Hoe reis je van Berlijn naar Praag

Hoe reis je van Berlijn naar Praag

Je kan twee van de meest boeiende hoofdsteden van Europa verkennen door de 350 km lange trip van Berlijn naar Praag af te leggen. De ene bruist van leven en grootse monumenten, variërend van de neoklassieke Brandenburger Tor tot de hippe kunstinstallaties van Kreuzberg. De andere bruist van het schuimige Boheemse bier en wordt bekroond door de machtige torenspitsen van de Praagse Burcht. Maar voordat je een bezoek aan de bezienswaardigheden gaat plannen, moet je eerst je reis plannen. Dat is misschien makkelijker dan je denkt, dankzij deze handige gids. Al het opzoekwerk is voor jou gedaan en je vindt hier alle informatie over het boeken van treinen en bussen tussen beide metropolen, dus je hoeft niet te…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Berlijn naar Praag per trein4 u19€Boek Online
Van Berlin naar Praag per bus4.5 u13€Boek Online
Van Berlijn naar Praag per auto4 u35€Boek Online

Van Berlijn naar Praag per trein

Van Berlijn naar Praag per trein
De EC174 is een EuroCity trein die van Berlijn naar Praag rijdt

Reistijd – 4u 20 min
Prijs – Vanaf €19
Comfort – 5/5

Voor velen is de trein tussen Berlijn en Praag de meest comfortabele manier van reizen. Deze trein rijdt rechtstreeks van hoofdstad naar hoofdstad, dus je hoeft onderweg je koffers niet van het ene perron naar het andere te slepen. Bovendien zijn deze treinen voor het grootste deel moderne, ruime EuroCity-types. Dat betekent dat je veel beenruimte hebt, airconditioning en zelfs een restaurant aan boord, waar je Duitse koteletten of Tsjechische bouillon kunt eten terwijl het mooie landschap voorbijtrekt.

Bovendien hebben deze treinen zeer gunstige dienstregelingen. Er zijn gewoonlijk twee afzonderlijke dienstregelingen voor de winter- en zomermaanden, want tijdens de zomer is de route erg populair bij backpackers die door het continent trekken. Tot begin mei zijn er dagelijks ongeveer zes vertrekken. Daarna zijn er minstens zeven omdat de RailJet diensten van de Tsjechische Spoorwegen worden toegevoegd aan de mix. De vroegste trein die uit Praag vertrekt, kan je tussen 6 en 7 uur ‘s ochtends nemen, terwijl de laatste trein van de zomer om kwart over vijf ‘s middags vertrekt.

Van Berlijn naar Praag per trein
Een RailJet trein die aankomt in Praha Hlavni Nadrazi (Het Belangrijkste Station van Praag) © Martyn Jandula / Shutterstock.com

Geniet van een schilderachtig uitzicht tijdens de treinrit vanuit Duitsland, met Noord-Tsjechische bergen die samenkomen bij de rivier de Elbe.

Zorg ervoor dat de camera volledig opgeladen is voor deze reis! Eerst maak je foto’s van de groene bossen van het natuurpark Dahme-Heideseen ten zuiden van Berlijn. Dan stop je in het grootse Centraal Station van Dresden, met zijn uitgestrekte industriële viaducten en 19e-eeuwse voorgevel. Maar rond de Duits-Tsjechische grens wordt het pas echt mooi. De spoorlijnen lopen daar een tijdje langs de rand van de rivier de Elbe, waar het spiegelende water de groene heuvels van Saksen weerspiegelt, voordat het ruige karstgebergte het overneemt naargelang je dichter bij Praag komt.

Aangezien de treinen tussen Berlijn en Praag erg populair zijn, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar, is het een goed idee om je treinkaartjes zo vroeg mogelijk te reserveren. 12Go.co is er om je daarbij te helpen. Je kan er de reiskosten op elke willekeurige datum vergelijken, met vertrekmogelijkheden vanuit de Duitse hoofdstad gedurende de hele dag.

Van Berlin naar Praag per bus

Van Berlin naar Praag per bus
Een Flixbus bus die passagiers oppikt in Berlijn © frantic00 / Shutterstock.com

Reistijd – 4,5 uur
Prijs – 13-24€
Comfort – 3/5

Neem nog vlug een braadworst mee en installeer je, mensen – er zijn heel wat busverbindingen tussen Berlijn en Praag waaruit je kan kiezen. Ja, dit is een van de belangrijkste transportverbindingen tussen de twee hoofdsteden, met tientallen vertrekken per dag in de aanbieding. Bovendien is het vaak ook de goedkoopste manier om te reizen, met gemiddelde ticketprijzen van ongeveer €13 als je van tevoren boekt. Dan blijft er meer budget over voor die Boheemse bierproeverijen, nietwaar?

Eigenlijk is de grootste vraag met welke busmaatschappij je wil reizen op de verbinding tussen Berlijn en Praag.

Flixbus, met hun felgroene bussen, is een van de belangrijkste busmaatschappijen. Ze hebben een uitgebreid netwerk in heel Europa en een goede reputatie voor voordelige tickets. In de zomermaanden hebben ze ook bijna 20 bussen die elke dag van Berlijn naar Praag rijden, van de vroege uurtjes tot middernacht. Hun bussen hebben airconditioning, stopcontacten in de stoelen en WiFi aan boord. Oh, en je kan kiezen uit een aantal opstapplaatsen, van het centrale busstation van Berlijn tot de Alexanderplatz. De bus rijdt tot het Praagse UAN Florenc of op het hoofdstation van Praag.

RegioJet Bus van Berlijn naar Praag
De RegioJet bussen vertrekken vanaf de ZOB Bus Terminal in Berlijn

Regiojet is misschien wel de tweede grootste busmaatschappij voor reizigers die van Berlijn naar Praag willen reizen. Ze vertrekken vanaf de ZOB Bus Terminal in Berlijn aan de westkant van de stad zo’n 10 keer per dag en maken stops bij het Berlijnse Sudkreuz Bus Station voordat ze naar Praag doorrijden. Ze hebben meestal een aantal aantrekkelijk goedkope tarieven beschikbaar, vooral voor degenen die van tevoren boeken via 12Go.co. De reistijden liggen in de buurt van 4,5-5 uur en de bussen rijden tot het UAN Florenc station in Praag.

Van Berlijn naar Praag per auto

Van Berlijn naar Praag per auto
De bundesautobahn 13 (A13) verbindt Berlijn met Dresden, wat op de weg ligt naar Praag © Sergey Kohl / Shutterstock.com

Reistijd – 4 uur
Prijs – Ongeveer €35, inclusief benzine en tolgeld
Comfort – 5/5

Maak van de reis van Berlijn naar Praag een avontuur op zich, door gewoon zelf te gaan rijden. Helaas kan het huren van een auto voor deze route lastig zijn. Duitse verhuurbedrijven hanteren vrij strenge beperkingen, waardoor hun voertuigen niet zomaar Tsjechië binnen mogen. Als alternatief kan je ook je eigen auto meenemen, of gebruik maken van gedeelde ritten met bijvoorbeeld BlaBlaCar.

Een auto huren kan lastig zijn, maar als je jouw eigen auto hebt, wordt de rit van Berlijn naar Praag een echt Europees avontuur.

De bonus is dat je onderweg kan stoppen en op ontdekking kan gaan, waar je maar wil. Voor reizigers die houden van het buitenleven kan dat bijzonder verleidelijk zijn. Net ten zuidoosten van Berlijn ligt het prachtige natuurpark Dahme-Heideseen, met wakeboard-meren en zelfs een alpaca-boerderij. Dichter bij de Tsjechische grens ligt het adembenemende beschermde landgoed Labské Pískovce, waar je ruige kloven en bergen in overvloed vindt – het staat ook wel bekend als het Saksische Zwitserland!

Zonder tussenstops duurt de rit van hoofdstad naar hoofdstad meestal exact vier uur. Tijdens de spitsuren kan dat oplopen, dus probeer Berlijn tijdens de rustige uren te verlaten. Oh, en vergeet niet het juiste vignet te kopen voor het rijden in Tsjechië. Ze dekken de tol op de belangrijkste snelwegen naar Praag, zijn verplicht voor alle voertuigen, en kosten ongeveer €13 per 10 dagen.


Berlijn en Praag liggen misschien te dicht bij elkaar om het vliegtuig te nemen, maar maak je geen zorgen, er zijn allerlei andere manieren om deze reis te maken. Zo zijn er treinen die het hele land doorkruisen en lange-afstandsbussen, die er allemaal gemiddeld minder dan vijf uur over doen om van A naar B te komen. Fijne reis!


Van Berlin naar Praag FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Berlijn naar Praag te reizen?

Bussen zijn nog steeds de beste keuze voor de budgetbewuste reiziger die Berlijn wil inruilen voor Praag. Tickets met populaire busmaatschappijen zoals Flixbus en RegioJet zijn vaak al te koop vanaf €13. Om deze tickets te pakken te krijgen, zal je bijna zeker buiten de populaire maanden moeten reizen (dat wil zeggen, niet tijdens de zomer) en moet je van tevoren boeken via een service zoals 12Go.co.

Wat is de snelste manier om van Berlijn naar Praag te reizen?

Als je zelf gaat rijden, geraak je het snelste van de ene hoofdstad naar de andere – het is mogelijk om deze trip in minder dan vier uur af te leggen met de auto, als je niet afgeleid wordt door het prachtige berglandschap in Saksen! Helaas kan het best moeilijk zijn om een verhuurbedrijf te vinden dat je met gehuurde wielen de Duits-Tsjechische grens laat oversteken. De op één na snelste optie is dus de trein, met de regelmatige diensten die ongeveer 4u 20min duren van station naar station.

Hoelang duurt de treinrit van Berlijn naar Praag?

Het is iets minder dan 4,5 uur als er geen vertragingen zijn. Dat is inclusief een stop in Dresden om het rijtuig van de chauffeur om te ruilen voor een Tsjechisch rijtuig voordat de trein de internationale grens oversteekt. En maak je geen zorgen – er zijn genoeg prachtige berglandschappen en beboste Saksische bergtoppen om het de hele weg interessant te houden.

Hoeveel kost een treinkaartje van Berlijn naar Praag?

Degenen die verstandig genoeg zijn om vroeg te boeken kunnen kaartjes scoren voor de treinen tussen Berlijn en Praag voor slechts €19 in 2de klasse. Deze zijn echter beperkt, dus ga op zoek op 12Go.co als je van plan bent om in de komende 180 dagen deze reis af te leggen. Normale tickets kosten ongeveer €65 per persoon voor de standaard zitplaatsen, en meer dan €105 voor plaatsen in de 1ste klasse.

Is de treinreis van Berlijn naar Praag een mooie rit?

Dat is het zeker. Het eerste deel van de rit is slechts een voorproefje van wat nog gaat komen. Gedurende een paar uur rijd je door de prachtige bossen en heuvels van Duitsland. Het landschap wordt gekenmerkt door mooie boerderijen en kleine stadjes. Dan gaat het naar het grootse Dresden, waar het station poseert voor foto’s. Maar het beste stuk is toch wel het gebied van de zogenaamde Sächsische Schweiz. Dat domineert langs de Tsjechische grens, met grillige karstbergen en uitgesneden rivierkloven. Wow!

Is er een hogesnelheidstrein van Berlijn naar Praag?

Er is geen supersnelle dienst op dit traject. De snelste treinen tussen Berlijn en Praag zijn de standaard sneltreinen die gezamenlijk door de DB en de Tsjechische Spoorwegen worden uitgevoerd. Zij leggen de hele reis af in iets meer dan vier uur in totaal. Controleer de gedetailleerde dienstregeling online op 12Go.co en RailEurope.

Hoelang duurt de busrit van Berlijn naar Praag?

De tijd die bussen nodig hebben om van Berlijn naar Praag te rijden varieert van 4,5 uur tot iets meer dan vijf uur. Dat is natuurlijk afhankelijk van het verkeer, dat op vrijdagmiddag en tijdens de spitsuren (de vroege ochtend en het midden van de middag) erg druk is. Je moet ook rekening houden met de tijd die je nodig hebt om het station te bereiken. Voor bussen uit Berlijn kan dat oplopen tot 30 minuten, met veel vertrektijden vanaf de ZOB aan de uiterste westkant van de stad.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: