Hoe reis je van Frankfurt naar München

Hoe reis je van Frankfurt naar München

Dus je wil een chique en gestroomlijnd financieel centrum inruilen voor de met bier gevulde hoofdstad van Beieren? Uitstekend. Beide betoverende steden zouden op iedere Duitse bucketlist moeten staan. Gelukkig zijn ze zeer goed met elkaar verbonden, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om de 305 kilometer tussen de steden te overbruggen.

Of je nu met een snel vliegtuig naar de rand van de Alpen wil vliegen, de reis rustig aan wil pakken door zelf te rijden of met de trein naar het zuiden wil reizen, er zijn vele verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Deze gids geeft een overzicht van de voor- en nadelen van iedere optie, met meer informatie over de prijzen, reistijden en meer.

TransportReistijdPrijsTickets
Van Frankfurt naar München per trein3 u€18Boek Online
Van Frankfurt naar München per vliegtuig1 u€130Boek Online
Van Frankfurt naar München per bus6,5 u€16Boek Online
Van Frankfurt naar München per auto4 u€18Boek Online

Van Frankfurt naar München per trein

Van Frankfurt naar München per trein
Een ICE-trein op het centraal station van Frankfurt © Kapi Ng / Shutterstock.com

Reistijd – 3u 13min
Prijs – €18+
Comfort – 5/5

Op de meeste dagen rijden er elk uur treinen van Frankfurt naar München. Ze doen er iets meer dan drie uur over, wat betekent dat je u om 8:54 uur kunt vertrekken en net op tijd in de Beierse hoofdstad kunt zijn voor een lunch met pretzels en witte worst. Deze ritten worden uitgevoerd door de nationale spoorwegmaatschappij DB, met handige ICE-treinen die op sommige delen van de lijn snelheden halen tussen 280 en 300 kilometer per uur.

De reis begint in het prachtige Hauptbahnhof van Frankfurt. Het is een station waar genoeg te zien is, met een schitterende neoklassieke buitenkant. Daarna gaat de trein in oostelijke richting en vervolgens in zuidoostelijke richting, dwars door het midden van Beieren. Het is een aangename reis en er is onderweg veel te zien, vooral als je een fan bent van heuvels met bossen en verborgen plattelandsdorpjes met hun uivormige kerken!

ICE trein zitplaatsen
2de klasse met twee-twee zitplaatsen en rechts een 1ste klasse wagon in twee-één zitplaatsen op de ICE-trein © Chris Redan / Shutterstock.com

De trein is een comfortabele, snelle optie om van Frankfurt de route door het hart van Beieren naar München af te leggen.

De treinen zelf zijn zeer comfortabel. Ze hebben een 2de klasse met twee-twee zitplaatsen en een 1ste klasse met twee-één zitplaatsen. Alle rijtuigen zijn voorzien van airconditioning (of verwarming) en beide reisklassen hebben toegang tot een restaurantwagon aan boord met snacks, warme Duitse gerechten, wijn en koud bier.

Als je met hogesnelheidstreinen gaat reizen door Duitsland is het altijd een goed idee om vooraf te reserveren. Zitplaatsen kunnen uitverkocht raken en prijzen kunnen omhoogschieten naarmate je dichter bij de reisdatum komt. Om de beste aanbiedingen te krijgen, je wil zeker één van de sparpreis-tarieven op de kop tikken, die al beschikbaar zijn vanaf €18. Dat is eenvoudig op 12Go.co, waar je treinkaartjes kan zoeken en kopen lang voordat je zelfs maar in het land aankomt.

Van Frankfurt naar München per vliegtuig

Van Frankfurt naar München per vliegtuig
Een Lufthansa A320 vliegtuig op de luchthaven van München © Dirk Daniel Mann / Shutterstock.com

Reistijd – 55 minuten (alleen vlucht)
Prijs – €130+
Comfort – 4/5

De vlucht van Frankfurt naar München verbindt twee van de belangrijkste luchthavens van het land. Ze brengen je van de internationale luchthaven van Frankfurt (de drukste in Duitsland) naar de luchthaven van München (de tweede drukste in Duitsland). Dat is waarschijnlijk de reden waarom er elke dag maar liefst 15 vertrekken zijn om uit te kiezen. Ze beginnen al vroeg – vanaf 6:15 uur – en er zijn bijna ieder uur vluchten tot na 20:00 uur ‘s avonds. Alle verbindingen worden verzorgd door de premiummaatschappij, Lufthansa.

Vliegen is een snelle manier om van Frankfurt naar München te reizen, maar vergeet niet dat je aan beide kanten transfers moet regelen.

Natuurlijk is dit niet de beste manier als je de reis zo eenvoudig mogelijk wil houden. Je moet vervoer regelen naar de luchthaven in Frankfurt, wat je kunt doen met de rechtstreekse S-Bahn trein voor €4,50. En als je éénmaal in MUC bent aangekomen, moet je weer een transfer regelen – er is nog een S-Bahn trein om je daarbij te helpen, maar die kost €12 per persoon. Dit alles voegt tijd toe aan de totale reisduur, de vliegreis zelf duurt slechts 55 minuten, maar je moet ongeveer 4 uur rekenen om van het ene centrum naar het andere te geraken.

Ook de prijs is het vermelden waard: €140 is een normaal, standaardtarief voor een enkele reis op deze route. Het is dus niet echt een budgetvriendelijke keuze. Er kunnen wel flitsaanbiedingen en koopjes beschikbaar zijn, maar daarvoor moet je wel minstens 90 dagen voor je reisdatum via 12Go.co boeken. Oh, en je moet ook nog eens €15 bijbetalen als je ingecheckte bagage wilt meenemen.

Van Frankfurt naar München per bus

Van Frankfurt naar München per bus
Flixbus is vrij modern en comfortabel, met extra faciliteiten zoals WiFi aan boord en stekkers in alle zitplaatsen. © dvoevnore / Shutterstock.com

Reistijd – 6,5 uur+
Prijs – Vanaf €16
Comfort – 3/5

Backpackers en budgetreizigers die goedkoop door Duitsland willen reizen, zouden eens kunnen kijken naar de prijzen van de busreizen tussen Frankfurt en München. Dit kunnen mega koopjes zijn, met zitplaatsen die al beschikbaar zijn vanaf €16 per persoon per enkele reis. Dat geldt wel enkel voor bustickets die vooraf aangekocht worden, dus zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk op 12Go.co zoekt om de verschillende opties af te wegen.

De bussen zijn een goede optie als je wat euro’s over wil houden voor je Oktoberfest biertjes en bratwursts.

De reis zelf zal wat langer duren dan wanneer je zou vliegen of de trein zou nemen. Met 6,5 uur is het bijna dubbel zo lang dan de treinreis. Dat gezegd hebbende, verbindingen zoals die van Flixbus rijden rechtstreeks van Frankfurt naar München, dus er is geen gedoe met overstappen of wachten in tussenstations onderweg. Bovendien zijn de bussen tegenwoordig vrij modern en comfortabel, met extra faciliteiten zoals WiFi aan boord en een stopcontact in de zitplaatsen.

Hou er rekening mee dat de meeste lange-afstandsbussen vertrekken vanuit Frankfurt Süd, dat aan de zuidkant van de Main ligt, op een ritje met de U-Bahn vanaf de beroemde Innenstadt. De bussen komen meestal aan in het centrale busstation van München (ZOB München), dat je vlak naast het treinstation vindt, op de westelijke rand van het historische stadscentrum.

Van Frankfurt naar München per auto

Van Frankfurt naar München per auto
Het verkeer wordt drukker in de buurt van München © Val Thoermer / Shutterstock.com

Reistijd – 4 uur
Prijs – €18 per dag
Comfort – 4/5

Dankzij de eersteklas snelwegen en wegverbindingen van Duitsland is het mogelijk om van Frankfurt naar München te rijden, met een totale afstand van 383 kilometer, in slechts vier uur. Dat is natuurlijk de tijd die je nodig hebt als je zonder te stoppen over de brede autobahn scheurt. Als je dat doet, sla je wel alle leuke bezienswaardigheden en attracties over die op je weg liggen en dat is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom je de reis met je eigen auto zou willen afleggen…

Een huurauto kan je reis een avontuurlijk tintje geven en het geeft je toegang tot de beroemde routes van de Bavaria Romantische Straße.

Wie voor deze optie kiest, kan één van Europa’s meest legendarische autoroutes ontdekken. Het is de zogenaamde Romantische Strasse, die langs de grensgebieden van Beieren en Baden-Württemberg loopt en daarbij door sprookjesachtige stadjes zoals Nördlingen en Rothenburg ob der Tauber slingert. Je zal waarschijnlijk minstens een paar dagen nodig hebben om dat allemaal te bewonderen en vergeet niet dat het allemaal eindigt met een mooi uitzicht op het grote kasteel van Neuschwanstein (dat je niet wil missen!), zo’n anderhalf uur ten zuiden van München.

Romantic road and Neuschwanstein-castle
The Romantic Road is one of Europe’s most legendary drives

Verleid door het avontuur? Ga naar RentalCars.com om vroeg te beginnen zoeken naar de beste aanbiedingen voor huurauto’s. Gelukkig zijn ze zelden te duur in Duitsland, met gemiddelde zomerdeal-prijzen voor drie dagen vanaf ongeveer €55, exclusief brandstof, tol en de toeslag voor het rijden in één enkele richting.


Als je staat te trappelen voor wat oompah en je gewoon niet kunt stoppen met denken aan Oktoberfest-bieren, moet je zeker beginnen met het plannen van die reis naar München. Vanuit Frankfurt – de bruisende bankhoofdstad van Duitsland – reis je in 3u 13min van A naar B.


Van Frankfurt naar München FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Frankfurt naar München te reizen?

Als je meer euro’s wil uitgeven aan biertjes is de bus de beste budgetvriendelijke keuze om van Frankfurt naar München te reizen. Als je van tevoren boekt via 12Go.co, kost de bus slechts €16 per persoon. Houd er wel rekening mee dat de reistijd twee keer zo lang is als met de trein en dat de prijs misschien niet zoveel verschilt.

Wat is de snelste manier om van Frankfurt naar München te reizen?

De trein is de snelste optie voor reizigers die van Frankfurt naar München reizen. Deze kan de hele reis in slechts 3u 13min afleggen. Maar dat is precies wat je zou verwachten van Duitslands supersnelle, gloednieuwe ICE-locomotieven, die snelheden halen van maar liefst 300 kilometer per uur!

Wat is de beste manier om van Frankfurt naar München te reizen?

Wij zouden zeggen dat het de trein is. Ze bieden een ongeëvenaard niveau van comfort, vooral als je bereid bent om te betalen voor eerste klasse tickets (hallo, eten en drinken dat tot bij je zitplaats wordt gebracht) Maar ze bieden ook een schilderachtige, vlotte en snelle rit rechtstreeks naar het zuidoosten van München. Kijk op 12Go.co voor treinkaartjes als je de beste aanbiedingen wil vinden.

Hoeveel kost een treinkaartje van Frankfurt naar München?

Boek vooraf via 12Go.co voordat alle kortingstarieven weg zijn want dan kan je misschien een zitplaats in de trein vinden voor ongeveer €18. Als je te laat boekt, kan het zijn dat je een prijs betaald die drie keer zo duur is, of zelfs nog meer.

Hoelang duurt de treinrit van Frankfurt naar München?

Omdat de treinen op de lijn tussen Frankfurt en München nu allemaal zijn omgebouwd tot de supersnelle ICE-modellen van Duitsland, rijden ze met een monsterlijke snelheid van 300 kilometer per uur. Dat zorgt voor een totale reistijd van iets meer dan drie uur. Snel, toch?

Is het beter om van Frankfurt naar München te vliegen of de trein te nemen?

We zouden zeker zeggen dat de treinen de eerste optie moeten zijn. Boek vroeg via 12Go.co en de prijzen voor treinkaartjes zijn waarschijnlijk een stuk goedkoper dan vliegtickets (vooral wanneer je ingecheckte bagage wil meenemen). Bovendien duurt de treinreis slechts drie uur, zorgt het voor een kleinere koolstofvoetafdruk en krijg je het groene en beboste landschap van centraal Beieren te zien.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: