg per taxi
Het is nooit comfortabeler (of duurder) dan met de taxi © der_makabere / Shutterstock.com

Reistijd – 3 tot 4 uur
Prijs – €290+
Comfort – 5/5

Een taxi nemen van Wenen naar Salzburg is zo eenvoudig als het maar kan. Deze luxueuze manier van reizen betekent dat je in de Oostenrijkse hoofdstad wordt opgehaald waar je maar wil, op eender welk tijdstip. Dat is goed nieuws als je geen zin hebt om je koffers naar het Hauptbahnhof te slepen om de trein te halen, of als je van de luchthaven van Wenen zo snel mogelijk verder naar het westen wil reizen.

Een taxi is een goede alternatieve optie als je wat geld over hebt en de reis zo eenvoudig mogelijk wil maken.

Naast het gebruiksgemak hebben taxi’s ook het voordeel dat ze supercomfortabel zijn. Plan het goed en boek met een betrouwbaar bedrijf en dan krijg je waarschijnlijk ruime minibusjes of luxe-auto’s aangeboden, allemaal met beklede stoelen en krachtige airconditioning. Je hebt ook de mogelijkheid om enkele stops te maken wanneer je maar wil onderweg en je wordt afgezet bij een hotel of eender welke plaats in Salzburg wanneer de reis voorbij is.

Minpunten? De prijs. Ja, dit is zeker de duurste manier om de koffiehuizen van Wenen in te ruilen voor de Mozartconcerten van Salzburg. De meeste prijzen beginnen rond de €290, maar je zal waarschijnlijk extra moeten betalen als je laat op de avond of vroeg in de ochtend wil reizen, of als je kiest voor de schilderachtige routes die niet over de snelweg gaan.

Van Wenen naar Salzburg per auto

Van Wenen naar Salzburg per auto
De zonsondergang in Hallstatt zorgt voor een spectaculair uitzicht

Reistijd – 3 tot 4 uur
Prijs – €80+
Comfort – 5/5

Zeker, je kan de rit van Wenen naar Salzburg in slechts drie uur afleggen als je de E60 snelweg neemt en rechtstreeks via St. Pölten en Linz rijdt. Maar wat is daar de lol van? Je vindt een veel leukere route met prachtige uitzichten als je de hoofdstad in zuidwestelijke richting verlaat en diep langs de uitlopers van de oostelijke Oostenrijkse Alpen rijdt. Daarvoor moet je de E59 (S6) route zoeken die door Leoben loopt. Houd je camera klaar en opgeladen, want deze route laat de indrukwekkende bergen van de Steiermark zien en vervolgens de prachtige regio Salzkammergut, waar je zeker een pitstop wil maken in het chocoladedoosdorp Hallstatt!

En als dat nog niet genoeg is om je te verleiden voor een autorit, wat dacht je dan van de prijs van een huurauto? Die zijn rond de €80 voor een hele dag rijden in een moderne auto met een bekend verhuurbedrijf als je boekt via RentalCars.com! Je moet wel rekening houden met toeslagen voor een enkele reis, maar het is nog steeds goedkoper dan een taxi. Neem gewoon je rijbewijs en een creditcard mee, en denk aan extra verzekeringen en extra uitrusting zoals bandenkettingen wanneer je Oostenrijk bezoekt tijdens de sneeuwrijke winter.

Van Wenen naar Salzburg per tour

Van Wenen naar Salzburg per tour

Reistijd – Een hele dag
Prijs – €120+
Comfort – 4/5

Er zijn een aantal serieus goede tours die je in één dag van de drukte van Wenen naar de geplaveide straten van het oude Salzburg kunnen brengen (en zelfs weer terug). Ze zijn niet de goedkoopste manier om de reis te maken (je betaalt waarschijnlijk zo’n €125 voor de hele trip), maar ze bieden wel een heleboel Oostenrijkse cultuur, bezienswaardigheden en natuur om je te vermaken. Het vertrek is ook handig want je wordt opgehaald in de lobby van je hotel!

Daguitstapjes tussen de twee steden worden meestal uitgevoerd in kleine, 12-persoons minibusjes met airconditioning en veel beenruimte. Maar ze gaan zelden zonder tussenstops in westelijke richting naar Salzburg. Dat betekent bijvoorbeeld een ochtend te midden van de prachtige wijnlanden van Wachau of de smaragdgroene weiden van Stiermarken. Dan krijg je een gids om je rond te leiden in Salzburg zelf, op een route die steevast een glimp van het prachtige Mirabell Paleis en Mozart’s House inhoudt.


De weg van Wenen naar Salzburg is een weg die iedere reiziger zou moeten verleiden die geïnteresseerd is in het zien van de top culturele bezienswaardigheden die Oostenrijk te bieden heeft. Oh, en het brengt je dicht bij de prachtige Alpen, waar kastelen en glinsterende meren op de loer liggen in de valleien. Leuk.


Van Wenen naar Salzburg FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Wenen naar Salzburg te reizen?

Treinen staan bovenaan de lijst als het gaat om budget. Er zijn geen goedkopere bussen om mee te concurreren, dus hun treinkaartjes met vroegboekkorting van slechts €18 zijn super portemonneevriendelijk. Zorg er wel voor dat je van tevoren boekt via 12Go.co als je deze voordeelprijs te pakken wil krijgen – de kosten van zitplaatsen op OBB diensten in het bijzonder kunnen omhoog schieten naarmate het vertrek dichterbij komt.

Wat is de snelste manier om van Wenen naar Salzburg te reizen?

Ja, de vluchten duren slechts 50 minuten, maar daarbij is de tijd die je nodig hebt om naar Wenen International Airport te gaan en dan terug naar de geplaveide straten aan de Salzburgse kant niet bijgerekend. Als je alles bij elkaar optelt, is de trein waarschijnlijk de snelste optie, vooral als je één van de snelle diensten neem vanaf Wien Hauptbahnhof die slechts 2u 22min duren. Je kan deze gemakkelijk vinden op 12Go.co.

Wat is de beste manier om van Wenen naar Salzburg te reizen?

Dat is voor iedereen verschillend. De trein is comfortabel en aangenaam, met een vlotte rit en een mooi uitzicht op Opper-Oostenrijk. Maar ook je eigen auto huren heeft zo z’n voordelen, want dan kan je de natuur intrekken. Als je tijd over hebt, zou je zelfs een avontuur door de prachtige regio’s Steiermark en Salzkammergut kunnen plannen.

Hoelang duurt de treinrit van Wenen naar Salzburg?

De snelste treinen rijden in slechts 2u 22min van station naar station. We raden je wel aan om de treinkaartjes zo vroeg mogelijk te boeken, want deze zullen duurder worden wanneer de reisdatum nadert. Gebruik 12Go.co om de prijzen van verschillende vertrektijden te vergelijken en de treinkaartjes online aan te kopen.

Kan je een daguitstap maken van Wenen naar Salzburg?

Wie graag de liedjes van de Sound of Music zingt en het fotogenieke stadje Hallstatt wil zien, moet zeker een daguitstap van Wenen naar Salzburg overwegen. Het is een goedkopere optie dan een privé-taxi en biedt veel Oostenrijkse cultuur in de regio’s die de twee steden scheiden. Vergeet ook zeker de rondleidingen door het centrum van Salzburg niet, waar het voormalige huis van Mozart zich onder een hoog oprijzend kasteel bevindt.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: