Hoe reis je van Wenen naar Boedapest

Hoe reis je van Wenen naar Boedapest?

Wenen en Boedapest zijn met elkaar verbonden door veel meer dan alleen spoorlijnen, rivieren en fietspaden. Dit waren de twee hoofdsteden van het enorme Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Het was één van de machtigste rijken van Centraal-Europa en heerste van 1867 tot 1918. Vandaag kan je in beide steden nog overblijfselen zien van de grootse Habsburgse kroon, van de prachtige barokke paleizen van Belvedere tot de torenhoge torenspitsen van Buda Castle. Het resultaat? Het is nooit moeilijk geweest om van de ene plaats naar de andere te geraken.

In een rechte lijn ligt er iets meer dan 215 kilometer tussen deze twee steden, met vliegtuigen, treinen, bussen en zelfs boten om je te helpen tijdens je reis…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Wenen naar Boedapest per trein3 u€18Boek Online
Van Wenen naar Boedapest per bus3 u€9Boek Online
Van Wenen naar Boedapest per boot48 u+€900
Van Wenen naar Boedapest per vliegtuig1 u€53Boek Online
Van Wenen naar Boedapest per taxi2.5 u€270Boek Online
Van Wenen naar Boedapest per fiets8 dagen€180

Van Wenen naar Boedapest per trein

Van Wenen naar Boedapest per trein
De OBB Railjet trein in Wien Hauptbahnhof, het belangrijkste treinstation van Wenen © David Jancik / Shutterstock.com

Reistijd – 2u 40min
Prijs – €18
Comfort – 4/5

Elke dag rijden er maar liefst 12 treinen van Wenen naar Boedapest, van iets voor 7 uur ‘s ochtends tot iets na 7 uur ‘s avonds. Dat is muziek in de oren van Eurail- en Interrail-gebruikers, die van de ene hoofdstad naar de andere kunnen reizen zonder ook maar één cent extra te betalen. Degenen onder ons die tickets moeten kopen, kunnen die best vooraf kopen op 12Go.co voor ongeveer €18, of voor ongeveer €40 op het station ter plaatse.

Zowel backpackers als zakenreizigers nemen de trein van Wenen naar Boedapest, dankzij de regelmatige dienstregeling en de hoge betrouwbaarheid.

De vertrekkende treinen zijn afwisselend van de Oostenrijkse OBB Railjets en de Hongaarse EuroCity treinen. De eerste zijn de meest stijlvolle rijtuigen die voorzien zijn van airconditioning, WiFi, stopcontacten in de zitplaatsen en zachte hoofdsteunen, en niet te vergeten een bar aan boord waar Oostenrijks bier en stevig eten wordt geserveerd. De treinen van de Hongaarse EuroCity zijn wat meer de klassieke versie van de Europese treinen, compleet met retro jaren 90 bekleding en compartimenten met zes zitplaatsen. Een paar Roemeense diensten rijden ook deze route, maar zij richten zich op slaapplaatsen voor reizigers die langere afstanden moeten afleggen.

De Hongaarse EuroCity trein op weg naar Boedapest
De Hongaarse EuroCity trein op weg naar Boedapest © MartinMojzis / Shutterstock.com

De reis klokt af op een reistijd van iets minder dan 2 uur en 40 minuten. Deze begint op het moderne en levendige Wien Hauptbahnhof en eindigt op het grootse station Budapest Keleti (let daar zeker op de schaakspelende inwoners en de hoge plafonds). Onderweg rijd je langs de zuidkant van de Donau, door een wirwar van zachte landschappen en lage heuvels met windmolens. Het is misschien niet het meest spectaculaire landschap, maar het biedt wel een blik op de landelijke omgeving van West-Hongarije.

Van Wenen naar Boedapest per bus

Van Wenen naar Boedapest per bus
Een Flixbus wacht op passagiers op de Internationale Luchthaven van Wenen © Kagan Kaya / Shutterstock.com

Reistijd – 2,5 tot 3 uur
Prijs – €9+
Comfort – 3/5

Bussen doen er ongeveer even lang over als treinen om van de grootste stad van Oostenrijk naar die van Hongarije te rijden. De route kan wel wat meer bochten bevatten, want sommige bussen maken onderweg een tussenstop in Bratislava. Dat is perfect om een andere Europese hoofdstad te bezoeken, maar niet ideaal als je haast hebt. De populaire Europese busmaatschappij Flixbus biedt nu echter een overvloed aan directe busverbindingen van stad naar stad aan. En ze komen met vrij aantrekkelijke prijskaartjes van slechts €9 wanneer je ze vooraf boekt op 12Go.co.

Bussen zijn een budgetvriendelijke manier om deze reis te maken, met regelmatige vertrektijden vanaf verschillende plaatsen in Wenen.

Gelukkig heeft Flixbus ook een vloot van moderne, schone en comfortabele reisbussen. Ze brengen je naar Hongarije met je rug intact en een paar goede foto’s op je camera, dankzij de verstelbare stoelen met veel beenruimte en brede ramen. Je zal er vooral dankbaar voor zijn wanneer je door de velden en beboste heuvels rond Boedapest rijdt – het mooiste deel van deze rit langs de snelweg E60.

Er zijn verschillende opties als het gaat om het kiezen van vertrek- en aankomstplaatsen. Je kan jouw reis beginnen op het bruisende internationale busknooppunt in Wenen Erdberg. Je kan opstappen in het Centraal Station van Wenen (ideaal voor reizigers die de trein nemen vanuit heel Oostenrijk). Of je kan je pick-up plannen op de luchthaven van Wenen (handig als je net van een vlucht stapt en niet kan wachten om te smullen van de goulash).

Van Wenen naar Boedapest per boot

Van Wenen naar Boedapest per boot

Reistijd – 2 tot 15 dagen
Prijs – Vanaf ongeveer €900 per persoon
Comfort – 5/5

Eén van Europa’s langste en beroemdste rivieren verbindt Wenen met Boedapest: de Donau. In totaal is deze waterweg meer dan 2800 kilometer lang, maar het stuk van de hoofdstad van Oostenrijk naar de hoofdstad van Hongarije is daar slechts een fractie van. Omdat de twee steden zo dicht bij elkaar liggen – in vogelvlucht slechts 215 km – is het mogelijk om volledig over het water van de ene naar de andere stad te varen.

Cruises op de Donau zijn een luxueuze en plezierige manier om van stad naar stad te reizen.

De dagen van de openbare draagvleugelboten zijn nu echt wel voorbij. Er was een vloot van boten uit het communistische tijdperk die deze route elke dag aflegden, maar de diensten werden gestopt in 2017 omwille van de verouderde schepen en een afnemend aantal passagiers. Tegenwoordig kan je alleen nog naar het oosten varen door mee te gaan met een georganiseerde cruise op de Donau…

Die zijn er in overvloed. Er zijn opties op maat gemaakt voor romantische duo’s die willen genieten van maaltijden aan boord van het schip. Maar er zijn ook sightseeing-pakketten met stops bij de barokke paleizen van Bratislava (de hoofdstad van Slovakije). Sommige kunnen twee dagen duren, andere wel 10 dagen. Je moet wel nagaan of de reis die je kiest ook van west naar oost gaat, want dat is de weg van Wenen naar Boedapest. Verwacht ook niet dat het goedkoop is – tickets kunnen oplopen tot €2.000+ per persoon voor deze langere cruises!

Van Wenen naar Boedapest per vliegtuig

Van Wenen naar Boedapest per vliegtuig
Een vliegtuig van Austrian Airlines uit Wenen landt op Budapest Airport © GTS Productions / Shutterstock.com

Reistijd – 45 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €53+
Comfort – 4/5

De afstand tussen Wenen en Boedapest mag dan slechts iets meer dan 200 km bedragen, toch is er een vliegroute tussen beide steden. De verbinding wordt vier keer per dag aangeboden door Austrian Airlines, met vertrek tussen 10:00 en 21:25 uur. De vlucht duurt slechts 45 minuten, maar de hele reis duurt meestal drie tot vier uur als je de tijd meetelt die nodig is om met de stadstrein naar de luchthaven van Wenen te komen, de transfers naar het centrum van Boedapest en de wachttijden voor het instappen.

De prijzen kunnen hoog oplopen, met standaardtarieven van meer dan 110 euro (een flink bedrag voor zo’n korte vlucht!). Sommige reizigers die er vroeg bij zijn of een ticket kopen tijdens een flitsverkoop, kunnen echter betere koopjes doen voor ongeveer €55 per stoel. Ga op zoek naar deze aanbiedingen op 12Go.co van zodra je de datum van je reis kent.

Van Wenen naar Boedapest per taxi

Van Wenen naar Boedapest per taxi
De taxi’s in Wenen hebben veel verschillende kleuren © Gorlov-KV / Shutterstock.com

Reistijd – 2,5 uur
Prijs – €270
Comfort – 5/5

Als geld geen rol speelt en je de Oostenrijkse pretzelhuizen zo snel mogelijk wil inruilen voor de goulashkeukens van Hongarije, is een taxi misschien wel wat je zoekt. Ja, de kosten van de hele reis kunnen oplopen tot meer dan €275, maar dat is voor het hele voertuig. Bovendien kan je rekenen op een reistijd van slechts 2,5 uur, en misschien zelfs minder. Je bespaart ook extra tijd voor en na je rit, want de chauffeurs halen je op in Wenen en zetten je af in Boedapest waar je maar wilt.

Van Wenen naar Boedapest per fiets

Van Wenen naar Boedapest per fiets

Reistijd – Ongeveer 8 dagen
Prijs – €180+ voor uitgaven
Comfort – 2/5

Liefhebbers van alles wat met twee wielen te maken heeft, zullen het fietspad tussen Wenen en Boedapest misschien niet kunnen weerstaan. Het volgt de rivier de Donau helemaal van stad tot stad. Dat betekent een aantal prachtige uitzichten op de hoge Hongaarse heuvels in het Duna-Ipoly Nationaal Park, samen met een razendsnelle tocht door de beroemde Donaubocht. De meeste reizigers doen zeven of acht dagen over dit avontuur, met niet te missen stops bij de grote basiliek van Esztergom en het sprookjesachtige stadje Szentendre.


De twee grote Europese steden Wenen en Boedapest zijn met elkaar verbonden door keizers en een gedeelde geschiedenis, door rivieren en wegen, en zijn gemakkelijk met elkaar te verbinden. Je kan er een meerdaagse fietstocht door het Donaubekken van maken, of de hele tocht in slechts enkele uren afleggen. De keuze is aan jou.


Van Wenen naar Boedapest FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Wenen naar Boedapest te reizen?

Bussen zijn nog steeds de goedkoopste keuze voor shoestring reizigers die van de Oostenrijkse hoofdstad naar Boedapest willen gaan. Er zijn al tickets beschikbaar vanaf €9. Om deze supergoedkope prijzen te kunnen scoren, is het belangrijk om goed rond te kijken op 12Go.co en aanbiedingen te vinden van bekende busmaatschappijen zoals Flixbus.

Wat is de snelste manier om van Wenen naar Boedapest te reizen?

Er is waarschijnlijk geen snellere manier om van stadscentrum naar stadscentrum te reizen dan met een taxi van Wenen naar Boedapest. Een chauffeur die je op je wenken bedient kost misschien meer dan 275 euro, maar verkort de reis wel tot slechts 2,5 uur. Dat is minder dan de trein, hoewel het slechts 10 minuten korter is, en minder dan vliegen als je de extra uren op de luchthaven en de transfer naar en van de terminals meerekent.

Wat is de beste manier om van Wenen naar Boedapest te reizen?

Wij zouden zeggen dat het de trein is. Betrouwbaar, relatief snel en vrij goedkoop (€18) als je van tevoren boekt op 12Go.co. Het is een reis met de comfortabele OBB of de Hongaarse treinen die je na slechts 2u40 naar een wereld van goulash en bubbelende spa-baden brengt!(Jawel, Boedapest heeft beide!)

Hoeveel kost een treinkaartje van Wenen naar Boedapest?

De prijs van een treinkaartje hangt af van hoe goed je bent in het vinden van de vroegboekaanbiedingen. Als je meer dan 60 dagen van tevoren boekt, kan je misschien een voordelig tarief van slechts €18 per persoon te pakken krijgen. Als je later boekt, of als de goedkopere plaatsen al uitverkocht zijn, mag je tarieven van meer dan €35 verwachten!

Wat is de afstand per trein tussen Boedapest en Wenen?

De treinverbinding van Wenen naar Boedapest is in totaal 214 kilometer lang, waarbij de Oostenrijks-Hongaarse grens wordt overschreden en er dwars door een mooi landschap wordt gereden voordat je aankomt op het station Keleti. Met de snelste treinen komt dat neer op een reistijd van net geen 2u40.

Hoelang duurt de busrit van Wenen naar Boedapest?

Op sommige routes duurt het ongeveer 2u45, wat vergelijkbaar is met de langzamere treinen. Er zijn echter ook bussen die er meer dan drie uur over doen. Het hangt allemaal af van waar je vertrekt en met welke busmaatschappij je reist. Het is mogelijk om alle dienstregelingen en ticketprijzen te bekijken op 12Go.co.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: