Hoe reis je van Amsterdam naar Berlijn

Hoe reis je van Amsterdam naar Berlijn

Of je nu een backpacker bent die op reis is om zijn bucketlist af te werken of een Nederlandse zakenreiziger die de vergaderzalen van de economische grootmacht van Duitsland wil bezoeken, de tocht van Amsterdam naar Berlijn zou wel eens op je agenda kunnen staan. De twee steden liggen dan wel in aangrenzende landen, maar ze worden nog steeds gescheiden door 580 kilometer Nedersaksische rivieren, Westfaalse heuvels en Brandenburgse bossen. Om dat te overbruggen, kan je kiezen voor lange-afstandstreinen, goedkope busdiensten of je kan zelf gaan rijden. Hoe dan ook, in deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om deze reis die van hoofdstad naar hoofdstad gaat, te plannen…

TransportReistijdPrijsTickets
Van Amsterdam naar Berlijn per trein6,5 u€40Boek Online
Van Amsterdam naar Berlijn per vliegtuig1.5 u€40Boek Online
Van Amsterdam naar Berlijn per bus8 u€27Boek Online
Van Amsterdam naar Berlijn per auto6 u€180Boek Online

Van Amsterdam naar Berlijn per trein

Van Amsterdam naar Berlijn per trein
Deutsche Bahn sneltrein in het station Amsterdam Centraal © CatwalkPhotos / Shutterstock.com

Reistijd – 6,5 uur
Prijs – €40-80
Comfort – 5/5

Milieuvriendelijk, ontspannend en in minder dan zeven uur brengt deze trein je van Amsterdam naar Berlijn, een prima keuze voor alle soorten reizigers. Er zijn tot zes vertrekken per dag voor deze route. Op weekdagen is de vroegste vertrektijd net na 5 uur ‘s ochtends. De laatste vertrekt om 15:00 uur vanaf Amsterdam Centraal, met uitzondering van zondagmiddag, want dan is er een extra dienst om 17:00 uur.

In totaal duurt de rit zes uur en 22 minuten. Maar laat dat je niet afschrikken – het is een echt avontuur. De spoorlijnen slingeren door de buitenwijken van de Nederlandse hoofdstad naar de landbouwgronden en plattelanden met beboste heuvels en groene weiden. Eenmaal over de Duitse grens kom je door de historische hoofdstad van Nedersaksen (Hannover) en doorkruis je de met riet begroeide moerassen van Westhavelland voordat je het UFO-achtige Hauptbahnhof van Berlijn bereikt.

Zitplaatsen in intercity 2e klas
2de klasse zitplaatsen in een trein van de Deutsche Bahn van Amsterdam naar Berlijn © Chris Redan / Shutterstock.com

Houd het uitzicht in de gaten wanneer je met de trein van Amsterdam naar Berlijn reist – er zijn mooie uitzichten van zowel Nederlandse als Duitse landschappen te zien!

Ook onderweg valt er genoeg te beleven aan boord. Alle treinen worden gerund door de Deutsche Bahn (DB). De wagons hebben een gestroomlijnd interieur met airconditioning, tafels en zitplaatsen naast elkaar. Er is ook een 1ste klasse optie voor degenen die bereid zijn om iets meer te betalen. Daarmee krijg je toegang tot gesloten compartimenten die plaats bieden aan maximaal zes personen. Alle diensten hebben een keukenwagon, waar er een ruime keuze is aan witbier, Beierse worstjes, roerei – in ieder geval genoeg om je op de been te houden voordat je bij de Berlijnse currywurst-stalletjes aankomt.

Kaartjes voor de treinen tussen Amsterdam en Berlijn zijn meestal ongeveer zes maanden voor je reisdatum in de aanbieding. We raden je aan om ze zo vroeg mogelijk te kopen. Als je lang van tevoren boekt via een service zoals 12Go.co, kun je de goedkope sparpreis-tarieven krijgen, die rond de €40 per enkele reis liggen. De normale treinkaartjes kosten meestal meer dan €80 per rit.

Van Amsterdam naar Berlijn per vliegtuig

Van Amsterdam naar Berlijn per vliegtuig
Een easyJet vliegtuig taxiet op de luchthaven Berlin Schönefeld © Markus Mainka / Shutterstock.com

Reistijd – 1,5 uur (alleen vlucht)
Prijs – €40-100
Comfort – 5/5

Alleen al de grootte van de luchthaven Schiphol in Amsterdam laat zien dat er waarschijnlijk genoeg manieren zijn om per vliegtuig van de Nederlandse hoofdstad naar de Duitse te reizen. Er wordt rechtstreeks door het luchtruim gevlogen om te landen op de luchthaven Berlijn-Brandenburg of Berlijn-Schönefeld, waarbij het gemiddeld slechts 1,5 uur duurt van het opstijgen van het vliegtuig tot de landing. Dat is de snelste manier om van A naar B te reizen.

Er zijn zowel premium- als budgetmaatschappijen beschikbaar. Voor de goedkoopste tickets kan je het beste zoeken op de drie dagelijkse vluchten van low-cost maatschappij easyJet. Ze vertrekken ‘s ochtends vroeg en daarna nog twee keer ‘s avonds en kosten rond de €35 per vlucht. KLM Royal Dutch heeft ook een service die slechts 1u15 duurt en landt in het grote Berlijn-Brandenburg rond de vroege middag, maar dat kost meestal meer dan €85 per stoel. Beide basistarieven zijn inclusief handbagage. Voor de luxe van wat extra bagage moet je tussen de €17en €35 extra uitgeven.

Vliegen kan zowel een koopje als zeer snel zijn, maar zorg ervoor dat je vroeg boekt en bedenk op welke luchthaven je in Berlijn wilt aankomen.

De totale reistijd bedraagt ongeveer vijf of zes uur als je rekening houdt met het feit dat je vroeg op de luchthaven moet zijn en met de transfers van het stadscentrum naar de terminals (en omgekeerd). In Nederland kan je vanaf het Centraal Station een rechtstreekse trein nemen naar Schiphol. Vanaf de luchthaven Schönefeld is de S-Bahn een handige manier om in de stad te geraken.

Vluchten zijn bijna altijd goedkoper als je ze van tevoren boekt. Diensten zoals 12Go kunnen je daarbij helpen. Je zal merken dat de prijzen aanzienlijk beginnen te stijgen in de weken vlak voor de reis. De laagste tarieven, zijn meestal beschikbaar ongeveer 90 dagen voor het vertrek.

Van Amsterdam naar Berlijn per bus

Van Amsterdam naar Berlijn per bus
Deze Flixbus bus is klaar voor vertrek vanuit Amsterdam © DutchMen / Shutterstock.com

Reistijd – 8-10 uur
Prijs – €27
Comfort – 3/5

Er zullen altijd bussen zijn die deze twee leuke hoofdsteden van West-Europa met elkaar verbinden. Bij sommige moet er onderweg worden overgestapt, terwijl je bij andere het traject van begin tot einde met dezelfde bus aflegt. Het is geen korte rit, want je zal meer dan 580 kilometer moeten afleggen. Maar het is wel een populaire rit. Je kan dus kiezen uit een aantal verschillende aanbieders, waaronder de goedkope Flixbus en de goed beoordeelde BlaBlaBus.

De busverbindingen tussen Amsterdam en Berlijn maken onderweg soms een paar interessante tussenstops in Duitse steden.

Het is gebruikelijk dat de bussen op de route tussen Amsterdam en Berlijn een aantal tussenstops maken. Wees niet verbaasd als je het oude ambachtsstadje Hannover binnenrijdt, de gotische torenspitsen van Bremen ziet, en het station in Hamburg bereikt – je kan ze allemaal tegenkomen op weg naar de Duitse hoofdstad. Het grootste deel van de rit gaat over moderne autosnelwegen met hoge snelheidsbeperkingen, maar er zijn ook een aantal mooie stukken, vooral aan de westelijke rand van Nederland en in het waterrijke gebied ten oosten van Wolfsburg.

Zorg er altijd voor dat je jouw bustickets van tevoren regelt. Als je online boekt bij 12Go.co, kan je op de dag van de reis opstappen door het e-ticket op je telefoon te laten zien. Simpel. Het kan ook helpen om de prijzen lekker laag te houden, vooral tijdens het hoogseizoen zoals de zomer en rond Kerstmis

Van Amsterdam naar Berlijn per auto

Van Amsterdam naar Berlijn per auto

Reistijd – 6-7 uur
Prijs – €180+
Comfort – 4/5

Verwacht niet dat je een auto kunt huren voor minder dan 175 euro. Ook al heb je maar zes of zeven uur nodig om via de autobahn naar Berlijn te rijden, dan nog moet je een volledige dag huur betalen, om nog maar te zwijgen van de extra kosten voor het passeren van internationale grenzen en voor enkele reizen.

Aan de andere kant betekent dit dat je vrij bent op de weg en genoeg tijd hebt om ervan te genieten! Je kan pitstops maken waar en wanneer je maar wil op je reis tussen deze twee hoofdsteden. Misschien is dat een omweg naar de romantische kastelen van het Rijnland? Of misschien wil je de wandelschoenen even aantrekken in de pastorale weiden van de Belziger Landschaftswiesen ten oosten van Berlijn?

Met een eigen auto van Amsterdam naar Berlijn reizen, geeft je zeker een avontuurlijk gevoel.

De wegen in Duitsland en Nederland zijn van zeer hoge kwaliteit. Dat geldt vooral voor de autobahnen, waar snelheidsbeperkingen soms niet eens bestaan, en goede faciliteiten de rit echt een makkie maken. Bovendien is het een heel eenvoudige route om te volgen. Neem vanuit Nederland de A2 naar het oosten en volg dan Bundesautobahn 2 helemaal tot Potsdam. Van daaruit kan je via ringweg 10 zowat elke uithoek van Berlijn bereiken.


Bezienswaardigheden en attracties die bucket-list waardig zijn vind je in overvloed, zowel in Amsterdam als in Berlijn. Ga van de ene naar de andere stad en je kan de ene dag je tijd vullen met grachten uit de 16e eeuw die op de UNESCO-lijst staan en de volgende dag een glimp opvangen van de machtige Brandenburger Tor. Goede reis…


Van Amsterdam naar Berlijn FAQ

Wat is de goedkoopste manier om van Amsterdam naar Berlijn te reizen?

Dat is ongetwijfeld met de bus. Tickets van goed beoordeelde busmaatschappijen zoals BlaBlaBus en Flixbus kunnen al vanaf €26 geboekt worden via een service zoals 12Go.co. Dat is echt een koopje als je bedenkt dat vluchten meer dan €88 kunnen kosten, en een auto huren zelfs meer dan het dubbele! Natuurlijk zijn de bussen niet de snelste manier – bereid je voor op een reis van 10 uur of meer!

Wat is de snelste manier om van Amsterdam naar Berlijn te reizen?

Vliegen is het snelste ticket van de Wallen naar de chique boulevards van Mitte en de Brandenburger Tor. De snelste vliegverbindingen (aangeboden door KLM) leggen de reis af in 85 minuten. Andere vluchten – zoals de budgetvluchten met easyJet – landen na 1,5 uur vliegen in Berlijn. Natuurlijk moet je rekening houden met de extra tijd die je nodig hebt om naar de luchthaven te gaan en de stad te bereiken in Berlijn, en met de wachttijden in de vertrekhal van Schiphol Amsterdam.

Is er een directe treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn?

Meerdere per dag zelfs. Ze vertrekken om het uur of om de twee uur vanaf het grote Centraal Station in Amsterdam. De ritten worden uitgevoerd door DB, de nationale spoorwegmaatschappij van Duitsland, met moderne en comfortabele treinen. Het is mogelijk om je kaartjes tot 180 dagen voor vertrek te reserveren, dus zorg ervoor dat je meteen op zoek gaat naar koopjes op 12Go.co.

Hoeveel kost een treinkaartje van Amsterdam naar Berlijn?

Probeer zo lang mogelijk van tevoren een plaats te bemachtigen op de DB-treinen van Amsterdam naar Berlijn. Als je dat doet, kan je misschien een van de goedkopere vroegboektickets bemachtigen, die voor ongeveer €40 worden verkocht. Als dat niet het geval is, moet je rekening houden met de normale prijs van ongeveer €70-88. Weet je niet zeker waar je deze kaartjes moet boeken? 12Go.co kan je helpen om een kaartje te kopen.

Hoelang duurt de treinreis van Amsterdam naar Berlijn?

Het is iets minder dan 6,5 uur. Dat is inclusief een reis dwars door het hart van Duitsland en een bijzonder schilderachtig stuk door het westen van Nederland. Onderweg kom je langs beroemde steden zoals Hannover en Wolfsburg, en zie je het prachtige Europese landschap aan je voorbijrazen. Bovendien is de hele reis extra comfortabel dankzij de moderne rijtuigen met airconditioning en de eetgelegenheden aan boord.

Is er een hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Berlijn?

Helaas rijden er geen hogesnelheidstreinen verder in westelijke richting na Amsterdam. Maar, de InterCity-treinen die de Nederlandse hoofdstad met de Duitse verbinden, beschikken wel over een paar moderne trajecten waar ze snelheden tot 190 kilometer per uur kunnen halen. Bereid je daar maar op voor wanneer je verder doorrijdt na Wolfsburg.

Hoelang duurt de busrit van Amsterdam naar Berlijn?

De bus doet er meestal 8-10 uur over om Berlijn te bereiken vanuit Amsterdam. Dat kan soms wat langer zijn als je extra stops maakt of gebruik wilt maken van de nachtbus, die er zelfs tot 13 uur over doet. Je kan alle vertrek- en aankomsttijden online bekijken met de zoekfunctie op 12Go.co.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering: / 5. Aantal stemmen: