Hoe reis je van Praag naar Boedapest

Hoe reis je van Praag naar Boedapest

Praag heeft een oude binnenstad die op een doolhof lijkt en wordt bewaakt door één van de grootste kastelen ter wereld. Boedapest heeft een bruisende uitgaansbuurt met bouwvallige bars en een groot neoklassiek paleis dat ooit onderdak bood aan de Habsburgse keizers.

Reizigers die geïnteresseerd zijn, kunnen nu de juwelen van Midden-Europa gemakkelijk verkennen om deze steden op een belangrijke reisroute liggen. Er zijn spoor-, lucht- en wegverbindingen, waarmee je de afstand van 450 kilometer van de ene hoofdstad naar de andere in slechts een paar uur kan afleggen. Lees verder om meer te weten komen…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Praag naar Boedapest per trein6,5 u€20Boek Online
Van Praag naar Boedapest per slaaptrein10,5 u€37Boek Online
Van Praag naar Boedapest per vliegtuig1 u€24Boek Online
Van Praag naar Boedapest per bus6 u€15Boek Online

Van Praag naar Boedapest per trein

Van Praag naar Boedapest per trein
Een EuroCity trein van de Tsjechische Spoorwegen die aankomt op het station Boedapest Keleti

Reistijd – 6,5 uur
Prijs – €20+
Comfort – 4/5

Als je zin hebt in een avontuur door het hart van Centraal-Europa, is er geen betere manier om naar Boedapest te reizen dan met de trein vanuit Praag. Er is een lange en kronkelige treinverbinding tussen deze twee historische hoofdsteden, met een lengte van meer dan 480 kilometer door de hooglanden van Tsjechië en het Donaubekken. Er zijn zeven vertrekken per dag, de eerste vertrekt om 5:44 uur vanuit Praha Hlavni en de andere rijden daarna ongeveer iedere twee uur zuidwaarts.

Bijna alle rijtuigen op deze route zijn van het vrij moderne Tsjechische EuroCity type. Er zijn twee klassen, hoewel er niet al te veel verschil is tussen de twee-één compartimenten van de First Class en de zespersoons compartimenten van de Second Class, vooral wanneer je het geluk hebt om een hele wagon voor jezelf te hebben.

Eerste en Tweede klasse in een EuroCity trein
Eerste en Tweede klasse in een EuroCity trein

Hou je ogen open voor de hoge heuvels en de grote basiliek die waakt over de Donauknie in Noord-Hongarije – het is zeker een hoogtepunt tijdens deze treinreis!

Wat het landschap betreft, is er één echt hoogtepunt tijdens deze reis: De bocht van de Donau (Donauknie). Deze begint met de grote koepel van de kathedraal van Esztergom (één van de indrukwekkendste en belangrijkste kerken in heel Hongarije) en eindigt met de bossen aan de zuidkant van het Duna-Ipoly-gebergte. Er is geen mogelijkheid om daar uit de trein te stappen, maar dat hoeft ook niet, want het uitzicht vanaf het spoor behoort tot het mooiste van de regio. Voor het beste uitzicht raden wij je aan een zitplaats aan de linkerkant van het rijtuig te reserveren (4 euro extra bij de reservering). Een groot deel van de rest van de reis gaat over de hoogvlakte van de Bohemen en Moravië, waar hop- en tarwevelden tot aan de horizon reiken.

Als je jouw budget in de gaten wil houden, is het belangrijk om ruim van tevoren te boeken. Dat komt omdat van tevoren gekochte treinkaartjes voor de diensten van de Tsjechische Spoorwegen van Praag naar Boedapest slechts €20 per persoon kosten, terwijl aankopen op de dag zelf je maar liefst €64 kunnen kosten voor precies dezelfde zitplaats! Gelukkig kan je alle vertrektijden en tarieven van op afstand controleren door vandaag nog te surfen naar 12Go.co.

Van Praag naar Boedapest per slaaptrein

Van Praag naar Boedapest per slaaptrein
De slaaptrein doet er bijna twee keer zo lang over als de hogesnelheidstrein © Chasdesign / Shutterstock.com

Reistijd – 10,5 uur
Prijs – Vanaf €37
Comfort – 4/5

Iedere avond rijdt er één nachttrein van Praag naar Boedapest. Deze vertrekt in de Tsjechische hoofdstad vanuit Hlavni om 21:56 uur en komt pas om 8:35 uur ‘s ochtends aan in de hoofdstad van Hongarije. Ja, dat betekent dat het een paar uur langer duurt dan de gebruikelijke treinverbindingen overdag, maar dat is eigenlijk niet zo erg – passagiers worden fris en monter wakker om een hele dag het Buda Castle te bezoeken of de Grand Boulevard te verkennen, allemaal zonder extra geld uit te geven voor een hotelovernachting.

De slaaptrein brengt je in het donker van Praag naar Boedapest, zodat je fris en monter aankomt in de grote Hongaarse metropool.

Over geld gesproken… de prijzen van de nachttrein beginnen al vanaf €37 per persoon. Hou er wel rekening mee dat dit de voordeeltarieven zijn, die drie maanden voor de geplande vertrektijd beschikbaar zijn en vaak snel op zijn. Je moet er vroeg bij zijn en ze boeken via een service zoals 12Go.co om de drukte voor te zijn, vooral als je tijdens de populaire zomermaanden door Europa gaat trekken.

Standaardsuite in een slaaptrein naar Boedapest
De Standard Suite heeft maar twee bedden, maar het is toch behoorlijk krap.

Natuurlijk kan je de kosten van het treinkaartje ook een beetje opdrijven als je dat wil. De goedkoopste slaaptarieven zijn voor de compartimenten met zes bedden en daar vind je harde bedden met drie boven elkaar in een vrij krappe ruimte. Je kan er slapen, maar het is niet echt luxueus. Als je wat meer geld uitgeeft, kan je een Standaard Sleeper privé-kamer met slechts twee bedden krijgen of een Deluxe Sleeper met een douche!

Van Praag naar Boedapest per vliegtuig

Van Praag naar Boedapest per vliegtuig
De luchthaven van Boedapest ligt 16 km ten zuidoosten van het centrum van Boedapest © GTS Productions / Shutterstock.com

Reistijd – 1 u 5 min (alleen vlucht)
Prijs – €24+
Comfort – 4/5

Misschien heb je haast om de bouwvallige bars van de Joodse wijk van Boedapest te bezoeken? Het kan zijn dat je niet veel tijd hebt tijdens je vakantie om de Praagse Burcht en de grote complexen van het historische Buda Hill te bezoeken? Als je tijd beperkt is, overweeg dan zeker om een vlucht te boeken. Het is de snelste manier van reizen, met gemiddelde reistijden van iets meer dan één uur in de lucht (ongeveer drie of vier uur in totaal als je de transfers van en naar de luchthavens meerekent).

Een vlucht is de snelste manier om tussen Praag en Boedapest te reizen en je staat in iets meer dan één uur met beide voeten in Hongarije.

Er zijn tot vier vluchten per dag op deze route, meestal beginnend in de vroege ochtend en dan gespreid van de middag tot de late avond. Ze worden uitgevoerd door een aantal verschillende luchtvaartmaatschappijen. De duurste is meestal de premium Poolse luchtvaartmaatschappij LOT, terwijl de goedkoopste stoelen worden aangeboden door de Ierse low-cost maatschappij Ryanair en de Tsjechische budgetmaatschappij Smartwings. Wie vroeg boekt via 12Go.co kan al tickets vinden vanaf €24, maar dat zal zeker duurder zal worden in de periode dichter bij het vertrek. Er is waarschijnlijk ook geen ingecheckte bagage bij deze prijzen inbegrepen.

Je aankomstpunt in Boedapest is de grootste luchthaven van de stad. Van daaruit kan je kiezen uit een hele reeks verschillende vervoersmiddelen om naar het centrum van de stad te geraken. De speciale snelbussen doen er ongeveer één uur over en kosten €2,70 per enkele reis. De trein doet er de helft langer over en kost ook ongeveer €2,70.

Van Praag naar Boedapest per bus

Van Praag naar Boedapest per bus
Eén van de Flixbussen vertrekt van het Florenc Centraal Station in Praag © Konrad Krajewski / Shutterstock.com

Reistijd – 6 tot 8 uur
Prijs – €15
Comfort – 3/5

De bus heeft misschien niet dezelfde charme als de trein en is niet zo comfortabel, maar het is een goede keuze voor reizigers die de kosten laag willen houden. Het is ook een betrouwbare optie, met tientallen vertrektijden gedurende de hele dag vanaf het grote Centraal Station Florenc in Praag naar de hoofdstad van Hongarije. Veel van de bussen rijden rechtstreeks, dus je hoeft helemaal niet over te stappen. De gemiddelde reistijd met de bus bedraagt zo’n 7-7,5 uur.

Busmaatschappijen zoals Flixbus kunnen echte koopjes aanbieden, met enkele van de goedkoopste tickets voor de reis tussen Praag en Boedapest.

We raden je aan om zo vroeg mogelijk te boeken en uit te kijken naar de bekendste namen in de sector. Een goed voorbeeld is de goed beoordeelde Flixbus, die altijd een concurrerende prijs aanbiedt (basistarieven schommelen rond de €17,50 per persoon) en er zijn maar liefst 30 reisopties tijdens één dag en sommige van deze ritten worden ook ’s nachts gereden.

Je aankomstpunt in Boedapest is waarschijnlijk Népliget of Kelenföld. Ze zijn allebei verbonden met het metronetwerk van de stad, maar beide liggen slechts een paar kilometer van het hart van de binnenstad. Je moet dus ongeveer 20 minuten rekenen om bij de belangrijkste bezienswaardigheden te komen nadat je uit de bus bent gestapt.

Of je nu met de bus naar Boedapest rijdt of met het vliegtuig door Midden-Europa vliegt, deze reis is een reis van de ene bucketlist-stad naar de andere. Maak je klaar om te genieten van rokerige goulash en prachtige Art Deco badhuizen wanneer je eenmaal in de hoofdstad van Hongarije bent aangekomen…


Van Praag naar Boedapest FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Praag naar Boedapest te reizen?

De bus is nog steeds de beste keuze voor reizigers met een beperkt budget. Tickets zijn vaak verkrijgbaar voor minder dan €17,50, vooral wanneer je van tevoren boekt via 12Go.co. We willen toch ook de trein en het vliegtuig even bekijken. Ze kunnen allebei verrassend goedkoop zijn. Sommige luchtvaartmaatschappijen brengen je bijvoorbeeld naar Boedapest voor iets meer dan €24. Je kan ook kiezen voor de goedkope nachttrein want dan hoef je geen hotel te boeken en kan je nog meer besparen tijdens je reis.

Wat is de snelste manier om van Praag naar Boedapest te reizen?

Vliegen is zeker het snelste ticket naar het land van de goulash en de stomende spabaden. De vliegtijd van Praag naar Boedapest is iets meer dan één uur. Tel daar de tijd bij op die nodig is om bij de terminals te komen, je bagage in te checken en door de veiligheidscontrole te gaan, en dan ben je maximaal vier uur onderweg.

Is er een hogesnelheidstrein van Praag naar Boedapest?

Niet echt. Maar, de treinen zijn niet zo heel traag. Ze rijden in een goed tempo door Bohemen en Moravië, maar stoppen dan een paar keer langs de Donau voordat ze Boedapest bereiken. In totaal duurt de reis ongeveer zes of zeven uur, wat maar een paar uur meer is dan met het vliegtuig als je de duur van de transfers naar het vliegveld en dergelijke meerekent.

Hoeveel kost de trein van Praag naar Boedapest?

De voorverkoopprijs voor een treinkaartje van Praag naar Boedapest bedraagt €21 per persoon. Dat is de goedkoopste prijs, want de tarieven stijgen alleen maar naarmate je dichter bij het vertrek komt. Voor de nachttrein is het mogelijk om een plaatsje in een slaapwagon te krijgen voor ongeveer €37, maar dat betekent ook dat je vroeg tickets moet kopen via 12Go.co.

Is er een nachttrein van Praag naar Boedapest?

Jazeker. Het is slechts één dienst per nacht, maar er zijn veel plaatsen beschikbaar in zowel zespersoons-compartimenten als privé-kamers met twee bedden. De nachttrein doet er iets langer dan 10 uur over en zet je om 8u35 af op het grote Keleti-station van Boedapest. Het is de perfecte keuze om te besparen op een hotelovernachting en je komt lekker vroeg aan in Hongarije. Tijdens de zomermaanden raden we je aan om vooraf online te boeken via 12Go.co om zeker te zijn van je plaats.

Is het beter om van Praag naar Boedapest te vliegen of de trein te nemen?

Met een verschil van bijna drie uur in de reistijd tussen trein en vliegtuig, hangt het er echt van af hoeveel haast je hebt. Er zijn twee bijzonder schilderachtige passages tijdens de treinrit tussen Praag en Boedapest, door Moravië en vervolgens langs de Donauknie. Het zou zonde zijn om die te missen als je toch geen strak schema hoeft te volgen. Anderzijds zijn vliegtuigen soms even goedkoop als treinen en ze doen er maar één uur over om je van de ene landingsbaan naar de andere te brengen.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: